Acil.Net

Baklanın İnsan Sağlığına Etkili 6 Yönü

#

Yazan, Selvanur Kara
06.04.2020 23:49 (Güncellendi 13.05.2020 01:28)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Baklanın İnsan Sağlığına Etkili 6 Yönü

Bakla mineral, vitamin lif ve protein bakımından zengindir ve içerdiği vitamin ve mineraller sağlığını üzerinde önemli etkiler bırakmaktadır.

Sağlığınıza yönelik baklanın altı faydasını listeleyelim.


1. Zengin Besin İçeriğine Sahiptir

100 gr baklanın içeriği (1):

Enerji199 kcal
Protein
0,77 gr
Karbonhidrat4,6 gr
Lif3,36 gr
Fosfor54 mg
Potasyum305 mg


Bakla protein ve folat miktarı bakımında oldukça zengindir. Ayrıca içerdiği vitamin, mineral ve yüksek lif içeriğiyle oldukça yararlı bir besindir. Diyet lifinin sindirim sistemi ve kolesterol seviyeleri üzerine önemli etkileri bulunmaktadır (2).

ÖZET: Bakla, vücut sağlığını bir çok yönüyle olumlu etkileyen vitamin, mineral ve diyet lifi içeriğine sahiptir.


2. İyi Bir Folat Kaynağıdır

Bakla folat eksikliğinin giderilmesi için önemli bir kaynaktır. (3)

Folat, hücrelerin ve organların oluşması için kritik öneme sahiptir. Hamile kişiler, megalobastik anemi, spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp kusuru riskini azaltmak veya bebeğin beyninin, omuriliğinin gelişmesiyle ilgili sorunları azaltmak için yiyeceklerden ve takviyelerden ilave olarak folatlara ihtiyaç duymaktadır (4,5,6).

ÖZET: Baklanın folat içeriği sayesinde hamilelikte bebeğin gelişiminde sorun oluşturabilecek rahatsızların görülmesi engellenmektedir.


3. Kolesterol Seviyelerine Olumlu Etkisi Bulunmaktadır

Bakladaki yüksek diyet lifi içeriği sayesinde kolesterol seviyeleri olumlu yönde değişmektedir.

Fransız yetişkinler arasında yapılan bir araştırmada yüksek diyet lifi alımı daha düşük toplam kolesterol ve trigliserit değerleri ile ilişkilendirilmiştir. (7)

53 sağlıklı yetişkinin bulunduğu üç aylık bir çalışmada, günde iki gramdan daha fazla çözünen lif yiyenlerin “kötü” LDL kolesterolünde %12,8 düşüş yaşadığını, daha az lif alan grubun ise LDL düzeylerinde önemli bir değişiklik olmadığını tespit etmiştir (8).

ÖZET: Baklanın yüksek diyet lifi içeriği sayesinde HDL ve LDL kolesterol seviyelerinde önemli ölçüde azalma görülmüştür. Yapılan çalışmalar diyet lifinin tüketilmesinin kolesterol üzerine olan yararlarını kanıtlamıştır.


4. Parkinson Hastalığına İyi Gelmektedir

Bakla Parkinson hastalığı tedavisinde ihtiyaç duyulan L-dopa bileşiğini içermektedir (9)

İlk olarak 1913 yılında Parkinson hastalığı bulunanan kişilerde bakla tüketiminin içerdiği L-dopa sayesinde hastalık belirtilerinin giderilmesine etkisi belirtilmiştir. Parkinson hastalığı olan 11 kişi ile yapılan küçük bir çalışmada, ilaç alınmadan 12 saat sonra 1,5 su bardağı (250 gram) bakla yemenin, kan dopamin seviyelerine pozitif etkisi olduğu bulunmuştur (10).

DİKKAT: Baklayı doktorunuza danışmadan kullanmayınız, ilaçlar ile olan etkileşimi nedeniyle yan etki gösterebilmektedir.

Özet: Bakla içerdiği L-dopa sayesinde Parkinson hastalarının tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Ancak daha fazla çalışma yapılmalıdır. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmamalısınız.


5. Sindirim Sistemi Üzerinde Olumlu Etkileri Bulunmaktadır

Bakladaki diyet lifi içeriğinin yüksek olması, sindirim sistemi rahatsızlıkları üzerinde olumlu etki sağlamaktadır (1).

Diyet lifi sindirim sistemindeki gastrit, ülser, reflü ve hemorid ( basur) gibi hastalıklara olumlu yönde etki göstermektedir (11).

Çözünür lifin karbonhidratların bağırsak hareketlerini hızlandırdığı ve kabızlık sorunlarını çözdüğü belirlenmiştir. Bakla içerdiği diyet lifi sayesinde sindirim sistemi sorunlarına çözüm olacaktır. Günlük alınması gereken diyet lifi miktarı 14 g /100kcal dir (12). 

ÖZET: Bakla tüketimi ile yüksek diyet lifi alımı sağlanarak sindirim sistemi hastalıklarına çözüm bulunabilir.


6. Kemik Sağlığına İyi Gelmektedir 

Yapılan araştırmada ayrıca manganez ve bakırın kemik kuvveti için önemli olduğu görülmektedir. 

Kemikleri zayıf olan menopoz sonrası kadınlar ile yapılan bir yıllık bir çalışmada mangan ve bakırın yanı sıra D vitamini, kalsiyum ve diğer besin maddelerinin de takviye edilmesinin kemik kitlesini artırdığı tespit edilmiştir (13). 

ÖZET: Magnezyum ve bakır bakımından zengin olan bakla kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.


Bakla Yemeği Tarifi

  • Yarım kilo taze bakla
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • Dereotu


Yapılışı

Baklaları küçük doğrayın. Bir kaba alarak üzerini geçecek kadar su ilave edin. Un ve limon suyunu küçük bir kapta karıştırıp suya ilave ederek bekletin.

Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Küp küp doğradığınız soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Salça ve baharatları ilave edin. Beklettiğiniz baklaları süzüp tencereye alın ve birkaç dakika kavurun. Daha sonra üzerini 1-2 parmak geçecek şekilde su ekleyin. Tuz ve şeker ile tatlandırıp tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 45 dakika pişirip ocaktan alın. Sarımsakları ezip süzme yoğurt ile karıştırın ve baklanın üzerine ilave edin. Dereotu ile süsleyerek servis yapın. 


Sonuç

Bakla besleyici maddeler açısından zengin ve etkileyici sağlık yararları sağlamaktadır. Baklayı düzenli olarak yemek, parkinson hastalığının semptomları için faydalı olabilmektedir. İçerdiği folat ile doğum kusurlarını önleyici etkisi bulunmaktadır. Yüksek diyet lifi içeriği sayesinde kolesterol seviyelerini ayarlar ve sindirim sistemi hastalıklarına fayda sağlar. İçerdiği manganez ve bakır sayesinde kemik sağlığına olumlu yönde etki eder.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı http://www.turkomp.gov.tr/food-216

2. Theuwissen, E., & Mensink, R. P. (2008). Water-soluble dietary fibers and cardiovascular disease. (Suda çözünür diyet lifleri ve kardiyovasküler hastalık). Physiology & behavior, Fizyoloji ve Davranış 94(2), 285-292. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938408000024

3. Hefni, M. E., Shalaby, M. T., & Witthöft, C. M. (2015). Folate content in faba beans (Vicia faba L.)—effects of cultivar, maturity stage, industrial processing, and bioprocessing. (Bakladaki folat içeriği (Vicia faba L.) - çeşit, olgunluk aşaması, endüstriyel işleme ve biyoproses işleminin etkileri). Food Science & Nutrition, Gıda Bilimi ve Beslenme 3(1), 65. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4304564/ 

4. Blencowe, H., Cousens, S., Modell, B., & Lawn, J. (2010). Folic acid to reduce neonatal mortality from neural tube disorders. (Nöral tüp bozukluklarından doğan neonatal mortaliteyi azaltmak için folik asit) International journal of epidemiology, Uluslararası epidemiyoloji dergisi, 39(suppl_1), i110i121. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845867/

5. Kondo, A., Kamihira, O., & Ozawa, H. (2009). Neural tube defects: prevalence, etiology and prevention. Nöral tüp eksiklikleri: prevalans, etiyoloji ve korunma. International Journal of Urology Uluslararası Üroloji Dergisi, 16(1), 49-57. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19120526

6. Blancquaert, D., Storozhenko, S., Loizeau, K., De Steur, H., De Brouwer, V., Viaene, J., ... & Van Der Straeten, D. (2010). Folates and folic acid: from fundamental research toward sustainable health. F(olat ve folik asidin sağlık etkilei üzerine araştırma) Critical Reviews in Plant Science, 29(1), 14-35. http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201301860795 

7. Lairon, D., Arnault, N., Bertrais, S., Planells, R., Clero, E., Hercberg, S., & Boutron-Ruault, M. C. (2005). Dietary fiber intake and risk factors for cardiovascular disease in French adults. (Fransız yetişkinlerde diyet lifi alımının kardiyovasküler hastalık riski üzerine etkisi) The American journal of clinical nutrition, 82(6), 1185-1194. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16332650 

8. Aller, R., de Luis, D. A., Izaola, O., La Calle, F., del Olmo, L., Fernandez, L., ... & Hernandez, J. G. (2004). Effect of soluble fiber intake in lipid and glucose leves in healthy subjects: a randomized clinical trial. (Sağlıklı kişilerde lipit ve glikoz seviyelerinde çözünür lif alımının etkisi: klinik çalışma). Diabetes Research and Clinical Practice, Diyabet Araştırmaları ve Klinik Uygulamaları, 65(1), 7-11. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15163472

9. Mohseni Mehran, S. M., & Golshani, B. (2013). Simultaneous determination of levodopa and carbidopa from fava bean, green peas and green beans by high performance liquid gas chromatography. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 7(6), 1004. (Bakla, yeşil bezelye ve yeşil fasülyelerden levodopa ve karbidopanın yüksek performanslı sıvı gaz kromatografisi ile eşzamanlı olarak belirlenmesi). ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708185/

10. Rabey, J. M., Vered, Y., Shabtai, H., Graff, E., Harsat, A., & Korczyn, A. D. (1993). Broad bean (Vicia faba) consumption and Parkinson's disease. (Bakla (Vicia faba) tüketimi ve Parkinson hastalığı). Advances in neurology, Nörolojideki Gelişmeler 60, 681-684. https://europepmc.org/abstract/med/8420210

11. Aldoori, W. H., Giovannucci, E. L., Stampfer, M. J., Rimm, E. B., Wing, A. L., & Willett, W. C. (1997). Prospective study of diet and the risk of duodenal ulcer in men. American journal of epidemiology, 145(1), 42-50. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8982021 

12. Madar, Z., & Stark, A. H. (2002). New legume sources as therapeutic agents. British Journal of Nutrition, 88(S3), 287-292. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12498629 

13. Benevolenskaia, L. I., Toroptsova, N. V., Nikitinskaia, O. A., Sharapova, E. P., Korotkova, T. A., Rozhinskaia, L., ... & Grudinina, O. V. (2004). Vitrum osteomag in prevention of osteoporosis in postmenopausal women: results of the comparative open multicenter trial. (Postmenopozal kadınlarda osteoporozun önlenmesinde vitrum osteomag: karşılaştırmalı açık çok merkezli çalışmanın sonuçları) Terapevticheskii arkhiv, 76(11), 88-93. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi veri tabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15658548 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/