Acil.Net

Mineral Deposu Maden Suyu

#

Yazan, Gamze Bozkurt
26.04.2020 18:28 (Güncellendi 19.05.2020 15:08)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Mineral Deposu Maden Suyu

Vücudumuzun yüzde 60’ı sudan oluşur ancak normal günlük aktiviteler sırasında hepimiz bu önemli besin maddesinin büyük bir kısmını yitiririz. Vücudumuzdan attığımız suyu günde sekiz bardak (önerilen ) su içerek yerine koymazsak, ciddi oranda dehidrate (sıvı kaybı) olma riskiyle karşı karşıya kalırız. Sade suyun tadını sevmiyorum ve içemiyorum diyenlerdenseniz yapabileceğiniz bir alternatif daha mevcut; maden suyu.

İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu minerallerin çoğuna sahip olan maden suyu, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Düzenli tüketim ile birlikte vücut ve cilt sağlığına oldukça faydalı olan maden suyu, genellikle halk arasında  sodayla karıştırılır. Soda, içilebilir bir suyun karbondioksit karıştırılmış haliyken; maden suyu, yeraltı sularından elde edilir ve yer altından yüzeye çıkarken, mineral yönünden zenginleşir. Şekersiz olmasının yanı sıra, sade maden suyu, sodadan daha yararlıdır. Her iki su da mideyi rahatlatma özelliğine sahipken; soda, maden suyu gibi mineral yönünden o kadar da zengin değildir. Bu nedenle  uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen soda değil maden suyudur. Maden suyu tüketimi, özellikle yaz aylarında terleme ile kaybedilen minerali geri kazanmak için çok önemlidir. 


1. Maden Suyunun Besin Değerleri

Kalori114 g
Karbonhidrat29.6 gum
Şeker29.6 g
Kalsiyum3.4 mg
Su306

Maden suyu, çeşitli mineraller içeren doğal bir kaynak suyudur.  İçeriğinde ki sodyum miktarının fazlalığı , kalori ve şeker miktarının yoksunluğu onu sağlığımız için faydalı besinlerden biri haline getirir. (1)

Özet: İçeriğindeki mineral ve bileşikler sayesinde maden suyu, sağlığımız için oldukça yararlıdır.


2. Kemik Sağlığına Destek Olur 

Birçok insan, maden suyunun yüksek asit içeriğinden dolayı kemikler için kötü olduğuna inanmaktadır. Bununla birlikte, araştırmalar karbonatlaşmanın suçlu olmadığını göstermektedir. 2500'den fazla kişiyle ilgili yapılan geniş bir gözlem çalışmasında, kolanın önemli ölçüde düşük mineral kemik yoğunluğu ile ilişkili olan tek içecek olduğu tespit edildi. Maden suyunun ise kemikler üzerinde böyle bir  etkisi olmadığı görülmüştür.  Maden suyu ve sodadan farklı olarak, kola gibi gazlı içecekler çok fazla fosfor içerir. Uzmanlar, kola tüketen kişilerin çok fazla fosfor aldığını ama yeterli derecede kalsiyum alamadıklarını ve böylelikle kemik kaybı için potansiyel bir riskle karşı karşıya olduklarını savunmaktadırlar.

Başka bir çalışmada, gazlı içecekler tüketen genç kızların kemik mineral yoğunluğunun daha düşük olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu, beslenme düzenlerinde gazlı içeceklerin sütün yerini alarak kalsiyumun yetersiz kalmasına sebebiyet verdiği içindir. Menopoz sonrası 18 kadın katılımcının katıldığı kontrollü bir çalışmada ise, 8 hafta boyunca günde 1 litre sodyum bakımından zengin maden suyu tüketen kadınlarda, soda içenlere oranla kalsiyum seviyelerinin arttığı gözlemlenmiştir. Üstelik maden suyunun hayvanlar üzerinde de aynı etkileri gösterdiği kanıtlanmıştır. (2) (3) (4) (5) (6) (7)

Özet: Yüksek asit içeriğinden dolayı maden suyunun kemikler için kötü olduğuna inanılmaktadır. Fakat yapılan çalışmalarda maden suyunun kemikler üzerinde kötü bir  etkisi olmadığı görülmüştür. Dahası yapılan kontrollü bir çalışmada ise, 8 hafta boyunca günde 1 litre sodyum bakımından zengin maden suyu tüketen kişilerin, soda içenlere oranla kalsiyum seviyelerinin arttığı gözlemlenmiştir.

 

3. Sindirim Sağlığını Destekler

Kabızlık, halk arasında sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Gerek beslenme düzeni gerek hareketsizlik, stres ve kullanılan ilaçlar kabızlığa sebebiyet verebilir. Daha önce İnme geçirmiş 40 yaşlı bireyden oluşan 2 haftalık bir çalışmada, musluk suyu içen grupla maden suyu içen grup karşılaştırıldığında ortalama bağırsak hareket sıklıklarının neredeyse iki katına çıktığı gözlemlenmiştir. Dahası, çalışmaya katılan katılımcılar kabızlık semptomlarında % 58 azalma olduğunu da bildirdiler. Maden suyunun mide ağrısı da  dahil olmak üzere diğer hazımsızlık semptomlarını iyileştirdiğine dair kanıtlar da var. Yapılan başka bir çalışma ise, kronik sindirim rahatsızlığı yaşayan 21 kişi incelendi ve 15 gün sonra,  maden suyu   içenlerin sindirim semptomları, kabızlık ve safra kesesi boşalmasında önemli gelişmeler yaşadığı gözlemlenmiştir.

Avrupa Gastroenteroloji ve Hepatoloji Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre , safra kesesi taşı oluşumuna, dispepsi (kötü mide sindirimi) veya kabızlığa yatkınlığı olan hastalar safra kesesi sorunları, genel sindirim ve kabızlık problemlerinin iki hafta boyunca maden suyu içtikten sonra düzeldiğini gösterdi. 

Eğer siz de sık sık hazımsızlıktan muzdaripseniz ya da sadece mide problemi yaşıyorsanız büyük bir bardak maden  suyu içerek bağırsak  hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.  Ek olarak, ilave şeker içermeyen sade maden suyu en faydalı olanıdır. (8) (9) (10)

Özet: Halk arasında sıkça rastladığımız kabızlık, beslenme düzeni,stres ve kullanılan çeşitli ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Ancak yapılan çalışmalarla maden suyu içen kişilerin ortalama bağırsak hareket sıklığının neredeyse iki katına çıktığı kanıtlanmıştır. Aynı zamanda   maden suyunun mide ağrısı da  dahil olmak üzere diğer hazımsızlık semptomlarını iyileştirdiğine dair kanıtlar da mevcuttur.


4. Kalp Sağlığını Desteklemeye Yardımcı Olur 

 Son zamanlarda KAH olarak da adlandırılan koroner arter hastalığı riski halk arasında gittikçe artmaktadır.  KAH, ateroskleroz (damar sertliği) kalbe  giden atardamarların sertleşmesinden kaynaklanan bir kalp hastalığıdır ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hem kadın hem de erkeklerde görülme oranı çok yüksektir. Bununla birlikte araştırmalar maden suyunun kalp sağlığını iyileştirebileceğini öne sürüyor ancak kanıtlar çok sınırlı. Postmenopozal (menopoz sonrası) dönemde ki 18 kadın katılımcının katıldığı bir çalışmada, sodyum bakımından zengin maden suyu içmenin LDL (kötü) kolesterolü , inflamatuar belirtilerini ve kan şekeri seviyelerini azalttığı gözlemlenmiştir. Ek olarak yapılan diğer çalışmalarda ise, maden suyunu sık tüketenlerin tüketmeyenlere oranla 10 yıl içinde kalp hastalığı gelişme riskinin % 35 daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır.

Amerikan Kalp Derneği dergisinde yayınlanan ve Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan bir çalışmada, ağırlıklı olarak 22 yaşın üzerinde ki 43.000 erkeğe uygulanan bir denemeyle, günde 0.35 lt şekerli gazoz, sporcu içeceği, enerji içeceği veya meyve suyu tüketenlerin tüketmeyenlere oranla Koroner arter hastalığına yakalanma riskinin % 20 daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Diğer çalışmalar kadınlarda da benzer sonuçlar göstermiştir.

Ne yazık ki yapılan çalışmalarla kesin sonuçlara varılamamıştır bunun için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. (11) (12) (13)

Özet: Koroner arter hastalığı olarak bilinen KAH ülkemizde son zamanlarda artış göstermiştir. Araştırma sonuçları sınırlı olmakla birlikte araştırmalar maden suyunun kalp sağlığını iyileştirebileceğini öne sürdürmektedir. Bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.


5. Tokluk Hissi Vererek İdeal Kiloda Kalmanıza Yardımcı Olur

Maden suyu, yemekten sonra içildiğinde suya göre daha fazla doygunluk hissi verebilir. Yani maden suyu, yiyeceklerin midenizde daha uzun süre kalmasına yardımcı olur ve böylelikle daha fazla tokluk hissi verir. 19 sağlıklı genç kadında yapılan bir çalışmada, katılımcılar 250 ml maden suyu içtiklerinde su içenlere oranla daha uzun süre tokluk hissi yaşadıklarını gözlemlemişlerdir. Ancak, bu sonuçları doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.

Aynı zamanda bir bardak maden suyu içindeki bu küçük kabarcıkların, kilonuzu kontrol altına almak hatta kilo verimine yardımcı olmak gibi faydaları da vardır. Maden suyunda ki karbondioksitli ve gazlı kabarcıkların midenizi doldurmasına ve böylelikle beyninizin sizi tok sanmasına izin verin ve bu sayede daha az yemek ve kalori tüketin. Beslenme Bilimi ve Vitaminoloji Dergisi'nde yayınlanan ve 2012 de yapılan bir çalışmada aç karnına maden suyu içen katılımcıların kendilerini su içtiklerinden daha mutlu hissettiklerini belirttiği gözlemlenmiştir. Yemekten 30 dakika önce iki bardak maden suyu içmek yemek esnasında fazla yemenizi önleyecektir. (14) (15) (16)

Özet: Yemekten sonra içildiğinde maden suyu tokluk hissi vermede sudan daha etkilidir. Yiyeceğin midede daha uzun sure durmasını sağlar ve böylelikle kişi daha uzun sure doygunluk hisseder. Dahası bir bardak maden suyu içmenin kiloyu kontrol altına almanın yanında kilo verimine yardımcı olmak gibi faydaları da vardır. 

 

6. Yutkunma Yetisini Geliştirerek Daha Rahat Hissetmenizi Sağlar

Son zamanlar da yapılan araştırmalar, maden suyunun hem genç hem de yaşlı yetişkinlerde yutma yeteneğini arttırdığını göstermektedir.

16 sağlıklı insanın katıldığı yapılan bir diğer çalışmada ise, katılımcılardan defalarca farklı sıvılar yutulması istenmiştir. Maden suyunun, yutkunmadan sorumlu sinirleri uyardığı gözlemlenmiştir. 

Boğaz enfeksiyonu yaşayan ve boğazlarını temizleme ihtiyacı hisseden 72 kişiden oluşan bir çalışmada, buz gibi soğuk bir maden suyu içmek katılımcıların% 63'ünde iyileşmelere yol açtığı ortaya çıkmıştır. En sık görülen ve ciddi semptomları olan katılımcılar ise en fazla rahatlamayı yaşayanlar olarak kayda geçmiştir. (17) (18) (19) (20) (21) (22)

Özet: Yapılan son çalışmalarda maden suyunun, yutkunmadan sorumlu sinirleri uyardığı ve böylelikle hem gençler de hem de yetişkinlerde yutma yetisini arttırdığı gözlemlenmiştir.

Not: Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi maden suyunun da aşırı tüketiminden kaçınmalı ve eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza ya da beslenme uzmanınıza danışmalısınız.


Maden Sulu Börek (Su Böreği Tadında) Tarifi

Malzemeler

  • 5 adet yufka

Sos malzemesi:

  • 2 adet yumurta
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 bardak süt
  • Yarım bardak sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

İç malzemesi:

  • 200 gr beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet taze soğan

Üzerine :

  • Susam ve çörek otu

Yapılışı

Kullanılan bardak ölçüsü 200 ml dir.

İlk önce sos malzemelerimizi uygun bir kapta karıştıralım.

Sonra yufkaların yarısını yağlanmış tepsiye hafif büzerek yerleştirelim.

Ortasına iç malzemelerimizi karıştırarak hazırladığımız harcı yerleştirelim.

Kalan yufkalara da aynı işlemi yapalım çatal veya bıçak ile delikler açalım.

Sosun tamamını tepsiye dökelim.

Yaklaşık 1 saat bekletip 200° fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.


Sonuç

Günlük hayatımızda sıvı tüketimi önemli yer tutmaktadır. Bireylerin günlük ortalama 8-10 bardak su tüketmesi önerilmektedir. Günde ihtiyacımız olan suyu tüketemezsek, ciddi oranda dehidrate (sıvı kaybı) olma riskiyle karşı karşıya kalırız. Elbette ki su dışında başka sıvılar da tüketmeliyiz. Bunların en başında yemekten sonra çoğumuzun içme ihtiyacı hissettiği soda ve maden suyu gelmektedir. 

Maden suyu, gün içerisinde besinlerin rahat sindirimini sağlamak ve mineral alımını arttırmak için oldukça sık tüketilen bir içecektir. Kalori içermemesi ve birçok mineral bakımından zengin olması maden suyu tüketiminin önemini arttırmaktadır. Soda ve maden suyunun karıştırılmaması gerekmektedir. Soda sadece sodyum- karbonat içerirken maden suyu birçok farklı mineral bakımından sodadan daha zengindir. Bu sebeple  uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen soda değil maden suyudur. Maden suyu tüketimi, özellikle yaz aylarında terleme yoluyla atılan minerali geri kazanmak için oldukça önemlidir. 

Mineral ve bileşikler bakımından zengin olan bu doğal içecek kemikleri güçlendirmeye, kalp sağlığına destek olmaya, yutma yetisini geliştirmeye, sindirimi desteklemeye yardımcı olur.Aynı zamanda uzun süre tokluk hissi sağladığından kilo verimine de destek olur.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Gazlı içecek,tonik su,(soda,meşrubat) besin değerleri ve kaloriler. selfnutrıtıondata. [Çevrimiçi] https://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3877/2.

2. Tucker KL , Morita K , Qiao N , Hannan MT , Cupples LA , Kiel DP . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Kolalar, ancak diğer gazlı içecekler değil, yaşlı kadınlarda düşük kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilidir: Framingham Osteoporoz Çalışması. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023723.

3. McGartland Cı , Robson PJ , Murray L , Cran G , vahşi MJ , Watkins D , Rooney, E , Boreham Cı. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Ergenlikte gazlı alkolsüz içecek tüketimi ve kemik mineral yoğunluğu: Kuzey İrlanda Genç Kalpler projesi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12968664. 

4. McGartland Cı 1 , Robson PJ , Murray L , Cran G , vahşi MJ , Watkins D , Rooney, E , Boreham Cı . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Ergenlikte gazlı alkolsüz içecek tüketimi ve kemik mineral yoğunluğu: Kuzey İrlanda Genç Kalpler projesi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12968664.

5. Schoppen S , Perez-Granados PM , Carbajal bir , de la Piedra Cı , Pilar Vaquero M . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Kemik remodeling sağlıklı postmenopozal kadınlarda sodyum açısından zengin karbonatlı bir maden suyu tüketiminden etkilenmez. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15877873.

6. Koelkebeck KW , Harrison PC , Madindou T. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Araştırma notu: karbonatlı içme suyunun yüksek çevre sıcaklıklarına maruz kalan tavukların üretim performansı ve kemik özellikleri üzerindeki etkisi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8234140.

7. Claudia Hammond. future-maden suyu sağlığınız için kötü mü? bbc. [Çevrimiçi] https://www.bbc.com/future/article/20150911-is-sparkling-water-really-bad-for-you.

8. Mun JH 1 , Haziran SS. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Serebrovasküler kazanın ardından yaşlı hastalarda karbonatlı su alımının kabızlık üzerine etkisi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21551998.

9. R Cuomo , Grasso R , Sarnelli G , Capuano G , Nicolai E , Nardone G , Pomponi D , Budillon G , Ierardi E . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Karbonatlı suyun fonksiyonel dispepsi ve kabızlığa etkileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12352219.

10. Köpüklü Su İçmenin 4 Büyük Sağlık Faydası-Gazlı Su İçmek Sindirime Yardım Edebilir. waternatura. [Çevrimiçi] https://www.naturawater.com/buzz/4-big-health-benefits-of-drinking-sparkling-water.

11. Yusuf S , Hawken S , Ounpuu S , Dans T , Avezum A , Lanas F , McQueen M , Budaj A , Pais P , Varigos J , Lisheng L ; INTERHEART Etüt Araştırmacıları. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-52 ülkede miyokard infarktüsü ile ilişkili potansiyel olarak değiştirilebilir risk faktörlerinin etkisi (INTERHEART çalışması): vaka kontrol çalışması. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15364185.

12. Qiao S , Tervahauta M , Nissinen bir , Tuomilehto J . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Orta yaşlı Finli erkeklerin 35 yıllık takibinde tüm nedenlerden ve sigaraya bağlı koroner kalp hastalığından kaynaklanan ölümler ve sigaradaki değişiklikler. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15364185.

13. Schoppen S , Pérez-Granados AM , Carbajal A , Oubiña P , Sánchez-Muniz FJ , Gómez-Gerique JA , Vaquero MP . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Sodyum açısından zengin bir karbonatlı maden suyu, menopoz sonrası kadınlarda kardiyovasküler riski azaltır. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15113945.

14. Pouderoux p , Friedman, N , Shirazi P , Ringelstein JG , Keshavarzian bir. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Karbonatlı suyun mide boşalması ve intragastrik yemek dağılımına etkisi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9009113.

15. Wakisaka S , Nagai, H , Mura E , Matsumoto, T , Moritani T , Nagai, N . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Sağlıklı genç kadınlarda karbonatlı suyun mide ve kalp aktiviteleri ve dolgunluk üzerine etkileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23327968.

16. Shiori WAKISAKA , Hajime Nagai , Emi MURA , Takehiro MATSUMOTO , Toshio MORITANI , Narumi Nagai. beslenme bilimi ve vitaminoloji dergisi-Sağlıklı Genç Kadınlarda Karbonatlı Suyun Gastrik ve Kardiyak Aktiviteler ve Dolgunluk Üzerine Etkileri. j-stage. [Çevrimiçi] https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv/58/5/58_333/_article.

17. Morishita M , Mori S , Yamagami S , Mizutani M. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Genç bireylerde ve yaşlı hastalardaki gazlı içeceklerin farengeal yutmaya etkisi. pubmed. [Çevrimiçi] www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24170038.

18. Elshukri O , Michou E , Mentz H , Hamdy S . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Yutma karbonatlı suyun insan faringeal motor sistemi üzerindeki beyni ve davranışsal etkileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26607248. 

19. Michou e , Mastan bir , Ahmet S , Mistry S , Hamdy S . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Karbonatlamanın ve sıcaklığın su yutma performansındaki rolünün incelenmesi: yutma reaksiyon zamanı çalışması. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22843761.

20. Elshukri O , Michou E , Mentz H , Hamdy S . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Yutma karbonatlı suyun insan faringeal motor sistemi üzerindeki beyni ve davranışsal etkileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26607248.

21. Michou e , Mastan bir , Ahmet S , Mistry S , Hamdy S . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Karbonatlamanın ve sıcaklığın su yutma performansındaki rolünün incelenmesi: yutma reaksiyon zamanı çalışması. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22843761.

 22. Acharya AN , Mirza S , Jones NS. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Buz gibi soğuk karbonatlı su: Faringeal mukus ve boğaz temizleme işlemlerinde kalıcı hiperaktivite tedavisi. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16995969.

Benzer Makaleler

Yorum Yapın