Acil.Net

Bezelyenin Sağlığa Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 16:43 (Güncellendi 17.08.2020 17:44)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Bezelyenin Sağlığa Faydaları

Yeşil bezelye popüler bir sebzedir. Aynı zamanda oldukça besleyicidir ve bol miktarda lif ve antioksidan içerir. Ek olarak, araştırmalar kalp hastalığı ve kanser gibi bazı kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceklerini göstermektedir. İşte yeşil bezelyenin faydaları:


1. Bezelyenin Besin Değerleri

150 gram bezelyede aşağıdaki besin değerleri mevcuttur: (1)

Kalori28 kcal
Karbonhidrat5.66 gram
Protein1.42 gram
Lif2,6 gram
Potasyum130 mg
K Vitamini52.5 mikrogram


Bezelye ayrıca sağlık yararları ile sorumlu olan polifenol antioksidanları bakımından da zengindirler. (2)

Özet: Yeşil bezelyenin kalorileri miktarı oldukça düşüktür ve vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Ayrıca lif ve protein bakımından da yüksektir.


2. Kanser Riskini Azaltabilir

Düzenli olarak yeşil bezelye tüketmek, bezelyedeki antioksidan içerik ve vücuttaki iltihabı azaltma kabiliyetlerinden dolayı kanser riskini azaltabilir. (12)

Yeşil bezelye ayrıca, kanser önlemede önemli bitki bileşenleri olan saponinler içerir. Çeşitli çalışmalar saponinlerin birçok kanser türünün önlenmesine yardımcı olabileceğini ve tümör büyümesini önleme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. (13)

Özet: Çeşitli çalışmalar saponinlerin birçok kanser türünün önlenmesine yardımcı olabileceğini ve tümör büyümesini önleme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.


3. Doyurucudur ve İyi Bir Protein Kaynağıdır

Yeşil bezelyenin yüksek oranda lif ile birlikte bu kadar doyurucu olmasının ana nedenlerinden biri bitki bazlı en iyi protein kaynağı olmasıdır. Protein tüketmek, vücudunuzdaki iştahı azaltan bazı hormonların seviyelerini yükseltir. Ayrıca protein, sindirimi yavaşlatmak ve doygunluk hissini arttırmak amacıyla lif ile birlikte çalışır. (3) (4)

Yeterli miktarda protein ve lif tüketimi, iştahınızı kontrol altında tutarak gün boyunca yediğiniz kalori miktarını otomatik olarak azaltabilir. (5)

Yeşil bezelyenin eşsiz protein içeriği, hayvansal ürünleri tüketemeyenler için mükemmel bir gıda seçeneği haline gelmektedir.

Kas gücünü ve kemik sağlığını geliştirmek için yeterli miktarda protein tüketilmesi de oldukça önemlidir. Buna ek olarak, yeşil bezelye kilo kaybı ve cilt bakımında önemli bir rol oynamaktadır. (7)

Özet: Yeşil bezelye, içerdiği yüksek miktarda protein ve lif nedeniyle çok doldurucu bir besindir.


4. Kan Şekeri Seviyesini Kontrol Altında Tutar

Yeşil bezelye kan şekeri kontrolünü desteklemeye yardımcı olabilecek birkaç özelliğe sahiptir. İlk olarak,  herhangi bir şey yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğinin bir ölçüsünü gösteren Glisemik İndekse çok düşük miktarda sahiptir. Çok düşük Glisemik İndekse sahip gıdalar içeren diyetlerin kan şekeri seviyesini düzenlemede yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. (6)

Ek olarak, bazı çalışmalar protein bakımından zengin yiyecekleri tüketmenin tip 2 diyabetli bireylerde kan şekeri seviyelerini kontrol altına tutmada yararlı olabileceğini göstermiştir. (8)

Yeşil bezelyenin kan şekeri üzerindeki etkilerinin diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalık riskini azalttığı bilinmektedir. (9)

Özet: Yeşil bezelye düşük glisemik indekse sahiptir ve kan şekeri kontrolü için önemli faktörler olan lif ve protein bakımından zengindir. 


5. Bezelyedeki Lif Sindirime Destek Olur

Yeşil bezelye sindirim sağlığı için önemli olan çok miktarda lif içerir. (2)

İlk olarak lif bağırsaklardaki iyi bakterileri besler ve sağlıksız bakterilerin artışını önemli bir şekilde önler. (10)

Bununla birlikte, inflamatuar bağırsak hastalığı, hassas bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi birkaç genel gastrointestinal hastalığın gelişim riskini azaltabilir. (14)

Özet: Yeşil bezelye, sindirim kanallarındaki atık akışını koruyarak ve bağırsak bakterilerini sağlıklı tutarak sindirime yarar sağlayan lif bakımından zengindir.


6. Kalp Hastalıklarını Önleyebilir

Yeşil bezelye magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi iyi miktarda kalp sağlığına yararlı mineraller içerir. Bu besinlerdeki yüksek diyetler, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonun önlenmesinde yardımcı olabilir. (15)

Yeşil bezelye ve baklagillerin yüksek lif içeriğinin, toplam kolesterolü ve "kötü" kolesterolü düşürdüğü incelenmiştir. (10)

Özet: Yeşil bezelyedeki magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi sağlığa yararlı mineraller kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonun önlenmesinde yardımcı olabilir.


7. Diyabeti Önleyebilir

Yeşil bezelye, diyabetin önlenmesinde ve kontrolünde önemli bir etken olan ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu bilinen birkaç özelliğe sahiptir. 

Bezelyedeki lifler ve proteinler kan şekeri seviyelerinin çok hızlı yükselmesini önler ve böylece diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. (10)

Bezelye ayrıca K, A ve C vitaminlerine ek olarak, uygun miktarda magnezyum ve B vitaminleri de sağlarlar. Bütün bu besin maddelerinin diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. (11)

Özet: Yeşil bezelye diyabetin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.

Uyarı! Yeşil bezelye içindeki lektinler şişkinlik ve diğer sindirim semptomları ile ilgilidir. Her ne kadar lektinler yüksek miktarda bulunmasa da, bazı bireylerde diyetin önemli bir parçası olduğunda sorunlara neden olabilir.


Patatesli Havuçlu Bezelye Tarifi

  • 2 büyük boy patates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 kilo ayıklanmış bezelye
  • 2 küçük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2,5 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • Az sıvı yağ

Yapılışı

1. Soğanları yemeklik doğrayıp az sıvı yağda (3-4 kaşık) kavurun.

2. Patatesleri ve havuçları küçük küpler halinde doğrayın.

3. Soğan kavrulunca salçayı ekleyip birkaç dakika karıştırın.

4. Patates, havuç ve bezelyeleri ekleyin.

5. Tuzunu ve pul biberini de atıp bir kaç dakika daha karıştırın.

6. Sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte 40 dakika kadar yemeğinizi pişirin.


Sonuç

Yeşil bezelyenin kalorileri miktarı oldukça düşüktür ve vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Ayrıca lif ve protein bakımından da yüksektir. Bezelye, önemli miktarda lifin yanı sıra, ihtiyacınız olan hemen hemen her vitamin ve minerali içerir. Yeşil bezelye, içerdiği yüksek miktarda protein ve lif nedeniyle çok doldurucu bir besindir. Yeşil bezelye düşük glisemik indekse sahiptir ve kan şekeri kontrolü için önemli faktörler olan lif ve protein bakımından zengindir. Ayrıca bazı çalışmalar protein bakımından zengin yiyecekleri tüketmenin tip 2 diyabetli bireylerde kan şekeri seviyelerini kontrol altına tutmada yararlı olabileceğini göstermiştir. Yeşil bezelye, sindirim kanallarındaki atık akışını koruyarak ve bağırsak bakterilerini sağlıklı tutarak sindirime yarar sağlayan lif bakımından zengindir. Yeşil bezelyedeki magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi sağlığa yararlı mineraller kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonun önlenmesinde yardımcı olabilir. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, US Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü) https://fdc.nal.usda.gov/

2. Dahl, Wendy J, et al. “Review of the Health Benefits of Peas (Pisum Sativum L.).” The British Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22916813

3. Wilde, Peter J. “Eating for Life: Designing Foods for Appetite Control.” Journal of Diabetes Science and Technology, Diabetes Technology Society, 1 Mar. 2009, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771510/ 

4. Pesta, Dominik H, and Varman T Samuel. “A High-Protein Diet for Reducing Body Fat: Mechanisms and Possible Caveats.” Nutrition & Metabolism, BioMed Central, 19 Nov. 2014, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/

5. Paddon-Jones, Douglas, et al. “Protein, Weight Management, and Satiety.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2008,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287

6. Jenkins, David J A, et al. “Glycemic Index: Overview of Implications in Health and Disease.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) July 2002, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12081850

7. Wu, Guoyao. “Dietary Protein Intake and Human Health.” Food & Function, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090

8. Gannon, Mary C, et al. “An Increase in Dietary Protein Improves the Blood Glucose Response in Persons with Type 2 Diabetes.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2003,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14522731

9. Duckworth, W C. “Hyperglycemia and Cardiovascular Disease.” Current Atherosclerosis Reports, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Sept. 2001, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11487449

10. Lattimer, James M, and Mark D Haub. “Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health.” Nutrients, MDPI, Dec. 2010, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/

11. Barbagallo, Mario, and Ligia J Dominguez. “Magnesium and Type 2 Diabetes.” World Journal of Diabetes, Baishideng Publishing Group Inc, 25 Aug. 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/

12. Mudryj, Adriana N, et al. “Nutritional and Health Benefits of Pulses.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism = Physiologie Appliquee, Nutrition Et Metabolisme, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Nov. 2014, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25061763

13. Raju, Jayadev, and Rekha Mehta. “Cancer Chemopreventive and Therapeutic Effects of Diosgenin, a Food Saponin.” Nutrition and Cancer, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2009,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19116873

14. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667473/

15. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798927/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın