Vitamin Deposu Meyve Greyfurt
Vitamin Deposu Meyve Greyfurt
Greyfurt, sedef otugiller ailesinden yaprakları dökülmeyen bir ağacın acı-tatlı meyvesidir. Bir turunç (narenciye) türü olan bu meyvenin ana vatanı Jamaika’dır. Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Turunçgillerden olan greyfurt, portakaldan biraz daha büyük bir boyuta sahip olup beyazdan sarıya, pembeden kırmızıya kadar farklı renklerde görülebilir. Kalın bir tabaka halinde olan kabuğunun altında kalan meyve sulu ve hafif ekşidir. Ülkemizden kışın yaygın olarak tüketilen greyfurtun faydaları da saymakla bitmeyecek kadar fazla. Yapısındaki vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyici bir meyve olan greyfurt, yüksek oranda antioksidan içermektedir.
1. Greyfurtun Sahip Olduğu Besin Değerleri
100 g greyfurtun sahip olduğu besin değerleri
Kalori | 42 kcal |
Kalsiyum | 22 mg |
Magnezyum | 29 mg |
C Vitamini | 40 mg |
Karbonhidrat | 11 g |
C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B9 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, bakır, demir, fosfor, selenyum minerallerini içermektedir.
2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli bulaşıcı hastalıklara ve enfeksiyon gelişimine karşı koruma sağlar. Zararlı bakteriler ve virüslerle mücadele eder. Grip ve soğuk algınlığının daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Yüksek ateşi düşürme etkisine sahiptir.(14)
Özet: Sağlık için çok faydalı olan bu meyve güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
3. Enfeksiyon Oluşumunu Önlemeye Yardımcı Olur
Greyfurtun sağlığa büyük faydaları bulunmaktadır. Latince adıyla “cennetten gelen meyve” olarak bilinen bu meyve vücudu enfeksiyonlara karşı koruma özelliğine sahiptir. Bağışıklığı destekleyen greyfurt, vücudun hastalıklara karşı koymasına ve daha zinde kalmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli bulaşıcı hastalıklara ve enfeksiyon gelişimine karşı koruma sağlar. Zararlı bakteriler ve virüslerle mücadele eder. Grip ve soğuk algınlığının daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Yüksek ateşi düşürme etkisine sahiptir.
Greyfurtta bulunan C vitamini, beta-karoten, likopen ve flavonoidlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna dair kanıtlar vardır. Greyfurt muhtemelen yüksek C vitamini içeriği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. (1) (2)
Buradan da anlaşılabileceği gibi greyfurtun özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilmesi tesadüf değil. Greyfurt; özellikle gribal enfeksiyonlar, üst solunum yolu rahatsızlıkları, idrar yolu hastalıkları ve diş eti rahatsızlıklarına karşı benzersiz bir antivirüs görevi görmektedir.
Özet: Greyfurt bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu zararlı bakterilerden ve hastalıklardan korur.
4. Kalp Krizi Riskini Azaltır
İçeriğindeki C vitamini, potasyum, likopen ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını korumaya katkıda bulunan greyfurt, kalp krizi ve artrit sorunlarının yaşanma olasılığını azaltmaktadır.
Araştırmalar, her sabah bir su bardağı greyfurt suyu içmenin kalp sağlığını desteklemeye önemli ölçüde yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Greyfurtun yapısındaki besin maddelerinin her biri sağlığa yararlı olsa da özellikle flavanon adlı maddenin kalp krizinin önlenmesi ve diğer kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde büyük rol oynadığı bilinmektedir.
74 aşırı kilolu yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, greyfurt tüketiminin yüksek olduğunda kalp hastalığı riskini artıran LDL- kolesterolü düşürdüğünü göstermiştir.
27 kişi ile yapılan bir araştırmada, greyfurt pektininin kalp hastalığı riski olan kişilerde kolesterol düzeylerini düşürdüğünü ortaya çıkmıştır.
Yüksek kolesterolü olan 57 yetişkin ile yapılan bir başka çalışmada ise greyfurtun LDL-kolesterol ve trigliseritleri düşürdüğü ve bunun da arterlerin sertleşmesine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Kırmızı greyfurtun beyazdan daha etkili olduğu deneyler ile kanıtlanmıştır.
Ulusal Sağlık ve Beslenme Muayene Araştırması (NHANES) 2003-2008'de 12.7 binden fazla kişiden toplanan verilere göre düzenli olarak greyfurt tüketmek (greyfurt suyu veya taze, konserve veya dondurulmuş greyfurt) daha yüksek iyi kolesterol (HDL) ile ilişkilendirilmiştir.
85 obez yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma, yemeklerden önce greyfurt veya greyfurt suyu alan gruplarda iyi kolesterolde ( HDL) bir artış göstermiştir.
Kalp hastalığı söz konusu olduğunda greyfurtun yararlı etkisini doğrulamak için daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. (3) (4) (5) (6) (7)
Özet: Kan basıncını düşürerek tansiyonu ve kan akışını iyileştiren greyfurtun ideal düzeyde tüketimi insan sağlığı için oldukça önemlidir.
5. Kansere Karşı Savaşır
Greyfurt kansere neden olan serbest radikallerin birikmesini önleyerek kanser riskini azaltması ve özellikle ilerleyen yaşlarda erkeklerin en büyük sorunlarından biri haline gelen prostat kanseri, kolon kanseri ve hemen her yaşta görülebilen yemek borusu kanseri ile mide kanseri olasılığı bulunan kişilerde greyfurtun koruyucu kalkan görevi gördüğü yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.
Zengin besin içeriği sayesinde kanserojen maddelerle mücadele eden greyfurt, kanserli hücrelerin ortadan kalkmasına da katkıda bulunmaktadır. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü'ne göre hücre ve hayvan çalışmaları, greyfurtun fitokimyasalları naringenin ve limoninin kolon, ağız, deri, akciğer, meme ve mide kanserlerinin büyümesini azaltma etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmalar ayrıca sadece proliferasyonun yavaşladığını değil, aynı zamanda kanser hücrelerinin yüksek oranda kendi kendini yok etmesinin artırdığını da gösterdi. Bu greyfurt bileşiklerinin iki yönlü bir yaklaşımla çalıştığına inanılmaktadır: Enflamasyonu azaltır ve kanserojenleri etkisiz hale getiren enzimleri artırmaktadır.
Greyfurtun sahip olduğu yüksek oranda antioksidan olan C vitamininin de serbest radikallerin neden olduğu DNA'da zararlı değişiklikleri önlediği ve aynı zamanda kanserojen gelişimini önlediği bilinmektedir.
Yetişkin gruplar ile yapılan 25 yıllık iki prospektif çalışması, narenciye tüketiminin artmış malign melanom (cilt kanseri) riski ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Narenciye ürünleri, ultraviyole ışığı emen psoralen bakımından yüksektir. Hayvan çalışmaları ve ilaçların insanlarda uzun süreli kullanımı, melanom riskini artırabileceğini göstermiştir.
Postmenopozal 50 yaş üstü kadınlarda yapılan gözlemsel bir çalışma, greyfurt alımının östrojen artışı nedeniyle günde dörtte bir veya daha fazla greyfurt tüketenler için meme kanseri riskinde azalma artışı ile ilişkili olduğunu bulmuştur. (8) (9) (10)
Özet: Greyfurt zengin besin içeriği sayesinde kanser ve kanser türlerine karşı mücadelede oldukça önemli faydaları vardır.
6. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Düşük kalorili bir meyve olan greyfurtun faydalarından bir diğeri de sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi desteklemesidir. Araştırmalar greyfurt tüketmenin kilo kaybına önemli ölçüde yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu greyfurtta nootkatone adı verilen organik bir bileşik tarafından aktive edildiği görülen AMP ile aktifleştirilmiş protein kinaz (AMPK) adı verilen bir enzimden kaynaklanmaktadır. AMPK aktive edildiğinde, vücudun glikoz alımı gibi enerji üreten süreçlerini teşvik eder. Bu da metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve kilo kaybını teşvik etmektedir.
AMPK genellikle kasların enerji için depolanmış şeker ve yağ kullanmasına yardımcı olmak için egzersiz sırasında etkinleşmektedir.
Amerikan Fizyoloji-Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan bir deney çalışmasına göre uzun süreli nootkaton alımının yüksek yağlı ve yüksek sükroz diyetine bağlı vücut ağırlığı kazancını, karın yağ birikimini ve hiperglisemi, hiperinsülinemi gelişimini nasıl önemli ölçüde azalttığını ortaya koymuştur. Çalışma, greyfurtun nootkatonunun sadece obeziteyi önlemeye yardımcı olabileceğini değil, aynı zamanda genel fiziksel performansı da geliştirebileceği sonucuna varmıştır.
Bunların yanı sıra insülin direncinin düzenlenmesine yardımcı olan greyfurtu obezite ile mücadelede mükemmel bir besin olarak görebilmek de mümkün. Bu nedenle metabolizmayı hızlandıran greyfurtu ara öğünlerinizin vazgeçilmezi haline getirmenizde büyük yarar vardır. (11) (12)
Özet: Antioksidan yönünden zengin oluşu, greyfurtu sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninin olmazsa olmaz besinlerinden biri yapmaktadır.
Greyfurt Yağı
Greyfurtun kabuğundan soğuk pres yöntemiyle elde edilen turuncu renkli, narenciye kokulu bir yağdır. Aromaterapi özelliğine sahip olan bu yağ haricen ve dahilen kullanılabilir.
DNA ve hücreleri hasardan korur, kansere karşı koruma sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığına, gribe, boğaz ve solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Selülit tedavisinde kullanılabilir. Kilo vermeye yardımcıdır. Karaciğerleri toksinden arındırabilir. Artritle mücadele eder. Şeker bağımlığını azaltabilir. Akşamdan kalma belirtilerini giderir. Depresyon ve stresi hafifletir. Yağlı cilt ve saçlara iyi gelir. Jet-lag sendromunu giderebilir. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Morlukları ve akneleri tedavi eder. Ayrıca kesik vb. nedenlerden oluşan yaralara sürüldüğünde tetanoz gelişimini önlemeye yardımcı olabilmektedir. (13)
Greyfurt Suyu Tarifi
Malzemeler
- 2 adet orta boy greyfurt
- 1 adet orta boy portakal
- 1/4 dal tarçın veya 1/2 çay kaşığı tarçın
- İsteğe bağlı 1 çay kaşığı bal
Yapılışı:
Limon sıkacağı ile veya katı meyve sıkacağı kullanarak greyfurtlar ve portakal sıkılarak bir kaba alınır. Tokluk hissi için damak tadınıza göre tarçını ilave edilir. Tarif de belirttiğimiz gibi acı olursa isteğe bağlı olarak 1 kaşık bal ekleyebilirsiniz.
Sonuç
Greyfurt, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruma özelliğine sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli bulaşıcı hastalıkların gelişimine karşı vücudu korur. İçeriğindeki C vitamini, potasyum, likopen ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını korur. Greyfurt kansere neden olan serbest radikallerin birikmesini önleyerek kanser riskini azaltması ve özellikle ilerleyen yaşlarda erkeklerin en büyük sorunlarından biri haline gelen prostat kanseri, kolon kanseri ve hemen her yaşta görülebilen yemek borusu kanseri ile mide kanseri olasılığı bulunan kişilerde koruyucu kalkan görevi gördüğü yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir. Ayrıca greyfurtun sahip olduğu yüksek oranda antioksidan olan C vitamininin de serbest radikallerin neden olduğu DNA'da zararlı değişiklikleri önlediği ve aynı zamanda kanserojen gelişimini önlediği bilinmektedir. Greyfurt zengin besin içeriği sayesinde kanser ve kanser türlerine karşı mücadelede oldukça önemli faydaları vardır. Greyfurt düşük kalorili yapısı sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini kolaylaştırmaktadır. Lifli yapısı ile uzun süre tok kalmayı mümkün kılmaktadır. Greyfurt, bol sulu içeriği ile de yağ yakımını daha kolay hale getirmektedir. İnsülin direncinin düzenlenmesine yardımcı olan greyfurt, obezite ile mücadelede mükemmel bir besin olarak görülmektedir.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1. Bendich A. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Antioksidanların bağışıklık sistemindeki fizyolojik rolü. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8227682.
2. Sorice A, Guerriero E, Capone F, Colonna G, Castello G, Costantini S1. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Askorbik asit: bağışıklık sistemi ve kronik inflamasyon hastalıklarındaki rolü. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384.
3. Dow CA 1 , SB giderek , Chow HH , Patil BS , Thomson CA . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Sağlıklı, aşırı kilolu yetişkinlerde günlük greyfurt tüketiminin vücut ağırlığı, lipitler ve kan basıncı üzerine etkileri. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22304836.
4. Cerda JJ , Robbins FL , Burgin CW , Baumgartner TG , Pirinç RW . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Greyfurt pektininin diyet veya yaşam tarzını değiştirmeden koroner kalp hastalığı riski altındaki hastalar üzerindeki etkileri. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3229016.
5. Shela GorinsteinAbraham CaspiImanuel LibmanHenry Tzvi LernerDejian HuangHanna LeontowiczMaria LeontowiczZev TashmaElena KatrichShengbao FengSimon Trakhtenberg. Kırmızı Greyfurt, Koroner Aterosklerozu Olan Hastalarda Serum Trigliserit Seviyesini Olumlu Etkiler: Vitro ve İnsanlarda Çalışmalar. ACSpublications. [Çevrimiçi] https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf058171g.
6. Mary M. Murphy , 1, * Leila M. Barraj , 1 ve Gail C.Rampersaud 2. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi-Greyfurt tüketimi yetişkinlerde daha yüksek besin alımı ve diyet kalitesi ve kadınlarda daha uygun antropometri ile ilişkilidir, NHANES 2003–2008. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016745/.
7. Heidi J Silver , Mary S Dietrich , ve Kevin D Niswender. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi-Serbest yaşayan obez erişkinlerde greyfurt, greyfurt suyu ve su ön yüklerinin enerji dengesi, kilo kaybı, vücut kompozisyonu ve kardiyometabolik risk üzerine etkileri. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039556/.
8. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü-AICR'S CANCER ™ İLE SAVAŞAN YEMEKLER. aicr. [Çevrimiçi] https://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/grapefruit.html?referrer=http://www.medicalnewstoday.com/articles/280882.php?referrer=http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/grapefruit.html?referrer=http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/grapefruit..
9. KR Monroe , SP Murphy , LN Kolonel , MC Pike. ABD ulusal tıp kütüphanesi-Postmenopozal Kadınlarda Greyfurt Alımı ve Meme Kanseri Riskine İlişkin Prospektif Çalışma: Çok ırklı Kohort Çalışması. pubmed. [Çevrimiçi] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17622247-prospective-study-of-grapefruit-intake-and-risk-of-breast-cancer-in-postmenopausal-women-the-multiethnic-cohort-study/?dopt=Abstract.
10. Shaowei Wu, Diane Feskanich, Eunyoung Cho, Meir J. Stampfer, Walter C. Willett ve Abrar A. Qureshi, . ONKOLOJI KLİNİK DERGİSİ-Narenciye Tüketimi ve Kutanöz Malign Melanom Riski. ASCO. [Çevrimiçi] https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.2014.57.4111.
11. hadir farouk,sawsan s.mahmoud,bahia a.el-sayeh and Ola a. sharaf. obez farelerde greyfurt suyunun ve sibutraminin kilo verme üzerine etkileri. akademi dergisi. [Çevrimiçi] https://academicjournals.org/journal/AJPP/article-full-text-pdf/81888CE51349.
12. Murase, T , Misawa K , Haramizu S , Minegishi Y , Hase T . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Greyfurtun karakteristik bir bileşeni olan nootkaton, enerji metabolizmasını uyarır ve AMPK'yi aktive ederek diyet kaynaklı obeziteyi önler.v. pubmed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20501876.
13. Juliano Garavaglia , Melissa M. Markoski , Aline Oliveira , ve Aline Marcadenti. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri -Üzüm Çekirdeği Yağı Bileşikleri: Sağlık için Biyolojik ve Kimyasal Eylemler. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4988453/.
14.besin değerleri-Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174673/nutrients
Yorum Yapın