Acil.Net

Şifa Deposu Enginar

#

Yazan, Gamze Bozkurt
12.05.2020 21:34 (Güncellendi 13.08.2020 23:36)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Şifa Deposu Enginar

Enginar, özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen, besin içeriği bakımından zengin bir sebzedir. Akdeniz’de yetişen bu şifalı bitki kendine has bir görünüme sahiptir ve pembe çiçekler ile yenilen tohumları vardır. Enginarın yenilebilir kısmı, tamamen çiçeklenmeden önceki tomurcuk halidir. Çiçekleri tamamen açtıktan sonra sert ve neredeyse yenmez hale geldiğinden enginar yetiştirmek çok önemlidir.

Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir. Enginar, şifalı bir besindir ve sebze olarak bilinse de aslında devedikeni bitkisinin bir türüdür. Güçlü antioksidanlar ve prebiyotiklerle besleyici bir besindir. Suyu sindirim sorunlarına yardımcı olabilir, karaciğeri koruyabilir ve kalp hastalığını önleyebilir.

Enginar yüksek mineral içeriğine sahiptir. Ayrıca C vitamini, lif, insülin ve polifenoller içerir. Yenilebilir kısımlar (enginarın kalbi) yapraklardan daha fazla besin içerir (2).

Polifenolik aktif bileşikler esas olarak yapraklarda bulunur. Bu nedenle enginar yaprağı sularının, enginarın sebze olarak tüketilmesinden daha fazla potansiyel sağlık faydası vardır (1).

Enginar özleri esas olarak bitkisel ilaçlarda kolesterolü düşürmeye, karaciğeri korumaya ve bakteri ve mantarlara karşı savaşmaya yardımcı olmak için kullanılır (3)


1. Enginarın Sahip Olduğu Besin Değerleri

Su84,94 g
Enerji197 kj
Protein3.27 g
karbonhidrat10.51 g
Lif5.4 g

(4)

Enginarın, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşüktür. Aynı zamanda zengin lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. C vitamini, tiamin, folat, riboflavin, niasin, B-6, B-12, A, E, D ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, çinko, potasyum gibi minerallere de sahiptir.

Özet: Enginar zengin besin değerlerine sahiptir. İnsan sağlığı için oldukça faydalıdır.


2. Sindirim Sisteminin Geliştirilmesine Yardımcı Olur

700'den fazla hazımsızlığı olan kişiyle yapılan 2 klinik çalışmada, enginar yaprağı ekstresinin semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirdiği ortaya çıkmıştır. Suyu, özellikle dolgunluğu azaltmada ve şişkinliği azaltmada etkilidir. Ancak hazımsızlığın neden olduğu ağrı ve bulantıyı azaltmada plasebodan çok daha etkili olmamıştır. (5) (6)

Enginar yaprağı ekstresi, klorojenik asit, karahindiba kökü ekstresi, insülin, zerdeçal köksap ve biberiye tomurcuğu esansiyel yağı karışımı, 300'den fazla insan üzerinde yapılan bir klinik çalışmada hazımsızlık semptomlarını hafifletmiştir.

11 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan küçük bir çalışmada, hazımsızlık için standart bir enginar ve zencefil özleri kombinasyonu mide boşalmasını uyarmıştır. (7) (8) (9)

Özet: Enginarda bulunan doğal bir bileşik olan sinarin, safra üretimini uyarır. Bu, bağırsak hareketini hızlandırmaya, yağ sindirimi ve vitamin emilimini desteklemeye yardımcı olur.


3. İrritabl Bağırsak Sendromunun Giderilmesine Yardımcı Olur

İrritabl bağırsak Sendromu (IBS), popülasyonun % 22'sini etkileyen gastrointestinal bir bozukluktur. Bazı semptomlar mide ağrısı, ishal, şişkinlik ve kabızlığı içerir. IBS'ye birçok faktör katkıda bulunur: anormal bağırsak hareketi, dengesiz bağırsak mikropları, genetik faktörler, inflamasyon ve bağışıklık bozuklukları, diğerleri arasındadır (10)(11). 200'den fazla IBS hastası üzerinde yapılan bir klinik çalışmada, iki ay enginar yaprağı ekstresi kapsülleri ile yapılan tedaviden sonra semptomlar (hem kabızlık hem de ishal) önemli ölçüde azalmıştır. (12)

Enginar yaprağı suyu alan yaklaşık 300 Hassas Barsak Sendromu- İrritabl Barsak Sendromu (IBS) hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, % 96'sı ekstresi antidiyareikler, laksatifler ve antidepresanlar gibi önceki IBS terapilerinden daha iyi veya buna eşdeğer olarak derecelendirmiştir. Enginar özü bileşik sinaropikrin bağırsaktaki kas spazmlarını durdurmuştur. Yapılan bir çalışmada domuz bağırsaklarında, bu enginar özü bileşenleri mide ağrısı ve ishali azaltmaya yardımcı olabilecek bağırsak kasılmalarını inhibe etmiştir. (13)(14)

Özet: Enginar ve enginar suyunun hazımsızlık veya hassas bağırsak sendromu gibi sindirim sorunlarını iyileştirebileceğini ve sağlıklı bir bağırsak florasını teşvik etmektedir.


4. Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Yüksek kan kolesterolü olan başka sağlık problemleri olmayan 131 kişi üzerinde yapılan klinik bir çalışmada, 12 hafta boyunca enginar yaprağı ekstresi almak toplam kolesterolü biraz azaltmıştır. Ekstrakt LDL kolesterolü düşürmüş ve yüksek kan kolesterolü olan 189 aşırı kilolu insan üzerinde yapılan 2 çalışmada HDL kolesterolü artırmıştır. Enginar suyunun bir başka çalışmada 18 kişi üzerinde benzer etkileri olmuştur. (15) (16) (17) (18)

Enginar yaprağı ekstraktı, kırmızı maya pirinci ve şeker kamışı policosanol ile kombine formülasyonlar, yüksek kan kolesterolü olan 184 kişi üzerinde yapılan 3 klinik çalışmada toplam ve LDL kolesterolü düşürmüştür. (19) (20) (21)

Benzer şekilde enginar özü, bergamot özü, fitosteroller ve C vitamini kaynaklı klorojenik asit takviyesi, yüksek kan yağ seviyesine sahip 90 aşırı kilolu insan üzerinde yapılan bir çalışmada toplam ve HDL olmayan kolesterolü azaltmıştır. (22)

Özet: Yapılan klinik çalışmalarda enginar ve enginar yaprağı özünün kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve dengelediği ortaya çıkmıştır.


5. Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olur

Hafif tansiyonu olan 100'den fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca enginar suyu kapsülleri almak kan basıncını düşürmüştür. (23)

Hücresel ve hayvan çalışmalarından elde edilen veriler, enginar ekstraktının nitrik oksit üreten bir enzim olan NOS3'ün aktivite seviyelerini artırabildiğini göstermektedir. Nitrik oksit, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürür. (24) (25)

Ek olarak enginarın sodyumdan daha yüksek bir potasyum konsantrasyonu vardır. Bu, yüksek tansiyonun önlenmesinde yararlı olmaktadır. (26)

Özet: Enginar ekstraktının kan kolesterolünü ve basıncını düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabileceği yapılan araştırmalar ile bilinmektedir.


6. Diyabet ve Metabolik Sendromun Kontrolüne Yardımcı Olur

Enginarın besin içeriğinde bulunan yüksek miktarda lif, enginarların kan şekeri seviyelerini normalleştirmeye yardımcı olabileceği ve diyabet hastaları için ciddi sorunlara yol açabilecek insülindeki ani düşmeleri önleyebileceği anlamına gelmektedir. Enginar beslenmesinde lif, glikozun kanda daha yavaş emilmesini sağlar ve lif, sindirilebilen ve insülin gerektirmeyen bir madde olduğundan lif tükettiğiniz karbonhidrat veya glikoz miktarına dahil değildir.

Enginar bileşiklerinin ayrıca anti-enflamatuar etkileri vardır. Bir hayvan çalışmasında, enginar özü ile takviyenin adipoziteyi ve dislipidemi, hepatik steatoz, insülin direnci ve iltihaplanma gibi ilgili metabolik bozuklukları önlemeye yardımcı olduğunu bulmuştur. (27)

Özet: Enginarın içerdiği yüksek miktardaki lif, kan şekeri seviyelerinin normalleştirilmesine ve diyabet hastalarında ciddi sorunlara yol açan insülündeki ani düşmeleri önlemeye yardımcı olmaktadır


Enginar Yaprağı Özü

Enginar özü; tarihsel olarak mide problemlerini, gut ve diyabeti tedavi etmek için kullanılmıştır. Enginar özü, luteolin , kafeoilkinik asit, klorojenik asit , apigenin , steroller ve inülin içerir. Ayrıca potasyum , magnezyum , kalsiyum , sodyum, çinko , bakır ve manganez gibi mineraller bakımından da zengindir. (4)

Polifenolik aktif bileşikler esas olarak yapraklarda bulunur. Bu nedenle enginar yaprağı özü, enginarın sebze olarak tüketilmesinden daha fazla potansiyel sağlık yararına sahiptir. Yaprak ekstrakları caffeoylquinic acid ve luteolin bakımından zengindir. Yenilebilir parçalar (enginar kalbi) aynı zamanda caffeoylquinic asitler ve çeşitli luteolin türevleri bakımından da zengindir. (1)

Özet: Enginar özü esas olarak bitkisel ilaçlarda kolesterolü düşürmek, karaciğeri korumak ve bakteri ve mantarlara karşı savaşmak için kullanılır.


1. Karaciğeri Temizleyerek Sağlıklı Kalmasına Yardımcı Olur

Enginar yaprağı çay olarak tüketilebilir. Enginar yaprağındaki cynarin adlı antioksidan maddeler, karaciğerde biriken zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve vücudu temizler. Böylece karaciğer yağlanmasını ve yağlanmaya bağlı oluşan hastalıkları da önler. (4)


2. Kemik Sağlığını Koruyarak Güçlenmesine Yardımcı Olur

Enginar yaprağı kalsiyum kaynaklarından biridir. Enginar yaprağını kaynatıp suyu tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum karşılanmış olur. Kemik erimesi ve doku hasarını önlemek için enginarın yapraklarının kullanılması önerilmektedir. Kas ve kemik ağrılarını da dindirmeye yardımcı olur. (4)


3. Mide Asitlerini Dengeleyerek Kusma Sorununu Giderir

Bolca lif içeren enginar yaprağı mideye yararlı besinlerden biridir. Hazımsızlık ve mide yanması gibi sorunlar için enginar yaprağının tüketilmesi önerilmektedir. Düzenli olarak içilen enginar yaprağı çayı mide asitlerini dengelemeye yardımcı olmaktadır. Sık sık kusma sorunu yaşayanların enginar yaprağı çayı içmesi tavsiye edilmektedir. (4)


4. Bağışıklık Sistemini Korumaya Yardımcı Olur

Enginar yaprağında A, C, E, D ve B vitaminleri bulunur. Bu vitaminler ise bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için oldukça önemlidir. Enginar yaprağı tüketenler daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olduğundan çeşitli hastalıklardan korunurlar. Bu da vücuda gerekli olan vitaminler alındığı için, vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde işlemesine yardımcı olur. (4)

 

5. Enginar Suyunun Sağlığa Olan Faydaları

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen enginar; hem yaprağı hem kendi hem de suyu ile tam bir şifa kaynağıdır. Enginarın sahip olduğu bütün sağlıklı yararlara sahip olan enginar suyu, sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve içerisindeki lifler bağırsak hareketlerini düzenlediği için daha rahat kilo vermeyi sağlar. Enginar suyunun idrar söktürücü etkisi vardır ve mesane problemlerini giderir. Kötü kolesterol seviyesini düşürür. Kolesterolü dengeleyici etkisi ile kalp hastalıkları oluşumunu engeller. Antioksidan özelliği ile vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur. Cilt sağlığını korur ve deride mantar oluşumunu önler. Enginar suyu ile saçları yıkamak, köklerini güçlendirerek sağlıklı görünmesini sağlar. İçerisindeki K vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir. Enginar suyu kan basıncını sağlıklı seviyede tutar ve böylelikle damarların tıkanmasını engeller. (18)(23)

Özet: Enginar suyu; bağırsak rahatsızlıkları, kalp, kolesterol, mesane problemleri gibi birçok hastalığın oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

 

Enginar Suyu Tarifi

Enginar suyu için malzemeler:

Bir litre içme suyu

3 adet taze enginar

İsteğe göre limon suyu

Enginar suyu tarifi, nasıl hazırlanır?

Enginar yapraklarını tek tek ayıklayın ve iyice temizleyin.

Suyu bir tencereye alıp kaynatın.

Su kaynadıktan sonra enginar yapraklarını içine atıp ocağı kısın.

Yaklaşık 20 dakika kaynayıp enginarlar yumuşadıktan ve rengini suya verdikten sonra tencerenin kapağını kapayıp demlenmeye bırakın.

Demlendikten sonra süzgeçle süzerek bir bardağa alabilir ve hazırlamış olduğunuz enginar suyunu tüketebilirsiniz.

 

Sonuç

Enginar, besin değeri bakımından oldukça zengin ve besleyici bir besindir. Enginar suyu, kan kolesterolünü ve basıncını düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır. İçerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde kan şekeri seviyelerinin normalleşmesine yardımcı olur. Enginar ve enginar yaprağı özünün kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Enginar ve enginar suyunun hazımsızlık veya Hassas Bağırsak Sendromu- İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Enginarda bulunan doğal bir bileşik olan sinarin, safra üretimini uyarır. Bağırsak hareketlerini uyararak sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.

 

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Enginar Yaprağı Ekstraktının Farmakolojik Çalışmaları ve Sağlığa Faydaları Ben Salem M; Affes H; Ksouda K; Dhouibi R; Sahnoun Z; Hammami S; Zeghal KM; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/ 

2. Dünya Enginarında Genotip, Baş Kısmı ve Çevreden Etkilenen Mineral Profil Pandino G; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20954162/ 

3. Enginar Bitki Dokularında ve Çeşitlerinde Polifenol Bileşikleri Negro D; Montesano V; Grieco S; Crupi P; Sarli G; De Lisi A; Sonnante G; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22251096/ 

4.Fooddata Central Arama Sonuçları.- Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:11007   

5. Enginar Yaprağı Ekstresi Açık Bir Çalışmada Hafif Dispepsiyi Azaltır Marakis G; Walker AF; Middleton RW; Booth JC; Wright J; Pike DJ; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587688/ 

6. Fonksiyonel Dispepsi Olan Hastaların Tedavisinde Enginar Yaprağı Ekstraktının Etkinliği: Altı Hafta Plasebo Kontrollü, Çift Kör, Çok Merkezli Bir Deneme   Holtmann G; Adam B; Haag S; Collet W; Grünewald E; Windeck T; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14653829/ 

7. [Fonksiyonel Dispepsi Belirtilerinin Tedavisinde Enginar Yaprakları İçeren Hepato-Koruyucu Etkileri Olan Kuru Ekstraktların Bir Karışımı ile Fitoterapi] Sannia A; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20485248/ 

8. Zencefil (zingiber Officinalis) ve Enginar (cynara Cardunculus) Ekstraktının Gastrik Motilite Üzerine Etkisi: Sağlıklı Gönüllülerde Pilot Rastgele Bir Çalışma Lazzini S; Polinelli W; Riva A; Morazzoni P; Bombardelli E; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26813467/ 

9. Enginar Özü ile Choleresis Artışı Kirchhoff R; Beckers C; Kirchhoff GM; Trinczek-Gärtner H; Petrowicz O; Reimann HJ; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195882/ 

10. Enginar Yaprağı Ekstresi Pazarlama Sonrası Gözetim Çalışmasında İrritabl Bağırsak Sendromu Belirtilerini Azaltır Walker O; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11180525/ 

11. İrritabl Bağırsak Sendromu Tedavisinde Bitkisel İlaçlar: Kapsamlı Bir Gözden Geçirme Roja Rahimi-Mohammad Abdollahi - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281215/ 

12. Enginar Yaprağı Ekstresi, İrritabl Bağırsak Sendromu Belirtilerini Azaltır ve Aksi takdirde Eşzamanlı Dispepsi Gören Sağlıklı Gönüllülerde Yaşam Kalitesini Artırır: Bir Altküme Analizi Bundy R; Walker AF; Middleton RW; Marakis G; Booth JC; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15353023/ 

13. Enginar Yaprağı Ekstresi Pazarlama Sonrası Gözetim Çalışmasında İrritabl Bağırsak Sendromu Belirtilerini Azaltır Walker O; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11180525/ 

14. Gine domuzu Ileum'da Cynara Scolymus'tan Kesirler ve Sinoropikrinin Antispazmodik Aktivitesi Emendörfer F; Emendörfer F; Bellato F; Noldin VF; Cechinel-Filho V; Yunes RA; Delle Monache F; Cardozo AM; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15863902/ 

15. Enginar Yaprağı Ekstresi (cynara Scolymus) Aksi takdirde Sağlıklı Hiperkolesterolemik Yetişkinlerde Plazma Kolesterolünü Azaltır: Rastgele, Çift Kör Plasebo Kontrollü Bir Deneme Bundy R; Walker AF; Middleton RW; Wallis C; Simpson HC; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18424099/ 

16. Primer Hafif Hiperkolesterolemili Hastalarda Enginar Yaprağı Ekstraktı Takviyesinin Artan Hdl-kolesterol Üzerine Faydalı Etkileri: Çift kör, Randomize, Plasebo Kontrollü Bir Çalışma Rondanelli M; Giacosa A; Opizzi A; Faliva MA; Sala P; Perna S; Riva A; Morazzoni P; Bombardelli E; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22746542/ 

17. Hiperlipoproteinemili Hastalarda Enginar Kuru Ekstraktının Etkinliği Englisch W; Beckers C; Unkauf M; Ruepp M; Zinserling V; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10758778/ 

18. Enginar Suyu Hiperlipemide Endotel Fonksiyonunu İyileştirir Lupattelli G; Marchesi S; Lombardini R; Roscini AR; Trinca F; Gemelli F; Vaudo G; Mannarino E; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15581909/ 

19. Kombine Doğal Takviye, Orta Tedavisi Olmayan Hiperkolesterolemili Hastalarda Ldl Kolesterolü Düşürür: Rastgele Plasebo Kontrollü Bir Deneme Barrat E; Zaïr Y; Ogier N; Housez B; Vergara C; Maudet C; Lescuyer JF; Bard JM; Carpentier YA; Cazaubiel M; Peltier SL; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23815518/ 

20. Tedavi Edilmemiş Orta Hiperkolesterolemili Hastalarda Bitki Ekstraktlı Büyük Bir Diyet Takviyesinin Ldl-kolesterolüne Etkisi: Rastgele, Çift Kör, Plasebo Kontrollü Bir Çalışma Barrat E; Zaïr Y; Sirvent P; Chauveau P; Maudet C; Housez B; Derbord E; Lescuyer JF; Bard JM; Cazaubiel M; Peltier SL; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23266743/ 

21. Orta Hiperkolesterolemili Hastalarda Bitki Ekstraktlı Diyet Takviyesinin Ldl-kolesterol düşürücü etkisi Ogier N; Amiot MJ; Georgé S; Maillot M; Mallmann C; Maraninchi M; Morange S; Lescuyer JF; Peltier SL; Cardinault N; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22527287/ 

22. Dislipidemik Kilolu Süjelerde Bergamot Standartlaşmış Flavonoid Ekstraktı İçeren Kombine Bir Nutrasötikin Metabolik Etkisinin Değerlendirilmesi İçin Üç Kollu, Plasebo Kontrollü, Randomize Klinik Çalışma Cicero AFG; Fogacci F; Bove M; Giovannini M; Borghi C; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31225673/ 

23. Enginar Yaprağı Suyu, Hafif Hipertansiyonlu Hastalarda Antihipertansif Etki İçerir Roghani-Dehkordi AF; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22435514/ 

24. Enginardan Gelen Flavonoidler (cynara Scolymus L.) İnsan Endotel Hücrelerinde Endotel tipi Nitrik oksit Sintaz Gen İfadesini Yukarı Düzenler LiH; Xia N; Brausch I; Yao Y; Förstermann U; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15123766/ 

25. Enginar Yaprağı Ekstraktının Farmakolojik Çalışmaları ve Sağlığa Faydaları Ben Salem M; Affes H; Ksouda K; Dhouibi R; Sahnoun Z; Hammami S; Zeghal KM; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/ 

26. Dünya Enginarında Genotip, Baş Kısmı ve Çevreden Etkilenen Mineral Profil Pandino G; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20954162/ 

27. Metabolik Sendromla İlgili Anahtar Enzimler Üzerinde Cynara Scolymus, Silybum Marianum, Taraxacum Officinale ve Peumus Boldus'un İn vitro İnhibisyon Potansiyeli Villiger V; - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25636882/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın