Argan Yağının 6 Önemli Faydası
Argan Yağının 6 Önemli Faydası
Argan yağı Fas’ta yüzyıllar boyunca mutfakta kullanılan bir hammadde olmuştur. Sadece kuruyemiş aromalı olması nedeniyle değil aynı zamanda potansiyel sağlık yararları sayesinde de kullanılmıştır.
Argan yağı, argan ağacının çekirdeklerinden elde edilmektedir.
Fas’a özgü olmasına rağmen dünya genelinde çeşitli mutfak, kozmetik ve tıbbi uygulamalar için argan yağı kullanılmaktadır.
Peki argan yağının en belirgin sağlık yararları ve uygulamaları nelerdir?
1. Argan Yağının Zengin Besin İçeriği
100 g argan yağında (1):
Enerji | 900 kcal |
Yağ | 100 g |
Toplam doymuş yağ asidi | 17,5 g |
Çoklu doymamış yağ asidi | 37,5 g |
Tekli doymamış yağ asidi | 42,5 g |
Argan yağının yağ içeriğinin büyük bir kısmı doymamış yağ asitleri olan oleik ve linoleik asitten gelmektedir (1).
Argan yağının yağ asidi içeriğinin yaklaşık %29-36’sı linoleik asitten oluşur (1). Bunun yanında yağ asidi bileşiminin %43-49’unu oleik asit oluşturur ve aynı zamanda sağlığa etkisi çok yüksek bir yağ asididir (2).
Esansiyel (temel) besin maddeleri insan vücudunun üretemediği dışarıdan almak zorunda olduğu temel besin maddeleridir (2).
Ayrıca argan yağı, zengin bir E vitamini kaynağıdır. Bu vitamin aynı zamanda güçlü antioksidan özelliklere sahiptir (1).
ÖZET: Argan yağı, sağlığa etkisi yüksek olan linoleik asit ve oleik asit temel yağ asitlerinin kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek E vitamini seviyelerine sahiptir.
2. Diyabete Karşı Fayda Sağlar
Yapılan bazı çalışmalar argan yağının diyabeti önleyecek etkilerini ortaya çıkarmıştır.
Argan yağının yanında yüksek şekerli bir diyetle beslenen farelerde açlık kan şekeri ve insülin direnci ölçümlerinde önemli bir azalma olduğu tespit edilmiştir (3).
Yapılan bir çalışmada tip 2 diyabet hastası olan 86 kişiye 3 hafta süreyle 25ml/gün argan yağı verilmiştir. Çalışma sonucunda diyabetli hastaların LDL seviyelerinin azaldığı görülmüştür. (4).
Özet: Argan yağının diyabetin önlemesine yardımcı olmak için insülin direncini azaltabileceği ve LDL değerlerini düşürdüğü çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
3. Cilt Sağlığına Yarar Sağlamaktadır
Argan yağı kozmetik ürünlerinde son zamanlarda oldukça fazla kullanılmaktadır.
Ciltteki kırışıklıklarının ve kuruluğunun önüne geçilmesinde argan yağının olum yönde etkileri olduğu tespit edilmiştir (5).
Argan yağı doğrudan cildinize yapılan uygulama ile ciltteki yaşlanmayı geciktirmektedir (6). Yapılan bir çalışmada argan yağının menopoz sonrası kadınlarda cilt elastikiyetini ve hidrasyonunu artırmada etkili olduğunu göstermektedir (7).
Özet: Argan yağının diyet alınımında ve doğrudan cilde uygulandığında yaşlanma belirtilerini azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir.
4. Sivilce Tedavisinde Kullanılır
Argan yağı antioksidan içeriği sayesinde sivilce ve akne tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca sivilcenin oluşmasına neden olan cilt kuruluğuna da iyi gelmektedir (8,9).
Argan yağının cilde uygulanmasıyla ciltteki sivilcelerin etkisini azaltabilir ancak sivilcelerin oluşum nedeni hormonal bir durumdan kaynaklı ise argan yağı kullanımı etkili olmayabilir.
Özet: Bazı insanların argan yağının sivilce tedavisinde etkili olduğunu belirten çalışmalar bulunmaktadır. Ancak insanlar üzerinde yapılan araştırmaların daha fazla yapılması gerekmektedir.
5. Yaraların İyileşmesinde Yarar Sağlar
Argan yağı kullanımı yaraların iyileşmesinde kullanılmaktadır. Yapılan bir çalışmada yanık yaralarına uygulanan argan yağının iyileşmeyi hızlandırdığı görülmüştür ancak üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir (10).
Laboratuvar ortamında tavşan üzerinde yapılan bir çalışmada argan yağının yaralı cilt üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Argan yağı tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve zengin fenolik içeriği sayesinde iltihaplanmanın azalmasını sağlanmış ve herhangi bir tahriş olmadan iyileşmiştir. Argan yağı ciddi şeklide tıbbi olarak kullanıma sahip olabilir (11). Ancak insanlar üzerindeki çalışmaların artırılması gerekmektedir.
Özet: Argan yağının çeşitli hayvan deneylerinde ciltteki yararlar üzerinde tahrişi azalttığı ve iyileştirme özellikleri olduğu tespit edilmiştir. Ancak daha fazla insan üzerinde deneylere ihtiyaç duyulmaktadır.
6. Kanser Önleyici Özellikler Barındırır
Kanser hücrelerinin oluşumu ve gelişimlerini önleyen özelliklere sahiptir.
Argan yağının farklı kanser türlerine olan etkisi araştırmalar ile kanıtlanmıştır. İçerdiği polifenoller sayesinde prostat kanseri hücrelerinin büyümesini önlediği çalışmalar ile kanıtlanmıştır (12,13).
Argan yağının meme kanseri üzerinde etkisinin araştırıldığı bir çalışmada kanser hücrelerini azalttığı tespit edilmiştir (14). Linoleik asidin kolon kanseri hücreleri üzerindeki olumlu etkisi bilinmektedir (15). Argan yağının yüksek linoleik asit içeriği sayesinde kolon kanseri riskini de azaltır.
Özet: Argan yağı tüketimi prostat, meme ve kolon kanseri risklerine karşı koruma sağlar ve ayrıca kanser hücrelerinin tedavisinde rol oynar.
Argan Yağı Sabunu
Ciltte kullanımlarından bahsettiğimiz diğer yağlar ile karışım olarak kullanılmasının ve kozmetik ürünlerine katılmasının yanı sıra saf olarak sadece argan yağından sabun olarak da kullanılmaktadır.
Saf argan yağı kullanılarak elde edilen sabunlar organik sabun olarak değerlendirilmektedir. Bu sabun cilt gözeneklerini açarak, cilt hücrelerine hava kazandırarak nemlendirme görevini üstlenmiş olur. Böylece aşırı yumuşak bir cilt elde etmenizi sağlayacaktır.
Sonuç
Son araştırmalar argan yağının, diyabet, cilt sağlığında sivilce, yaraların tedavisinde ve kanser dahil olmak üzere kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Mevcut araştırmalar, argan yağının bu koşulların herhangi birinin tedavisinde etkili olduğunu kesin olarak ortaya koymamasına rağmen birçok kişi kullandıktan sonra istenen sonuçları aldığını bildirmektedir.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1. Charrouf, Z., & Guillaume, D. (2008). Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health. (Argan yağı: Oluşumu, bileşimi ve insan sağlığı üzerindeki etkisi). European Journal of Lipid Science and Technology, Avrupa Yağ Bilimi ve Teknoloji Dergisi, 110(7), 632-636. https://pubag.nal.usda.gov/catalog/395442
2. Terés, S., Barceló-Coblijn, G., Benet, M., Alvarez, R., Bressani, R., Halver, J. E., & Escribá, P. V. (2008). Oleic acid content is responsible for the reduction in blood pressure induced by olive oil. (Oleik asit içeriği, zeytinyağının neden olduğu kan basıncındaki azalmadan sorumludur). Proceedings of the National Academy of Sciences, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı, 105(37), 13811-13816. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2544536/
3. López, L. C., Cabrera-Vique, C., Venegas, C., García-Corzo, L., Luna-Sánchez, M., Acuña-Castroviejo, D., & Escames, G. (2013). Argan oil-contained antioxidants for human mitochondria. (İnsanlar için antioksidan içeren argan yağı). Natural product communications, 8(1), Doğal Ürünler Dergisi, 1934578X1300800111. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1934578X1300800111
4. Ould Mohamedou, M. M., Zouirech, K., El Messal, M., El Kebbaj, M. S., Chraibi, A., & Adlouni, A. (2011). Argan oil exerts an antiatherogenic effect by improving lipids and susceptibility of LDL to oxidation in type 2 diabetes patients. International journal of endocrinology, 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206503/
5. Charrouf, Z., & Guillaume, D. (1999). Ethnoeconomical, ethnomedical, and phytochemical study of Argania spinosa (L.) Skeels. Journal of ethnopharmacology, 67(1), 7-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10616955
6. Ames, B. N., & Shigenaga, M. K. (1992). Oxidants Are a Major Contributor to Aging a. Annals of the New York Academy of Sciences, 663(1), 85-96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1482105
7. Boucetta, K. Q., Charrouf, Z., Aguenaou, H., Derouiche, A., & Bensouda, Y. (2015). The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity. Diyet ve / veya kozmetik argan yağının menopoz sonrası cilt elastikiyeti üzerine etkisi. Clinical interventions in aging, Yaşlanmaya karşı klinik müdahaleler dergisi, 10, 339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321565/
8. Charrouf, Z., & Guillaume, D. (2002). Secondary metabolites from Argania spinosa (L.) Skeels. Phytochemistry Reviews, 1(3), 345-354. http://www.academia.edu/download/48391884/a_3A102603010016720160828-28736-mzrvnb.pdf
9. Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. (Bazı bitki yağlarının topikal uygulamasının anti-inflamatuar ve cilt bariyeri onarım etkileri). International journal of molecular sciences, Uluslararası moleküler bilimler dergisi, 19(1), 70. https://www.mdpi.com/1422-0067/19/1/70
10. Avsar, U., Halici, Z., Akpinar, E., Yayla, M., Harun, U., Hasan, A. T., & Bayraktutan, Z. (2016). The Effects of Argan Oil in Second-degree Burn Wound Healing in Rats. (Argan Yağının Farelerde İkinci Derece Yanık Yara İyileşmesinde Etkileri). Ostomy/wound management, 62(3), 26-34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26978857
11. Dakiche, H., Khali, M., & Boutoumi, H. (2017). Phytochemical Characterization and in vivo Anti-inflammatory and Wound-healing Activities of Argania spinosa (L.) Skeels Seed Oil. Records of Natural Products, 11(2). http://acgpubs.org/RNP/2017/Volume11/Issue%201/22-RNP-EO-1604-031.pdf
12. Bennani, H., Drissi, A., Giton, F., Kheuang, L., Fiet, J., & Adlouni, A. (2007). Antiproliferative effect of polyphenols and sterols of virgin argan oil on human prostate cancer cell lines. Cancer Detection and Prevention, 31(1), 64-69. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17174037
13. Drissi, A., Bennani, H., Giton, F., Charrouf, Z., Fiet, J., & Adlouni, A. (2006). Tocopherols and saponins derived from Argania spinosa exert, an antiproliferative effect on human prostate cancer. Cancer investigation, 24(6), 588-592. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16982463
14. El Babili, F., Bouajila, J., Fouraste, I., Valentin, A., Mauret, S., & Moulis, C. (2010). Chemical study, antimalarial and antioxidant activities, and cytotoxicity to human breast cancer cells (MCF7) of Argania spinosa. Phytomedicine, 17(2), 157-160. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19576744
15. Soel, S. M., Choi, O. S., Bang, M. H., Park, J. H. Y., & Kim, W. K. (2007). Influence of conjugated linoleic acid isomers on the metastasis of colon cancer cells in vitro and in vivo. The Journal of nutritional biochemistry, 18(10), 650-657. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17368880
Yorum Yapın