Acil.Net

Zengin İçerikli Kajunun Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 18:30 (Güncellendi 18.08.2020 19:23)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Zengin İçerikli Kajunun Faydaları

Kaju fıstığının tereyağlı, tatlı ve tuzlu türleri vardır ve birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu fıstık, subtropikal iklimlere özgü olan kaju fıstığı ağaçları üzerinde yetişir. İşte çok lezzetli kaju fıstığının faydaları:


1. Kajunun Besin Değerleri

28.35 gram çiğ kajunun besin değerleri şunlardır: (6)


Kalori157 kcal
Karbonhidrat8.56 g
Protein5.17 g
Toplam Yağ12.43 g
Lif0.9 g


2. Kalp Üzerinde Sağlıklı Etkileri Vardır

Araştırmalar kaju gibi fıstık türlerini tüketmenin kalp-damar hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor. Bu durum, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürerek meydana gelir. 

Yapılan bir çalışmada, kaju fıstığının kan basıncını düşürdüğü ve “iyi” kolesterol seviyesini yükselttiği görülmüştür. Potasyum, E ve B-6 vitaminleri ve folik asit gibi kajudaki bazı vitaminler ve mineraller kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olur. (5)

Bunun yanı sıra, önerilen günlük kaju fıstığı alımının, safra taşının gelişim riskini azalttığı görülmüştür. (11)

Özet: Potasyum, E ve B-6 vitaminleri ve folik asit gibi kajudaki bazı vitaminler ve mineraller kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olur.


3. Vücudun Sağlıklı Kilosunu Korur

2017 yılında yapılan araştırmaların sonuçları, kuruyemişin bazı türlerinin sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır. Kuruyemişler metabolizmayı hızlandırdığı için kişinin kendisini tok hissetmesini sağlar ve vücutta ısı üretimi olan termogeneze katkıda bulunmasına yardımcı olur. (8)

Özet: Kuruyemişler metabolizmayı hızlandırdığı için kişinin kendisini tok hissetmesini sağlar ve vücutta ısı üretimi olan termogeneze katkıda bulunmasına yardımcı olur.


4. Kemik Sağlığına Yardımcı Olur

Kaju fıstığı, yüksek bakır içeren az sayıdaki besin kaynağından biridir. 28 gram kaju fıstığı 622 mikrogram bakır içermektedir. 19 yaş ve üstü yetişkinler için her gün bakır için önerilen alım miktarı 900 mikrogramdır. (4)

Bununla birlikte, kaju fıstığının içindeki magnezyum, kalsiyumun kemiğe aktarılmasına yardımcı olduğundan dolayı kemik oluşumu için de önemlidir. Kaju fıstığının içindeki bir diğer mineral olan manganezin kalsiyum ve bakır ile birleşimiyle osteoporozu önlediği görülmüştür. (7)

Bunlara ek olarak, Kaju fıstığı vücudun demir dengesini korumaya yardımcı olur ve sağlık sorunlarına yol açabilecek serbest radikalleri ortadan kaldırır. (3)

Özet: Kaju fıstığının içindeki magnezyum, kalsiyumun kemiğe aktarılmasına yardımcı olduğundan dolayı kemik oluşumu için önemlidir.


5. Kanseri Önleyebilir

Kaju fıstığı, kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilecek iki önemli bileşen olan anakardik asit ve inositol içerir. Bu bileşenler akciğerler de dahil olmak üzere diğer kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabilirler. (10)

Özet: Kaju fıstığı, kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilecek iki önemli bileşen olan anakardik asit ve inositol içerir.


6. Tansiyonu Düşürür

Yapılan çalışmalar, kaju fıstığının içindeki oleik asit ve tekli doymamış yağ asitlerinden dolayı kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir. (9)

Özet: Çalışmalar, kaju fıstığının içindeki oleik asit ve tekli doymamış yağ asitlerinden dolayı kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir.

Uyarı! Markaya bağlı olarak, tuzlu ve kavrulmuş kaju fıstığı, yüksek miktarda tuz ve yağ içerirse sağlıklı olmayabilir. Ayrıca kuruyemiş türlerine alerjisi olan kişilerde kajunun alerjik reaksiyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır.


Kaju Yağı

Kaju yağı, Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olmasa da, sağlık açısından birçok faydalı besin değeri içerir. Kaju yağı; protein, kalsiyum, demir, E vitamini, riboflavin gibi besin içeriklerine sahiptir ve vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağ olan oleik asit içerir. (2)

Kaju yağı, vücudun zinde ve sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynayan ve temel bir mineral olan magnezyum bakımından oldukça zengindir. Magnezyum tüketimi, kasları formda tutmak ve metabolik fonksiyonların ve bağışıklık sisteminin optimal olmasını sağlamak için önemlidir. Kaju yağı aynı zamanda kan basıncı seviyelerini düzenler ve diğer bir önemli mineral olan kalsiyum emilimine yardımcı olur. (1)


Fırınlanmış Baharatlı Kaju Tarifi

  • 400 gram çiğ kaju
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 çay kaşığı tuz


1. Ayçiçek yağı, nane, kırmızı toz biber ve tuzu küçük bir kapta karıştırın.

2. Çiğ kaju fıstıkları ile baharat karışımını harmanlayın.

3. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.

4. Kuru baharatlar ile lezzetlenen fıstıkları, kapalı bir kapta muhafaza ederek arzu ettiğiniz zaman tüketin. 


Sonuç

Kaju fıstığının tereyağlı, tatlı ve tuzlu türleri vardır ve birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Potasyum, E ve B-6 vitaminleri ve folik asit gibi kajudaki bazı vitaminler ve mineraller kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olur. Kaju fıstığının içindeki magnezyum, kalsiyumun kemiğe aktarılmasına yardımcı olduğundan dolayı kemik oluşumu için önemlidir. Ayrıca kaju fıstığı, kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilecek iki önemli bileşen olan anakardik asit ve inositol içerir. Çalışmalar, kaju fıstığının içindeki oleik asit ve tekli doymamış yağ asitlerinden dolayı kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir. Kaju yağı, vücudun zinde ve sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynayan ve temel bir mineral olan magnezyum bakımından oldukça zengindir. Magnezyum tüketimi, kasları formda tutmak ve metabolik fonksiyonların ve bağışıklık sisteminin optimal olmasını sağlamak için önemlidir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Susan Raatz, USDA ARS, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

http://www.ars.usda.gov/News/docs.htm?docid=23502

2. “Nutrition Facts.” Nuts, Cashew Butter, Plain, with Salt Added, 1 Tbsp - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center (Rochester Üniversitesi Sağlık Merkezi) 

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=76&ContentID=12588-1 

3. Kamath, Vasudeva, and P.S. Rajini. “The Efficacy of Cashew Nut (Anacardium Occidentale L.) Skin Extract as a Free Radical Scavenger.” Food Chemistry, Elsevier, 2 Oct. 2006, Food Protectants and Infestation Control Department, Central Food Technological Research Institute (Gıda Koruyucuları ve İstila Kontrol Dairesi Başkanlığı, Merkezi Gıda Teknolojik Araştırma Enstitüsü)

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606006686

4. “Copper.” Linus Pauling Institute, 14 Oct. 2019, Linus Pauling Institute, Oregon State University (Linus Pauling Enstitüsü Oregon Devlet Üniversitesi)

https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/copper

5. Viswanathan, et al. “Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial.” OUP Academic, Oxford University Press, 25 Jan. 2018, The Journal of Nutrition (Beslenme Dergisi)

https://academic.oup.com/jn/article-abstract/148/1/63/4823695

6. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/

7. Saltman, P D, and L G Strause. “The Role of Trace Minerals in Osteoporosis.” Journal of the American College of Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 1993,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8409100

8. de Souza, Rávila Graziany Machado, et al. “Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review.” Nutrients, MDPI, 2 Dec. 2017, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/

9. Mohan, Viswanathan, et al. “Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial.” The Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 1 Jan. 2018,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29378038

10. Aune, Dagfinn. “Can Nut Consumption Improve Colon Cancer Survival?” Translational Gastroenterology and Hepatology, AME Publishing Company, 26 Sept. 2018, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182034/

11. Ros, Emilio. “Health Benefits of Nut Consumption.” Nutrients, MDPI, July 2010, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın