Acil.Net

Cildiniz İçin Aleo Vera

#

Yazan, Merve Görmez
16.05.2020 14:47 (Güncellendi 17.05.2020 01:12)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Cildiniz İçin Aleo Vera

    • Besin Değerleri
    • Hastalıkları Hafifletir
    • Antioksidan ve Antibakteriyeldir
    • Yanık İyileştirici
    • Diş Sağlığına Etkisi
    • Pamukçuk Yaralarını İyileştirici
    • Kabızlığa Etkisi
    • Kan Şekeri Düşürücü
    • Aloe Vera Suyu
    • Aloe Vera Suyu Tarifi
    • Sonuç

Aloe vera, binlerce yıldır kullanılan popüler bir şifalı bitkidir. Aloe vera, topikal cilt rahatsızlıkları için en yaygın kullanılan bitkisel ilaçlardan biridir. Bunun nedeni, bu bitkinin jel benzeri bileşenlerinin, cildi çeşitli rahatsızlıklardan iyileştirdiği bilinmektedir. 

Ayrıca, geçmişte güneş yanığı, küçük kesikler veya küçük sıyrıklar için aloe bile kullanmış olabilirsiniz. İşte aloe veranın faydaları:


1. Besin Değerleri

240 ml aloe veranın besin değerleri şunlardır: 1

Kalori50 kcal
Karbonhidrat13 g
Şeker11 g
Sodyum 4.8 mg
Toplam yağ0



2. Hastalıkları Hafifletir

Aloe vera, suyu yapraklarında depolayan kalın, kısa saplı bir bitkidir. Kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve küresel anlamda yıllık 13 milyar dolarlık piyasa değerine sahiptir.2

Aloe vera, yaklaşık 30-50 cm uzunluğa kadar büyüyebilen kalın, sivri ve etli yeşil yaprakları ile tanınmaktadır. Her yaprak,   suyu depolayan jele benzer bir doku ile doludur ve bu doku yaprakları kalınlaştırır.

Özet: Aloe vera; kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde kullanılan popüler bir tıbbi bitkidir. Yaprakları çok sayıda faydalı bileşik içeren jel benzeri bir maddeyle doludur.


3. Antioksidan ve Antibakteriyel özellikleri Vardır

Antioksidanlar sağlık için önemlidir. Aloe vera jeli, polifenoller olarak bilinen geniş bir madde ailesine ait güçlü antioksidanlar içerir. 3

Bu polifenoller, Aloe vera'daki diğer bazı bileşenler ile birlikte, insanlarda enfeksiyonlara neden olabilecek bazı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. 4

Özet: Aloe vera çeşitli güçlü antioksidan bileşenler içerir. Bu bileşenlerin bazıları, zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.


4. Yanıkların İyileşmesini Hızlandırır

Aloe vera en çok topikal bir ilaç olarak kullanılır ve yenilmekten yerine cilde sürülür. Aloe vera özellikle güneş yanıkları da dahil olmak üzere yanıklar ve yaralar için bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Çalışmalar, bu bitkinin birinci ve ikinci derece yanıklar için etkili bir topikal tedavi olduğunu göstermektedir.

Yapılan 4 deneysel çalışmanın sonuçları, Aloe veranın yanıkların iyileşme süresini geleneksel ilaçlara kıyasla yaklaşık 9 günde azaltabildiğini göstermektedir. 5

Bununla birlikte, aloe vera'nın diğer yara türlerini iyileştirmeye yardımcı olduğuna dair kanıtlar tam olarak kesin değildir. 6

Özet: Aloe vera'nın yaraları iyileştirme sürecini hızlandırdığı görülmektedir ancak bunu onaylamak için yeterli kanıt yoktur.


5. Diş Plağını Azaltır

Diş çürüğü ve dişeti hastalıkları en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Bunun olmasını önlemenin en iyi yollarından biri dişlerde plak oluşumunu azaltmaktır. 300 sağlıklı insan üzerinde yapılan bir ağız çalkalama çalışmasında, % 100 saf Aloe vera suyu standart gargara bileşen klorheksidin ile karşılaştırılmıştır. 4 günlük kullanımdan sonra, Aloe vera ile garga yapılmasının diş plağını azaltmada klorheksidin kadar etkili olduğu bulunmuştur. 7

Yapılan başka bir çalışmada, 15-30 günlük bir süre boyunca aloe vera kullanımı ile aynı sonuçlar elde edilmiştir. 8

Aloe vera, Streptococcus mutans ve candida albicans mantarı adında olan ağızda plak üreten bakterileri öldürerek bu işlemi gerçekleştirir. 9

Özet: Ağız gargarası olarak kullanılan saf Aloe vera suyu, diş plağı oluşumunu normal ağız gargarası kadar etkili bir şekilde azaltmaktadır. 


6. Pamukçuk Yaralarını İyileştirmeye Yardımcı Olur

Birçok insan hayatının bir noktasında ağız ülseri veya pamukçuk yaraları geçirmiştir. Genellikle dudağın altında ve ağzın içinde oluşur ve yaklaşık 7-10 gün sürer. 

Yapılan çalışmalar, Aloe vera tedavisinin ağız ülserlerinin iyileşmesini hızlandırabileceğini göstermiştir. Tekrarlayan ağız ülseri olan 180 kişilik 7 günlük bir çalışmada, bölgeye uygulanan Aloe veranın, ülserlerin boyutunu azaltmada etkili olduğu görülmüştür. 10

Yapılan başka bir çalışmaya göre, Aloe vera jelinin sadece ağız ülserlerinin iyileşmesini hızlandırmakla kalmadığı, aynı zamanda ağrıyı da azalttığı görülmüştür.11

Özet: Aloe veranın jel olarak uygulanmasının, ağız ülserlerinin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olduğu görülmüştür.


7. Kabızlığı Azaltır

Aloe vera genellikle kabızlığı tedavi etmede kullanılmaktadır ve bu tedavide aloe vera bitkisinin lateks kısmı kullanılır. Lateks, aloe vera yaprağının deri kısmının hemen altında bulunan yapışkan sarı bir tortudur. Bu etkiden sorumlu olan önemli bileşen, aloin veya barbaloin olarak bilinmektedir.12

Ancak popüler inanışların aksine, aloe vera, huzursuz bağırsak sendromu ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi diğer sindirim bozukluklarına karşı etkili görünmemektedir. 13

Özet: Aloe vera bitkisinin lateks kısmı, kabızlığı tedavi etmeyi kolaylaştıran güçlü etkilere sahiptir ancak sindirim sisteminin diğer hastalıkları için yararlı görünmemektedir.


8. Kan Şekeri Seviyesini Düşürür

Aloe vera bazen geleneksel diyabet ilacı olarak kullanılmaktadır.14

Ayrıca aloe veranın insülin duyarlılığını arttırdığı ve kan şekeri yönetimini geliştirdiği söylenmektedir. Tip 2 diyabetli kişilerde yapılan çeşitli hayvan ve insan çalışmaları, Aloe vera özütünün tüketilmesinden umut verici sonuçlar bulmuştur.15

Özet: Aloe veranın insülin duyarlılığını arttırdığı ve kan şekeri yönetimini geliştirdiği söylenmektedir.

Uyarı! Ciddi bir yanık veya diğer önemli yaralarınız varsa, aloe vera'dan uzak durmanız gerekebilir. Aloe verayı cilt üzerine uygulayan bazı kişiler, kaşıntı veya hafif yanma gibi sorunlar yaşayabilir. Bununla birlikte, döküntü veya kurdeşen hastalığınız varsa, aloe vera jeline duyarlı olabilirsiniz. 


Aloe Vera Suyunun Faydaları 

2013 yılında 33 Irritabl Bağırsak Sendromu hastası üzerinde yapılan bir çalışmada, aloe vera suyunun IBS'nin ağrısını ve rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.16

Bunun yanı sıra periyodik kabızlık yaşayan insanlar doğal bir müshil olarak aloe vera suyunu kullanabilirler.

Aloe Vera Suyu Nasıl Yapılır ? 

1. Aloe vera yaprağını yıkayın ve kurulayın. Aloe vera, toksik olan sarımsı bir sıvı salgılar, bu yüzden iyice yıkamanız gerekir. Dışarıdan yeni hasat ettiyseniz, tüm sıvının dışarı çıkması için yaprağı 1 saat bekletin, sonra yıkayın. Kesmeye hazır olduğunuzda kurulamak için temiz bir bez kullanın.

2. Yaprak kabuğunu  kesmek için keskin bir bıçak kullanın ve ayırın. Kenarların kesilmesi, yaprağın açılmasını kolaylaştırır. Bıçağınızın ucu ile yaprağı  dilimleyin ve bıçağı yaprağın tüm uzunluğu boyunca aşağı kaydırın.

3. Kabuğun hemen altındaki sarı tabakayı keskin bir bıçakla soyun. Sarı kalıntıları ve lekeleri dikkatli bir şekilde çıkarın. Bu kısım, yaprak alındığında salgılanan toksik maddedir. Hepsini kaldırdıktan sonra bu katmanı atın.

4.  Temiz aloe vera jelini toplamak için kaşık kullanın. Mümkün olduğu kadar jel kısmını toplayın. (En az 2 yemek kaşığı olması gerekir)

5. Son olarak jel kısmını portakal suyuna ya da karpuz suyuna karıştırıp içebilirsiniz. Afiyet olsun. (Meyveler isteğe göre değişebilir)


SONUÇ

Aloe vera; kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde kullanılan popüler bir tıbbi bitkidir. Yaprakları çok sayıda faydalı bileşik içeren jel benzeri bir maddeyle doludur ve çeşitli güçlü antioksidan bileşenler içerir. Bu bileşenlerin bazıları, zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Aloe vera'nın yaraları iyileştirme sürecini hızlandırdığı görülmektedir ancak bunu onaylamak için yeterli kanıt yoktur. Ağız gargarası olarak kullanılan saf Aloe vera suyu, diş plağı oluşumunu normal ağız gargarası kadar etkili bir şekilde azaltmaktadır. Ayrıca aloe veranın jel olarak uygulanmasının, ağız ülserlerinin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Aloe vera bitkisinin lateks kısmı, kabızlığı tedavi etmeyi kolaylaştıran güçlü etkilere sahiptir ancak sindirim sisteminin diğer hastalıkları için yararlı görünmemektedir ve Aloe veranın insülin duyarlılığını arttırdığı ve kan şekeri yönetimini geliştirdiği söylenmektedir.

NOT: Aloe veranın çeşitli güçlü antioksidan bileşenler içerdiğini ve bu bileşenlerin bazılarının, zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olabildiğini öğrenmiş olduk. Bahsedilmiş olan faydalar sağlıklı ve belirli bir hastalığı bulunmayan bireyler için geçerlidir. Ayrıca aloe verayı cilt üzerine uygulayan bazı kişilerin kaşıntı veya hafif yanma gibi sorunlar yaşayabileceğini de önemle belirttik. Sağlığınız için doktorunuza ve diyetisyeninize danışın. Tek tip tüketimden kaçının ve profesyoneller eşliğinde tüketim gerçekleştirin.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.


 

KAYNAKLAR

1. Grace, Olwen M, et al. “Evolutionary History and Leaf Succulence as Explanations for Medicinal Use in Aloes and the Global Popularity of Aloe Vera.” BMC Evolutionary Biology, BioMed Central, 26 Feb. 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4342203/

2. Nejatzadeh-Barandozi, Fatemeh. “Antibacterial Activities and Antioxidant Capacity of Aloe Vera.” Organic and Medicinal Chemistry Letters, Springer, 19 July 2013, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729540/

3. Maenthaisong, Ratree, et al. “The Efficacy of Aloe Vera Used for Burn Wound Healing: a Systematic Review.” Burns : Journal of the International Society for Burn Injuries, Centre for Reviews and Dissemination (UK), Sept. 2007, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17499928

4. Dat, Anthony D, et al. “Aloe Vera for Treating Acute and Chronic Wounds.” The Cochrane Database of Systematic Reviews, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 15 Feb. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22336851

5. Gupta, Rajendra Kumar, et al. “Preliminary Antiplaque Efficacy of Aloe Vera Mouthwash on 4 Day Plaque Re-Growth Model: Randomized Control Trial.” Ethiopian Journal of Health Sciences, Research and Publications Office of Jimma University, Apr. 2014, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006208/

6. Dat, Anthony D, et al. “Aloe Vera for Treating Acute and Chronic Wounds.” The Cochrane Database of Systematic Reviews, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 15 Feb. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22336851

7. Karim, Bushra, et al. “Effect of Aloe Vera Mouthwash on Periodontal Health: Triple Blind Randomized Control Trial.” Oral Health and Dental Management, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2014, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24603910/

8. Sujatha, G, et al. “Aloe Vera in Dentistry.” Journal of Clinical and Diagnostic Research: JCDR, JCDR Research and Publications (P) Limited, Oct. 2014, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253296/

9. Bhalang, Kanokporn, et al. “Acemannan, a Polysaccharide Extracted from Aloe Vera, Is Effective in the Treatment of Oral Aphthous Ulceration.” Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2013, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23240939

10. Babaee, Neda, et al. “Evaluation of the Therapeutic Effects of Aloe Vera Gel on Minor Recurrent Aphthous Stomatitis.” Dental Research Journal, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, July 2012, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491322/

11. de Witte, P. “Metabolism and Pharmacokinetics of Anthranoids.” Pharmacology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 1993,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8234447 

12. Ulbricht, Catherine, et al. “An Evidence-Based Systematic Review of Aloe Vera by the Natural Standard Research Collaboration.” Journal of Herbal Pharmacotherapy, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2007, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18928148

13. Davis, K, et al. “Randomised Double-Blind Placebo-Controlled Trial of Aloe Vera for Irritable Bowel Syndrome.” International Journal of Clinical Practice, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Sept. 2006, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16749917 

14. Rahimi, Roja, and Mohammad Abdollahi. “Herbal Medicines for the Management of Irritable Bowel Syndrome: a Comprehensive Review.” World Journal of Gastroenterology, Baishideng Publishing Group Co., Limited, 21 Feb. 2012, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281215/

15. Coronado, Gloria D, et al. “Attitudes and Beliefs among Mexican Americans about Type 2 Diabetes.” Journal of Health Care for the Poor and Underserved, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Nov. 2004, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531816

16. Yongchaiyudha, S, et al. “Antidiabetic Activity of Aloe Vera L. Juice. I. Clinical Trial in New Cases of Diabetes Mellitus.” Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Nov. 1996, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23195077

17. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/

18. Khedmat, Hossein, et al. “Aloe Vera in Treatment of Refractory Irritable Bowel Syndrome: Trial on Iranian Patients.” Journal of Research in Medical Sciences : the Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2013,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872617/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın