Armutun Sağlığa 6 Etkili Faydası
Armutun Sağlığa 6 Etkili Faydası
Armutların çok farklı çeşitleri vardır. Ülkemizde Deveci, Malatya ve Ankara armutları en popülerleri arasındadır ancak dünya çapında yaklaşık 100 türü yetiştirilmektedir.
1. Son Derece Besleyici Bir Gıdadır
Orta büyüklükte bir armutun besin değeri aşağıdaki gibidir (1):
Kalori | 152 kcal |
Protein | 0,57 gr |
Karbonhidrat | 12,07 gr |
Lif | 3,45 gr |
C Vitamini | 4,8 mg |
Magnezyum | 7 mg |
Potasyum | 122 mg |
Çinko | 0,13 mg |
Armut antioksidan kaynağıdır, kabuğu içeriğine göre daha fazla polifenol içeriğine sahip olması nedeniyle yıkanarak yenilmesi gerekmektedir. Yüksek diyet lifi içeriğiyle de sağlığıa faydalı yiyecekler arasındadır.
Özet: Armut; polifenol, C vitamini ve yüksek diyet lifi içeriğiyle birlikte çok sağlıklı bir besindir.
2. Kalp Hastalığı Riskine Karşına Koruma Sağlar
Fenolik bileşik kapasitesinin yüksek olması kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır (2).
Kalp hastalığı riski olan metabolik sendromlu 40 yetişkinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca her gün 2 orta boy armut yemenin yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini düşürdüğü tespit edildi (3).
Özet: Armut tüketimi içerdiği fenolik bileşikler sayesinde kalp hastalığına yakalanma oranlarını düşürdüğü belirlenmiştir.
3. Diyabet ile Mücadelede Önemli Rol Almaktadır
Armutun fenolik bileşik içeriği, tip 2 diyabet ilişkili hiperglisemi ve hipertansiyon ile etkili mücadele için kullanılabileceği bir çalışma ile ortaya konmuştur (4).
Armut ve elma tüketiminin tip 2 diyabet üzerindeki etkisinin araştırıldığı bir çalışmada toplam 5 kohort çalışma incelenmiştir. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucunda elma ve armut tüketiminin tip 2 diyabet riskini %18 oranında azalttığı tespit edilmiştir (5).
Özet: Armut tüketiminin içerdiği fenolik bileşikler sayesinde şeker hastalığı riski oranında azaltıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
4. Kanser Önleyici Özellikleri Bulunmaktadır
Armutlarda kanser önleyici özellikler gösterebilen çeşitli bileşikler bulunur. Örneğin, antosiyanin ve sinamik asit içeriklerinin kansere karşı mücadele ettiği gösterilmiştir (6,7).
Armut tüketimini artırmanız kanser riskinizi azaltabilir ancak bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Armut yemek, kanser tedavisi olarak görülmemelidir.
Özet: Armut içerdiği antosiyanin ve sinamik asit bileşikleri sayesinde kanser önleyici özellik kazanmaktadır.
5. Sindirim Sistemi Üzerinde Olumlu Etkileri Bulunur
Diyet lifi kabızlık sorunlarının giderilmesinde yarar sağlamaktadır.
Yapılan bir çalışmada armuttan elde edile meyve suyunun mide ülserine neden olan Helicobacter Pylori üzerinde azaltma aktivitesine sahip olduğu bulunmuştur (4).
4 hafta süre ile yapılan bir çalışmada, 80 yetişkine günde 24 gram pektin (armutta bulunan bir lif türü) verildi. Kişiler kabızlık konusunda rahatlama yaşarken sağlıklı bağırsak belirtileri göstermişlerdir (8).
Özet: Armut; diyet lifi içeriği sayesinde sindirim sistemi hastalıkları üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.
6. Zayıflamaya Yardımcı Olur
Armut; su miktarı yüksek ve lif bakımından zengindir. Bu bileşenler, kilo kaybı dostu yiyeceklerdir. Tok tutma kapasitesi yüksek bu bileşenler sayesinde daha az yemek yersiniz.
12 haftalık bir çalışmada, günde 2 armut yiyen 40 yetişkinin bel çevresinden 1,1 cm kadar incelme gözlemlenmiştir (9).
Serbest yaşayan kadınların diyetine enerji tüketimine armut eklenmesi araştırıldı. Vücut kütle indeksi 25 kg / m2'den fazla olan kadınların ayrı ayrı; elma, armut, ve yulaf diyetlerine eklendi. 10 hafta süren çalışma süresi sonunda elma ve armut tüketimi yulaf tüketimine göre daha fazla kilo kaybında etkili olmuştur. Armut tüketenlerin ortalama 0,84 kg verdikleri görülmüştür (10).
Özet: Armut tüketimi yüksek lif içeriği sayesinde diyetinizde kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Armut Suyu
Olgun, sulu armutlar çeşitli yemeklere taze lezzet katar ve günlük ABD Tarım Bakanlığı'nın tavsiye ettiği 1.5 ila 2 bardak meyve alımına sayılmaktadır. Armudun suyunu elde etmek, mineralleri, vitaminleri ve diğer bitki besinlerini almanızı sağlar. Bir armutla özdeş olmasa da besinsel olarak benzer bir bardak meyve suyunun yerini alır. Her 1 bardak armut suyunun porsiyonu birden fazla armut içerir, bu nedenle sıkma armutları porsiyon başına sadece bir armut yemekten daha fazla vitamin ve mineral sağlar (11).
Armut Suyu Tarifi
2 adet armut iyice yıkandıktan sonra iki bölünüp çekirdek kısmı temizlenir ve kabuklu bir biçimde katı meyve sıkacağından geçirilir. Tatlandırmak için içerisine 1 tatlı kaşığı toz tarçın eklenebilir. Diyet yaparken bu tarif kilo kontrolünüze yardımcı olacaktır.
Sonuç
Armut; antioksidanlar, vitaminler ve lif açısından faydalı bileşime sahiptir. Bu bileşenlerin kalp sağlığını olumlu yönde etkilediği ve diyabete karşı kullanılabileceği düşünülmektedir.
Kanser önleyici bileşikleri bulundurmaktadır. Sindirim sistemini içerdiği lif sayesinde olumlu yönde etkilemektedir. Hatta aşırı kilolar için kilo kaybına yardımcı olduğu bildirilmektedir.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1. Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı http://www.turkomp.gov.tr/food-357
2. Knekt, P., Kumpulainen, J., Järvinen, R., Rissanen, H., Heliövaara, M., Reunanen, A., ... & Aromaa, A. (2002). Flavonoid intake and risk of chronic diseases. The American journal of clinical nutrition, 76(3), 560-568.ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12198000
3. Navaei, N., Pourafshar, S., Akhavan, N. S., Litwin, N. S., Foley, E. M., George, K. S., ... & Johnson, S. A. (2019). Influence of daily fresh pear consumption on biomarkers of cardiometabolic health in middle-aged/older adults with metabolic syndrome: a randomized controlled trial. (Metabolik sendromlu orta yaşlı / yaşlı erişkinlerde günlük taze armut tüketiminin kardiyometabolik sağlık biyobelirteçlerine etkisi: randomize kontrollü bir çalışma). Food & function, Gıda ve Fonksiyon 10(2), 1062-1072. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30720034
4. Sarkar, D., Ankolekar, C., Pinto, M., & Shetty, K. (2015). Dietary functional benefits of Bartlett and Starkrimson pears for potential management of hyperglycemia, hypertension and ulcer bacteria Helicobacter pylori while supporting beneficial probiotic bacterial response. (Bartlett ve Starkrimson armutlarının yararlı probiyotik bakteriyel yanıtı desteklerken hiperglisemi, hipertansiyon ve ülser bakterisi Helicobacter pylori'nin potansiyel yönetimi için fonksiyonel faydaları). Food research international, Uluslararası Gıda Araştırmaları 69, 80-90. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996914007844
5. Guo, X. F., Yang, B., Tang, J., Jiang, J. J., & Li, D. (2017). Apple and pear consumption and type 2 diabetes mellitus risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. (Elma ve armut tüketimi ve tip 2 diyabet riski : kohort çalışmalarının analizi) Food & function, 8(3), 927-934.ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28186516
6. Spanos, G. A., & Wrolstad, R. E. (1992). Phenolics of apple, pear, and white grape juices and their changes with processing and storage. A review. (Elma, armut ve beyaz üzüm sularının fenolikleri ve bunların işlenmesi ve depolanması ile değişimi). Derleme Journal of Agricultural and Food Chemistry, Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi 40(9), 1478-1487. https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf00021a002
7. Sova, M., Zizak, Z., Stankovic, J. A. A., Prijatelj, M., Turk, S., Juranic, Z. D., ... & Gobec, S. (2013). Cinnamic acid derivatives induce cell cycle arrest in carcinoma cell lines. Sinnamik asit türevleri, karsinom hücre dizilerinde hücre döngüsü durmasına neden olur. Medicinal Chemistry, Tıbbi Kimya 9(5), 633-641.ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140579
8. Xu, L., Yu, W., Jiang, J., & Li, N. (2014). Clinical benefits after soluble dietary fiber supplementation: a randomized clinical trial in adults with slow-transit constipation. (Çözünür diyet lifi takviyesinden sonra klinik faydalar: Yavaş transit kabızlığı olan yetişkinlerde randomize klinik bir çalışma). Pubmed ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Biyomedikal Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25623312
9. Navaei, N., Pourafshar, S., Akhavan, N. S., Litwin, N. S., Foley, E. M., George, K. S., ... & Johnson, S. A. (2019). Influence of daily fresh pear consumption on biomarkers of cardiometabolic health in middle-aged/older adults with metabolic syndrome: a randomized controlled trial. (Metabolik sendromlu orta yaşlı / yaşlı erişkinlerde günlük taze armut tüketiminin kardiyometabolik sağlık biyobelirteçlerine etkisi: randomize kontrollü bir çalışma). Food & function, Gıda ve Fonksiyon 10(2), 1062-1072.ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30720034
10. de Oliveira, M. C., Sichieri, R., & Mozzer, R. V. (2008). A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. (Düşük enerjili yoğun diyet içeren bir meyve, kadınlarda kilo ve enerji alımını azaltır). Appetite, 51(2), 291-295. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18439712
11. Beveridge, T., & Harrison, J. E. (1986). Pear juice production from heated pear mashes. Elma püresinden elma suyu üretimi. Canadian Institute of Food Science and Technology Journal, 19(1), 12-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0315546386713746
Yorum Yapın