Acil.Net

Gül Suyu Kullanımının Faydaları

#

Yazan, Selvanur Kara
14.05.2020 17:46 (Güncellendi 15.05.2020 06:34)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Gül Suyu Kullanımının Faydaları

Gül suyu, gül yapraklarının buharla damıtılması ile oluşturulur. Gül suyu; kokulu ve bazen kimyasal dolgulu parfümlere alternatif olarak hafif doğal bir koku olarak kullanılmaktadır.


1. Antioksidan İçeriği Yüksektir

Hücre hasarlarının önüne geçebilecek önemli antioksidan içeriğine sahiptir. Yapılan bir çalışmada gül suyu antioksidanlarının potansiyel lipit peroksidasyonu inhibe etme özelliğine sahip olduğu tespit edilmiştir (1).

Özet: Antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin korunmasını sağlamaktadır.


2. Yaraların ve Yanıkların İyileşmesinde Rol Oynar

Antibakteriyel özelliklere sahip olan gül suyunun yaraların daha hızlı iyileşmesinde kullanılmaktadır. Kesik ve yanıkların oluşturduğu iltihapların giderilmesinde de kullanılmaktadır (1).

Özet: Yara ve yanık izlerinin gül suyunun antibakteriyel etkisi sayesinde iyileşmesine yardımcı olur.


3. Baş Ağrılarını Hafifletme Etkisi Bulunmaktadır

Gül suyu ve gül esansiyel yağı aromaterapide baş ağrısını hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Bu, stres giderici etkilere bağlı olabilir. Bir çalışmada gül suyunun baş ağrılarını hafiflettiği bulunmuştur (1). Başka bir seçenek, olumlu sonuçlar için başınıza gül suyuna batırılmış bir kompres uygulamaktır.

ÖZET: Gül suyunun aromaterapi uygulamalarında baş ağrısını hafifletme ve stres giderici etkileri bulunmaktadır.


4. Cilt Hastalıklarında İyileşmeye Yardımcı Olur

2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, gül suyunun iltihap önleyici özellikleri de gül hastalığı tahrişini hafifletmeye yardımcı olabilir (2). Gül hastalığı, yüz kızarıklığı, görünür kan damarları ve sıklıkla irinle dolu kırmızı yumrularla karakterize yaygın bir cilt durumudur.

Yapılan diğer bir çalışmada gül suyundaki C vitamini ve fenolik içeriği kullanılmıştır. Araştırma ile gül suyundaki antiseptik ve antibakteriyel özelliklerinin yara izlerini daha hızlı iyileştirmiştir (1).

Özet: Gül suyunun anti-enflamatuar özellikleri sayesinde; yara, yanık ve gül hastalığı gibi rahatsızlıkların oluşturduğu cilt tahrişlerine olumlu etki gösterdiği kanıtlanmıştır.


Gül Yağı

Araştırmalara göre, gül bitkisinden elde edilen uçucu yağın çok çeşitli potansiyel faydaları var. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların çoğu küçük denemelere dayanmakla birlikte bazı açık fizyolojik ve psikolojik faydalar ortaya çıkmıştır.

2015 yılında yapılan bir çalışmada, ameliyat sonrası çocuklara badem yağı ve gül yağı solutulmuştur. Gül yağı solutulan gruptaki hastalar ağrı düzeylerinde önemli bir düşüş yaşadıklarını belirtmişlerdir. Araştırmacılar, gül yağının beynin endorfin hormonu salgılayarak psikolojik rahatlatma sağladığını söylemektedir (3).

2013 yılında yapılan bir çalışmada, regl ağrısı olan hastalara rahatsızlıklarını hafifletmek için karın masajları uygulanmıştır. Bir gruba sadece badem yağı, diğer gruba badem yağı ve gül yağı ile masaj yapıldı. Gül yağı grubu, masaj sonrasında badem yağı grubuna göre daha az kramp ağrısı olduğunu belirtmiştir (4).


Gül Çayı

Gül ailesinin 130'dan fazla türü ve binlerce çeşidi vardır. Tüm güller yenilebilir ve çayda kullanılabilir, ancak bazı çeşitler tatlıdır, diğerleri daha acıdır (5).

Gül çayı, kokulu yaprakları ve gül çiçek tomurcuklarından yapılmış aromatik bir bitkisel içecektir. Birçok sağlık faydası sunduğu iddia edilmektedir ancak bunların çoğu bilim tarafından iyi desteklenmemektedir.

Gül çayı doğal olarak kafein içermez ve bu nedenle daha yaygın olan sıcak kafeinli içeceklerin yerini alabilir.

12 gül çeşidinde yapılan bir çalışmada gül çayının fenol içeriği ve antioksidan aktivitesi, yeşil çayınkine eşit veya daha fazla bulunmuştur (6).

Gül çayı özellikle gallik asit bakımından zengindir. Bu antioksidan bileşik, çayın toplam fenol içeriğinin % 10-55'ini oluşturur ve antikanser, antimikrobiyal, antienflamatuar ve analjezik etkileri olduğu bilinmektedir (6).


Gül Suyunu Nasıl Kullanabiliriz?

Gül suyunu satın alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Kullanabileceğiniz birkaç farklı yol vardır:

  • Yüz temizleyici veya tonik olarak kullanın. Normal temizleyicinizle yıkadıktan sonra yüzünüzü gül suyu ile nazikçe silin.
  • Gül suyu ile ebegümecini buzlu çay gibi tariflerde kullanabilirsiniz.
  • Bir sprey şişesine ekleyerek bir gül suyu spreyi oluşturun. Bu stresi azaltabilir. Gül suyunu bileğinize, yüzünüze ve hatta yastığınıza uygulayabilirsiniz.


Gül Çayı Tarifi

Gül çayı hazırlamak son derece basittir:

1. Taze veya kurutulmuş yaprakları kullanabilirsiniz. Her iki durumda da, yaprakların böcek ilacı içermediğinden emin olun. Genellikle çiçekçilerden gül kullanmanız önerilir çünkü bunlar güvenilirdir.

2. Taze yapraklardan çay yapıyorsanız, yaklaşık 2 bardak yıkanmış taç yaprağına ihtiyacınız vardır. Onları yaklaşık 5 dakika boyunca 3 bardak (700 ml) su ile kaynatın. İşiniz bittiğinde çayı bardaklara süzün ve tadını çıkarın.

3. Kurutulmuş yaprakları veya tomurcukları kullanıyorsanız, bir fincan içine 1 çorba kaşığı koyun ve 10-20 dakika kaynar suya batırın. Farklı markalar belirli su sıcaklıkları ve demleme süreleri önerebilir.


Sonuç

Gül suyunun antibakteriyel, antiseptik ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde cilt hastalıklarının tedavisinde, baş ağrısı veya stresi azaltmada kullanılabileceği çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Gül yağı, kullanımı sağlığınıza yarar sağlamada önemli yer almaktadır. Yapılan çalışmalar ile regl ağrılarında ve ameliyat sonrası ağrılarda olumlu etkiler göstermiştir.

Gül çayı da alternatif kullanımlardan biridir. Kafein içermemesi nedeniyle tercih sebebi olabilir. Fenoik asit içeriği ve antioksidan zenginliği ile sağlığa yarar sağlamaktadır. Antikanser, antibakteriyel, anti-enflamatuar ve analjezik etkileri ile olumlu etkiler sağlar.

Hem cilt sağlığınız için hem ağrı ve stresi azaltmak için diyetinize ve hayatınıza gül suyunu eklemelisiniz.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Boskabady, M. H., Shafei, M. N., Saberi, Z., & Amini, S. (2011). Pharmacological effects of Rosa damascena. Rosa Damascenanın (gül suyunun) Farmakolojik EtkileriIranian journal of basic medical sciences, 14(4), 295. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/ 

2. Thring, T. S., Hili, P., & Naughton, D. P. (2011). Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells. Primer insan dermal fibroblast hücreleri üzerinde beyaz çay, gül ve güvercin ağacı ekstraktlarının ve formülasyonlarının antioksidan ve potansiyel antienflamatuar aktivitesi. Journal of Inflammation, 8(1), 27. https://link.springer.com/article/10.1186/1476-9255-8-27 

3. Marofi, M., Sirousfard, M., Moeini, M., & Ghanadi, A. (2015). Evaluation of the effect of aromatherapy with Rosa damascena Mill. on postoperative pain intensity in hospitalized children in selected hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences in 2013: A randomized clinical trial. Rosa damascena Mill ile aromaterapinin etkisinin değerlendirilmesi. 2013 yılında İsfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı seçilmiş hastanelerde yatan çocuklarda postoperatif ağrı yoğunluğu üzerine çalışmalar: Randomize klinik çalışma.Iranian journal of nursing and midwifery research, 20(2), 247. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387651/ 

4. Sadeghi Aval Shahr, H., Saadat, M., Kheirkhah, M., & Saadat, E. (2015). The effect of self-aromatherapy massage of the abdomen on the primary dysmenorrhoea. Aromaterapi masajının primer dismenore üzerine etkisi.Journal of Obstetrics and Gyaecology, 35(4), 382-385. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/01443615.2014.958449?journalCode=ijog20

5. Zlesak, D. C. (2007). Rose. Gül. In Flower breeding and genetics (pp. 695-740). Springer, Dordrecht. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4020-4428-1_26 

6. Vinokur, Y., Rodov, V., Reznick, N., Goldman, G., Horev, B., Umiel, N., & Friedman, H. (2006). Rose petal tea as an antioxidant‐rich beverage: cultivar effects. Antioksidan bakımından zengin bir içecek olarak gül yaprağı çayı: çeşitli etkileri. Journal of food science71(1), S42-S47. http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201301054997

Benzer Makaleler

Çilek Mucizesi
18.05.2020 00:37 devamını oku

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/