Acil.Net

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntı Problemleri Nasıl Çözülür?

#

Yazan, Özge Ünal
08.05.2020 19:22 (Güncellendi 08.05.2020 19:34)

Hastalıklar GÜVENİLİR KAYNAK

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntı Problemleri Nasıl Çözülür?

Kaşıntı Nedir? 

Tıbbi ismiyle pruritus yani kaşıntı, serbest sinir uçlarının uyarılması nedeniyle, genellikle, dermis ve epidermisin birleştiği yeri kaşıma arzusunu tanımlamaktadır. Kaşıntı ve ağrı duyumları ortak sinir yollarında yer alsa da, farklı duyular olarak değerlendirilmektedir. Kaşıntı, genellikle herhangi bir cilt ya da diğer bir sağlık sorunun bir belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır.

Epidermiste bulunan hücreler histamin isimli bir maddenin salımını yapmakta, bu da, genellikle cilt üzerindeki kaşıntı hissini harekete geçirmektedir. Kişi cildini kaşıdığında sinir uyarılarını kesmekte ve böylece geçici olarak kaşıntıyı kesmektedir. Çoğu zaman geçici bir sorun olan kaşıntı, devam ettiği takdirde, cildin kızarmasına, tahriş olmasına ve kabuklanmasına yol açabilmektedir. (1)

Cilt üzerinde gelişen lezyonlar sonucu oluşan kaşıntı, genellikle herhangi bir cilt probleminin bir belirtisi olarak görülmektedir. Cilt problemleri dışında oluşan kaşıntı ise kan, böbrek ve karaciğer hastalıkları, diyabet, MS ve kanserler gibi pek çok sağlık sorunundan da kaynaklanabilmektedir.

Cilt kuruluğu en sık rastlanan kaşıntı nedenidir. Cilt kuruluğu hamilelik, yaşlılık, havasız ortamlarda kalma ya da susuzluk gibi koşullar nedeniyle gelişebilmektedir. Kaşıntı bazen psikolojik faktörlerin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir, ancak bunu değerlendirmek için önce bütün tıbbi nedenlerle ilgili şüphelerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. (2)


Kaşıntı Nedenleri 

Kaşıntı neden olur? Kaşıntı genellikle ciddi olmayan nedenlerden dolayı gelişmektedir ve özel bir tedavi uygulanmadan kendi kendine geçmektedir. Bununla birlikte, cilt enfeksiyonları, cilt hastalıkları ya da dolaylı yoldan cildi etkileyen pek çok sağlık sorunu kaşıntıya yol açabilmektedir. (3)

Kaşıntı nedenleri daha ayrıntılı olarak şöyle açıklanabilmektedir:

Böcek Isırıkları

Sivrisinek, örümcek ve arı gibi sıklıkla yaşanan böcek ısırıkları cilt üzerinde kaşıntıya neden olabilmektedir. Böceğin ısırdığı bölge şişebilmekte ve iltihaplanabilmektedir. Tahriş olan cilt yüzeyinde kaşıntı ortaya çıkmaktadır. Örümcek ve arı sokmaları nispeten daha ciddi olabilmektedir. Özellikle, böcek sokmalarına karşı bir alerji söz konusu ise örümcek ve arı sokmaları için mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. (4)

Uyuz, tahta kurusu ve pire ısırıkları cilt üzerinde oldukça şiddetli kaşıntılara neden olabilmektedir. Cilt üzerinde daha çok kasıklar, göbek altı, kolaltı gibi sıcak yerleri ısıran bu böcekler belirli ilaçlar ve şampuanlarla kontrol altına alınabilmektedir. (5)

Cilt Mantarı

Kaşıntı problemi olan cilt alanları çevresine oranla daha kırmızı ya da kahverengi görünüyorsa, bu alanlar özellikle kasık, kolaltı ve ayaklar gibi karanlık ve nemli kalan bölgelerde ise muhtemelen bu durum mantar enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Cilt mantarları oldukça şiddetli kaşıntıya neden olabilmektedir. Çoğu zamanda, bir bölgede gelişen mantar, kaşıntı sonucu cildin diğer alanlarına da yayılma fırsatı bulabilmektedir. (6)

Cilt Alerjileri

Kontakt dermatit, cildin alerjik reaksiyon göstermesine yol açan bir maddeye temas etmesi sonucu gelişmekte olan bir cilt problemidir. En sık görülen alerjenler arasında ise şampuanlar, nikel gibi ağır metaller, sıvı deterjanlar, zehirli bitkiler bulunmaktadır. Alerjik reaksiyon gösteren cilt hassaslaşmakta ve kaşıntı meydana gelmektedir. (7)

Egzama

Egzama ya da diğer adıyla atopik dermatit, özellikle çocuklarda meydana gelen bir cilt döküntüsüdür. Cilt bariyerinin güçsüz kaldığı zamanlarda gelişen bu durum, cilt üzerinde kuruma, tahriş, iltihap ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Genellikle, zamanla gelişen egzama, cildi diğer enfeksiyonlara karşı da daha hassas bir hale getirebilmektedir. (8)

Cilt Kuruluğu

Hemen hemen vücudun heryerinde ortaya çıkabilen kaşıntıya neden olan cilt kuruluğu, özellikle susuz kalma, nemlendirilmeyen alanlarda kalma ya da ısıtıcılarla sıcaklığın sağlandığı kapalı mekanlarda (kış mevsimlerinde) bulunma nedeniyle gelişmektedir.

Cilt kuruluğu sadece kendi başına kaşıntıya yol açmakla kalmamakta, aynı zamanda, kaşıntıya neden olabilecek pek çok cilt enfeksiyonlarına karşı cildi daha açık bir hale getirmektedir. (9)

Kurdeşen

Ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, cildin genellikle ilaçlara veya gıdalara karşı verdiği reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu durum, cilt üzerinde kızarık, şiş ve kaşıntılı döküntülerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. (10)

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normal ve sağlıklı olan yaşam döngüsünün dışına çıktığı bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Cilt üzerinde pul pul olan kabarcıkların ortaya çıkmasına yol açan bu durum, şiddetli kaşıntı ve ağrıya neden olmaktadır. (11)

Bazı İlaçların Kullanımı

Cilt kaşıntısı pek çok ilacın bir yan etkisi olarak da gelişebilmektedir. İlaç kullanımı nedeniyle gelişen kaşıntı beraberinde döküntü ve egzamaya da yol açabilmektedir. Kaşıntıya neden olabilecek bazı ilaçlar arasında ağrı kesiciler, penisilin, antibiyotikler, bazı psikiyatrik ve anti-nöbet ilaçları bulunmaktadır. (12)

Böbrek Hastalıkları

Her ne kadar, böbrek problemlerinin cildi etkilemeyeceği düşünülse de, özellikle kronik böbrek yetmezliği cilt üzerinde kaşıntıya neden olabilmektedir. Bu tür bir kaşıntı genellikle cildin geniş bir alanını etkilemekte ve özellikle geceleri daha da kötüleşmektedir. (13)

Karaciğer Problemleri

Karaciğer vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olan bir organdır. Bu nedenle, karaciğer fonksiyonlarında meydana gelen herhangi bir bozukluk, toksinlerin birikmesine ve cilt üzerinde kaşıntının gelişmesine yol açabilmektedir. Bu tür bir kaşıntı hafif ya da şiddetli olabilmekte, belirli bir alanı ya da bütün bir vücudu etkileyebilmekte ve gelip gidebilmektedir. (14)

Diyabet

Diyabet dolaylı yoldan cilt kaşıntılarına yol açabilmektedir. Diyabet hastası olan kişi kaşıntıyla sonuçlanacak olan pek çok cilt enfeksiyonuna karşı daha açık bir hale gelebilmektedir. Bu durumda, özellikle mantar enfeksiyonları görülebilmektedir. (15)

Zona

Zona, suçiçeği hastalığının virüsü nedeniyle gelişmektedir. Çocuklukta suçiçeği geçirmiş olan kişinin ileri bir zamanda zona geçirme riski bulunmaktadır. Su kabarcıklarına yol açan bu durum, oldukça rahatsız edecek şekilde kaşıntılı olabilmektedir. (16)

Stres

Bazı insanlar yüksek stres altında kaldıklarında, istemsiz olarak cilt kaşıntıları yaşayabilmektedir. Stres aynı zamanda, cildin kızarmasına da yol açan histamin maddesinin salınmasına da yol açmaktadır. Bu durumda, stresi azaltma yöntemlerini denemek daha faydalı olabilmektedir. (17)

Hamilelik

Bazı kadınlar, hamilelik sırasında özellikle karın ve uyluk bölgesinde kaşıntı yaşayabilmektedir. Ayrıca, dermatit gibi kaşıntılı cilt koşullarının hamilelik sırasında kötüleşme olasılığı da daha fazla olabilmektedir. (18)


Kaşıntı Belirtileri 

Kaşıntı bazen sadece tek başına gelişen ya da başka bir cilt koşulunun ya da sağlık sorununun bir belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Kaşıntı belirtileri nedenine bağlı olarak değişse de, genel olarak oldukça rahatsız edici bir histir ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Kaşıntı sadece tek bir noktada gelişebilmekte ya da vücudun çok büyük alanlarını etkileyebilmektedir. Bazen hafif ve kısa bir süre için gelişen bir sorun olurken, bazı durumlarda oldukça şiddetli olabilmekte ve çok daha uzun bir süre devam edebilmektedir. (19)

Kaşıntı nasıl anlaşılır? Kaşıntı diğer cilt sorunlarına yol açabilmekte ya da diğer cilt sorununlarının bir sonucu olarak gelişebilmektedir. Kaşıntı başlangıcı ve sonrası belirtileri ise şunları içerebilmektedir:

  • Cilt üzerinde isilik
  • Cilt kuruluğu
  • Çatlamış bir cilt
  • Cildin pul pul olması
  • Kafa derisinin pul pul olması
  • Cilt kızarıklığı
  • Cilt üzerinde gelişen şişlikler
  • Kabarcıklar
  • Lekeler (20)

Kaşıntı gündüz ve geceleri farklı şekillerde hissedilebilmektedir. Bazı durumlarda, nedenine bağlı olarak kaşıntı, gündüz daha şiddetli olabilirken, diğer koşullarda geceleri daha şiddetli olma eğilimi göstermektedir.

Kaşıntı hissini, cildi kaşımak için kuvvetli bir istek duyma şeklinde de tanımlamak mümkün olabilmektedir. Bu kuvvetli duygu nedeniyle, kişi cildi kaşımakta, çizmek ve tahriş etmektedir. Tüm bunlar cildi kaşımanın bir sonucu ortaya çıkabildiği gibi, kaşıntıdan önce gelişerek de kaşıntıyı tetikleyebilmektedir.

Bazı durumlar, kaşınmak için sadece kaşıntıyı düşünmek bile yeterli olabilmektedir. Çoğu zamanda, kişi sadece kaşınan alanı kaşımakla yetinmemekte cildin diğer alanlarını da kaşımaya devam edebilmektedir. (21)

Kafa Derisinin Kaşınması

Kaşıntı bazen kafa derisinde ortaya çıkabilmektedir. Kafa derisinin kaşınması ağrıya da yol açabilmektedir. Çoğu insan tarafından utanç verici bir durum olarak görülen bu tarz bir kaşıntı, beraberinde pek çok belirtiyi de yol açabilmektedir. Nedenine bağlı olarak da değişen kafa derisi kaşıntısı şu belirtilere neden olabilmektedir:

  • Yama şeklindeki saç dökülmesi
  • Kafa derisinin kuruması
  • Kafa derisinin tahriş olması
  • Hafif derece bir ateş
  • İçinde irin olan yaralar
  • Kızarıklık
  • Kafa derisinin şişmesi
  • Kara derisi üzerinde beliren yaralar (22)

Genital Kaşıntı

Hem erkekler hem de kadınlarda gelişebilen genital bölge kaşıntısının belirtileri çoğu zaman, nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Ortak belirtileri ise şunları içermektedir:

  • Genital bölge ve çevresinde yaralar, şişlikler, kabarcıklar, lezyonlar
  • Etkilenen cildin kalınlaşması
  • Tahriş veya inflamasyon
  • Yanma hissi
  • Pembe, kırmızı veya sarı arasında değişen renksiz bir cilt
  • Cinsel organlardan akıntı
  • İlişki sırasında yaşanan ağrı
  • Pelvik ağrısı
  • Ateş
  • Lenf bezlerinin şişmesi (23)

Vajinal Kaşıntı

Vajina kaşıntısı, vajina çevresinde gelişen ve şiddetli kaşıntıya yol açabilen bir enfeksiyondur. Bu durum genellikle, kaşıntı başta olmak üzere, akıntı ve ağrı gibi belirtilere neden olmaktadır.

Kaşıntının nedeni olan vajinal enfeksiyonun neden olduğu diğer belirtiler şunlardır:

  • Şişme
  • Pelvik ağrısı
  • Kötü kokulu bir akıntı
  • Yeşil, sarı veya gri renkte bir akıntı
  • Köpüklü ve kesilmiş peyniri andıran bir akıntı

Vajinal enfeksiyon tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle, yukarıda sıralanmış olan belirtilerin yaşanması durumunda, bir doktora başvurulmalıdır. (24)

Cilt Mantarı Kaşıntısı

Cilt mantarı söz konusu olduğunda, genellikle enfekte olmuş olan cilt alanında bir kızarıklık ve kaşıntı meydana gelmektedir. Mantarın geliştiği alan cildin normal olan alanlarına oranla pul pul dökülmeye başlamaktadır. Farklı mantar enfeksiyonu türleri genellikle farklı döküntülere neden olmaktadır. Bazıları pul pul olurken bazı tıpkı cildi inceltmiş gibi gözükmektedir.

Cilt mantarı nedeniyle gelişebilecek diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Ciltte soyulma
  • Cildin çatlaması
  • Enfekte olmuş alanda (kulak, ayak, tırnak, kafa derisi gibi) oluşan ağrı
  • Enfekte saçların kırılması ve kaybı (saçkıran, kılkıran)
  • Parmak ve ayak tırnaklarının ufalanması ve renk değişikliği (ayak mantarı) (25)

Hamilelikte Kaşıntı

Hamilelik sırasında büyüyen göbeği çevreyen cilt genişledikçe hafif şekilde kaşıntılar hissedilmesi olası bir durumdur. Bununla birlikte, daha şiddetli olan kaşıntı, kolestaz olarak bilinen diğer bir sorundan kaynaklanabilmektedir. Kolestaz, safra kesesinde depolanan safra tuzlarının dışarı açmaması sonucu oluşmaktadır. Kan dolaşımına giren safra tuzları oldukça yoğun bir kaşıntıya neden olabilmektedir. Belirtileri ise şunları içermektedir:

  • Vücudun geneline yayılmış kaşıntı ya da sadece ayak tabanlarında ve avuç içlerinde gelişen kaşıntı
  • Koyu renkli idrar ve açık renkli bağırsak hareketleri
  • Yorgunluk ve bitkinlik
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı
  • Moral bozukluğu ve depresyona eğilimli olmak
  • Uykusuzluk
  • Sarılık

Hamilelik sırasında bu tür şiddetli bir kaşıntı anneyi oldukça zorlayabilmektedir. Bu nedenle, bir doktorla görüşülmeli ve uygulanabilecek tedavi yöntemleri doktorla birlikte değerlendirilmelidir. (26)

 

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Kaşıntı deriyi tahriş etmenin yanında rahatsız edici bir hisse neden olur. Ayrıca kaşıntı (proo-RIE-tus) olarak bilinen, kaşıntılı cilt, sedef hastalığı veya dermatit döküntü veya başka bir durumun sonucu da olabilmektedir. Bunun yanında özellikle kaşıntılı cilt, karaciğer hastalığı veya böbrek yetmezliği gibi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Fakat aynı zamanda şunun bilinmesi gerekmektedir, her kaşıntının altında da ciddi bir hastalık aramak yanlış olur. Cilt veya deride kırazıklık, şiş veya döküntü aşırı miktarda olduğunda doktora başvurmanızı öneririz.

Uzun vadeli ve kronik kaşıntıların tedavi edilmesi gerekir, bu bağlamda kaşıntılı deri, ilaç, ıslak pansuman veya güneş, serin bir banyo veya kaşıntıyı ortadan kaldıran ürünler kullanılabilir.


Kaşıntı Tedavisi 

Kaşıntı nasıl geçer? Çoğu kaşıntı vakası ciddi değildir ve zaman içinde kendi kendine geçmektedir. Kaşıntının şiddetli olması ve daha uzun bir süre devam etmesi durumunda ise ilaçla tedavi uygulanabilmektedir. Kaşının tedavisi genel olarak altında yatan cilt ve sağlık soruna bağlı olarak şekillenmektedir. (27)

Evde Tedavi Yöntemleri

Daha iyi hissetmek için aşağıda sıralanmış olan tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:

Tetikleyicilerden uzak durmak: Kaşıntıyı tetikleyen durumlardan uzak kalmak, kaşıntıyı hafifletmenin en etkili yöntemidir. Belirtilere neyin neden olduğunu tespit etmek kaşıntıyı da kontrol altına almayı sağlayabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, sert kumaştan yapılan giysiler, aşırı ısıtılmış bir oda, çok fazla sıcak banyo yapmak veya parfümlü sabun ve deterjan gibi temizlik ürünlerini kullanmak ya da mücevherlere temas etmek kaşıntıyı tetikleyebildiği için bunlardan uzak durulması en doğrusu olacaktır.

Nemlendirici kullanmak: Cilt kuruluğu nedeniyle gelişen kaşıntıyı hafifletmenin en kolay yöntemi nemlendirici kullanmaktır. Etkilenen alana günlük olarak uygulanması kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olabilmektedir. (28)

Losyonlar ve jeller: Kaşıntı ciddi alevlendirebilmektedir. Bu durumda cildin soğumasını sağlamak için kullanılabilecek bazı kremler ve jeller bulunmaktadır. Mentol içeren kalamin losyonları kaşıntıyı hafifletmek için kullanılabilmektedir.

Kremler: Kaşıntıyı hafifletmek için etkilenen alana krem sürülebilmektedir. En az yüzde 1 oranında hidrokortizon içeren kremlerin kısa süreli kullanımı, kaşıntılı, kırmızı ve iltihaplı olan ciddi rahatlatabilmektedir.

Kaşımaktan kaçınmak: Kaşıyarak cildi çizmekten ve tahrip etmekten mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Eğer cildi kaşımamak için kendinize engel olamıyorsanız, o bölgeyi kapalı tutmaya çalışabilirsiniz. Geceleri uykudayken billinçsiz bir şekilde cildinizi kaşımayı engellemek için eldiven giyebilirsiniz. (29)

Soğuk kompres: Cilde serin ve ıslak kompresler uygulamak kaşıntıyı hafifletebilmektedir. Etkilenen bölgeyi ıslak bandaj ve sargılarla örtmek, cildin korunmasına yardımcı olmakta ve cildin çizilmesini önlemektedir.

Ilık banyo: Ilık bir banyo cildi yatıştırmak için harika olabilmektedir. Suyun kaşıntıyı azaltma etkisini artırmak için banyo suyuna karbonat ve yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz. Bu yöntem şiddetli kaşıntıyı bile hafifletebilmektedir. Banyo sonrasında iyice kurulanın ve nemlendiricinizi uygulamayı unutmayın.

Stresi azaltmak: Stres hem kaşıntıya neden olabilmekte hem de var olan kaşıntıyı daha da şiddetlendirebilmektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca hobi edinme, terapi, meditasyon, spor ve yoga gibi rahatlama yöntemlerini deneyerek hayatınızdaki stresi azaltmaya çalışın. (30)

İlaç Tedavisi

Kaşıntının nedeni tespit edildikten sonra uygulanabilecek bazı ilaçla tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Kortikosteroid Kremler

Cildi kaşıntılı ve kızarık ise doktor tarafından kortikosteroid kremler reçete edilebilmektedir. Etkilenen alana uygulanan bu kremlerden sonra o bölgenin örtülmesi  de tavsiye edilebilmektedir. Islak sargı bezleri, cildin kremi daha kolay emmesini sağlamaktadır.

  • Kalsinörin İnhibitörleri

Kaşınan alanın daha büyük olduğu bazı vakalarda, kortikosteroid kremlerin yerine takrolimus ve pimekrolimus gibi bazı ilaçlar kullanılabilmektedir.

  • Antidepresanlar

Bazı kaşıntı vakalarında, altta yatan psikolojik nedene de bağlı olarak, antidepresanlar reçete edilebilmektedir. (31)

Egzama, Dermatit veya Kurdeşen Tedavisi

Egzama, dermatit veya kurdeşen gibi cilt problemleri nedeniyle oluşan kaşıntıyı tedavi etmek için genellikle bir cilt uzmanı tarafından kortikosteroid kremler reçete edilmektedir. Bunlar kaşıntıyı hafifletmesi için doğrudan cilde uygunalarak kullanılmaktadır. Diğer yandan, topikal kalsinörin inhibitörleri ve oral antihistaminikler de kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olması için tercih edilebilmektedir.

Alerjilerin Tedavisi

Oral antihistaminikler yaygın olarak kullanılan anti alerji ilaçlarıdır. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyonlar sonucu gelişen kaşıntıyı tedavi etmek için kulanılabilmektedir. (32)

Böcek Isırıklarının Tedavisi

Topikal antihistaminikler böcek ısırıkları nedeniyle oluşan kaşıntıyı hafifletebilmektedir. Isırıkları önlemek için böcekleri uzak tutmaya yardımcı olan yöntemleri denemekte de fayda vardır. Sinek ve benzeri böceklerin ısırıklarından uzak durmak için risk bulunan ortamlardayken mümkün olduğunca kapalı giysiler giymeye çalışın. (33)

Cilt Mantarı Tedavisi

Cilt mantarında uygulanan iki temel yöntem antifungal ilaçları kullanmayı ve nem önlemek için alınan tedbirleri kapsamaktadır. Mantar enfeksiyonları tipik olarak antifungal ilaçlarla tedavi edilmektedir. Genellikle etkilenen bölgelere topikal ilaçlar olan antifungal ilaçların uygulanması mantarı tedavi etmek için yeterli olabilmektedir. Topikal ilaçlar krem, jel, losyon, solüsyon veya şampuanı içerebilmektedir. Diğer yandan, bazı antifungal ilaçlar ağız yoluyla da alınabilmektedir.

İlaç tedavisine ek olarak, mantar oluşan cilt alanının kuru kalmasını sağlamak oldukça önemlidir. Duştan sonra ayrı bir havluyla enfekte alanı iyice kurutmak ya da mantar ayaklarda oluştuysa mümkünse bir süre açık ayakkabılar giymek faydalı olabilmektedir.

Bazı enfeksiyonlarda oluşan inflamasyonu ve kaşıntıyı hafifletmek için doktor tarafından kortikosteroidler reçete edilebilmektedir. (34)

Sedef Hastalığı veya Böbrek Yetmezliğinde Kaşıntı Tedavisi

Sedef hastalığı veya böbrek yetmezliği olan kişilerde kaşıntıyı hafifletmek için ilaç tedavisinden ziyade alternatif tedavi yöntemleri tercih edilebilmektedir. Işık tedavisi veya fototerapi bir seçenek olabilmektedir. Bu tedavi yönteminde, cilt üzerinde meydana gelen kaşıntıyı hafifletmeyi sağlamak için cilde belirli aralıklarla, ultraviyole ışığın belirli dalga boyları verilmektedir. (35)

Kaşıntı çok şiddetli ise ya da uzun bir süre boyunca devam ediyorsa, bir doktora başvurulmalıdır. Bu durumda, nedenine bağlı olarak, diğer tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. (36)

Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kaşıntının nedeni ve tedavisi için dermatoloji (cilt hastalıkları) bölümüne başvurulmaktadır. (37)

KAYNAKLAR

1-)Prof M W Greaves FRCP, et al(1996). Pathophysiology of itching.                    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673696043280

2-) Stephen B. McMahon, et al (1992). Itching for an explanation

https://www.cell.com/trends/neurosciences/pdf/0166-2236(92)90102-E.pdf

3-) Gelfand JM, Rudikoff D(2001). Evaluation and treatment of itching in HIV-infected patients.     

https://europepmc.org/article/med/11514917

4-) A. Lyell(1972). The Itching Patient: A Review of the Causes of Pruritus

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/003693307201701005

5-) Ylöstalo P, Ylikorkala O(1975). Itching during pregnancy.                                             https://europepmc.org/article/med/1137334

6-) Amanda Metcalf, MD(2017). Anorectal disorders                                               https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00325481.1995.11946071?journalCode=ipgm20

7-) Steven M. Leshaw , MD & Robert S. Scheinberg , MD(2015). Itching in Active Patient https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/psm.1998.01.971

8-) Mitchell H.FriedlaenderMD(1995). A review of the causes and treatment of bacterial and allergic conjunctivitis                                                                               https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0149291895800581

9-) Jean Watkins(2015). Common causes of itching in children

https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/pnur.2015.26.7.345

10-) Caroline S.KoblenzerMD (1999). Itching and the atopic skin                           https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674999700527

11-) DrD.A.Burns FRCP(1991). Itching — physiology, causes and management

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/095758399190005X

12-) G. Freitag, et al(1997). Results of a post marketing drug monitoring survey with a polidocanol-urea preparation for dry, itching skin                                         https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007999709113326

13-) Stermer, Edy, et al(2009). Pruritus Ani: An Approach to an Itching Condition             https://journals.lww.com/jpgn/fulltext/2009/05000/pruritus_ani__an_approach_to_an_itching_condition.1.aspx

14-)R P Walt, et al(1988). Effect of stanozolol on itching in primary biliary cirrhosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2545238/

15-) William G. Phillips , MD(2016). What to do when the itching won't stop                      https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00325481.1992.11701530

16-) Marcus Rayner Caro(2016). Itching                                                       https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00325481.1959.11712609

17-) Tiffany Field, PhD, et al(2000). Postburn Itching, Pain, and Psychological Symptoms Are Reduced With Massage Therapy     

https://academic.oup.com/jbcr/article-abstract/21/3/189/4758218

18-) Micaela Vitale, LPT, et al(1991). Severe Itching in the Patient with Burns                  https://academic.oup.com/jbcr/article-abstract/12/4/330/4786768

19-) V Stadie, et al(2003). Itching attacks with generalized hyperhydrosis as initial symptoms of Hodgkin's disease                                                                                https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1468-3083.2003.00737.x

20-) BMJ (1999). What are the symptoms of varicose veins? Edinburgh vein study cross sectional population survey                                                                 https://www.bmj.com/content/318/7180/353.short

21-) N.E.E. Van Loey, et al(2007). Itching following burns: epidemiology and predictors

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2007.08278.x

22-) Albert M. Kligman, et al(1986) Water-Induced Itching Without Cutaneous SignsAquagenic Pruritus                                                        https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/546887

23-) Reich, Adam, et al(2008). Acne Itch: Do Acne Patients Suffer From Itching?             https://www.ingentaconnect.com/content/mjl/adv/2008/00000088/00000001/art00009

24-) Bircher A.J.(1990).  Water-Induced Itching.                                                      https://www.karger.com/Article/PDF/247891

25-) J Kimble Jenkins, Lisa A Boothby(2002). Treatment of Itching Associated with Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy                                                                     https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1345/aph.1a479

26-) Reimann S, et al(2000). [Topical administration of capsaicin in dermatology for treatment of itching and pain].           

https://europepmc.org/article/med/10789077

27-) Bjørn, Helge, et al(1987). SUCCESSFUL TREATMENT OF ITCHING AND ATOPIC ECZEMA BY TRANSCUTANEOUS NERVE STIMULATION                                https://www.ingentaconnect.com/content/cog/aetr/1987/00000012/00000002/art00004

28-) R. Slappendel, et al(2000). Itching after intrathecal morphine. Incidence and treatment    

https://www.cambridge.org/core/journals/european-journal-of-anaesthesiology/article/itching-after-intrathecal-morphine-incidence-and-treatment/CC47A8E483F6A075D48B604F1B689B24

29-) Akinori Arimura(2001). Methods for the treatment of itching comprising administering PGD2 receptor antagonist                                                                              https://patents.google.com/patent/US6506789B2/en

30-) H. Yatzidis, et al(1972). Heparin Treatment Of Uremic Itching

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/345691

31-) Gao, et al(2012). Treatment of Ocular Itching Associated With Ocular Demodicosis by 5% Tea Tree Oil Ointment

https://journals.lww.com/corneajrnl/Abstract/2012/01000/Treatment_of_Ocular_Itching_Associated_With_Ocular.3.aspx

32-) BMJ(1989). Pain relief in active patients with cancer.                                      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1835676/

33-) Semionov, et al(2008). Post Herpetic Itching—A Treatment Dilemma                         https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2008/05000/Post_Herpetic_Itching_A_Treatment_Dilemma.11.aspx

34-) D. V. Datta(1963). Treatment of Pruritus of Obstructive Jaundice with Cholestyramine      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2123703/

35-) James E. Lantz(1979). Extreme itching treated by a family systems approach           https://link.springer.com/article/10.1007/BF00924127

36-) P.O. OSTERMAN(1976). Paroxysmal itching in multiple sclerosis                  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.1976.tb00869.x

37-) Reich, Adam, et al(2008). Acne Itch: Do Acne Patients Suffer From Itching?             https://www.ingentaconnect.com/content/mjl/adv/2008/00000088/00000001/art00009

 

 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/