Acil.Net

Susam Yağının Bilimsel Dayanağı Olan 6 Faydası

#

Yazan, Selvanur Kara
29.03.2020 14:17 (Güncellendi 13.05.2020 01:24)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Susam Yağının Bilimsel Dayanağı Olan 6 Faydası

Susam bitkisinin geniş medikal alanda, ilaç endüstrisinde ve gıda endüstirisinde kullanım alanı bulunmaktadır. Susam tohumu Hint efsanelerinde ölümsüzlüğün simgesi olarak gösterilmektedir.

Susam tohumlarından elde edilen susam yağının 6 faydası nelerdir?


1. Zengin Besin İçeriğine Sahiptir.

Susam tohumu doymamış yağ asitleri bileşimi bakımından zengindir. Yağ asitleri bileşiminin % 14’ü doymuş, % 39’u tekli doymamış ve % 46’sı çoklu doymamış yağ asitleri olduğu bilinmektedir (1). 

Susam tohumundaki karbonhidratlar %3.2 glikoz, % 2.6 fruktoz ve % 0.2 sükrozdan oluşurken geri kalan miktar diyet lifidir. Protein içeriği %27 dir ve en fazla globülin içermektedir (2).

Susam yağı çok iyi bir bakır ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca çinko, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve B1 vitamini bakımından da zengindir (3).

ÖZET: Susam yağı doymamış yağ asidi içeriğiyle oldukça iyi bir kaynaktadır. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından da zengindir.


2. Kolesterol Seviyelerini Düzenler

Susam yağı sesamin ve sesaminol antioksidanlarını içermektedir (2).

Sesamin ve sesamol “iyi” kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini arttırır (4). Fenolik bileşen kapasitesi sayesinde “kötü” kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini aşağıya çekmektedir. 

Yapılan bir çalışmada 48 erişkin birey, bir ayda günde 4 yemek kaşığı susam yağı tüketmiştir. Susam yağı tüketenlerin LDL kolesterol seviyelerinde zeytinyağı tüketenlere göre azalma tespit edilmiştir (5).

ÖZET: Susam yağının içerdiği antioksidanlar sayesinde LDL ve HDL seviyeleri üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.


3. Kemikleri Güçlendirir

Susam yağı içeriğinde bulunan çinko sağlık yararları sağlamaktadır (3).

Osteoporozun menopoz sonrası kadınların en yüksek risk altında olduğu bir hastalık olduğu düşünülse de, yaşlı erkekler için de potansiyel bir sorundur. Kalça kırıklarının neredeyse % 30'u erkeklerde görülür ve 50 yaşın üzerindeki sekiz erkekten birinde osteoporotik kırık görülür. 45-92 yaşları arasında 396 erkeğin yaptığı bir çalışmada, düşük çinko alımı ile kalça ve omurgadaki osteoporoz arasında bir ilişki bulunmuştur. Susam yağı gibi çinko bakımından zengin yiyecekleri, kemik mineral yoğunluklarına katkıda bulunmak için diyetlerine eklemektedirler (6).

ÖZET: Susam yağı içeriğindeki çinko sayesinde kemikleri güçlendirir.


4. Kanser Önleyici Özellikleri Bulunmaktadır

Susam yağı, tümör büyümesini seçici olarak inhibe eden trigliserit formunda büyük miktarlarda linoleat içermektedir (7). 

Laboratuvar ortamında in vitro yapılan bir çalışmada insan kolon kanseri hücrelerine susam yağı uygulanması yapıldığında kanser hücrelerinin azaldığı tespit edilmiştir (8). Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

ÖZET: Susam yağı yağ asidi içeriği sayesinde tümörler üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtilmiştir. Ancak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.


5. Diyabet Hastalığını Önleyici Etkisi Bulunmaktadır

Susam yağı şeker hastalığı olanlar için kan şekeri düzeylerini ayarlamaktadır.

Tip 2 diyabet hastalığı olan 46 bireye 90 gün boyunca susam yağı verilerek ve kan şekeri seviyelerinin azaldığı tespit edilmiştir (9).

Yapılan bir çalışmada Tip 2 diyabet hastalığı dışında kronik bir rahatsızlığı bulunmayan 60 yetişkin bireyin (32 erkek, 28 kadın) diyetine 35 g susam yağı eklenmiştir. Susam yağı içeriğinde bulunan %40 tekli doymamış yağ asitlerinin ve antioksidanların kan şekeri seviyelerini azalttığı tespit edilmiş ve ilaç endüstrisinde susam yağının alternatif oluşturacağı bildirilmiştir (10).

ÖZET: Susam yağının kullanıldığı araştırmalar tip 2 diyabet ve kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmiştir.


6. Kalp Hastalıklarına Karşı Koruma Sağlar

Susam yağında E vitamini bulunmaktadır. E vitaminin kalp hastalıklarındaki önleyici etkisi ile yapılan bir çalışmada susam yağının kalp hastalığı riskini azalttığı belirtilmiştir (11).

Ayrıca susam yağı doymamış yağ asitleri açısından zengindir (1). Çoklu doymamış yağ asitlerinin tüketiminin kalp- damar hastalıklarını önlediği tespit edilmiştir (12).

ÖZET: Susam yağının zengin doymamış yağ asitleri yüzdesi ve E vitamini içeriği sayesinde kalp hastalıklarının önlenmesinde etkili olduğunu kanıtlamaktadır.


Susam Yağlı Saç Maskesi

Malzemeler;

  • 2 çorba kaşığı Susam Yağı
  • 2 çorba kaşığı Badem Yağı
  • Sıcak havlu

Uygulama;

1. Bir kapta susam yağı ve badem yağını birleştirin.

2. Parmak uçlarınızı kullanarak, yağı kafa derisine masaj yaparak uygulamaya başlayın ve ardından tüm saça uygulayın. İşiniz bittiğinde saçınızın bütün uzunluğunun bu yağ karışımı ile kaplandığından emin olun.

3. Saçınız yağ karışımıyla kaplandıktan sonra sıcak bir havluyla saçlarınızı sarın. Sıcak suyla ıslatarak havluyu ısıtabilirsiniz.

4. 30-40 dakika beklettikten sonra hafif bir şampuanla saçlardan yağı temizleyin.

5. Bunu haftada üç kez tekrarlayabilirsiniz.


SONUÇ

Susam yağı, tekli doymamış yağlar ve E vitamini açısından zengin olduğu için kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabilecek potansiyele sahiptir. Çinko içeriği sayesinde kemik hastalıklarının tedavisinde ve önlenmesinde etkili olabileceği belirtilmiştir.

Antioksidan kapasitesi sayesinde LDL ve HDL kolesterol seviyelerini olumlu yönde etkilemektedir. Susam yağının tüketilmesi, özellikle şeker hastası olanlar için kan şekeri seviyelerinin düzeylerinin ayarlanması için önemlidir. Yapılan çalışmalar ile tümörler üzerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Toma, R. B., Tabekhia, M. M., & Williams, J. D. (1979). Phytate and oxalate contents in sesame seed (Sesamum indicum 1). Susam tohumlarının fitat ve oksalat içeriği Nutrition Reports International (USA). http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US7939858 

2. Sirato-Yasumoto, S., Katsuta, M., Okuyama, Y., Takahashi, Y., & Ide, T. (2001). Effect of sesame seeds rich in sesamin and sesamolin on fatty acid oxidation in rat liver. (Sesamin ve sesamolin bakımından zengin susam tohumlarının fare karaciğerindeki yağ asidi oksidasyonu üzerine etkisi). Journal of agricultural and food chemistry, 49(5), 2647. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368649 

3. Hasan, A. F., Begum, S., Furumoto, T., & Fukui, H. (2000). A new chlorinated red naphthoquinone from roots of Sesamum indicum. Susam köklerinden yeni bir klorlu kırmızı naftokinon. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 64(4), 873-874. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10830510 

4. Ide, T., Kushiro, M., Takahashi, Y., Shinohara, K., Fukuda, N., & Sirato Yasumoto, S. (2003). Sesamin, a sesame lignan as a potent serum lipid-lowering food component. Sesamin lipid düşürücü etkisi olan bir lignandır. JARQ (Japan). http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=JP2004006322 

5. Namayandeh, S. M., Kaseb, F., & Lesan, S. (2013). Olive and sesame oil effect on lipid profile in hypercholesterolemic patients, which better?. Hiperkolesterolemik hastalarda zeytin ve susam yağının lipit profili üzerine etkisi hangisi daha iyi? International journal of preventive medicine, Uluslararası koruyucu tıp dergisi 4(9), 1059. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793488/

6. Hyun, T. H., Barrett-Connor, E., & Milne, D. B. (2004). Zinc intakes and plasma concentrations in men with osteoporosis: the Rancho Bernardo Study.  Çinko alımının  ve konsantrasyonunun erkek osteoporoz hastalarına etkisi. The American journal of clinical nutrition, 80(3), 715. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15321813 

7. Smith, D. E., & Salerno, J. W. (1992). Selective growth inhibition of a human malignant melanoma cell line by sesame oil in vitro. İnsan tümör hücrelerine susam yağının seçici etkisi Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, 46(2), 145. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1502251 

8. Salerno, J. W., & Smith, D. E. (1991). The use of sesame oil and other vegetable oils in the inhibition of human colon cancer growth in vitro. İn vitro ortamda oluşturulan kolon kanseri gelişimi üzerine susam yağı ve diğer bitkisel yağların etkisi. Anticancer research, 11(1), 209-215. https://europepmc.org/article/med/2018355 

9. Aslam, F., Iqbal, S., Nasir, M., & Anjum, A. A. (2019). White Sesame Seed Oil Mitigates Blood Glucose Level, Reduces Oxidative Stress, and Improves Biomarkers of Hepatic and Renal Function in Participants with Type 2 Diabetes Mellitus.(Beyaz Susam Tohumu Yağı Tip 2 Diyabetli Katılımcılarda Kan Şekeri Seviyesini Azaltır, Oksidatif Stresi Azaltır ve Hepatik ve Böbrek Fonksiyonunun Biyobelirteçlerini İyileştirir).  Journal of the American College of Nutrition, Amerikan Beslenme Koleji Dergisi, 38(3), 235-246. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30260748 

10. Sankar, D., Ali, A., Sambandam, G., & Rao, R. (2011). Sesame oil exhibits synergistic effect with anti-diabetic medication in patients with type 2 diabetes mellitus.  Susam yağının tip 2 diyabet hastalarının üzerindeki sinejist etkisi. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 30(3), 351. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21163558 

11. Sankar, D., Sambandam, G., Rao, M. R., & Pugalendi, K. V. (2005). Modulation of blood pressure, lipid profiles and redox status in hypertensive patients taking different edible oils.  Sesamin, güçlü bir serum lipit düşürücü gıda bileşeni olarak susam lignanıdır. Clinica chimica acta, 355(1-2), 97-104. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15820483 

12. Grundy, S. M. (1987). Monounsaturated fatty acids, plasma cholesterol, and coronary heart disease. Doymamış yağ asitlerinin plazma kolestrol ve koroner kalp hastalıkları üzerine etkisi American journal of clinical nutrition (USA)http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US883246288

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/