Acil.Net

Yoganın Vücuda Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 23:25 (Güncellendi 13.08.2020 20:26)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Yoganın Vücuda Faydaları

‘’Yuji” kelimesinden türetilen yoga, zihni ve bedeni bir araya getiren eski bir rahatlama yöntemidir. Yoga, rahatlamayı teşvik etmek ve stresi azaltmak için tasarlanmış nefes egzersizleri, meditasyon ve pozları içerir. Yoga yapmanın hem zihinsel hem de fiziksel sağlık için birçok fayda sağladığı bilinmektedir. İşte yoganın faydaları:


1. Stresi Azaltır

Yoga, stresi hafifletme ve rahatlamayı destekleme yeteneği ile bilinmektedir. Yapılan birçok çalışma, yoganın birincil stres hormonu olan kortizol sekresyonunu azaltabildiğini göstermiştir. (1)

Ayrıca başka bir çalışma, kendilerini duygusal olarak sıkıntılı olarak algılayan 24 kadını takip ederek yoganın stres üzerindeki güçlü etkisini göstermiştir. Kadınlar üç aylık bir yoga programından sonra önemli ölçüde daha düşük kortizol seviyelerine sahip olmuştur. Ayrıca stres, kaygı, yorgunluk ve depresyon seviyelerinde de azalma meydana gelmiştir. (2)

Buna ek olarak 131 kişiyle yapılan başka bir çalışmada da benzer sonuçlar elde edilmiştir ve 10 haftalık yoga stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Ayrıca yoga yaşam kalitesini ve ruh sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olmuştur. (3)

Özet: Çalışmalar, yoganın stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini ve stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürebileceğini göstermektedir. 


2. Anksiyeteyi Hafifletir

Birçok insan kaygı duygularıyla başa çıkmanın bir yolu olarak yoga yapmaya başlamaktadır. Yapılan bir çalışmada, anksiyete bozukluğu tanısı konan 34 kadın, iki ay boyunca haftada iki kez yoga derslerine katılmıştır. Çalışmanın sonunda yoga uygulayanlar, kontrol grubundakilere göre daha düşük anksiyete sorunları yaşamışlardır. (4)

Başka bir çalışmada, travmatik bir olaya maruz kaldıktan sonra şiddetli anksiyete ve korku ile karakterize olan 64 travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konan kadınlar izlenmiştir. 10 hafta sonra, haftada bir kez yoga uygulayan kadınların daha az travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı görülmüştür. (5)

Özet: Yapılan birçok çalışma, yoga yapmanın kaygı belirtilerinde azalmaya yol açabileceğini göstermektedir.


3. İltihabı Azaltabilir

Bazı çalışmalar, zihinsel sağlığı iyileştirmeye ek olarak yoga yapmanın iltihabı da azaltabileceğini göstermektedir.

İltihap normal bir bağışıklık tepkisidir ancak kronik iltihap kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi pro-enflamatuar hastalıkların gelişmesine yol açabilir. (6)

218 katılımcının yer aldığı 2015 yılında yapılan bir çalışmada düzenli olarak yoga yapanlar ve yoga yapmayanlar olarak iki grup yer almıştır. Her iki grup daha sonra vücudu yormak için orta ve yorucu derecede egzersiz yapmışlardır. Çalışmanın sonunda, yoga uygulayan bireylerin iltihap belirtilerinde yoga yapmayanlara göre daha düşük düzeye sahip oldukları görülmüştür. (7)

Özet: Yapılan bazı çalışmalar, yoganın vücuttaki iltihap belirtilerini azaltabildiğini ve pro-enflamatuar hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.


4. Kalp Sağlığını Güçlendirir

Çalışmalar, yoganın kalp sağlığını iyileştirmeye ve kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Yapılan bir çalışma, beş yıl boyunca yoga uygulayan 40 yaşın üzerindeki katılımcıların, yoga uygulayanlardan daha düşük kan basıncına ve nabız oranına sahip olduğunu göstermiştir. (8)

Yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme gibi kalp sorunlarının başlıca nedenlerinden biridir. Kan basıncını düşürmek, bu sorunların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. (9)

Yapılan bir çalışmada, diyet değişiklikleri ve stres yönetimi ile birlikte bir yıllık yoga eğitimi içeren bir yaşam tarzı değişikliğinin etkilerine bakarak kalp hastalığı olan 113 hasta izlenmiştir. Katılımcılar toplam kolesterolde %23, “kötü” LDL kolesterolde %26 azalma görmüştür. Buna ek olarak hastaların %47’sinde kalp hastalığının ilerleyişi durmuştur. (10)

Özet: Sağlıklı bir yaşam tarzı ile birlikte yoga, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.


5. Depresyon İle Savaşır 

Bazı çalışmalar yoganın anti-depresan bir etkiye sahip olabileceğini ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni, yoganın sıklıkla depresyonla ilişkili nörotransmitter olan serotonin seviyelerini etkileyen bir stres hormonu olan kortizol seviyelerini azaltabilmesidir. (11)

Yapılan bir çalışmada alkol bağımlılığı programına katılan kişiler, ritmik nefes almaya odaklanan belirli bir yoga türü olan Sudarshan Kriya'yı uygulamışlardır. İki hafta sonra katılımcılar daha az depresyon belirtisi ve daha düşük kortizol seviyelerine sahip olmuştur. Ayrıca kortizol salınımını uyarmaktan sorumlu bir hormon olan ACTH seviyelerinde de düşüş meydana gelmiştir. (12)

Özet: Yapılan birçok çalışma, yoganın vücuttaki stres hormonlarının üretimini etkileyerek depresyon belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir.


6. Uyku Kalitesini Artırır

Zayıf uyku kalitesi bazı hastalıkların yanı sıra obezite, yüksek tansiyon ve depresyon ile ilişkilendirilmiştir. (13)

Araştırmalar, yogayı rutin haline getirmenin daha iyi bir uyku sağlamaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Yapılan bir çalışmada lenfoma hastalarında yoganın uyku üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yoga yapmanın uyku bozukluklarını ve uyku ilacına olan ihtiyacı azalttığı ve uyku kalitesini ve süresini iyileştirdiği görülmüştür. (14)

Çalışma şekli tam olarak net olmasa da, yoganın uyku ve uyanıklığı düzenleyen bir hormon olan melatonin salgısını artırdığı görülmüştür. (15)

Özet: Araştırmalar, yogayı rutin haline getirmenin daha iyi uyku sağlamaya yardımcı olabileceğini ve uyku kalitesini artırmaya destek olacağını incelemiştir. 


7. Esnekliği ve Dengeyi Geliştirir

Birçok insan esneklik ve dengeyi geliştirmek için fitness rutinlerine yoga eklemektedir. Esnekliği ve dengeyi hedefleyen belirli hareketleri kullanarak performansın artabileceğini gösteren önemli araştırmalar vardır.

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada 10 haftalık yoganın 26 erkek sporcu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yoga yapmanın çeşitli esneklik ve denge ölçülerini önemli ölçüde artırdığı görülmüştür. (16)

2013 yılında yapılan başka bir araştırma, yoga yapmanın yetişkin kişilerde dengeyi ve hareketliliği artırmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. (17)

Özet: Araştırmalar, yoga yapmanın dengeyi geliştirmeye ve esnekliği artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.


8. Migreni Hafifletebilir

Geleneksel olarak migren semptomları hafifletmek ve yönetmek için ilaç tedavisi uygulanır. Bununla birlikte artan kanıtlar yoganın, migren sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

2007 yılında yapılan bir çalışmada 72 migren hastası üç ay boyunca bir yoga terapisine katılmıştır. Yoga uygulamanın baş ağrısı yoğunluğunu, sıklığını ve ağrılarını azaltmaya destek sağlamıştır. (18)

Ayrıca araştırmacılar, yoga yapmanın migrenleri hafifletmede etkili olduğu gösterilen vagus sinirini uyarmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. (19)

Özet: Çalışmalar, yoganın vagus sinirini uyarabileceğini ve migrenin yoğunluğunu ve sıklığını azaltabileceğini göstermektedir.


Sonuç

Çalışmalar, yoganın stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini ve stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürebileceğini göstermektedir. Yapılan birçok çalışma, yoga yapmanın kaygı belirtilerinde azalmaya yol açabileceğini göstermektedir. Buna ek olarak, yapılan bazı çalışmalar, yoganın vücuttaki iltihap belirtilerini azaltabildiğini ve pro-enflamatuar hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzı ile birlikte yoga, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Yapılan birçok çalışma, yoganın vücuttaki stres hormonlarının üretimini etkileyerek depresyon belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir. Araştırmalar, yogayı rutin haline getirmenin daha iyi uyku sağlamaya yardımcı olabileceğini ve uyku kalitesini artırmaya destek olacağını incelemiştir. Araştırmalar, yoga yapmanın dengeyi geliştirmeye ve esnekliği artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Çalışmalar, yoganın vagus sinirini uyarabileceğini ve migrenin yoğunluğunu ve sıklığını azaltabileceğini göstermektedir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Hord, E Daniela, et al. “The Effect of Vagus Nerve Stimulation on Migraines.” The Journal of Pain : Official Journal of the American Pain Society, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Nov. 2003,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14636821

2. John, P J, et al. “Effectiveness of Yoga Therapy in the Treatment of Migraine without Aura: a Randomized Controlled Trial.” Headache, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2007,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17501846

3. Tiedemann, Anne, et al. “A 12-Week Iyengar Yoga Program Improved Balance and Mobility in Older Community-Dwelling People: a Pilot Randomized Controlled Trial.” The Journals of Gerontology. Series A, Biological Sciences and Medical Sciences, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Sept. 2013,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23825035

4. Polsgrove, M Jay, et al. “Impact of 10-Weeks of Yoga Practice on Flexibility and Balance of College Athletes.” International Journal of Yoga, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, 2016, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728955/

5. Harinath, Kasiganesan, et al. “Effects of Hatha Yoga and Omkar Meditation on Cardiorespiratory Performance, Psychologic Profile, and Melatonin Secretion.” Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Apr. 2004,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15165407/

6. Cohen, Lorenzo, et al. “Psychological Adjustment and Sleep Quality in a Randomized Trial of the Effects of a Tibetan Yoga Intervention in Patients with Lymphoma.” Cancer, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 15 May 2004, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15139072/

7. Rahe, Corinna, et al. “Associations between Poor Sleep Quality and Different Measures of Obesity.” Sleep Medicine, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2015,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26429750

8. Vedamurthachar, A, et al. “Antidepressant Efficacy and Hormonal Effects of Sudarshana Kriya Yoga (SKY) in Alcohol Dependent Individuals.” Journal of Affective Disorders, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2006, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16740317/

9. Tafet, G E, et al. “Correlation between Cortisol Level and Serotonin Uptake in Patients with Chronic Stress and Depression.” Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Dec. 2001,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12467090

10. Yogendra, J, et al. “Beneficial Effects of Yoga Lifestyle on Reversibility of Ischaemic Heart Disease: Caring Heart Project of International Board of Yoga.” The Journal of the Association of Physicians of India, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Apr. 2004,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15636328/

11. Subramaniam, Veeran, and Gregory Y H Lip. “Hypertension to Heart Failure: a Pathophysiological Spectrum Relating Blood Pressure, Drug Treatments and Stroke.” Expert Review of Cardiovascular Therapy, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2009,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19505285

12. Bharshankar, Jyotsana R, et al. “Effect of Yoga on Cardiovascular System in Subjects above 40 Years.” Indian Journal of Physiology and Pharmacology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Apr. 2003,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15255625/

13. Vijayaraghava, Ambarish, et al. “Effect of Yoga Practice on Levels of Inflammatory Markers After Moderate and Strenuous Exercise.” Journal of Clinical and Diagnostic Research : JCDR, JCDR Research and Publications (P) Limited, June 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525504/

14. Khansari, Nemat, et al. “Chronic Inflammation and Oxidative Stress as a Major Cause of Age-Related Diseases and Cancer.” Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 2009, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749

15. van der Kolk, Bessel A, et al. “Yoga as an Adjunctive Treatment for Posttraumatic Stress Disorder: a Randomized Controlled Trial.” The Journal of Clinical Psychiatry, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2014,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25004196

16. Javnbakht, M, et al. “Effects of Yoga on Depression and Anxiety of Women.” Complementary Therapies in Clinical Practice, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2009,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19341989/

17. Smith, Caroline, et al. “A Randomised Comparative Trial of Yoga and Relaxation to Reduce Stress and Anxiety.” Complementary Therapies in Medicine, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2007,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17544857

18. Vedamurthachar, A, et al. “Antidepressant Efficacy and Hormonal Effects of Sudarshana Kriya Yoga (SKY) in Alcohol Dependent Individuals.” Journal of Affective Disorders, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2006,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16740317

19. Michalsen, Andreas, et al. “Rapid Stress Reduction and Anxiolysis among Distressed Women as a Consequence of a Three-Month Intensive Yoga Program.” Medical Science Monitor : International Medical Journal of Experimental and Clinical Research, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Dec. 2005,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319785/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın