Acil.Net

Cildiniz İçin Hint Yağı

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 17:03 (Güncellendi 17.08.2020 18:03)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Cildiniz İçin Hint Yağı

Hint yağı, insanların binlerce yıldır kullandığı çok amaçlı bir bitkisel yağdır. Bu yağ Ricinus communis bitkisinin tohumlarından yağ elde edilerek yapılır.

Eski Mısır'da hint yağı, hem göz tahrişi gibi rahatsızlıkları tedavi etmede hem de lambalar için yakıt kaynağı olarak kullanılırdı. 1

İşte eski zamandan günümüze kadar kullanılan hint yağının faydaları:


1. Güçlü Bir Laksatif Kaynağıdır

Hint yağının tıbbi kullanımlarda bilinen en etkili yöntemi doğal bir laksatif olmasıdır. Bu yağ, bağırsakların içinden geçen maddelerin bağırsaklardan kolaylıkla geçmesini sağlayarak kasların hareketini arttıran uyarıcı bir laksatif olarak kullanılır. Uyarıcı laksatifler hızlı hareket eder ve genellikle geçici kabızlığı gidermek için kullanılır.

Bununla birlikte hint yağı, ince bağırsakta parçalanır ve içindeki ana yağ asiti olan risinoleik asit serbest kalır. Risinoleik asit daha sonra bağırsak tarafından emilir ve güçlü bir laksatif etkisi uyandırır.2

Ayrıca çeşitli çalışmalar hint yağının kabızlığı giderebileceğini göstermiştir.

Örnek vermek gerekirse yapılan bir çalışmaya göre, hint yağı alan yaşlı bireylerin tuvalet ihtiyacını giderdikleri sırada daha az zorlanma yaşadıkları ve bununla birlikte kabızlık semptomlarının daha az görüldüğü incelenmiştir. 

Hint yağının kullanımı yeterli dozda güvenli kabul edilirken, bu dozu arttırmanın karın krampları, bulantı, kusma ve ishale neden olabileceği unutulmamalıdır. (3) 

Hint yağı, ara sıra kabızlığı gidermek için kullanılabilmesine rağmen uzun vadeli sorunların tedavisi için önerilmemektedir.

Özet: Hint yağı, ara sıra kabızlık için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir ancak kramp ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir ve kronik kabızlığı tedavi etmek için kullanılmamalıdır.


2. Doğal Bir Nemlendiricidir

Hint yağı, tekli doymamış bir yağ asidi olan risinoleik bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Bu tip yağlar nemlendirici olarak işlev görür ve cildi nemlendirmek için kullanılabilir.

Ayrıca hümektanlar cildin dış tabakası boyunca su kaybını önleyerek nemi korur.(4)

Hint yağı genellikle nemlendirmeye destek olmak için kozmetiklerde kullanılır ve losyon, makyaj ve temizlik maddesi gibi ürünlere eklenir. Bu zengin yağı, nemlendiricilere ve losyonlara doğal bir alternatif olarak da uygulayabilirsiniz. 

Şunu da unutmayın ki mağazalarda bulunan birçok popüler nemlendirici ürün, cildi tahriş edebilecek ve genel sağlığa zarar verebilecek koruyucu, parfüm ve boyalar gibi potansiyel olarak zararlı bileşenler içermektedir. 4

Hint yağı kalın bir tabakaya sahiptir. Bu yüzden nemlendiricinin etkisini daha da artırmak için badem, zeytin ve hindistan cevizi yağı gibi diğer cilt dostu yağlarla birlikte sıklıkla kullanılabilir.

Cilde hint yağı sürmenin çoğu insanlar için güvenli olduğu düşünülse de, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 5

Özet: Hint yağı, ciltteki nemi korumaya yardımcı olabilir. Mağazada satın alınan bu doğal alternatif ürünlerin güvenli olduğu düşünülse de, bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.


3. Yaraların İyileşmesini Hızlandırır

Hint yağını yaralara uygulamanın iyileşmeyi destekleyen ve yaraların kurumasını önleyen nemli bir ortam oluşturduğu bilinmektedir. Hint yağı, doku büyümesini uyarır ve böylece enfeksiyon riskini azaltarak yaraların çevresinde koruma görevi görür. Ayrıca, yara iyileşmesini geciktirebilecek ölü cilt hücrelerinin birikimini, kuruluğunu ve boynuzlaşmasını azaltır.

861 huzurevinde yapılan bir çalışmada, hint yağı içeren bir merhemin basınç ülseri olan kişilerde yara iyileştirici etkilerine bakılmıştır ve yaraları hint yağı ile tedavi edilen kişiler, diğer yöntemlerle tedavi edilenlere göre daha yüksek iyileşme oranlarına sahip olmuşlardır.6

Özet: Hint yağı, yeni dokuların büyümesini uyararak kuruluğu azaltır ve ölü cilt hücrelerinin birikmesini önleyerek yaraların iyileşmesine yardımcı olur.


4. İltihap Önleyici Etki Oluşturur

 Hint yağının içindeki ana yağ asidi olan Risinoleik asit etkileyici iltihap önleyici özelliğe sahiptir. Araştırmalar, hint yağının topikal olarak uygulanmasında iltihabı azalttığını ve ağrıyı hafiflettiğini göstermiştir. Hint yağının ağrıyı hafifletici ve antiinflamatuar özellikleri, sedef hastalığı gibi özellikler iltihaplı hastalığa sahip olanlara yardımcı olabilir. 

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, risinoleik asitin ağrı ve şişliği azalttığını göstermiştir. (7)

Özet: Yapılan tüp ve hayvan çalışmaları incelendiğinde hint yağının ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan risinoleik asit bakımından yüksek olduğu görülmüştür.


5. Sivilceleri Azaltır 

Hint yağı, akne semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. İltihabın sivilce gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu yüzden hint yağını cilde uygulamak sivilce semptomların azalmasına yardımcı olabilir. (8)

Ayrıca sivilce stafilokok aureus da dahil olmak üzere ciltte bulunan bazı bakteri türlerinin dengesizliği ile de ilişkilendirilebilir. (9)

Yapılan bir test tüpü çalışmasına göre hint yağı ekstresinin, stafilokok aureus dahil olmak üzere birçok bakteri üremesini engelleyen önemli miktarda antibakteriyel bir özellik taşıdığı görülmüştür. (10)

Özet: Hint yağı, iltihaplanma ile savaşmaya, bakterileri azaltmaya ve tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olur. 


Yan Etkileri

1. Alerjiye Yol Açabilir

Hint yağı, bazı bireylerde cilde uygulandığında alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, cildinizde kullanmadan önce bir test yapmanızı öneririz. (11)

Özet: Hint yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olacağı için kullanmadan önce test yapmaları önerilir.


2. İshale Neden Olabilir

Hint yağında bulunan zehirli protein her ne kadar yağ rafine edildiğinde çıkartılsa da ishal, karın ağrısı, kusma ve mide ekşimelerine neden olabilir. (12)

Özet: Hint yağındaki zehirli protein ishal, karın ağrısı, kusma ve mide ekşimelerine yol açabilir.


Sivilce İzlerine Hint Yağı Tarifi

  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı Hint yağı


1. Malzemeleri bir kapta karıştırın.

2. Daha önceden temizleyip kuruttuğunuz yüzünüze, özellikle sivilce izlerinin üzerine karışımı sürün.

3. 5-10 dakika bu şekilde kaldıktan sonra soğuk su ile durulayın.

4. Sivilce izleri iyice yok olana kadar günlük olarak bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.


Sonuç

Hint yağı, insanların binlerce yıldır kullandığı çok amaçlı bir bitkisel yağdır. Bu yağ Ricinus communis bitkisinin tohumlarından yağ elde edilerek yapılır. Hint yağı, ara sıra kabızlık için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir ancak kramp ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir ve kronik kabızlığı tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Hint yağı, ciltteki nemi korumaya yardımcı olabilir. Mağazada satın alınan bu doğal alternatif ürünlerin güvenli olduğu düşünülse de, bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Hint yağı, yeni dokuların büyümesini uyararak kuruluğu azaltır ve ölü cilt hücrelerinin birikmesini önleyerek yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Yapılan tüp ve hayvan çalışmaları incelendiğinde hint yağının ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan risinoleik asit bakımından yüksek olduğu görülmüştür. Hint yağı, iltihaplanma ile savaşmaya, bakterileri azaltmaya ve tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olur. Bu yüzden bunların hepsi doğal bir sivilce ilacı arayanlar için faydalı olabilir. Bunun yanı sıra, hint yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olacağı için kullanmadan önce test yapmaları önerilir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Kelly, Anthony J, et al. “Castor Oil, Bath and/or Enema for Cervical Priming and Induction of Labour.” The Cochrane Database of Systematic Reviews, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23881775

2. Tunaru, Sorin, et al. “Castor Oil Induces Laxation and Uterus Contraction via Ricinoleic Acid Activating Prostaglandin EP3 Receptors.” U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 5 June 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384204/

3. Ghazikhanlou Sani, Karim, et al. “A Comparison of the Efficacy, Adverse Effects, and Patient Compliance of the Sena-Graph®Syrup and Castor Oil Regimens for Bowel Preparation, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3862068/

4. Saraf, Swarnlata, et al. “Comparative Measurement of Hydration Effects of Herbal Moisturizers.” Pharmacognosy Research, Medknow Publications Pvt Ltd, May 2010, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141305/

5. Sánchez-Guerrero, Inmaculada María, et al. “Angioedema-like Allergic Contact Dermatitis to Castor Oil.” Contact Dermatitis, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2010,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20536483

6. Narayanan, Siva, et al. “Comparison of Pressure Ulcer Treatments in Long-Term Care Facilities: Clinical Outcomes and Impact on Cost.” U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2005,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15931146

7. Vieira, C, et al. “Effect of Ricinoleic Acid in Acute and Subchronic Experimental Models of Inflammation.” Mediators of Inflammation, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2000,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781768/

8. Tanghetti, Emil A. “The Role of Inflammation in the Pathology of Acne.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, Matrix Medical Communications, Sept. 2013, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780801/

9. Hassanzadeh, Parvin, et al. “Bacterial Resistance to Antibiotics in Acne Vulgaris: an in Vitro Study.” Indian Journal of Dermatology, Medknow Publications, 2008, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763741/

10. Al-Mamun, M Abdulla, et al. “Characterization and Evaluation of Antibacterial and Antiproliferative Activities of Crude Protein Extracts Isolated from the Seed of Ricinus Communis in Bangladesh.” U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942971/

11. Taghipour, Kathy, et al. “Allergic Axillary Dermatitis Due to Hydrogenated Castor Oil in a Deodorant.” Contact Dermatitis, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2008,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18279156

12. Al-Tamimi, Faisal A, and Ahmad E M Hegazi. “A Case of Castor Bean Poisoning.” Sultan Qaboos University Medical Journal, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2008, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3087745/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/