Acil.Net

Saklı Mucize Kestane

#

Yazan, Gamze Bozkurt
18.05.2020 00:58 (Güncellendi 13.08.2020 15:20)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Saklı Mucize Kestane

Kestane, meşe ve kayın ağaçları ile aynı aileye ait yaklaşık sekiz-dokuz ağaç ve çalı grubudur. Bu kestane ağaçları, dünya çapında tüketilen, genellikle kestane olarak adlandırılan yenilebilir bir fındık üretir. Kestane hafif tatlı bir tada sahiptir ve çeşitli yemeklere kolayca eklenebilir. Çiğ kestane, pişirildikten veya kavrulduktan sonra yumuşayan çok sert, gevrek bir dokuya sahiptir.


1. Kestanenin Sahip Olduğu Besin Değerleri

Kestane; manganez, C vitamini ve tiamin gibi çok sayıda mikro besin ile birlikte doyurucu bir lif porsiyonunda toplanır.

On çekirdek (veya yaklaşık 84 gram) kavrulmuş kestane yaklaşık olarak ;

Kalori206 
Karbonhidrat44.5 gram
Protein2.7 gram
Lif1.8 gram
Yağ4.3 gram
Manganez1 miligram
C Vitamini21.8 miligram


Sindirimi kolay olan kestane yüksek ölçüde lif içermektedir. Yağ nispeti az olan kestane; B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Günde dört tane tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan kuvvetin %100'e yakın bir kısmı karşılanır. Kabukları kaynatılıp elde edilen su, çay olarak tüketilebilir. Bu çay mide asidini istikrarlar. Bağırsak florasını düzenler. (1)

Özet: Kestane içerdiği besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Sindirim kolaydır ve günlük birkaç kestane tüketimi vücudun ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmını sağlamaktadır.


2. Sindirim Sisteminin Düzenlenmesine Yardımcı Olur 

Bazı araştırmalar kestanenin birkaç farklı yolla sindirimi daha çok desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Food Microbiology dergisinde yapılan bir test tüpü çalışması, kestane ekstraktının gastrointestinal sisteminizde bulunan probiyotikler üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu bulmuştur. Probiyotikler, bağırsağınızı sağlıklı tutan ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan bir tür yararlı bakteridir. (2)

Kestane lif bakımından zengindir. Besin lifi, sindirim sisteminizden gıdaların hareketine yardımcı olan gastrointestinal sistemden geçerken sindirime direnir. Lif; kabızlığı hafifletebilir, tokluğu artırabilir, kan şekerini stabilize edebilir ve bağırsaklarınızda bulunan yararlı bakterileri beslemeye yardımcı olabilir.

Kestane ek olarak diğer yüksek lifli gıdalar meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve diğer fındık çeşitlerin içerdiği besin değerlerini içerir.

Özet: Yapılan araştırmalarda kestanenin sindirimi kolaylaştırdığı bulunmuştur. Besin lifi, sindirim sisteminizden gıdaların hareketine yardımcı olmaktadır. Kestanede de bol miktarda besin lifi bulunmaktadır.


3. Yüksek Antioksidan Özelliklere Sahiptir

Çok miktarda vitamin ve mineral sağlamanın yanı sıra kestanede bol miktarda antioksidan bulunmaktadır. Kore’de Chosun Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırma, kestane çiçeği ekstraktının güçlü antioksidan özellikler sergilediğini ve hatta melanom veya cilt kanserine karşı korunmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.(2)

Antioksidanlar, zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan maddelerdir; bunlar, hücrelerin yanı sıra kronik hastalığa da zarar verebilecek bileşiklerdir. Bu yararlı maddeler, kanseri önlemekten kalp hastalığına karşı savaşmaya kadar etkileyici bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. (3)(4)

Antioksidanlar çok çeşitli gıdalarda bulunur ve özellikle meyve ve sebzelerde oldukça yüksektir. Beslenmenize bunun gibi antioksidan açısından zengin gıdalar ve kestane ilave etmek, hastalık riskini azaltmada özellikle yararlı olmaktadır.

Özet: Kestane antioksidan bakımından oldukça zengindir. Antioksidanlar vücudu zararlı serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur.


4. Kalp Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Bazı kestane türlerinin aslında kalp sağlığını koruyucu bir etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalar ile ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni kısmen kestanenin iltihabı azaltabilen ve kalp sağlığını iyileştirebilen antioksidanlar içermesidir. (5) 

Kestane, kalp hastalığı ile ilişkili bazı risk faktörlerini azaltabilecek önemli bir mineral olan potasyum içerir. Yapılan bir başka çalışmada, artan potasyum alımının kan basıncını etkili bir şekilde düşürebileceği ve hatta inme riskini %24 oranında azaltabileceği bulunmuştur. (6)

Beslenmenize kestane eklemek, kalp problemleriniz varsa kalp hastalığının bazı risk faktörlerini azaltmaya ve kalbinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.

Özet: Bazı kestane türlerinin kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu yapılan çalışmalar ile bilinmektedir. Bu kestanenin içerdiği potasyum sayesinde mümkündür.


5. Kabızlık Sorununu Giderir

Lif yediğinizde, vücudunuzdan sindirilmemiş olarak hareket eder. Bu da dışkılamaya yardımcı olabilir ve kabızlıkla savaşarak dışkının vücuttan geçişini kolaylaştırmıştır.

2012 yılında Dünya Gastroenteroloji Dergisi'nde yayınlanan bir analiz, diyet lifi etkilerini ölçen beş çalışma yapılmıştır. Araştırmacılar, artan lif alımının dışkı sıklığında bir artış ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır. (7)

Kestane; meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi diğer yüksek lifli gıdalarla birlikte, kabızlığı önlemek ve düzenliliği teşvik etmek için mükemmel bir diyet ilavesidir.

Özet: Kestanenin içerdiği lif dışkılamaya yardımcı olarak kabızlık gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.


6. Kemik Sağlığını Korur

Sadece 10 kestane, gün boyunca ihtiyacınız olan manganezin %50'sini almanızı sağlıyor. Manganez, normal hücre fonksiyonu için inanılmaz derecede önemli bir mineraldir. Bazı çalışmalar ayrıca manganezin kemik sağlığında da merkezi bir rol oynayabileceğini ve bazı hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir. (8)

Vücudumuzdaki manganezin yaklaşık %43'ü kemiklerde saklanır. Manganezin diğer kemik yapım mineralleri ile birlikte alınması, özellikle yaşlı kadınlarda kemik kaybını önlemeye yardımcı olmaktadır. (10) (9)

2004 yılında yapılan bir çalışmada, zayıf kemikli 334 kadında D vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bor ile birlikte manganez içeren bir kapsülün kemik yoğunluğunu artırdığı bulunmuştur. (11)

Beslenme alışkanlığınıza kestane eklenmesi, diğer kemik artırıcı besinler ile birlikte kemiklerinizi güçlü tutmaya ve osteoporozdan kurtarlmaya yardımcı olabilir.

Özet: Kestanenin içerdiği manganez normal hücre fonksiyonu için oldukça önemlidir. Manganez kemik sağlığında ve osteoporoz gibi diğer kemik hastalıklarının iyileşmesinde ve giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.


7. Beyin Sağlığını ve Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir

Kestanede; tiamin, B6 vitamini, riboflavin ve folat dahil olmak üzere çoğu B vitaminleri bol miktarda bulunur. Bu vitaminler beyninizi sağlıklı tutmak ve hastalıklara karşı korumak için gereklidir.

Bu vitaminlerin herhangi birindeki eksiklikler biliş ile ilgili sorunlara neden olabilir. Örneğin tiamin eksikliği deliryuma yol açabilirken folat eksikliği çocuklarda beyin gelişimini bozabilir. (12)(13)

2016 yılında yapılan bir araştırmada, yaşlı katılımcılara bir yıl boyunca verilen folik asitin, belirli iltihap belirteçlerinin seviyelerini düşürürken bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu buldu. (14) Beslenme Dergisi'nde yapılan bir başka çalışma,  B vitamini alımının artmasının, hafif bilişsel bozukluğu ve Alzheimer hastalığı olan yaşlı katılımcılarda bilişsel işlev ile pozitif ilişkili olduğunu göstermiştir.(15)(16)

B vitamini ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olmak ve beyin sağlığını optimize etmeye yardımcı olmak için bol miktarda protein açısından zengin yiyecekler yiyin ve beslenmenize mutlaka iki kestane ekleyin.

Özet: Kestanenin içerdiği vitaminler beyni sağlıklı tutmaya ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmaktadır. Kestanenin içeriğindeki B vitaminlerinin bilişsel sağlığı iyileştirdiği ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu yapılan çalışmalar ile ortaya çıkmıştır.


At Kestanesi

At kestanesi ağaçları (Aesculus hippocastanum), kestane benzeri tohumlarla (conkers veya buckeyes olarak da bilinir) beyaz çiçek kümelerini toplayan büyük, yükselen gövdeleri ve tam dalları ile tanınır. Ham tohumlar, kabuklar, yapraklar ve çiçekler, kanama ve DNA hasarı riskini artırabilecek esculetin adı verilen bir zehir içerdiklerinden yutulmamalıdır. (18)(17)

At kestanesi ağaçlarından elde edilen tohumlar geleneksel olarak eklem ağrısı, yumuşak doku şişmesi ve ateşin yanı sıra bağırsak ve mesane sorunlarıyla mücadele etmek için kullanıldı. Günümüzde uygun şekilde işlenmiş at kestanesi çekirdeği ekstresi, bacak damar problemlerini (kronik venöz yetmezlik), hemoroidleri ve şişliği (ödem) tedavi etmek için umut vermektedir.(19)

At kestanelerinin daha az araştırılmış iddia edilen diğer faydaları erkek doğurganlığını artırmak, egzamayı hafifletmek, adet ağrısını azaltmak ve cilt yaralarını iyileştirmektir.(17)


At Kestanesi ve At Kestanesi Yağı Faydaları

1. Erkeklerde Üremeyi Destekleyebilir

Erkek kısırlığının artma oranı nedeniyle sağlıklı sperm sayılarını destekleme ve sürdürme yollarını anlamak her zamankinden daha önemli hale geldi.(20)

At kestanesi takviyeleri, escin adı verilen bir bileşen içerir - çiğ at kestanelerinde bulunan zehirli esculin ile karıştırılmamalıdır. At kestanesinin kronik venöz yetmezliği olumlu yönde etkilediği mekanizmalarla, escin, varikosel ile ilişkili infertilitesi olan erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini güvenli bir şekilde artırmaktadır.(21)

Özet: At kestanesinin içerdiği escin sayesinde erkeklerde sperm sayısını ve sperm kalitesini artırmıştır.


2. Yaraların İyileşmesine Yardımcı Olur

At kestanesinin bir diğer yararı, yaraların iyileşmesine yardımcı olma yeteneğidir. Henüz hiçbir insan çalışması yapılmamasına rağmen, 2006 laboratuvar çalışması, at kestanesi ekstresinin fibroblastlardaki kasılma kuvvetlerini, yara iyileşme sürecine entegre olan hücreleri uyarmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. (22) Bu fibroblastlar kasıldığında, potansiyel olarak daha hızlı yara iyileşmesine neden olurlar.

Özet: Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda at kestanesinin yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Ancak insanlar üzerindeki etkileri için daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.


3. Probiyotiklerin Etkilerini Artırabilir

Birçoğumuz iyi probiyotik gıdaların sindirim ve bağırsak sağlığına yardımcı olabileceğini biliyoruz. Probiyotikler, kolondaki bağırsak mikroflorası tarafından fermente edilen bir tür sindirilemeyen lif bileşiğidir. 2011 yılında, probiyotiklerin etkisini iyileştirmek için at kestanesi ekstresi ve keten tohumu yağı kullanmanın etkinliğini bulmak için fareler kullanılarak bir çalışma yapılmıştır. Bu doğal maddelerin her ikisi de probiyotikleri daha etkili hale getirmiştir. Çalışmayı yürüten bilim adamları, probiyotiklerin kolon kanserini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olan yararlı ajanlar olduğuna da dikkat çekmiştir. (23)

Özet: At kestanesi ve keten tohumu ile yapılan bir araştırmada bu iki maddenin probiyotiğin etkisini artırdığı ortaya çıkmıştır.


Fırında Kestane Tarifi 

Malzemeler

  • 1 kg kestane
  • 1 kaşık tuz
  • 1 kaşık şeker

Yapılışı

Kestaneleri göbeğinden çizip suya koyalım.

Tuz şekerde atıp yarım saatten fazla şişsin diye bekleyelim.

Bu arada fırını 200 dereceye ısıtalım.

Kestaneleri sudan çıkarıp tepsiye alalım. 25 dakika pişirelim. Afiyet olsun.


Sonuç

Kestane vitaminler ve diğer besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Kestanenin sahip olduğu lif, sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kestane antioksidan bakımından oldukça zengindir. Kestanenin sahip olduğu potasyum sayesinde kestane kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

Kestanenin içerdiği lif dışkılamaya yardımcı olarak kabızlığı giderir. Kestanenin içerdiği manganez beyin sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Kestanenin içerdiği vitaminler beyni sağlıklı tutmaya ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmaktadır. At kestanesi yağı erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini artırmaya yardımcı olmaktadır. At kestanesi yaraların iyileşmesine yardımcı olmaktadır. At kestanesi yağı ve keten tohumu probiyotiğin etkisini artırmaktadır.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Fooddata Central Arama Sonuçları

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:12167

2.Kestane Ekstresi ve Kestane Elyafının Gastrointestinal Sistem Koşullarında Potansiyel Probiyotik Lactobacillus Suşlarının Canlılığına Etkisi Giuseppe Blaiotta-Barbara La Gatta-Marika Di Capua-Aldo Di Luccia-Raffaele Coppola-Maria Aponte - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24010594

3.Kestane Çiçeği Ekstraktının Antioksidan ve Antimelanojenik Özellikleri Kumar Sapkota-Se-Eun Parkı-Ji-Eun Kim-Seung Kim-Han-Suk Choi-Hong-Sung Chun-Sung-Jun Kim - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20699587

4.Antioksidanlar Tarafından Kanserin Önlenmesi Hoyoku Nishino-Harukuni Tokuda-Yoshiko Satomi-Mitsuharu Masuda-Yasuhito Osaka-Shingo Yogosawa-Saeri Wada-Xiao Mou-Junko Takayasu-Michiaki Murakoshi-Kenji Jinnno-Masamichi Yano - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630252

5.Antioksidan Vitaminler ve Kardiyovasküler Hastalıklar Jorge Núñez-Córdoba-Miguel Martínez-González - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21506930

6.Antioksidanlar, İnflamasyon ve Kardiyovasküler Hastalıklar Harald Mangge-Kathrin Becker-Dietmar Fuchs-Johanna Gostner - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4072837/

7.Artmış Potasyum Alımının Kardiyovasküler Risk Faktörleri ve Hastalığına Etkisi: Sistematik İnceleme ve Meta-analizler Nancy Aburto-Sara Hanson-Hialy Gutierrez-Lee Hooper-Paul Elliott-Francesco Cappuccio - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23558164

8.Diyet Lifinin Kabızlığa Etkisi: Bir Meta Analiz Jing Yang-Hai-Peng Wang-Li Zhou-Chun-Fang Xu - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/

9.Mangan ve Beyin Karin Tuschl-Philippa Mills-Peter Clayton - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24209443

10.Manganez: Medlineplus Takviyeler https://medlineplus.gov/druginfo/natural/182.html

11.Sıçanlarda Kronik Maruz Kalma Sonrasında Kemikte Manganez Birikimi: Kemikte Kararlı Durum Konsantrasyonu ve Yarılanma Ömrü Stefanie O'Neal-Lan Hong-Sherleen Fu-Wendy Jiang-Alexander Jones-Linda Nie-Wei Zheng - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126163/

12.Postmenopozal Kadınlarda Osteoporozun Önlenmesinde Vitrum Osteomag: Karşılaştırmalı Açık Çok Merkezli Çalışmanın Sonuçları L Benevolenskaia-N Toroptsova-O Nikitinskaia-E Sharapova-T Korotkova-L Rozhinskaia-E Marova-L Dzeranova-N Molitvoslovova-L Menhikova-O Grudinina-O Lesniak-L Evstigneeva-V Smetnik-I Shestakova-S Shestakova-S https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15658548

13.Tiamin Eksikliği ve Deliryum Kenneth Osiezagha-Shahid Ali-C Freeman-Narviar Barker-Shagufta Jabeen-Sarbani Maitra-Yetunde Olagbemiro-William Richie-Rahn Bailey - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23696956

14.B12 Vitamini ve Folat Eksikliğinin Çocuklarda Beyin Gelişimi Üzerine Etkileri Maureen Black - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18709887

15.Folik Asit Takviyesi, Mci'li Yaşlı Çin Hastalarında Periferik İnflamatuar Sitokinlerin Düzeylerini Azaltarak Bilişsel Fonksiyonu Geliştirir Fei Ma-Tianfeng Wu-Jiangang Zhao-Aili Şarkı-Huan Liu-Weili Xu-Guowei Huang - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5120319/

16.Bilişsel Bozukluğu Olan Yaşlı Korelilerde B Vitamini Alımı ile Bilişsel İşlev Arasındaki İlişki Hyesook Kim-Ggotpin Kim-Won Jang-Seong Kim-Namsoo Chang - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290102/

17.Aesculus Hippocastanum (At Kestanesi). Monografi

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19803552

18.Kumarinlerin Hassaslaştırma Kapasitesi B Hausen-M Schmieder - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3780217

19.Aescin: Farmakoloji, Farmakokinetik ve Terapötik Profil. C Sirtori - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=10.1006%2Fphrs.2001.0847

20. At Kestanesi: Kullanımlar, Yan Etkiler, Etkileşimler, Dozaj ve Uyarı https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1055/horse-chestnut

21. Escin Varikosel İle İlişkili İnfertilitesi Olan Erkek Hastalarda Sperm Kalitesini Artırıyor Yujiang Fang-Lei Zhao-Feng Yan-Xiaoyan Xia-Donghui Xu-Xijun Cui - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19682880

22. At Kestanesi Ekstraktında Kasılma Gücü Üretimi Rho / Rho Kinazın Aktivasyonu ile Fibroblastlar- Tsutomu FUJIMURA,* Shigeru MORIWAKI, Mitsuyuki HOTTA, Takashi KITAHARA, and Yoshinori TAKEMA Biological Science Laboratories, Kao Corporation; 2606, Akabane, Ichikai-machi, Haga-gun, Tochigi 321–3497, Japan. Received January 23, 2006; accepted March 1, 2006 https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/29/6/29_6_1075/_pdf

23. Deneysel Kolon Kanserinde Keten Tohumu Yağı ve At Kestanesi İle Prebiyotikin Geliştirilmiş Etkinliği E Hijova-A Chmelarova-A Bomba - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21585119

Benzer Makaleler

Yorum Yapın