Acil.Net

Kabak ve Balkabağının Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 18:24 (Güncellendi 17.08.2020 18:35)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Kabak ve Balkabağının Faydaları

Kabak, dünyadaki en çok tercih edilen ve lezzetli yiyeceklerden biridir.  Sağlık açısından bakıldığında birçok faydasını görebiliriz. (3)

Kabak temel olarak botanik bir sebze olmasına rağmen, genellikle bitki tohumları içerdiğinden meyve olarak kabul edilir. Kabak, dört çeşit Cucurbitaceae sebze familyasından birine aittir. Bu etli sebzeler kabukla korunur. 7500 yıl önce Meksika ve Orta Amerika'dan geldiği söylenmektedir ve birçok kabak çeşidi vardır.  İşte çok lezzetli kabağın faydaları:


1. Kabağın Besin Değerleri

205 gram pişmiş balkabağının besin değerleri şunlardır: (2)

Kalori21 kcal
Protein1.05 g
Karbonhidrat4.21 g
Şeker3.16 g


Özet: Balkabağı vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir ve kalori miktarı düşüktür. 


2. Akciğer Sağlığına Destek Olur

Kabağın yüksek miktarda sahip olduğu vitamin, A vitaminidir. Araştırmalar, özellikle sigara dumanı gibi kanserojenlere sürekli maruz kalan kişiler için, A vitaminin amfizemdeki azalma ile bağlantılı olduğunu göstermiştir. Kabakta akciğer kanseri oluşumundaki azalmaya bağlı olan beta-kriptoksantin adında önemli bir karotenoid de mevcuttur. Akciğer kanseri bu korkunç hastalığın en yaygın biçimlerinden biridir. Bu yüzden A vitamini içeren gıdaların tüketimi önemli bir etkendir. (6)

Özet: Araştırmalar, özellikle sigara dumanı gibi kanserojenlere sürekli maruz kalan kişiler için, A vitaminin amfizemdeki azalma ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.


3. Astımın Belirtilerini Hafifletir

Kabağın antioksidan ve antienflamatuar özellikleri astımın belirtilerini hafifletme ilişkilendirilmiştir. Astıma neden olan tahriş, kabağın içinde bulunduğu bir diyet ile ortadan kalkabilir. (5)

Özet: Astıma neden olan tahrişin, kabağın içinde bulunduğu bir diyet ile ortadan kalkabileceği bilinmektedir.


4. Kan Dolaşımını Düzenler 

Birçok kabak çeşidi, kırmızı kan hücrelerinin temel bileşenleri olan yüksek seviyede demir ve bakır içerir. (4) 

Diyetinize yeterli miktarda kabak eklediğiniz takdirde, oksijenlenmeyi, beyin fonksiyonunu ve vücudun enerji seviyesini artıran kan dolaşımı daha da hızlanır ve demir eksikliği gelişimi azalır.

Özet: Birçok kabak çeşidi, kırmızı kan hücrelerinin temel bileşenleri olan yüksek seviyede demir ve bakır içerir.


Balkabağının Faydaları

1. Bağışıklığı Güçlendiren Vitaminler İçerir

Kabak, bağışıklık sistemini güçlendiren besleyici maddelere sahiptir. İlk olarak vücudun A vitaminine dönüştüğü beta-karoten oranı bakımından yüksektir. Araştırmalar, A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak, A vitamini eksikliği olan kişilerde daha zayıf bir bağışıklık sistemine yol açacağı unutulmamalıdır. (8)

Balkabağı bunların yanı sıra, bağışıklık sistemine yardımcı olan E vitamini, demir ve folat bakımından da zengin içeriğe sahiptir. (9)

Özet: Balkabağı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek A ve C vitaminlerinde bakımdan zengindir. 


2. Göz Sorunlarını Hafifletir

Balkabakları bol miktarda antioksidan içerir. C vitamini, E vitamini ve beta karoten göz sağlığını destekler ve erişkin bireylerde dejeneratif hasarı önler. (1)

Özet: Balkabakları bol miktarda antioksidan içerir ve C vitamini, E vitamini ve beta karoten göz sağlığını destekler.


3. Kanser Riskini Azaltır 

Kanser hücreleri hızla çoğalmaya yardımcı olmak için serbest radikaller üretir. (10)

Balkabağı, antioksidan olarak işlev görebilecek karotenoidler bakımından yüksektir. Bu karotenoidler, bazı kanserlere karşı mücadele edecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir. 

Örnek olarak, yapılan 13 çalışmanın analizine göre, alfa-karoten ve beta-karoteni yüksek miktarda alan kişilerde mide kanseri riski önemli ölçüde azalmıştır. (11)

Buna benzer olarak, yapılan başka araştırmalara göre, yüksek oranda karotenoid alan bireylerde boğaz, pankreas, meme ve diğer kanser risklerinin daha düşük olduğunu görülmüştür. (13)

Özet: Balkabağı, antioksidan olarak işlev gören karotenoidleri içerir. Bu karotenoidler mide, boğaz, pankreas ve meme kanseri risklerini de azaltır. 


4. Diyabeti Önler

Balkabağı şeker hastalığını ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. 2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre, bir tanesi balkabağı polisakaritleri olan iki bitki ekstraktının bir kombinasyonunun farelerin kan şekeri seviyeleri düşmüştür. (14)

Bu çalışmada insanlar yer almasa da, araştırmalar bitki bileşenlerinin tip 2 diyabeti önleme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Özet: Balkabağının şeker hastalığını ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabileceği araştırmalar ile kanıtlanmıştır.


5. Tansiyonu Düzenli Hale Getirir

Balkabağındaki lif, potasyum ve C vitamini içeriği kalp sağlığını destekler.

2.722 katılımcının olduğu 2017 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçları, yüksek tansiyon tedavisinde yeterli miktarda potasyum tüketiminin sodyumun azaltılması kadar önemli olduğunu göstermiştir. (15)

Özet: 2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre, tansiyon tedavisinde yeterli miktarda potasyum tüketiminin sodyumun azaltılması kadar önemli olduğu görülmüştür.

Uyarı! Balkabağı çok sağlıklı ve güvenilir kabul edilmesine rağmen bazı insanlarda yedikten sonra alerjik reaksiyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. 


Fırında Kabak Tarifi

  • 3 Adet Kabak
  • 2 Çorba Kaşığı Su
  • 1 Su Bardağı Küp Küp Doğranmış Domates
  • 1/4 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
  • 1 Su Bardağı Doğranmış Jambon
  • 1 Çorba Kaşığı Kıyılmış Dereotu

Kabağı halka halka veya kibrit çöpü gibi doğrayın. Su ile birlikte 20 cm uzunluğunda bir kaba koyun. Üzerini kapatın. Mikrodalga fırının yüksek derecesinde 6 dak. pişirin.

Küp kesilmiş domatesleri bıçakla iyice küçültün. Domatesleri sıcak kabağın üzerine döküp, karıştırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Jambon ve kıyılmış maydanozu da ilave edip, kapağını kapatın. Yüksek derecede 2 dak pişirip servis yapın.

Not: Eğer mikrodalga fırınınız yoksa yumuşayan kabakları bir fırın kabına alın.Aynı işlemleri yapın. Kaşar peyniri eriyene dek pişirin ve servis tabağına alın.


Sonuç

Balkabağı vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir ve kalori miktarı düşüktür. Sakız kabağındaki beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar vücudun serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koymasına yardımcı olur. Bu nedenle, düzenli bir şekilde balkabağı tüketirseniz kolesterol seviyenizi daha iyi yönetebilirsiniz. Ayrıca astıma neden olan tahrişin, kabağın içinde bulunduğu bir diyet ile ortadan kalkabileceği bilinmektedir. Birçok kabak çeşidi, kırmızı kan hücrelerinin temel bileşenleri olan yüksek seviyede demir ve bakır içerir. Balkabağı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek A ve C vitaminlerinde bakımdan zengindir. Ayrıca E vitamini, demir ve folat gibi önemli bileşenler de bağışıklık sistemini güçlendirir. Balkabağının lif bakımından zengin olması, kolesterol seviyesini düşürdüğünün açık bir belirtisidir. Bu nedenle, düzenli bir şekilde  balkabagi tüketirseniz kolesterol seviyenizi daha iyi yönetebilirsiniz. Araştırmalar, özellikle sigara dumanı gibi kanserojenlere sürekli maruz kalan kişiler için, A vitaminin amfizemdeki azalma ile bağlantılı olduğunu göstermiştir. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. “Age-Related Eye Disease Study (AREDS).” National Eye Institute, U.S. Department of Health and Human Services (ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi)

https://www.nei.nih.gov/research/clinical-trials/age-related-eye-disease-study-areds

2. “FoodData Central.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/595040/nutrients

3. Younis, Y.M.H, et al. “African Cucurbita Pepo L.: Properties of Seed and Variability in Fatty Acid Composition of Seed Oil.” Phytochemistry, Pergamon, 18 May 2000, Department of Chemistry, University of Asmara (Asmara Üniversitesi Kimya Bölümü)

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003194229900610X

4. “Nutrient Constituents from Eight Lines of Naked Seed Squash (Cucurbita Pepo L.)†.” Nutrient Constituents from Eight Lines of Naked Seed Squash, ACS Publications, Department of Nutritional Sciences, University of Arizona (Arizona Üniversitesi Beslenme Bilimleri Bölümü)

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf950630y

5. Patel, B D, et al. “Dietary Antioxidants and Asthma in Adults.” Thorax, BMJ Group, May 2006, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2111195/

6. Hong, Ji Young, et al. “Effects of Dietary Antioxidant Vitamins on Lung Functions According to Gender and Smoking Status in Korea: a Population-Based Cross-Sectional Study.” BMJ Open, BMJ Publishing Group, 7 Apr. 2018, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5892775/

7. Veldhoen, Marc, and Cristina Ferreira. “Influence of Nutrient-Derived Metabolites on Lymphocyte Immunity.” Nature Medicine, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) July 2015,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26121194 

8. Spencer, Sean P, and Yasmine Belkaid. “Dietary and Commensal Derived Nutrients: Shaping Mucosal and Systemic Immunity.” Current Opinion in Immunology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22857854

9. Maggini, Silvia, et al. “Selected Vitamins and Trace Elements Support Immune Function by Strengthening Epithelial Barriers and Cellular and Humoral Immune Responses.” The British Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)  Oct. 2007

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922955

10. Dreher, D, and A F Junod. “Role of Oxygen Free Radicals in Cancer Development.” European Journal of Cancer (Oxford, England : 1990), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 1996,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8695238

11. Zhou, Yunping, et al. “Association of Carotenoids with Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis.” Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 2016,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25726725

12. Hu, Fulan, et al. “Carotenoids and Breast Cancer Risk: a Meta-Analysis and Meta-Regression.” Breast Cancer Research and Treatment, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 2012,

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901390 

13. Ge, Xiao-Xiao, et al. “Carotenoid Intake and Esophageal Cancer Risk: a Meta-Analysis.” Asian Pacific Journal of Cancer Prevention : APJCP, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2013,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23679292

14. Chen, Xue, et al. “Synergistic Hypoglycemic Effects of Pumpkin Polysaccharides and Puerarin on Type II Diabetes Mellitus Mice.” Molecules (Basel, Switzerland), MDPI, 8 Mar. 2019, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429091/

15. Ware, L J, et al. “Associations between Dietary Salt, Potassium and Blood Pressure in South African Adults: WHO SAGE Wave 2 Salt & Tobacco.” Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases : NMCD, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Sept. 2017, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28800936

Benzer Makaleler

Tuzun Faydaları
18.05.2020 02:04 devamını oku

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/