Acil.Net

Kalsiyum ve Protein Kaynağı Peynirin Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 22:35 (Güncellendi 02.09.2020 23:33)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Kalsiyum ve Protein Kaynağı Peynirin Faydaları

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynir iyi bir kalsiyum ve protein kaynağıdır ancak doymuş yağ ve sodyum bakımından da yüksektir. Peki, daha fazla mı yoksa daha az mı peynir tüketmeliyiz?

Mevcut peynir çeşitleri ve uzman peynir üreticisi sayısı son yıllarda artmıştır. 

Süt ürünleri, kalsiyum ve diğer besinlerin en iyi diyet kaynaklarından biridir. İşte peynirin sağlık açısından faydaları:


1. Peynirin Besin Değerleri

28 gram çedar peynirin besin değerleri şunlardır: (12)

Kalori80 
Yağ7 g
Karbonhidrat1 g
Protein0 g
A Vitamini750 uluslararası birim
Kolesterol15 mg
Kalsiyum150 mg
Sodyum380 mg



2. Kemik Sağlığına İyi Gelir

Peynirin kalsiyum, protein, magnezyum, çinko ve A, D ve K vitaminleri barındırması, çocuklarda ve genç erişkinlerde sağlıklı kemik gelişimine ve osteoporozun önlenmesine katkı sağlayabileceği anlamına gelmektedir. (9)


Bazı teorilere göre süt ürünleri tüketmenin vücutta daha yüksek asit seviyelerine yol açtığı ve bunun sağlıklı kemikleri teşvik etmek yerine tahrip edebileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte bilimsel kanıtlar bu görüşü desteklememektedir. (10)

Özet: Peynirde bulunan protein, magnezyum, çinko ve A, D ve K vitaminleri, çocuklarda ve genç yetişkinlerde sağlıklı kemik gelişimine katkı sağlar.


3. Tansiyonu Dengeler

İstatistikler, peynirin yağ ve sodyum bakımından zengin olmasına rağmen daha fazla peynir tüketen kişilerin daha düşük tansiyona sahip olduğunu göstermektedir. Kalsiyum kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Düşük yağlı, düşük sodyumlu peynirler tavsiye edilir.

Tüketilebilir düşük sodyum peyniri, az yağlı veya az yağlı doğal İsviçre peyniridir. (1)

Özet: Kalsiyumun kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği bilinmektedir. Ayrıca düşük yağlı ve düşük sodyumlu peynirler tavsiye edilir.


4. Kan Damarlarını Güçlendirir

Kalsiyumun kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği bilinmektedir. Bazı peynirlerde yüksek miktarda kolesterol ve sodyum bulunur, bu da kalp ve damar sorunlarına yol açabileceklerini gösterir. 

Ancak 2014 yılında araştırmacılar, süt ürünlerinin, antioksidan olan glütasyon için iyi bir kaynak olabileceği sonucuna varmışlardır. Bu antioksidan, beyin sağlığı ve yaşa bağlı nörodejenerasyonu önlemek için çok önemlidir. (2)
Ayrıca bilim adamları 2016 yılında peynirin antioksidan özelliklerinin en azından kısa vadede sodyumun olumsuz etkilerine karşı koruyabileceğini bulmuştur. (3)
Yapılan bir araştırmaya göre, süt peyniri tüketenlerin kan damarlarının kraker veya soya peyniri tüketenlerin kan damarlarına göre daha iyi işlev gördüğü incelenmiştir. (4)

Özet: Bazı peynirlerde kalp ve damar sorunlarına yol açan yüksek miktarda kolesterol ve sodyum bulunduğu bilinmektedir.


5. Sağlıklı Bağırsak Mikrobiyotiğini Artırır ve Kolesterolü Dengeler

Mayalanmış bir gıda olan peynir, sağlıklı bağırsak bakterilerini artırmaya yardımcı olabilir. 2015 yılında yayınlanan küçük bir araştırmaya göre, peynirin kan kolesterol düzeyleri üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği görülmüştür.  (5)

Özet: Peynir, sağlıklı bağırsak bakterilerini artırmaya yardımcı olabilir ve yapılan bir araştırmaya göre peynirin kan kolesterol düzeyleri üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği görülmüştür.  


6. Sağlıklı Kilo Verilmesini Sağlar

Araştırmalar, yüksek vücut kitle indeksine sahip bir kişinin düşük kalsiyum seviyesine sahip olduğunu göstermektedir. Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan kilo verme diyeti yapan kişiler için faydaları olabilir. (8)

Özet: Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan kilo verme diyeti yapan kişiler için faydaları olabileceği bilinmektedir.


7. Omega 3 Yağ Asitleri Barındırır

Bu yağ asitleri, bazı peynir türlerinde ve özellikle de Alp otlarını yiyen ineklerin ürettikleri sütten yapılanlarda bulunur. Omega-3 yağ asitlerinin kardiyovasküler sisteme ve beyne fayda sağladığı düşünülmektedir. (7)

Özet: Omega 3 yağ asitleri bazı peynir türlerinde bulunur ve yağ asitlerinin kardiyovasküler sisteme ve beyne fayda sağladığı düşünülmektedir.


8. Konjuge Linoleik Asit İçerir

Mavi peynir ve çedar gibi yüksek yağlı peynirler az miktarda konjuge linoleik asit içerir. Araştırmalar, konjuge linoleik asidinin obezite, kalp hastalıkları ve mide yanmasını azaltmada yardımcı olabileceğini göstermiştir. (6)

Süt tüketimi ve kalp sağlığı ile ilgili bir araştırmaya göre, tam yağlı süt ürünlerinin daha fazla besin sağladığı ve iltihaplanma önleyici özelliklere sahip olduğu görülmektedir. (11)

Özet: Araştırmalar, konjuge linoleik asidinin obezite, kalp hastalıkları ve mide yanmasını azaltmada yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Uyarı! Peynir sağlığa faydalı olabilir ancak kardiyovasküler hastalık veya kilo alma riski taşıyanlar düşük sodyumlu, düşük yağlı peynirleri seçmelidir. İşlenmiş peynirler ve "peynirli yiyecekler", ek yağ ve tuz içerme eğilimindedir, bu nedenle doğal fakat az yağlı süt ürünleri seçin.


Lor Peyniri Tarifi

Bazen sütün yapısından ötürü, sıcaklığın dengesizliğinden ötürü sütlerimiz kaynatırken kesilir. Sütler bu aşamada dökülmez, onlardan misler gibi lor peynirleri yapılır. Lor peyniri, şarj edilebilir peynirlere nazaran daha az yağ içerdiği için daha az kaloriye sahip. Özellikle diyet yapanlar ve kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için lor peyniri tüketmek enfes bir tercih yapın. Gelelim nasıl yapıldığına. Sütün kesilmesiyle başlıyor süreci. Malzemelerimizi sayarak başlayalım:

Malzemeler: (Yaklaşık 150-200 gram için)

  • 1,5 kg. çiğ süt
  • 1 adet limon ya da 1/2 çay bardağı elma, üzüm veya dilediğiniz sirke
  • Tatlandırmak için 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Sütünüzü derin bir tencerenin içerisine aktarın ve kısık ateşte kaynatmaya içer. Sütünüz kaynamaya başlasın. Ardından limon suyu ya da sirke ilave edin ve karıştırın. Sütünüzde kesilmeler, parçalanmalar gözlemlemeye başlayacaksınız. Bu kesilmeleri görmeye başlıyor sonra birkaç dakika daha kaynatın. Kevgir seçtiğiniz peynirleri kenara doğru toplamaya çalışır. Tüm peynirleri bir kenara toplayın sonra temiz bir tülbentin üzerine alın. Tülbentin altına süzgeç edilmiştir. Süzgeç ve tülbenti derin bir kabın üzerine oturtun. Suyunu güzelce sıkın. Bu şekilde tüm suyu süzülene kadar tülbentin içerisinde bekletin. Tatlandırmak için bu aşamada tuz ilave edin.

Tüm suyu süzüldüğünde lor peyniriniz hazır. Lor peyniri kapaklı bir kabın içinde muhafaza edilebilir, buzdolabında saklanabilir. Zeytinyağı, kekik gibi malzemelerle tatlandırarak afiyetle tüketebilirsiniz. Koruyucu herhangi bir madde içermediği için birkaç gün içerisinde tüketebilirsiniz. Tencerede kalan suyu da bir sonraki peynir yapımlarınız için kavanozun içine aktararak peynir altı suyu olarak kullanın.


Sonuç

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynir iyi bir kalsiyum ve protein kaynağıdır ancak doymuş yağ ve sodyum bakımından da yüksektir. Peynirde bulunan protein, magnezyum, çinko ve A, D ve K vitaminleri, çocuklarda ve genç yetişkinlerde sağlıklı kemik gelişimine katkı sağlar. Kalsiyumun kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği bilinmektedir. Ayrıca düşük yağlı ve düşük sodyumlu peynirler tavsiye edilir. Bazı peynirlerde kalp ve damar sorunlarına yol açan yüksek miktarda kolesterol ve sodyum bulunur. Ancak 2014 yılında araştırmacılar, süt ürünlerinin, antioksidan olan glütasyon için iyi bir kaynak olabileceği sonucuna varmışlardır. Peynir, sağlıklı bağırsak bakterilerini arttırmaya yardımcı olabilir ve yapılan bir araştırmaya göre peynirin kan kolesterol düzeyleri üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği görülmüştür. Peynir sağlığa faydalı olabilir ancak kardiyovasküler hastalık veya kilo alma riski taşıyanlar düşük sodyumlu, düşük yağlı peynirleri seçmelidir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. “Lower-Sodium Foods: Shopping List.” Healthfinder.gov, U.S. Department of Health and Human Services (ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bölümü)

https://healthfinder.gov/HealthTopics/Category/health-conditions-and-diseases/heart-health/low-sodium-foods-shopping-list

2. Choi, et al. “Dairy Intake Is Associated with Brain Glutathione Concentration in Older Adults.” OUP Academic, Oxford University Press, 10 Dec. 2014, American Journal of Clinic Nutrition (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi)

https://academic.oup.com/ajcn/article/101/2/287/4494384

3. Stanhewicz, Anna E., et al. “Dairy Cheese Consumption Ameliorates Single-Meal Sodium-Induced Cutaneous Microvascular Dysfunction by Reducing Ascorbate-Sensitive Oxidants in Healthy Older Adults: British Journal of Nutrition.” Cambridge Core, Cambridge University Press (Cambridge Üniversitesi Basını) 1 July 2016,

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dairy-cheese-consumption-ameliorates-singlemeal-sodiuminduced-cutaneous-microvascular-dysfunction-by-reducing-ascorbatesensitive-oxidants-in-healthy-older-adults/B24D72D190CF15B533E0B927DDC38E51

4. Miller, Marjorie S., and Marjorie S. Millermsm39@psu.eduWork. “Eating Dairy Cheese May Protect against Sodium-Related Health Risks.” Penn State University (Pensilvanya Eyalet Üniversitesi)

https://news.psu.edu/story/434732/2016/10/31/research/eating-dairy-cheese-may-protect-against-sodium-related-health-risks

5. Zheng, Hong, et al. “Metabolomics Investigation To Shed Light on Cheese as a Possible Piece in the French Paradox Puzzle.” Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 63, no. 10, 10 Mar. 2015 ACS Publications, Department of Food Science, Aarhus University, (Aarhus Üniversitesi Gıda Bilimi Bölümü)

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf505878a

6. Kim, Jun Ho, et al. “Conjugated Linoleic Acid: Potential Health Benefits as a Functional Food Ingredient.” Annual Review of Food Science and Technology, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26735796

7. Hauswirth, Christa B, et al. “High Omega-3 Fatty Acid Content in Alpine Cheese: the Basis for an Alpine Paradox.” Circulation, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 6 Jan. 2004,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14676141

8. Shapses, Sue A, et al. “Effect of Calcium Supplementation on Weight and Fat Loss in Women.” The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 2004,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4010554/

9. Pampaloni, Barbara, et al. “Parmigiano Reggiano Cheese and Bone Health.” Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism : the Official Journal of the Italian Society of Osteoporosis, Mineral Metabolism, and Skeletal Diseases, CIC Edizioni Internazionali, Sept. 2011, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279064/

10. Fenton, Tanis R, and Andrew W Lyon. “Milk and Acid-Base Balance: Proposed Hypothesis versus Scientific Evidence.” Journal of the American College of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2011,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22081694

11. Lordan, Ronan, et al. “Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned?” Foods (Basel, Switzerland), MDPI, 1 Mar. 2018, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29494487

12. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın