Beynin Mucizevi Kaynağı Cevizin Faydaları
Beynin Mucizevi Kaynağı Cevizin Faydaları
Dünyanın birçok yerinde üreticiliği yapılan ceviz, eski zamanlardan beri çeşitli göçlerle beraber hızla yayılmaya başlamıştır. Özellikle Anadolu cevizin anavatanı sayılmaktadır. Ülkemizin her bölgesinde doğal olarak yetişebilen ceviz, hem beslenme hem de sanayide önemli bir yere sahiptir. (1)
1. Zengin Besin Bileşenlerinden Oluşur
Aşağıdaki tabloda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanının cevizle ilgili bazı besin değerleri verilmiştir. (2)
Enerji | 679 kcal |
Su | 3,63 g |
Protein | 14,57 g |
Azot | 2,75 g |
Yağ | 64,82 g |
Karbonhidrat | 3,68 g |
Cevizin besin değeri incelendiğinde; insan sağlığı için oldukça önemli tekli doymuş yağları içermektedir. Ayrıca içeriğinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu omega-3 ve omega-6 gibi çoklu doymuş yağ asitlerini barındırmaktadır.
Ceviz vitamin ve minerallerden de oldukça zengin bir besindir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra suda çözünen B grubu vitaminleri, demir, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko gibi mineraller içermektedir.
Özet: Ceviz içeriğindeki vitamin, mineral ve sağlıklı yağlarla insan vücudu için oldukça besleyicidir. Günlük beslenmede bulunması gereken yağlı tohumlardandır.
2. Kolesterol Seviyesini Düşürmede Yardımcı Olur
Araştırmalar günlük ceviz tüketiminin kandaki lipoprotein seviyesini olumlu bir şekilde etkilediğini ve toplam kolesterol seviyesini düşürdüğünü gözlemlemiştir. Fitosteroller kolesterolün emilimini engelleyerek LDL’nin seviyesini düşürmektedir. (3)
Özet: Cevizin içinde yer alan fitosteroller, lipoprotein seviyesini olumlu etkilemektedir. Kolesterole iyi geldiği düşüncesiyle sadece suyu değil tamamını tüketmekte fayda vardır.
3. Günlük Beslenmede Önemli Bir Yer Alır
Cevizdeki potasyum kas dokusunun çalışmasında, magnezyum ise kas yorgunluğunu gidermede iyi bir kaynaktır. Cevizin içeriğindeki fosfor ve kalsiyum ise zihni dinlendirir.
Bunlara ek olarak cevizde bitkisel proteinler, melatonin, lif, folat ve polifenoller gibi maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler cevizin birçok sağlık sorununu çözmesini sağlamaktadır.
Özet: Bitkisel bir protein olan ceviz, iyi bir lif kaynağı ve zengin mineral içeriğine sahiptir. Bu sayede kas dokusuna iyi gelmekte ve melatonin içeriğiyle uyku problemlerini çözmektedir.
4. Antioksidan Özellik İçerir
Ceviz yaprağının etken maddesi yeşil genç yapraklarda bulunan juglon maddesidir. Bu madde çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellik taşımaktadır.
Cevizin güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra anti-inflamatuar ve kanser karşıtı özelliklere sahip, form-tokoferol bakımından da zengin bir yapısı vardır. (4)
Özet: Juglon cevizde bulunan ve mikroplara karşı koruyucu görev üstlenen bir maddedir. Cevizin antioksidan özelliği, insan vücudunu kanser gibi birçok hastalığa karşı korumaktadır.
Ceviz Yaprağındaki Sağlık
Ceviz sadece içeriğiyle değil bütünüyle de faydalı bir besindir. Ceviz yaprağı günümüzde fazla bilinmese de eski zamanlarda tıbbi bir ilaç olarak kullanılmıştır. Ceviz yaprağının bazı faydaları ise; (5)
Ceviz yaprağının özellikle kan şekerini düşürmede ve sindirim bozukluklarında düzenleyici etkisi vardır. Ağız yaraları ve diş eti iltihaplarında kaynatılarak gargara olarak kullanılmaktadır.
Ceviz yaprakları fenolik ve flavonoidlerden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu maddeler bazı hastalıklara karşı korunmada etkin rol oynamaktadır.
Ceviz yaprağından elde edilen çay, sindirim sistemi problemlerine iyi geldiği gibi kabızlık, iştahsızlık gibi problemleri çözmeye de yardımcı olur.
Ceviz yaprağıyla hazırlanmış bir suyla banyo yapmak egzama gibi çeşitli cilt sorunlarına iyi gelmektedir. Ayrıca yüzdeki cilt sorunları için ceviz yaprağı tonik olarak da kullanılmaktadır.
Doğal yöntemlerle hazırlanan ceviz yaprağı ve kabuğundan saç boyası el edilmektedir.(6,7,8)
Ceviz Kabuğu Cevizin Kendisi Kadar Yararlı Mıdır?
Cevizin sadece iç yapısının değil yeşil kabuklarının ve iç yapısında bulunan zar kabuğunun da önemli etkileri olduğu araştırılmıştır. Üstünde durulması gereken en önemli kısım cevizin kendi meyvesi olmasına karşılık diğer kısımlarının da değerlendirilebilir bir yapıya sahip olmasıdır. Ceviz kabuğu ile ilgili bazı araştırmalar gösteriyor ki;
Cevizin kabuğu ve yaprakları fenolik ve flavonoidler açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bu oluşum bazı hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar ve serbest radikal giderici etkiye sahip olması da kanser karşıtı özelliği sağlamaktadır.
Cevizin kabuğu ve yaprakları geleneksel tıpta, eski zamanlardan beri halk arasında damarı kuvvetlendiren, kanamayı durduran, antidiaretik ve hipoglisemik gibi özellikleri ile kullanılmaktadır.
Cevizin ağaç kabuğu, iç meyvesinin kabuğu, yeşil meyve kabuğu ilaç ve kozmetik endüstrisinde yaygın olarak, halı ve tekstil endüstrisinde ise boya maddesi olarak kullanılmaktadır. (9,10)
Ceviz Suyu Nasıl Tüketilmelidir?
Güzel görünmek ve hızlı kilo vermek adına birçok yöntem günlük hayatta denenmektedir. Ceviz suyu bu yöntemlerden biridir. Bilinmesi gereken önemli bir hatırlatma ise hiçbir besin tek başına bir etkiye sahip değildir. Sağlıklı kilo vermek, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmek için diyetisyen desteği almak gerekmektedir.
Ceviz suyu cevizle beraber tüketildiğinde;
- Ceviz suyu dengeli beslenmeye ek olarak kullanıldığında zayıflamaya yardımcı olurken uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.
- Lifli bir yapıya sahip olan ceviz sindirim sistemi problemlerini aşmanıza ve suyuyla beraber bağırsaklarınızın düzenli olarak çalışmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca ödemlerin atılmasını da desteklemektedir.
- Ceviz suyu barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde gün içinde canlı kalmayı sağlar. Bu sayede diyet yaparken aşırı halsizlik gibi sorunları aşmanızda etkili olacaktır.
- Ceviz suyunun kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğunu düşünülse de cevizin asıl meyvesiyle birlikte tüketmek iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürmede daha etkili olacaktır.
Ceviz Suyu Nasıl Kullanılmalı?
3-4 adet ceviz bir bardak suyun içine koyularak içeriğindeki besleyici maddelerin suya geçmesi beklenir. Bir akşam suda bekleyen cevizler sabah uyanıldığında suyuyla beraber tüketilir.
Yeşil Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?
Ceviz sağlığa olan faydaları ve lezzetiyle yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız bir yağlı tohumdur. Cevizin hem iç yapısı hem de dış yapısından faydalanabilmek için farklı lezzetlere kapı açılmaktadır. Reçel ise kahvaltılarımızı süsleyen sevdiğimiz bir tatlı türüdür. Fakat sağlıklı olduğunu düşündüğümüz gıdaların da tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Hem alışkın olmadığımız bir lezzeti tanımak hem de cevizin tüm yapısından yararlanmak için bu tarifi denemeyi unutmayın.
Malzemeler;
- 1 kg ceviz
- 500 gr ceviz
- 1 litre su
- Yarım limon
- Karanfil
Yapılışı;
Kabuğu çıkarılmamış yeşil cevizler reçelliğe hazırlanmadan önce yeşil kabuğun etini almadan çok ince bir şekilde zarı soyulur. Kabuklu cevizler suyun içinde 21 gün boyunca sabah- akşam suyu değiştirilerek bekletilir.
Suda bekletilen cevizlerin suyu süzülerek etrafı delinir, 15-20 dakika haşlandıktan sonra buzlu suya aktarılarak şoklanır. Bu işlem 4 defa tekrar edilir.
Tencereye su koyulur. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
Kaynatılan şekerli suyun içine cevizler atılır.
Üzerine 2-3 adet karanfil ve limon suyu sıkılarak reçel kıvamına gelene kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirilir.
Kavanoza koyulan reçellik cevizler ters çevrilerek bekletilir.
Sonuç
Ceviz güçlü antioksidan etkisi, sağlıklı yağlar içermesi, zengin vitamin ve minerallerden oluşması günlük beslenme için oldukça önem taşır. Ceviz bu özelliğiyle kanser ve kronik hastalıklarla savaşmaktadır. Ayrıca ceviz oldukça besleyici bir maddedir.
Ceviz günlük hayatta pek çok formda kullanabilen sağlığa oldukça yararlı olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Ceviz uyku düzeni sağlamakta ve ağız yaraları gibi problemlere de iyi gelmektedir.
Burada önemli olan nokta yararlı olduğunu düşündüğümüz besinleri gereğinden fazla tüketmemektir. Çünkü ceviz yağlı bir tohum olduğundan fazla tüketildiğinde şişmanlamaya yol açmaktadır. Cevizlerin mide ve bağırsakları olumsuz yönde etkilememesi için bozulmuş olmamasına ve saklanma koşullarına dikkat edilmelidir.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışın.
1. http://ceviz.ksu.edu.tr/?page_id=31
2. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tavanı http://www.turkomp.gov.tr/food-400
3. Sabate J, Radak T, Brown Jr J. The role of nuts in cardiovascular disease prevention. (Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press, London, UK: Ed. Wildman, R.) 2000;478–95.
4. Beneficial effects of walnut consumption on human health Ros, Emilioa,b; Izquierdo-Pulido, Maríab,c; Sala-Vila, Aleixa,b Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care: November 2018 - Volume 21 - Issue 6 - p 498-504 https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Fulltext/2018/11000/Beneficial_effects_of_walnut_consumption_on_human.15.aspx
5. Türk Mikrobiyoleji Cemiyeti Dergisi http://tmc.dergisi.org/pdf/pdf_TMC_336.pdf
6. Tsao R, Li L, Yang R, et al. Fatty acid profiles, tocopherol contents, and antioxidant activities of heartnut (Juglans ailanthifolia Var.cordiformis) and Persian walnut (Juglans regia L.). J Agric Food Chem 2007; 55 (4): 1164-69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17253708/
7. Karadeniz Teknik Üniversitesi http://www.ktu.edu.tr/dosyalar/ormanbotanigi_03a5c.pdf
8. Baytop T: Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi. s:200-201, 2.Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, (1999)
9. Oliveira I, Sousa A, CFR Isabel et al. Total phenols, antioxidant potential and antimicrobial activity of walnut (Juglans regia L.) green husks. Food Chem Toxicol 2008
10. Ceviz (juglans regıa l.)’İn antimikrobiyal aktivitesi antımıcrobıal actıvıty of walnut (juglans regıa l.) Demet Yiğit , Nimet Yiğit , Esin Aktaş, Ufuk Özgen
Yorum Yapın