Acil.Net

Tuzun Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
18.05.2020 02:04 (Güncellendi 12.08.2020 23:59)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Tuzun Faydaları

Tuz; %40 sodyum ve %60 klorür içermektedir ve en önemli diyet sodyum kaynağıdır. Bazı tuz çeşitleri kalsiyum, potasyum, demir ve çinko içerebilir. İyot ise genellikle sofra tuzuna eklenir. Tuzdaki temel mineraller vücuttaki önemli elektrolitler olarak işlev görmektedir. İşte tuzun faydaları: 


1. Hidrasyonu ve Kan Basıncını Dengeler

Genel olarak tuz, yeterli hidrasyon ve kan basıncı seviyelerini korumanıza yardımcı olabilir. Sodyum, sıvı dengesinde hayati bir rol oynadığından yeterli miktarda alınmaması, özellikle yüksek yoğunluklu egzersiz sırasında dehidrasyona neden olabilir. (1)

Sağlıklı kan basıncı seviyelerini korumak için vücutta uygun sıvı dengesine sahip olmak önemlidir. (2)

Bu nedenle çok az veya çok fazla sodyum tüketmek, diyet tuzuna duyarlı olanlarda kan basıncında değişikliklere yol açabilir. (3)

Özet: Tuz, hidrasyon ve kan basıncı seviyelerini korumada önemli bir rol oynadığından yeterli miktarda alınması gerekir.


2. Sindirime Yardımcı Olur

Bazı insanlar ılık su ile karıştırılmış deniz tuzu tüketmenin sindirime yardımcı olduğuna inanmaktadır. Mide asidi üretmek için klorür gereklidir ve sodyum klorür, besinlerin sindirim sırasında parçalandıktan sonra bağırsaklara emilmesini ve taşınmasını kolaylaştırır. (4)

Bu yüzden yeterince tuz tüketimi uygun sindirim sağlığını destekler. Yapılan bir çalışmada, kolonoskopi için hazırlanan 54 yetişkin üzerinde tuzlu su içmenin etkileri incelenmiştir. Belirli yoga duruşlarını gerçekleştiren ve 4 gram tuz eklenmiş 480 ml su içen kişilerin bağırsak hareketlerinde artışlar olduğu görülmüştür. (5)

Özet: Yeterli miktarda tuz tüketiminin uygun sindirim sağlığını desteklediği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. 


3. Cilt Sağlığını Güçlendirir ve İltihaplanmayı Önler

Deniz tuzunun cilt kuruluğunu ve iltihabı azalttığı düşünülmektedir. Buna ek olarak Ulusal Egzama Vakfı, egzamanın tahriş edici etkilerini hafifletmek için banyo suyuna 1 bardak tuz eklenmesini önerir. 

Kuru cilde sahip insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, Ölü Deniz'den elde edilen bir tuz çözeltisinde banyo yapmanın, musluk sularındaki banyoya kıyasla cilt nemini artırmaya ve yüzdeki pütürleri azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür. (6)

Ayrıca yapılan başka bir çalışma, vücut ve ciltteki yüksek sodyum klorür konsantrasyonlarının, kuru ve kaşıntılı kayak ile ilişkili iltihaplanma reaksiyonlara yol açan bağışıklık hücrelerinin sayısını artırabildiğini göstermiştir. (7)

Özet: Deniz tuzunun cilt kuruluğunu ve iltihabı azalttığı ve egzamanın tahriş edici etkilerini hafiflettiği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. 


Pembe Himalaya ve Sofra Tuzu

Hem sofra tuzu hem de Pembe Himalaya tuzu çoğunlukla sodyum klorürden oluşmaktadır ve bunlar arasında potasyum ve kalsiyum gibi yaygın mineraller ile stronsiyum ve molibden gibi daha az bilinen mineraller bulunmaktadır. Yapılan bir çalışmada, Pembe Himalaya tuzu ve normal sofra tuzu dahil olmak üzere çeşitli tuz türlerinin mineral içeriği incelenmiştir ve bu iki tuzun içindeki mineral oranları şöyledir: (8)


Pembe Himalaya TuzuSofra Tuzu
Kalsiyum1.60.4
Potasyum2.80.9
Magnezyum1.060,0139
Demir0,03690,0101
Sodyum368381


Uyarı: 2015-2020 Amerikalılar için Beslenme Kılavuzlarına göre, insanların günlük 2.300 miligramdan daha az sodyum tüketmelerini önermektedir. Bu, günde yaklaşık 1 çay kaşığı normal sofra tuzu demektir. Yüksek tansiyonu olan kişiler, sodyum alımını günde 1500 mg ile sınırlamalıdır. 


Kaya Tuzunun Faydaları

1. Kas Kramplarını İyileştirebilir

Kaya tuzu ve elektrolit arasındaki dengesizlikler kas kramplarına yol açmaktadır. Elektrolitler vücudun uygun sinir ve kas fonksiyonu için ihtiyaç duyduğu temel minerallerdir. Ayrıca elektrolit potasyum dengesizliklerinin kas krampı için bir risk faktörü olduğuna inanılmaktadır. (9)

Bunun yanı sıra insanlar üzerinde yapılan birçok çalışmada, elektrolitlerin kaslardaki kramplara yatkınlığı azaltmasına rağmen krampları tamamen önlemediği incelenmiştir. (10)

Özet: Kaya tuzundaki elektrolitler kas kramplarındaki artışı azaltabilmektedir ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


2. Boğaz Ağrılarına İyi Gelir

Amerikan Kanser Derneği, kaya tuzlu su ile gargara yapmanın boğaz ağrıları için iyi bir tedavi yöntemi olduğunu söylemektedir. (11)

338 insan üzerinde yapılan bir çalışmada grip aşısı ve yüz maskeleriyle karşılaştırıldığında, tuzlu su gargarasının üst solunum yolu enfeksiyonları için en etkili koruyucu önlem olduğu belirlenmiştir. (12)

Özet: Kaya tuzu ile yapılan gargara suyu boğaz ağrısını hafifletebilir ve solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.


Tuzun Zararları

Tuzun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri şunlardır: 

Yüksek Kötü Kolesterol ve Trigliseritler: Tuz kısıtlaması, yüksek kötü kolesterol ve trigliseritler ile bağlantılıdır. (13)

Kalp Hastalığı: Birkaç çalışma, günde 3.000 miligramdan az sodyumun kalp hastalığından ölme riski ile ilişkili olduğunu bildirmektedir. (14)

Kalp Yetmezliği: Yapılan bir analize göre, tuz alımını kısıtlamanın kalp yetmezliği olan insanlar için ölme riskini artırdığını gösterilmiştir. (15)

İnsülin Direnci: Bazı çalışmalar, düşük tuzlu bir diyetin insülin direncini artırabileceğini bildirmiştir. (16)

Tip 2 Diyabet: Yapılan bir çalışmada, tip 2 diyabet hastalarındaki az sodyum tüketiminin ölüm riski ile bağlantılı olduğu görülmüştür. (17)

Özet: Düşük tuzlu bir diyet; yüksek kötü kolesterol, trigliserit seviyeleri ve artan insülin direnci ile bağlantılıdır. 


Sonuç

Tuz, hidrasyon ve kan basıncı seviyelerini korumada önemli bir rol oynadığından yeterli miktarda alınması gerekir. Yeterli miktarda tuz tüketiminin uygun sindirim sağlığını desteklediği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Deniz tuzunun cilt kuruluğunu ve iltihabı azalttığı ve egzamanın tahriş edici etkilerini hafiflettiği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bunun yanı sıra hem sofra tuzu hem de Pembe Himalaya tuzu çoğunlukla sodyum klorürden oluşmaktadır ve bunlar arasında potasyum ve kalsiyum gibi yaygın mineraller ile stronsiyum ve molibden gibi daha az bilinen mineraller bulunmaktadır. Ayrıca kaya tuzundaki elektrolitler kas kramplarındaki artışı azaltabilmektedir ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Kaya tuzu ile yapılan gargara suyu boğaz ağrısını hafifletebilir ve solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Kaya tuzu ile yapılan gargara suyu boğaz ağrısını hafifletebilir ve solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Thomas, David R, et al. “Understanding Clinical Dehydration and Its Treatment.” Journal of the American Medical Directors Association, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2008,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18519109

2. Roumelioti, Maria-Eleni, et al. “Fluid Balance Concepts in Medicine: Principles and Practice.” World Journal of Nephrology, Baishideng Publishing Group Inc, 6 Jan. 2018, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5760509/

3. Ha, Sung Kyu. “Dietary Salt Intake and Hypertension.” Electrolyte & Blood Pressure : E & BP, The Korean Society of Electrolyte Metabolism, June 2014, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105387/

4. Kiela, Pawel R, and Fayez K Ghishan. “Physiology of Intestinal Absorption and Secretion.” Best Practice & Research. Clinical Gastroenterology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Apr. 2016,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4956471/

5. Arya, Vijaypal, et al. “Efficacy of Bolus Lukewarm Saline and Yoga Postures as Colonoscopy Preparation: a Pilot Study.” Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Dec. 2010,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21114406

6. Proksch, Ehrhardt, et al. “Bathing in a Magnesium-Rich Dead Sea Salt Solution Improves Skin Barrier Function, Enhances Skin Hydration, and Reduces Inflammation in Atopic Dry Skin.” International Journal of Dermatology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 2005,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218

7. Matthias, Julia, et al. “Sodium Chloride Is an Ionic Checkpoint for Human TH2 Cells and Shapes the Atopic Skin Microenvironment.” Science Translational Medicine, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 20 Feb. 2019, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30787167

8. Young, Gavin. “Leg Cramps.” BMJ Clinical Evidence, BMJ Publishing Group, 13 May 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429847/

9. Earp, Jacob E, et al. “Electrolyte Beverage Consumption Alters Electrically Induced Cramping Threshold.” Muscle & Nerve, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Nov. 2019,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31350753

10. Emamian, Mohammad Hassan, et al. “Respiratory Tract Infections and Its Preventive Measures among Hajj Pilgrims, 2010: A Nested Case Control Study.” International Journal of Preventive Medicine, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, Sept. 2013, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793484/

11. Jürgens, G, and N A Graudal. “Effects of Low Sodium Diet versus High Sodium Diet on Blood Pressure, Renin, Aldosterone, Catecholamines, Cholesterols, and Triglyceride.” The Cochrane Database of Systematic Reviews, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2003, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12535503

12. Cohen, Hillel W, et al. “Sodium Intake and Mortality in the NHANES II Follow-up Study.” The American Journal of Medicine, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2006,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16490476

13. Taylor, Rod S, et al. “Reduced Dietary Salt for the Prevention of Cardiovascular Disease: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials (Cochrane Review).” American Journal of Hypertension, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2011,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21731062

14. Townsend, Raymond R, et al. “Salt Intake and Insulin Sensitivity in Healthy Human Volunteers.” Clinical Science (London, England : 1979), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2007,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17425514/

15. Ekinci, Elif I, et al. “Dietary Salt Intake and Mortality in Patients with Type 2 Diabetes.” Diabetes Care, American Diabetes Association, Mar. 2011, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21289228

16. Drake, S.l, ve M.a. Drake. Wiley Online Library, John Wiley & Sons, Ltd, 24 Nov. 2010, Department of Food, Bioprocessing, and Nutrition Sciences, North Carolina State University (Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi, Gıda, Biyoproses ve Beslenme Bilimleri Bölümü)

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-459X.2010.00317.x/full

17. Huynh, Nam Cong-Nhat, et al. Public Library of Science, Research Unit on Oral Microbiology and Immunology, Microbiology Department, Faculty of Dentistry Chulalongkorn University (Diş Hekimliği Fakültesi Chulalongkorn Üniversitesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Oral Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Araştırma Birimi)

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0159843

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/