Acil.Net

Küçük Mucize Hünnap

#

Yazan, Selvanur Kara
08.04.2020 21:42 (Güncellendi 14.05.2020 16:37)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Küçük Mucize Hünnap

Güney Asya’ya özgü olan, son zamanlarda dünya çapında bilinmeye başlanan hünnap meyvesi ülkemizde çoğunlukla Akdeniz ve Ege bölgelerinde bulunmaktadır.

Bu küçük hünnap meyvesi uzun çalılarda veya ağaçlarda yetişmektedir (Zizipus jujuba). Olgunlaştığında koyu kırmızı renkte ve üzeri kırışmış bir görüntü alır. Hem yaş hem de kurutulmuş olarak tüketilmektedir. Çin’de binlerce yıldır alternatif tıp tedavisinde kullanılmaktadır.


1. Hünnap Zengin Besin İçeriğine Sahiptir

100 gr hünnap günlük almanız gereken meyve porsiyonunuzu karşılamaktadır. (1,2)

Kalori79 kcal
Protein1 g
Karbonhidrat20 g
Lif10 g
C VitaminiGünlük alım değerinin %77'si
PotasyumGünlük alım değerinin %5'i


Zengin lif içeriği ve düşük kalorili olması sebebiyle hünnap harika ve sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Antioksidan ve bağışıklık sistemine yardımcı olan C vitamini, tiamin ve riboflavin içerikleri sırasıyla yaklaşık olarak 192-359 mg/100 gr., 0.04-0.08 mg/100 gr. ve 0.05-0.09 mg/100 gr.’dır. Toplam fenolik madde içerikleri ise 5.18-8.53 mg/gr. arasında değişmektedir (3).

Ayrıca kas kontrolünde ve elektrolit dengesinde hayati rol oynayan potasyum içermektedir (1).

ÖZET: Hünnap düşük kalorili yüksek lifli ve polifenol bakımından zengin bir meyvedir. Ayrıca C vitamini ve potasyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller içermektedir.


2. Sindirim Sistemini Geliştirmektedir

Hünnapın yüksek lif içeriği sindirimi geliştirmeye yardımcı olabilir. Meyvede bulunanan karbonhidratların yaklaşık %55’i faydalı sindirim etkileriyle bilinen liflerden gelmektedir (1, 2, 4,5).

Ayrıca, hünnap ekstraktları mide ve bağırsaklarınızın iç yüzeyini güçlendirmede yardımcı olabilir, bağırsaklarda bulunabilecek bakterilerin zarar görme riskini azaltır (6).

Özet: Hünnap diyet lifi içeriği sayesinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır.


3. Antioksidan Kapasitesi Yüksektir

Hünnap yüksek oranda C vitamini ve fenolik bileşikler içermektedir (3). Antioksidanlar aşırı serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir (7).

Antioksidan alımı serbest radikallerin sebep olduğu karaciğer hastalıkları, tip 2 diyabet gibi hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca hünnap meyvesi içerdiği antioksidanlar sayesinde tümörler üzerinde tedavi edici özellik göstermektedir (8,9).

Özet: Hünnapın yüksek antioksidan kapasitesi serbest radikaller nedeniyle oluşan tip 2 diyabet, karaciğer ve kanser türleri üzerine olumlu etki göstermektedir.


4. Şeker Hastaları İçin Alternatif Bir Yiyecektir

Bir çalışmada antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap, polisakkaritlerinin serbest radikallerle mücadele edebileceği zararlı hücreleri etkisiz hale getirebileceği belirlenmiştir (10).

Azalan iltihaplanma ve serbest radikallerin seviyeleri tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir (11).

Özet: Hünnap meyvesi şeker hastalarının hücre hasarları üzerinde içerdiği C vitamini ve polifenoller ile tedavi edilmesine yarar sağlar.


5. Beyin Fonksiyonlarındaki Hasarları İyileştirir

Hünnap, beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Son araştırmalar bu etkilerin antioksidanlardan kaynaklanabileceğini göstermektedir.

Yapılan bir araştırmada hafızada etkili olan beynin hipokampüs bölgesi nöronlarında hasar bulunan farelere oral olarak hünnap meyvesi uygulanmış ve olumlu etkileri görülmüştür (12).

Hünnap çekirdeği ekstraktlarının alzheimer hastalığının neden olduğu unutkanlığa yardımcı olabileceğini göstermektedir (13).

Özet: Beyin fonksiyonları üzerinde önemli etkiler gösterdiği çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Ayrıca alzheimer hastalığı kaynaklı unutkanlığı giderdiği belirlenmiştir.


Hünnap Nasıl Yenir?

Hünnap küçük ve tatlı bir meyvedir. Kurutulmuş ve düz olmayan bir dokuya sahiptirler ve elmaya benzer bir tatları vardır. Çekirdekleri çıkarılarak yenmelidir.

Kurutulmuş hünnaplar da mevsimsel zamanı geçtikten sonra kullanılabilir. Ancak kurutulmuş meyvelerin kalorileri de taze meyvelerden daha yüksektir. Tüketirken bunları unutmayın!

Ayrıca hünnapın sirke ve reçel olarak da kullanımı vardır.

ÖZET: Hünnap meyveleri atıştırmalık olarak yenebilir. Kurutulmuş hünnaplarda şeker yüksektir ve diyetinizde ona göre alınmalıdır.


Hünnap Reçeli Tarifi

Malzemeler:

1 kg hünnap meyvesi

1 kg şeker

2 lt su

Yarım limon suyu

Hazırlanışı

Parçalanmış hünnap meyveleri suda 110 C’de kaynatıldıktan sonra şeker ilave edilmiştir. Şekerle birlikte karıştırıldıktan sonra limon suyu ilave edilerek soğumaya bırakılmıştır.


Sonuç

Hünnap meyvelerinin kalorileri düşük, lif ve besin içeriği bakımından zengindir. Zengin besin içeriği ile tip 2 diyabet, sindirim sistemi ve karaciğer rahatsızlıkları üzerine sağlık yararları sağlamaktadırlar. Ayrıca beyin fonksiyonları üzerinde de olumlu etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Alzheimer hastalığının etkisini de azaltmaktadır. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilse de taze olarak tüketilmesi önerilmektedir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Miklavčič Višnjevec, A., Baruca Arbeiter, A., Hladnik, M., Ota, A., Skrt, M., Butinar, B., ... & Poklar Ulrih, N. (2019). An Integrated Characterization of Jujube (Ziziphus jujuba Mill.) Grown in the North Adriatic Region. (Kuzey Adriyatik Bölgesi'nde Yetiştirilen Hünnapın (Ziziphus jujuba Mill.) Bütünleşik Karakterizasyonu) Food Technology & Biotechnology, Gıfda Teknolojisi ve biyoteknolojisi  57(1). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31316273 

2. Amerika Ulusal Tarım Bakanlığı Veri Tabanı https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168151/nutrients

3. Li, J.W., Fan, L.P., Ding, S.D., Ding, X.D., 2006. Nutritional composition of five cultivars of chinese jujube. (Çin hünnap çeşitlerinin besin bileşimi)  Food Chemistry  Gıda Kimyası 103(2): 454-460. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460600673X 

4. Holscher, H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. (Diyet lifi ve prebiyotikler ve gastrointestinal mikrobiyota). Gut microbes, 8(2), İyi mikroplar  172-184. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28165863   

5. Capuano, E. (2017). The behavior of dietary fiber in the gastrointestinal tract determines its physiological effect. (Diyet lifinin gastrointestinal sistemdeki davranışı fizyolojik etkisini belirler) Critical reviews in food science and nutrition, 57(16), Gıda bilimi ve beslenmesinde eleştirel incelemeler 3543-3564. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27229126 

6. Yue, Y., Wu, S., Li, Z., Li, J., Li, X., Xiang, J., & Ding, H. (2015). Wild jujube polysaccharides protect against experimental inflammatory bowel disease by enabling enhanced intestinal barrier function. (Yabani hünnap polisakkaritleri, bağırsak bariyeri fonksiyonunu iyileştirerek deneysel enflamatuar bağırsak hastalığına karşı koruma sağlar). Food & function, Gıda ve fonksiyon, 6(8), 2568-2577. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/fo/c5fo00378d/unauth#!divAbstract

7. F Whayne, T., P Saha, S., & Mukherjee, D. (2016). Antioxidants in the practice of medicine; what should the clinician know. (Tıp uygulamasında antioksidanların kullanılması) Cardiovascular & Haematological Disorders-Drug Targets (Formerly Current Drug Targets-Cardiovascular & Hematological Disorders), Kardiyovasküler ve Hematolojik Bozukluklar-İlaç Hedefleri (Uyuşturucu Hedefleri-Kardiyovasküler ve Hematolojik Bozukluklar) 16(1), 13-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27296476 

8. Li, S., Tan, H. Y., Wang, N., Zhang, Z. J., Lao, L., Wong, C. W., & Feng, Y. (2015). The role of oxidative stress and antioxidants in liver diseases. (Oksidatif strees ve ve antioksidanların karaciğer hastalıkları üzereinde rolü) International journal of molecular sciences, 16(11), 26087-26124. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4661801/ 

9. Mut-Salud, N., Álvarez, P. J., Garrido, J. M., Carrasco, E., Aránega, A., & Rodríguez-Serrano, F. (2016). Antioxidant intake and antitumor therapy: toward nutritional recommendations for optimal results. (Antioksidan alımının anti tümör aromaterepi: beslenme yönelik opitmal geri dönüşler) Oxidative medicine and cellular longevity, 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4670692/ 

10. Zhang, L., Liu, X., Wang, Y., Liu, G., Zhang, Z., Zhao, Z., & Cheng, H. (2017). In vitro antioxidative and immunological activities of polysaccharides from Zizyphus Jujuba cv. Muzao. (Polisakkaritlerin in vitro antioksidatif ve immünolojik aktiviteleri)  International journal of biological macromolecules, Uluslararası biyolojik makromoleküller dergisi, 95, 1119-1125. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27815124 

11. Creager, M. A., Lüscher, T. F., prepared with the assistance of, Cosentino, F., & Beckman, J. A. (2003). Diabetes and vascular disease: pathophysiology, clinical consequences, and medical therapy: Part I. (Diyabet ve vasküler hastalık: patofizyoloji, klinik sonuçlar ve tıbbi tedavi: Bölüm I) Circulation, 108(12), 1527-1532. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23641007 

12. B. Li, L. Wang, Y. Liu et al., “Jujube promotes learning and memory in a rat model by increasing estrogen levels in the blood and nitric oxide and acetylcholine levels in the brain,” (Hünnap, beyindeki kan ve nitrik oksit ve asetilkolin düzeylerindeki östrojen seviyelerini artırarak bir sıçan modelinde öğrenme ve hafızayı teşvik eder ).Experimental and Therapeutic Medicine, vol. 5, no. 6, pp. 1755– 1759, 2013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3702657/ 

13. Park, H. J., Jung, I. H., Kwon, H., Yu, J., Jo, E., Kim, H., ... & Ryu, J. H. (2019). The ethanol extract of Zizyphus jujuba var. spinosa seeds ameliorates the memory deficits in Alzheimer's disease model mice. (Zizyphus jujuba var. spinosa tohumları, Alzheimer hastalığı model farelerindeki hafıza açıklarını iyileştirir). Journal of ethnopharmacology, Etnofarmakoloji dergisi, 233, 73-79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30605739 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın