Biber ve Önemli Faydaları
Biber ve Önemli Faydaları
Biber tüketiminin pek çok faydası vardır. Biberde bol miktarda besin değeri vardır ve kalori miktarı düşüktür. Biberin tüm çeşitleri, A vitamini ve C vitamini, folik asit, lif ve potasyum kaynakları bakımından zengindir. İşte çok zengin içeriğe sahip olan biberin faydaları:
1. Kırmızı Biberin Besin Değerleri
Taze kırmızı biberin %92’si sudur. Geriye kalan kısım ise karbonhidrat ve az miktarda protein ve yağdır. 100 gram kırmızı biberin başlıca besinleri şöyledir: (1)
Kalori | 31 kcal |
Su | %92 |
Protein | 1 g |
Karbonhidrat | 6 g |
Lif | 2.1 g |
2. Metabolizmayı Hızlandırır
Kırmızı sivri biberin Kapsaisin olarak bilinen ve acı baharat tadı veren bir özelliği vardır. Kapsaisin metabolizma hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Bu biber, vücut tarafından üretilen ısı miktarını artırır ve böylece günlük yakılan kalori sayısını artırarak vücudun metabolizmasını hızlandırır. (12)
Özet: Kırmızı sivri biberin Kapsaisin olarak bilinen ve acı baharat tadı veren önemli bir özelliği vardır.
3. Tansiyonu Düzenler
Dünya’daki 25 yaşın üzerindeki yetişkinlerin %40'ından fazlası tansiyondan muzdariptir. (2)
Bu yüzden tansiyon dünya çapında büyük bir hastalık sorunudur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, acı sivri biberlerde bulunan aynı Kapsaisin kan basıncın düşmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Özet: Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, acı sivri biberlerde bulunan aynı Kapsaisin kan basıncın düşmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
4. Vitamin ve Mineral Bakımından Zengindir
Kırmızı biber aşağıda belirtilen vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir:
C Vitamini: Bir orta boy kırmızı biber, C vitamini için Önerilen Günlük Alım Miktarının % 169'unu sağlar ve bu biber temel besin bakımından en zengin besin kaynaklarından biridir.
B6 Vitamini: Piridoksin, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli bir besin maddesi olan B6 vitamini türüdür.
K1 Vitamini: Aynı zamanda fillokinon olarak da bilinen K vitamini, kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir.
Potasyum: Bu esansiyel mineral kalp sağlığına iyi gelir. (11)
Folat: B9 vitamini olarak da bilinen folat, vücutta çeşitli işlevlere sahiptir. Yeterli folat alımı hamilelikte çok önemlidir. (10)
E vitamini: Güçlü bir antioksidan olan E vitamini sağlıklı sinirler ve kaslar için önemlidir.
A vitamini: Kırmızı biber, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten bakımından oldukça yüksektir. (9)
Özet: Kırmızı biber, C vitamini bakımından oldukça yüksektir ve sadece bir tanesi Önerilen Günlük Alım Miktarının % 169'unu karşılamaktadır.
5. Anemiyi Önler
Anemi, kanın oksijen taşıma yeteneğinin azalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Aneminin en yaygın nedenlerinden biri demir eksikliğidir.
Kırmızı biber sadece bağırsaklardaki demir emilimini arttıran iyi bir demir kaynağı değildir, aynı zamanda C vitamini bakımından da oldukça zengindir. (8)
C vitamini bakımından yüksek olan meyve veya sebzeleri tükettiğinizde besinsel demir emilimi önemli ölçüde artar. (7)
Bu yüzden et ve ıspanak gibi demir bakımından zengin yiyeceklerin yanı sıra biber tüketmek, vücudun demir depolarını artırmaya yardımcı olabilir ve anemi riskini azaltır.
Özet: Meyve ve sebzelerin yanı sıra biberlerin de sağlık açısından birçok faydası vardır ve anemi riskinin azaltılmasına da destek olur.
Acı Biber
1. Migreni Hafifletir
Biberlerdeki Kapsaisin baş ağrısı ve migren tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Philadelphia'daki Amerikan Nöroloji Akademisi Yıllık Toplantısı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, baş ağrısı tanısı alan 18 hasta kapsaisin ile tedavi edilmiştir. (3)
Sonuç olarak, 13 hasta tamamen rahatlamıştır. Diğer hastaların çoğunluğu ise biraz rahatlama yaşamıştır ve sadece bir hastada herhangi bir rahatlama görülmemiştir. Araştırmacılar,kapsaisinin trigeminal siniri duyarsızlaştırdığını ve migren ağrısına yol açan Kalsitonin Gen İlişkili Peptid’i azalttığını görmüştür.
Özet: Biberlerdeki kapsaisinin baş ağrısı ve migren tedavisinde önemli bir rol oynadığı araştırmalar ile kanıtlanmıştır.
2. Kanser Riskini Azaltabilir
Acı biber, kanserle savaşmada potansiyel bir ilaç kaynağıdır. Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği'ne göre, acı biberdeki kapsaisin ve antioksidanlar lösemi ve prostat kanserindeki kanser hücrelerini öldürebileceği görülmüştür. Bunun nedeni ise acı biberdeki yüksek antioksidan ve iltihap önleyici özelliğidir. (4)
Örnek olarak, kapsaisin prostat kanseri durumunda birincil kanser hücresi türlerinin deplesyonunu tetikleyerek prostat kanseri hücrelerinin büyümesini azaltır. Benzer etkiler meme, pankreas ve mesane kanserinde de bulunmaktadır.
Özet: Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği'ne göre, acı biberdeki kapsaisin ve antioksidanlar lösemi ve prostat kanserindeki kanser hücrelerini öldürebileceği görülmüştür.
3. Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır
Acı biber kalp sağlığını korumanın yanı sıra, Tip 2 Diyabetin sık görülen bir belirtisi olan yüksek kan seviyelerindeki insülin gelişme riskini de azaltır.
Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'ne göre, Avustralyalı bilim adamları, acı biber içeren bir yemeğin kan şekeri seviyesini düşürmenin doğru miktarda insülin ile sonuçlanabileceğini keşfetmiştir. (5)
Özet: Acı biber kalp sağlığını korumanın yanı sıra, Tip 2 Diyabetin sık görülen bir belirtisi olan yüksek kan seviyelerindeki insülin gelişme riskini de azaltır.
Uyarı! Biberler genellikle sağlıklıdır ve iyi tolere edilir ancak ne kadar nadir olsa da bazı bireylerde alerjik reaksiyonu yol açabilir. Polen alerjisi olan bireyler, kırmızı biberlere karşı duyarlı olabilirler ve bu yüzden biberi dikkatli tüketmeleri gerekir. Ayrıca biber tüketimi bazı insanlarda bağırsak rahatsızlığına neden olabilir. Belirtiler arasında karın ağrısı, bağırsaklarda yanma hissi, kramplar ve ağrılı ishal olabilir. Bu durum, hassas bağırsak sendromu olan kişilerde daha yaygındır.
Bunların yanı sıra karabiber, dünya çapında en yaygın kullanılan baharatlardan biridir. Birçok yemekte kullanılır ve hafif baharatlı bir tada sahiptir. Ayrıca yapılan bir hayvan araştırmasına göre karabiberin, sindirim sistemindeki kas spazmlarını engelleyerek ve yiyeceklerin sindirimini yavaşlatarak ishali de önleyebileceğini görülmüştür. (6)
Acı Biber Turşusu Tarifi
- 2 kg süs biberi
- 2 büyük baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- 1 yemek kaşığı toz şeker veya üzüm pekmezi
- 2 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
- Turşuları kurmak için 1 litrelik cola şişesi veya su şişesi (Şişelerin yarısına kadar su yarısına kadar sirke)
Yapılışı
1. Biberleri yıkayıp ayıklayarak, uçlarından veya ortasından bıçakla deliyoruz.
2. Sarımsakları ayıklıyoruz.
3. Pet şişeyi yarısına kadar kaynamış soğutulmuş suyla veya hazır içme suyuyla dolduruyoruz.
4. Diğer yarısına kadar da sirke koyup bu suyu geniş bir kaba boşaltarak, içine limon tuzunu şekeri ve tuzu ekleyip erimeye bırakıyoruz.
5. Şişeye biraz biber, bir iki sarımsak atarak şişe dolana kadar böyle devam ediyoruz.
6. Bu arada şişeyi ara sıra hafifçe yere vurarak biberlerin düzgünce yerleşmesini sağlıyoruz. bunu yapmayı unutmayalım böylece pet şişe daha fazla biber alıyor, daha sıkı yerleştiği için.
7. Biberleri pet şişelere yerleştirdikten sonra turşu için hazırlanan sirkeli suyu cezveyle şişelere pay ediyoruz ağzı dolana kadar ve pet şişenin kapağını sıkıca kapatıyoruz. Güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
Böylece iki yıl da kalsa bir şey olmaz. 3-4 haftada yenmeye hazır hale geliyor. Ama ne kadar bekletilirse o kadar güzel oluyor.
Not: Pet şişeyi açarken altına bir kab koyarak, kapağın önce havasını alıp, bıçakla pet şişeyi keserek, turşuyu cam kavanoza koyup buzdolabında muhafaza ederek tüketebilirsiniz.
Sonuç
Kırmızı sivri biberin kapsaisin olarak bilinen ve acı baharat tadı veren bir özelliği vardır. Bu biber, vücut tarafından üretilen ısı miktarını artırır ve böylece günlük yakılan kalori sayısını artırarak vücudun metabolizmasını hızlandırır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, acı sivri biberlerde bulunan aynı Kapsaisin kan basıncın düşmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Kırmızı biber, C vitamini bakımından oldukça yüksektir ve sadece bir tanesi Önerilen Günlük Alım Miktarının % 169'unu karşılamaktadır. Bu biber, diğer vitamin ve mineraller dışında K1 vitamini, E vitamini, A vitamini, folat ve potasyum kaynakları bakımından da zengindir. Meyve ve sebzelerin yanı sıra biberlerin de sağlık açısından birçok faydası vardır ve anemi riskinin azaltılmasına da destek olur. Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği'ne göre, acı biberdeki kapsaisin ve antioksidanlar lösemi ve prostat kanserindeki kanser hücrelerini öldürebileceği görülmüştür. Acı biber kalp sağlığını korumanın yanı sıra, Tip 2 Diyabetin sık görülen bir belirtisi olan yüksek kan seviyelerindeki insülin gelişme riskini de azaltır.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1. “FoodData Central.” FoodData Central (Gıda Veri Merkezi) https://fdc.nal.usda.gov/
2. “Raised Blood Pressure.” World Health Organization (Dünya Sağlık Örgütü) 1 Feb. 2015,
https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence_text/en/
3. Headache. “Chili Pepper Plant Extract Brings Relief to Headache Sufferers.” National Headache Foundation (Ulusal Baş Ağrısı Vakfı) 3 Aug. 2018
https://headaches.org/2014/05/15/chili-pepper-plant-extract-brings-relief-to-headache-sufferers/
4. Mori, Akio, et al. “Capsaicin, a Component of Red Peppers, Inhibits the Growth of Androgen-Independent, p53 Mutant Prostate Cancer Cells.” Cancer Research, American Association for Cancer Research (Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği) 15 Mar. 2006
https://cancerres.aacrjournals.org/content/66/6/3222.short
5. Ahuja, et al. “Effects of Chili Consumption on Postprandial Glucose, Insulin, and Energy Metabolism.” OUP Academic, Oxford University Press, The American Journal of Clinical Nutrition (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi) 1 June 2006,
https://academic.oup.com/ajcn/article/84/1/63/4633023
6. Bajad, S, et al. “Piperine Inhibits Gastric Emptying and Gastrointestinal Transit in Rats and Mice.” Planta Medica, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2001,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11301872
7. Péneau, Sandrine, et al. “Relationship between Iron Status and Dietary Fruit and Vegetables Based on Their Vitamin C and Fiber Content.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2008,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469253
8. Thankachan, Prashanth, et al. “Iron Absorption in Young Indian Women: the Interaction of Iron Status with the Influence of Tea and Ascorbic Acid.” The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Apr. 2008
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400710
9. Marín, Alicia, et al. “Characterization and Quantitation of Antioxidant Constituents of Sweet Pepper (Capsicum Annuum L.).” Journal of Agricultural and Food Chemistry, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 16 June 2004,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15186108
10. Fekete, Katalin, et al. “Effect of Folate Intake on Health Outcomes in Pregnancy: a Systematic Review and Meta-Analysis on Birth Weight, Placental Weight and Length of Gestation.” Nutrition Journal, BioMed Central, 19 Sept. 2012, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22992251
11. Whelton, Paul K, and Jiang He. “Health Effects of Sodium and Potassium in Humans.” Current Opinion in Lipidology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 2014
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24345983
12. Janssens, Pilou L H R, et al. “Acute Effects of Capsaicin on Energy Expenditure and Fat Oxidation in Negative Energy Balance.” PloS One, Public Library of Science, 2 July 2013, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
Yorum Yapın