Acil.Net

Kutsal Meyve Hurma ve 7 Faydası

#

Yazan, Merve Görmez
24.03.2020 00:59 (Güncellendi 14.05.2020 21:16)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Kutsal Meyve Hurma ve 7 Faydası

Arap Yarımadası ve Afrika’da bolca yetişen palmiyegillerden olan hurma ağacının meyvesi olan hurma, birçok vitamin ve mineral içermektedir. Binyıllardır tarımı yapılan ve pek çok farklı çeşidi olan bu meyve, tarih boyunca insanların faydalandığı bir besin olmuştur. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde dahi zikredilen, İncil’de de karşımıza çıkan hurma, inananları tarafından neredeyse kutsal bir meyve olarak görülmüştür. 

Hurmanın bu şöhreti elbette faydalarından bağımsız olmayacaktır. İşte hem tatlı hem de şifa deposu hurmanın sağlığımıza olan faydalarından 6 tanesi:


1. Besleyici Bir İçeriğe Sahiptir

Hurma, yetiştirildiği bölgeye göre çeşitlenmekte ve isimler almaktadır. Ülkemizde en yaygın olan türleri ise Medine(Mebrum), Kudüs(Medjul), Tunus(Deglet noor) ve Acve hurmalarıdır. Hurmaların besin içerikleri çeşidine ve olgunluğuna göre değişebilir ancak genel olarak 100 gram hurma için ortalama besin değerleri şu şekildedir(1) (2) :


Kalori277-282 Kcal
Karbonhidrat75 gr
Lif7 gr
Protein2 gr
PotasyumGünlük alınması gereken miktarın %20'si kadar
ManganezGünlük alınması gereken miktarın %15'i kadar
MagnezyumGünlük alınması gereken miktarın %14'ü kadar
KalsiyumGünlük alınması gereken miktarın %6,4'ü kadar

Ayrıca içerisinde demir, Vitamin B6 ve fosfor da bulunduran hurma, antioksidan özelliği güçlü bir içeriğe de sahiptir. 

Özet: Hurma, kurutulmuş bir meyve olması sebebiyle yüksek kaloriye sahip olsa da içerisinde bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan bulunmaktadır.


2. İçerdiği Polifenollerle Pek Çok Hastalıktan Korur

 Bitkilerin içinde doğal olarak bulunan bileşiklere polifenol denmektedir. Polifenoller, bitkilere antioksidan özellik kazandıran ve çeşitli hastalıklardan koruyan çok önemli unsurlardır. Fenolik asit, flavonoidler ve karotenoidler, hurmada bulunan söz konusu polifenol türlerindendir. Hurmayı, çoğu kuru meyveden daha faydalı yapan antioksidan etkiyi sağlarlar.(3) 

Ayrıca, anti-inflamatuvar özellikleriyle bilinen bu polifenollerin bazı kanser türlerinin, diyabetin, kalp hastalıklarının ve Alzheimer’ın dahi oluşum riskini azalttığı bilinmektedir. (4) (5) (6)

Özet: Hurma, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuvar özellikte olan polifenollerden bol miktarda bulundurur ve bu sayede, kanser, kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltabilir. 


3. Sindirim Sistemini Olumlu Yönde Etkiler

Lif açısından zengin besinler, bağırsak sağlığının korunması ve sindirim sisteminin işleyişinde birincil rol oynar. Hurma da yüksek oranda lif içermesi sayesinde, sindirim sağlığını korumak için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Tunus geleneksel tıbbında hurma, kabızlığın tedavisinde kullanılmıştır.(7)    

Hurmayı sindirim konusunda öne çıkaran asıl özelliği, hem çözünebilir hem de çözünemez lifleri içermesidir. Zira çözünemeyen lifler, dışkıya katkı sağlamakta ve yiyeceklerin mide ve bağırsaklarda daha hızlı sindirilmesini sağlayarak kabızlığı önlemektedir. (8) (9)

Ayrıca lif ve potasyum bakımından zengin yiyecekler kronik ishal durumunda kaybedilebilen elektrolitlerin yerini almasını ve çoğaltılmasını sağlayabilir. Hurma bu konuda da idealdir.(10)

21 gün boyunca günde 7 tane hurma tüketen 21 kişinin, tüketmedikleri zamana oranla bağırsak faaliyetlerinde önemli ölçüde bir gelişme olduğu kaydedilmiştir. (11)

Özet:  Çözünebilir ve çözünemez lifler ve potasyum bakımından zengin olması hurmayı, bağırsak faaliyetleri ve sindirim sistemi açısından son derece faydalı bir besin yapar.


4. Beyin Sağlığını Koruyabilir

Laboratuvar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre hurmanın beyin fonksiyonlarını iyileştirmede önemli bir rolü olabileceği görülmektedir. 

Çünkü hurma, çok iyi bir lifi kaynağıdır. Fenolikler ve antosiyaninler, ferulik asit, protokateik asit ve kafeik asit gibi doğal antioksidanlar bakımından zengindir. Bu antioksidanlar beyinde oluşabilecek inflamasyonlara ve oksidatif strese karşı koruyucudur. (12)

Bazı çalışmalar hurmanın, beyinde plak oluşturabilen amiloid beta proteinlerinin aktivitesini azaltmak için faydalı olduğunu göstermiştir. Söz konusu plak oluşumu, beyin hücreleri arasındaki interaksiyona zarar verebilir, beyin hücrelerinin ölümüne ve dolayısıyla Alzheimer hastalığına sebep olabilir. Hurma ise tüm bunları engelleyebilecek bir içeriğe sahiptir. (13) (14)

Özet: Her ne kadar insanlar üzerindeki çalışmalar henüz yeterli değilse de, hurmanın güçlü fenolik içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarını çeşitli hasarlardan ve rahatsızlıklardan koruyabileceği söylenebilir.


5. Kemik Sağlığına Destek Olabilir

Hurma, sağlıklı kemikleri besleyen besinlerden olan bor içermesi sebebiyle kemiklerimiz için de faydalı olabilmektedir. (15) 

Araştırmalar, hurma gibi kurutulmuş meyvelerde önemli miktarda bulunan fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin, bu meyveleri kemikleri güçlendirmek ve osteoporoz gibi ağrılı ve zayıflatıcı hastalıklarla mücadele etmek için süper bir besin haline getirdiğini ortaya koymaktadır. (5)

Özet: Hurma, içeriğindeki bor ve zengin mineraller sayesinde kemikleri güçlendirebilir ve kemik hastalıklarıyla mücadele edebilir.


6. Normal Doğumu Kolaylaştırır

Çeşitli çalışmalara göre hurma tüketimi, kadınlarda hem normal doğum ihtimalini artırmak hem de doğum süresini kısaltmak gibi etkilere sahiptir. (16)

Hamileliğinin son 4 haftasında günde 6 adet hurma tüketen 69 kadının, tüketmeyen kadınlara göre normal doğum yapma ihtimalinin %20 daha fazla ve doğum süresinin ise daha kısa olduğu görülmüştür. Hurmanın bu faydasının hurmada bulunan, oksitosinin vücuttaki etkilerini taklit ettiği görünen bileşiklerden kaynaklanıyor olabileceği düşünülmektedir. Zira oksitosin, doğum sırasında doğum kasılmalarına neden olan bir hormondur. (17)

Yine bir başka çalışmada, gebeliğin 37. haftasından başlayarak günlük 70-76 gram hurma tüketen 91 gebe kadında benzer sonuçlar bulunmuştur. Doğum süreçleri, hurma tüketmeyenlere göre ortalama 4 saat daha azdır. (16)

Özet: Hurma, normal doğumun gerçekleşmesi ihtimalini artırabilmekte, doğumu kolaylaştırmakta ve doğum süresinin kısalmasını sağlayabilmektedir.


Hurmayı Öğünlerinize Katmanın Farklı Yolları da Var: 

Hurma Çekirdeği ve Hurma Pekmezi

Son derece şifalı bir meyve olan hurmanın, hem çekirdekleri, hem çekirdeklerinden elde edilen yağ hem de pekmezi de aynı şifayı barındırıp size istediğiniz gibi tüketme imkanı sağlar. 

Tıpkı yukarıda bahsedildiği gibi, hurma çekirdekleri ve hurma pekmezi antioksidan özelliği güçlü olan polifenoller yönünden çok zengindir. Bu sayede kalp ve damar hastalıkları dahil pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde rol oynayabilirler. Hurma çekirdeği ayrıca oleik asit ve diyet lifi içerirken hurma pekmezi anti-bakteriyel özelliğe de sahiptir.(18) (19) 

Hurma çekirdeği yağı da son zamanlarda kozmetik sektöründe karşımıza çıkabilmektedir. Çünkü bu yağın cildi ve saçları nemlendirebilmekte, yaşlılığın sebep olduğu etkilerle mücadele edebilmektedir. 

Peki, hurma çekirdeği nasıl kullanılır? 

Bunun için çekirdekleri kurutup öğütmek en ideal yoldur.

3 gün boyunca hurma çekirdeklerini kuruttuktan sonra öğütüp toz haline getirebilir ve kahve yerine bu öğütülmüş çekirdeklerini kullanarak içecek yapabilirsiniz. 

Veya kendi yaptığınız kek ve kurabiyelere de katarak tüketmeniz mümkün. 

Geleneksel olarak da kullanıldığı gibi hurma çekirdeğini hayvan yemi olarak kullanmanız yem verimliliğini artırabilmektedir. (20)


Sonuç

Kimi inananlarca kutsal görülen bir meyve olan hurma, öğünlere eklenmesi kolay, şekerin yerini tutabilecek kadar tatlı ve lezzetli bir besindir. Çeşitli vitamin ve mineraller, hurmayı antioksidan deposu haline getiren polifenoller ve lifler bakımından zengin bir meyve olan hurma,  bu içeriği ile kalp ve damar hastalıklarından Alzheimer’a, sindirim sistemi bozuklarından kemikte oluşabilecek problemlere kadar pek çok rahatsızlığa karşı koruyucu ve tedavi edici özelliktedir. Ayrıca normal doğum ihtimalini artırabilir ve doğum sürecini kısaltabilir. Hurmanın çekirdeği ve hurmadan elde edilen pekmez de hurmanın faydalarını aynı şekilde ihtiva eder. Dolayısıyla öğünlerinize katmanızın kolay olduğu, tatlandırıcı özellikli lezzetli ve faydalı bir meyvedir hurma. Ancak kalorisinin nispeten yüksek olması sebebiyle dikkatli tüketimi gerektirir. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. “Hurma”, ABD Tarım Bakanlığı, Tarımsal Araştırma Birimi, https://fdc.nal.usda.gov/index.html

2. “Medjul Hurma”, Tarım Bakanlığı, Tarımsal Araştırma Birimi, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168191/nutrients

3. Vinson JA, Zubik L, Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants, PubMed,  ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15670984

4. Arshad H Rahmani, Salah M Aly, Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992385/

5. Al-Farsi MA, Lee CY, Nutritional and functional properties of dates: a review, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18949591

6. FM Roleira ve arkadaşları, Plant derived and dietary phenolic antioxidants: anticancer properties, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25863633  

7. Abdellaziz Souli ve arkadaşları, Effects of Dates Pulp Extract and Palm Sap (Phoenix dactylifera L.) on Gastrointestinal Transit Activity in Healthy Rats, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4098977/

8. “Soluble vs. insoluble fiber”, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi – MedLine Plus, https://medlineplus.gov/ency/article/002136.htm

9. Jing Yang, Hai-Peng Wang, Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/

10. “Diarrhea”, Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi, http://www.ccw.columbia.edu/patient-care/nutrition-guidelines/coping-side-effects-therapy/diarrhea  

11. Eid N., Osmanova H, Impact of palm date consumption on microbiota growth and large intestinal health: a randomised, controlled, cross-over, human intervention study, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26428278

12. Selvaraju Subash ve arkadaşlarıDiet rich in date palm fruits improves memory, learning and reduces beta amyloid in transgenic mouse model of Alzheimer's disease, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484046/

13. Musthafa Mohamed Essa, Mohammed Akbar, Beneficial effects of date palm fruits on neurodegenerative diseases, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı http://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994443/

14. M. Paul Murphy ve Harry LeVine, III, Alzheimer’s Disease and the β-Amyloid Peptide, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813509/

15. Julie Garden-Robinson, Sherri Nordstrom Stastny, Nourish Your Bones, North Dakota State Üniversitesi Yayınları, https://www.ag.ndsu.edu/publications/food-nutrition/nourish-your-bones

16. Kordi M., Meybodi FA., Effect of Dates in Late Pregnancy on the Duration of Labor in Nulliparous Women, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29033994

17. Al-Kuran O. Ve arkadaşlarıThe effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280989

18. Hajer Taleb ve arkadaşları, The Antibacterial Activity of Date Syrup Polyphenols against S. aureus and E. Coli, PubMed, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Tıp Kütüphanesi Veritabanı https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768629/

19. Moran Brouk, Ayelet Fishman, Antioxidant Properties and Health Benefits of Date Seeds, Springer Link Online Veritabanı, https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4899-7662-8_16

20. Mohamed Al-Farsi, Date seeds: Usage of date seed extract in health, ResearchGate, https://www.researchgate.net/publication/259493242_Date_seeds_Usage_of_date_seed_extract_in_health

Benzer Makaleler

Yorum Yapın