Acil.Net

Pilatesin Kilo Kaybı ve Sağlığa Yönelik 6 Faydası

#

Yazan, Selvanur Kara
29.03.2020 14:40 (Güncellendi 12.05.2020 03:15)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Pilatesin Kilo Kaybı ve Sağlığa Yönelik 6 Faydası

Son yıllarda, pilatesin vücut bakım yöntemi olarak popülaritesi oldukça artmıştır. 

Pilates yöntemi 1920'lerin başında Joseph Hubertus Pilates tarafından oluşturulmuştur. H. Joseph Pilates bu yöntemi, omurga stabilizasyonunu sürdürürken kas gücünü, dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak amacıyla bir egzersiz programı olarak tasarlamıştır (1).


1. Pilates Esnekliğinizi Artırır

Pilates ile kasların uzunluğunun, gerilmesinin ve ekİlemlerdeki hareketliliğin artması sağlanmaktadır (2).

Pilates yoga gibi kolay hareketleri içermez. Ancak esnek bir vücut daha rahat günlük yaşamınızı sürdürmenizi sağlar.

Düzenli bir şekilde yapıldığında vücudunuza esneklik kazandırır ve vücut kompozisyonuna destek verir (3). Ancak bu yararların daha fazla araştırma ile kanıtlanması gerekmektedir.

ÖZET: Pilates ile vücut hareketliliğiniz artar ve vücudunuzun esneklik kazanmasına olanak sağlar. Ancak bu etkilerin daha fazla çalışmayla kanıtlanmasında fayda vardır.


2. Kasların Güçlenmesini ve Vücut Kompozisyonunun Sağlıklı Olmasını Sağlar

Yapılan her spor egzersizlerinde olduğu gibi pilatesin günlük yaşamınızı kolaylaştırdığı ve güne zinde başlamanızı sağladığı bir gerçektir.

Pilates eğitiminin sağlıklı yetişkinlerin esneklik, vücut kompozisyonu ve sağlık durumlarına etkilerini değerlendirmek için gözlemsel bir çalışmada 16 kişiden oluşan bir örneklem için bir güç analizi hesaplanmıştır. Sonuç olarak, pilates egzersizlerinin sağlıklı erişkinlerde esnekliği artıracağı sonucuna varılmıştır (4).

ÖZET: Pilates ile kasların güçlenmesi sağlanır ve vücut duruşuna katkı sağlamaktadır. Yapılan çalışmalar da esnekliği artırdığı ve kasların güçlendiğini göstermektedir.


3. Pilates ile Duruş Bozukluklarınıza Çözüm Bulabilirsiniz

İyi bir duruş, güçlü bir omurga ile desteklenen hizalamanın yansımasıdır. Hareketlerimizi özgürce yapabilmeliyiz ancak duruşumuza dikkat etmeliyiz. 

Pilates hareketinin temellerinden sonra mat ve ekipmanları ile yapılması, vücudun kuvvet ve uyum göstermesini sağlamaktadır. Birçok kişinin sırt ağrıları nedeniyle pilates yaptığı ve sonuç olarak rahat bir yaşam sürdüğü bir çalışmada belirtilmiştir (5).

Dansçıların dinamik duruşlarının üzerinde yapılan bir çalışmada pilates yapılmasıyla vücut uyumunun artış gösterdiği saptanmıştır (6).

ÖZET: Pilates ile duruş bozuklularına çözüm bulabilir ayrıca bu neden ile olan sırt ağrılarını da giderebilirsiniz.

 

4. Pilates ile Zayıflayabilir ve İstediğiniz Vücut Ölçülerine Sahip Olabilirsiniz

Pilatesi düzenli olarak uygularsanız vücudunuzu değiştirir. Uzun, güçlü kaslar ve daha yalın bir görünüm yaratmasıyla bilinen pilates; kasları dengeler, güzel duruşu destekler ve size rahatlıkla ve zarafetle hareket etmeyi öğretir (4). Bu durum sizi zinde ve formda hissettirir.

Kilo vermek istiyorsanız, aldığınızdan daha fazla kalori yakmanız gerekmektedir. Fitness yöntemi olarak pilates size yardımcı olacaktır. Aerobik aktivite ile birleştirildiğinde pilates başlıca zayıflama aracı haline gelir. 

ÖZET: Pilatesi düzenli olarak uyguladığınızda hem kaslarınızı hem esnekliğinizi geliştirirken zayıflamanıza da olanak sağlamaktadır. Diğer zayıflama yöntemleriyle birleştirildiğinde daha yüksek sonuçlar alabilirsiniz.


5. Pilates Fizik Tedavi Yöntemleriyle Birlikte Kullanılmaktadır

Kronik bel ağrısı olan 48 yaşındaki bir erkeğe ait bir vaka çalışmasında, pilates egzersizlerinin hasta programlamasına dahil edildiği altı fizik tedavi seansından sonra ağrı yoğunluğu skalasında %85.1, fonksiyonel bir sakatlıkta %87.7 düzelme olduğunu ortaya koymuştur (7).

ÖZET: Pilates, fizik tedavi yöntemlerinin yanında kullanılarak hastanın ağrı yoğunluğunun azaldığını göstermektedir ve önerilmektedir.

DİKKAT: Listelediğimiz faydaların olumlu sonuç vermesi için pilates hareketlerinin sağlığınıza olumsuz bir etki göstermemesi için herhangi bir fiziksel rahatsızlığınız bulunuyorsa doktorunuza başvurmadan bu hareketleri uygulamaya başlamamalısınız.


SONUÇ

Pilates kaslara dayanıklılık sağlamaktadır, vücudun esnekliğini artırarak yaşam kalitenizi yükseltmektedir. Yapılan çalışmalar duruş bozukluğu nedeniyle oluşan sırt ağrılarının oluşumunu azaltıp ortadan kaldırabileceğini göstermiştir. Diğer aktivitelerin yanında pilatesin de eklenmesiyle fazla kilolarınızdan kurtulabilir ve istediğiniz vücut ölçülerine sahip olabilirsiniz.

Yapılan çalışmalar fiziksel rehabilitasyon yanında pilates hareket ve ekipmanlarının kullanıldığında hastalık üzerinde yüksek oranda iyileşme yaşandığını göstermiştir.


NOT: Yapılan çalışmalarının olumlu sonuçlarını bir kenarda tutarsak, pilates hareketlerinin bir rahatsızlık durumunda veya kilo kaybı için uygulanmasından önce doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

KAYNAKLAR

1. Shedden, M., & Kravitz, L. (2006). Pilates exercise a research-based review. Pilatese dayalı bir araştırma Journal of Dance Medicine & Science, 10(3-4), 111-116. https://www.ingentaconnect.com/content/jmrp/jdms/2006/00000010/F0020003/art00006 

2. Geremia JM, Iskiewicz MM, Marschner RA, Lehnen TE, Lehnen AM. Effect of a physical training program using the Pilates method on flexibility in elderly subjects. (Pilates yöntemini kullanan bir beden eğitimi programının yaşlı bireylerde esneklik üzerine etkisi). Age (Dordr). 2015;37(6):119. https://link.springer.com/article/10.1007/s11357-015-9856-z 

3. Muscolino, J. E., & Cipriani, S. (2004). Pilates and the “powerhouse (Pilates ve “güç merkezi” —I). Journal of bodywork and movement therapies, Üstyapı ve hareket terapileri dergisi 8(1), 15-24. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1360859203000573 

4. Segal, N., Hein, J., Basford, J., 2004. The effects of Pilates training on flexibility and body composition: an observational study. (Pilates eğitiminin esneklik ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri: gözlemsel bir çalışma). Archives of Physical Medicine and Rehabilitation Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Arşivleri 85, 1977–1981. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15605336 

5. Lin HT, Hung WC, Hung JL, Wu PS, Liaw LJ, Chang JH. Effects of pilates on patients with chronic non-specific low back pain: a systematic review.(Pilatesin kronik spesifik olmayan bel ağrısı olan hastalar üzerindeki etkileri: sistematik bir derleme).  J Phys Ther Sci. 2016;28(10):2961-2969. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088161/ 

6. McMillan, A., Proteau, L., & Lèbe, R. M. (1998). The effect of Pilates-based training on dancers' dynamic posture. Pilates'e dayalı eğitimin dansçıların dinamik duruşu üzerindeki etkisi. Journal of Dance Medicine & Science, 2(3), 101-107. https://www.worldcat.org/title/effect-of-pilates-based-training-on-dancers-dynamic-posture/oclc/42744162 

7. Bryan, M., & Hawson, S. (2003). The benefits of Pilates exercise in orthopaedic rehabilitation. (Ortopedik rehabilitasyonda Pilates egzersizinin faydaları). Techniques in Orthopaedics, Ortopedide teknikler 18(1), 126-129. https://www.semanticscholar.org/paper/The-Benefits-of-Pilates-Exercise-in-Orthopaedic-Bryan-Hawson/7673a78a28b0304d15ccf8dfd20ecfa9c7e0a8ba 

Benzer Makaleler

Yorum Yapın