Acil.Net

İncirin Mükemmel 5 Faydası

#

Yazan, Merve Görmez
24.03.2020 01:11 (Güncellendi 14.05.2020 21:16)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

İncirin Mükemmel 5 Faydası

Dutgiller familyasının çok lezzetli ve tatlı bir meyvesi olan incir, hem yaş hem de kurusuyla yüzyıllardır tüketilmekte olan oldukça faydalı bir besindir. Kırmızı, sarı, mor renkli veya yeşil çizgili, her biri kendine has bir lezzete sahip olan farklı farklı çeşitleri bulunur. 

Düşük kalorili ve sağlığa bol miktarda faydalı incirin bu faydalarından 5 tanesini şöyle sıralamak mümkün:


1. Vitamin ve Mineral Deposudur 

İncir, içerdiği besin maddeleri yönünden en zengin meyvelerden biridir. Bir adet orta boy(yaklaşık 50 gr) incirde: (1)

Potasyum116 mg
Kalsiyum17,5 mg
Magnezyum8,5 mg
K VitaminiGünlük alınması gereken miktarın %3'ü kadar
B Vitaminleri Günlük alınması gereken miktarın %3'ü kadar 
Manganez Günlük alınması gereken miktarın %3'ü kadar


A ve C vitamini, çinko, bakır, demir ve mineraller yer alır. Ayrıca orta boy bir incir sadece 37 kaloridir ve bu da inciri besinlerimize rahatlıkla ekleyebileceğimiz anlamına gelir. Tüm bunlara ek olarak kuru incir, antioksidan yönünden inanılmaz zengindir. Lif içermesi sebebiyle de sindirime yardımcıdır. (2)

Özet: İncirin hem tazesi hem de kurutulmuşu, vitamin ve mineral yönünden ciddi bir zenginliğe sahiptir. Kalorisi düşüktür ve antioksidan özelliği bulunur.


2. Diyabet Semptomlarıyla Baş Edebilir 

Henüz bu konuda kısıtlı çalışmalar bulunsa da özellikle incir yaprağının kan şekerini ve glikozu düşürücü, insülin seviyelerini iyileştirici etkisi olduğunu söyleyebiliriz. 1998'de yapılan küçük bir çalışma, sekiz katılımcıda, incir yaprağı ekstraktlarını aldıklarında yemek sonrası glikoz seviyelerinde bir düşüş olduğunu bulmuştur.(3)

Fareler üzerinde yapılan bir çalışma da incir yaprağından elde edilen bir özün tüketilmesinin insülin duyarlılığını artırdığını göstermiştir.(4) 

Tip 2 diyabetli fareler kullanılan bir başka çalışmada, araştırmacılar incir yaprağı ekstraktının insülin seviyelerini iyileştirebildiği gibi kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini de bulmuşlardır.(5) 

Özet: İncir yaprağından elde edilen özün tüketimine dair yapılan çalışmalara göre bu tüketim, kan şekerini düşürerek ve insülin seviyelerini iyileştirerek diyabetle baş edebilir.


3. Cilt Problemleriyle Mücadele Eder

İncir, bazı bölgelerin cilt rahatsızlıklarını tedavide kullandıkları geleneksel tıbbi yöntemlerin bir parçası olmuştur. (6) 

Bu konuda yapılan bir çalışmada vücutlarının her iki tarafında siğil bulunan 25 katılımcı, bir taraftaki siğillere incir ağacı sütü(lateks) uyguladı. Diğer taraftaki siğiller üzerinde de kriyoterapi denen tıbbi yöntemi kullandılar.  Araştırmacılar, katılımcıların% 44'ünde incir sütünün siğilleri tamamen iyileştirdiğini ve herhangi bir yan etkisi olmadığı sonucunu buldular. Kriyoterapide bu oran %56 idi ancak farkın bu kadar az olması incir sütünün etkisini göstermiştir.(7)  Ayrıca vitamin, mineral ve antioksidan içeriği vücudun genel sağlığını iyileştirdiği için bunun cilde de olumlu etki edeceği düşünülebilir.

Özet: İncir ağacından elde edilen süt(lateks) çeşitli cilt problemlerine yönelik tedavi edici özellik gösterebilir.


4. Saç Sağlığını Destekler

Her ne kadar incirin saç sağlığına etkileriyle ilgili doğrudan çalışmalar yapılmış olmasa da, incirin içeriği bazı vitamin ve minerallerin saçımızın sağlığını korumada oldukça faydalı olabileceğini gösteren araştırmalar vardır. 

Örneğin saç dökülmesinde çinko ve bakırın rolünü inceleyen bir araştırmaya göre, gerçekten çinko mineralinin eksikliği saç dökülmesine yol açmaktadır. Zira çinkonun saç folikülünün iyileşmesini hızlandırdığı düşünülmektedir. (8)

Bir başka çalışmada da menopoz sırasında saç dökülmesi olan kadınların beslenmesi ele alınmıştır. Çalışma, incirlerde bulunan çeşitli besin maddelerinin saçı sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Söz konusu besin maddeleri de şunlardır: çinko, bakır, selenyum, magnezyum, kalsiyum, B vitaminleri ve C vitamini.(9)

Özet: İncir, içerdiği bazı vitamin ve mineraller sayesinde saç sağlığını destekler ve saç dökülmesi probleminden koruyabilir.


5. Yüksek Tansiyonu Engelleyebilir

Sürekli işlenmiş gıdalar tüketmek durumunda kaldığımız bir zamanda, bu tüketimin maalesef olumsuz sonuçlarından etkilenmekteyiz. İşlenmiş gıdalar ve tuz, yüksek oranda sodyum içermektedir. Bu gıdaların tüketimi de vücuttaki sodyum ve potasyum arasında dengesizliğe yol açar. Bu dengesizlik, yüksek kan basıncına yani hipertansiyona neden olur. Dolayısıyla potasyum yönünden zengin sebze ve meyveler tüketmek, yüksek tansiyon tehlikesinden korunmamızı sağlar. (10)

Taze incir de potasyum içeriği sayesinde kan basıncının düşürülmesine ve tansiyonun önlenmesine yardımcı olmaktadır. (1)

Özet: İncirin potasyum bakımından zengin olması, aşırı sodyum tüketiminin olumsuz etkisi olan yüksek tansiyonu engellemesini sağlayabilir.


Tazesi Kadar Etkili: Kuru İncir 

Kurutulmuş incir, yukarıda bahsedilen faydaları ihtiva etmekle birlikte aynı zamanda inciri daha kolay bir şekilde öğünlerimize eklememizi imkan verir. Ayrıca ek bir şeker içermeden son derece tatlı bir lezzete sahip olmasıyla, zararlı-işlenmiş abur cubur denen gıdalara sağlıklı bir alternatif olmaktadır. 

2018’de yapılan bir çalışma, tıpkı taze incirde olduğu gibi kuru incirin de, kan şekeri seviyelerini azaltabileceğini ve insülin duyarlılığını artırabileceğini göstermektedir. Çünkü bu meyve, E vitamini, steroller, kumarinler, tanenler ve antidiyabetik özelliklere sahip diğer biyoaktif bileşikler bakımından zengindir.(11)

Kuru incir, antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ciltteki yaşlanma ve kronik hastalıklara katkıda bulunan önemli bir faktör olan oksidatif hasara karşı koruyan mükemmel bir fenolik bileşikler kaynağıdır. Bu sebeple cildimize çok faydalıdır. (12)

İnciri doğrudan tüketmekle birlikte cildinize ekstra fayda sağlamak için son derece basit şu maskeyi uygulayabilirsiniz:

  • 3 adet Kuru inciri blenderda çekip yüzünüze sürebileceğiniz hale getirin.
  • Ardından bütün yüzünüze uygulayın. 
  • 20 dakika sonra ılık suyla iyice durulayın. Sonrasında yüzünüze doğal bir nemlendirici sürün.


Sonuç

Kimi kutsal kitaplara konu olmuş, oldukça lezzetli ve doğal bir tatlandırıcı olan incir, zengin besin içeriği ile de sağlığımıza yönelik pek çok fayda içermektedir. A, C, K vitaminleri ve çinko, potasyum ve kalsiyum başta olmak üzere vitamin ve mineral içeriği sayesinde pek çok rahatsızlıktan sizi koruyabilir. Lif içeren besinlerin sindirim sisteminin düzgün işleyişine ne kadar yardımcı olduğunu biliriz: incir tam da bu meyvelerdendir. Taze veya kuru fark etmeksizin incir tüketimi kan şekeri kontrolünde de yardımcı olabilirken, bilhassa kuru incir kan basıncının yükselmesini de önleyebilmektedir. Bu şekilde yüksek tansiyon riskini azaltır. Taze incir, kalorisi çokça düşük olduğu için kilo problemi teşkil etmeden rahatlıkla tüketebileceğiniz bir meyvedir. İncirin kendini gösterdiği önemli alanlardan biri de cilt ve saçlardır. İncirde bulunan sıvı(süt), çeşitli cilt problemlerinde tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. İçerdiği mineraller, saçı besleyen özellikler de gösterir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. ABD Tarım Bakanlığı – Tarımsal Araştırma Birimi, “İncir”, https://fdc.nal.usda.gov/index.html

2. Vinson JA, Zubik L, Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants, PubMed- ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15670984

3. A. Serraclara ve arkadaşları, Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9597370

4. Santiagu Stephen Irudayaraja ve arkadaşları, Antioxidant, antilipidemic and antidiabetic effects of ficusin with their effects on GLUT4 translocation and PPARγ expression in type 2 diabetic rats, Science Direct Veritabanı, 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009279716302654

5. Irudayaraj S., Protective effects of Ficus carica leaves on glucose and lipids levels, carbohydrate metabolism enzymes and β-cells in type 2 diabetic rats, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28193094

6. Badgujar SB., Patel VV, Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Ficus carica: a review, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25017517

7. Bohlooli S., Mohebipoor A. Comparative study of fig tree efficacy in the treatment of common warts (Verruca vulgaris) vs. cryotherapy, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472688

8. Min Seong Kil, Chul Woo Kim, Sang Seok Kim, Analysis of Serum Zinc and Copper Concentrations in Hair Loss, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/

9. Zuzanna Sabina Goluch-KoniuszyNutrition of women with hair loss problem during the period of menopause, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/

10. Falkner B., Does Potassium Deficiency Contribute to Hypertension in Children and Adolescents?, PubMed, ABD Ulusal Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28451848

11. Ponnuvel Deepa ve arkadaşları, A role of Ficus species in the management of diabetes mellitus: A review, Etnofarmakoloji Dergisi,  ScienceDirect Veritabanı, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874117333688?via%3Dihub

12. Neha Soni, Sanchi Mehta, Gouri Satpathy, Rajinder K Gupta, Estimation of nutritional, phytochemical, antioxidant and antibacterial activity of dried fig (Ficus carica), Farmakognozi ve Fitokimya Dergisi Web sitesi, http://www.phytojournal.com/archives/2014/vol3issue2/PartC/3-3-1.1-681.pdf

Benzer Makaleler

Yorum Yapın