Acil.Net

Kabak Çekirdeğinin 5 Muhteşem Faydası

#

Yazan, Merve Görmez
01.05.2020 00:46 (Güncellendi 14.05.2020 21:32)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Kabak Çekirdeğinin 5 Muhteşem Faydası

Amerika’nın keşfiyle hayatımıza giren bal kabağı faydalarını ve lezzetini bize sunmakla yetinmiyor ve bizi çekirdeğiyle de ödüllendiriyor. Özellikle erkek sağlığına faydalarıyla bilinen kabak çekirdeği bize daha pek çok fayda sunuyor. 


1. Zengin Besin Değerlerine Sahiptir

Kabak çekirdeği küçük fakat bir o kadar da zengin ve yoğun içeriklerle dolu bir yiyecektir. 100 gram kabak çekirdeği besin değerleri: (1)

Kalori600
Lif10 gr
Protein30 gr
Yağ46.67 gr
Karbonhidrat13.33 gr
Şeker3.33 gr


Kalsiyum, demir, sodyum, antioksidanlar ve A vitamini açısından zengindir.


2. Kanserin Önlenmesine Yardımcı Olur

Kanserin önlenmesi ve tedavi süreci ve beslenme çok sıkı bir bağlantıya sahiptir. Kabak çekirdeği tüketmenin mide, akciğer, kolon, göğüs ve prostat kanseri riskini azalttığı düşünülüyor. (2) 

Bir araştırmaya göre kabak çekirdeği liganlarının göğüs kanserinin tedavisinde ve önlenmesinde rolü olduğu düşünülüyor (3).

Fitoöstrojenin yapısı östrojene benzer. Teoriye göre fitoöstrojenler, östrojenleri taklit ederek meme kanseri riskine etki edebilirler. Bu nedenle kabak çekirdeği gibi fitoöstrojen içeren besinlerin menopoz sonrası meme kanseri riskini azalttığı düşünülmekte. Bu teoriyi sorgulamak amacıyla yapılan bir deneyde gerçekten de kabak çekirdeği tüketimi artıkça meme kanserinin azaldığı saptanmıştır. Fakat yine de kesin bir ilişkinin varlığını teyit etmek için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyuluyor (4).

Özet: Yapılan araştırmalara göre kabak çekirdeği tüketmek pek çok kanser türünden bizi koruyor. Spesifik olaraksa göğüs kanseri tedavisi ve önlenmesinde önemli rol oynadığı düşünülüyor.


3. Prostat ve İdrar Kesesi Sağlığını Korur

Yapılan bir çalışma kabak çekirdeği yağının zararsız olduğunu ve prostat hiperplazisi (prostat büyümesi) için alternatif bir tedavi yöntemi olabileceğini ortaya koyuyor (5).

Bir diğer çalışma ise kabak çekirdeği tüketmenin prostat hiperplazisinin idrar problemleri gibi yan etkilerini azalttığını gösteriyor. (6)

2014te yapılan bir deneye göre kabak çekirdeği yağı kullanımının üriner hastalıklardan biri olan aşırı aktif idrar kesesinin tedavisinde işe yaradığı ve deneye katılanların çoğunda gelişme kaydedildiği gözlenmiştir. (7)

Özet: İdrar kesesi ve prostat rahatsızlıkları konusunda kabak çekirdeğinin rolü büyük. Araştırmalara göre prostat büyümesinin tedavisine fayda sağlayan kabak çekirdeği bu hastalığın yan etkilerini de azaltıyor ayrıca aşırı aktif idrar kesesi tedavisinde de gözle görülür etkiye sahip.


4. Sperm Kalitesini Artırır 

Kısır ve kısır olmayan iki grubun spermlerinin incelendiği bir çalışmada kısır olmayan erkeklerin semenlerinde önemli miktarda daha fazla çinkoya rastlanmıştır. Bu çalışma çinko ve kısırlık arasında doğrudan bir bağlantı kurmamızı sağlar. Antioksidan özelliklere sahip çinkonun eksikliğinin sperm kalitesini düşürdüğü düşünülüyor. (8)

Kabak çekirdeği ise çinko bakımından zengin bir yiyecektir yani sperm kalitesini yükseltebilir.

Ayrıca kabak çekirdeği testosteron seviyesini dengelemesiyle bilinen bir yiyecektir çünkü kuvvetli antioksidanlardır.  

Özet: Kabak çekirdeği çinko bakımından zengindir ve çinko sperm kalitesini artırır.


5. Antioksidanlar Açısından Zengindir 

Kabak çekirdeği yağı gibi doğal bitkisel yağların antioksidan kapasitesi çok yüksektir. Kabak çekirdeği yağı rafine edilmemiş bir yağ olduğu için de antioksidan özelliklerini korur. (9)

Antioksidanlar vücutta istenmeyen maddeler üzerinde temizleyici özelliğe sahiptir. Bu nedenle antioksidanlar açısından zengin olan besinleri diyetimize eklememiz neredeyse bir zorunluluk niteliğindedir.  

Antioksidanların yanında kabak çekirdeği çok büyük bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum ise antioksidanlara yardımcı olmasıyla bilinen bir makro mineraldir, yani vücuda alınması elzemdir.

Uluslararası Sağlık Enstitüsü 19-30 yaş arasında her gün erkeklerin 400 kadınlarınsa 310 mg magnezyum almasını öneriyor. (10)

Özet: Magnezyum, antioksidanlara yardımcı bir mineraldir ve kabak çekirdeğinde büyük miktarda bulunur.

 

Kabak Çekirdeği Yağı

Avusturya mutfağına özgü bu yağ hem çok sağlıklı hem de lezzetli bir yağdır. Fazlasıyla yoğun bir tada sahiptir.

Kabak çekirdeği yukarıda bahsettiğimiz antioksidan, vitamin ve mineralleri içerdiğinden çok sağlıklıdır ve yukarıda bahsettiğimiz faydaları sağlar. Ek olarak kalp sağlığını korur ve kardiyovasküler sistemin doğru çalışmasını sağlar çünkü bitkisel bir yağdır ve bitkisel doymamış yağ asitleri içerir.


Nasıl Saklanmalı?

Karanlık ve nemsiz ortamda 3-4 aya kadar saklanabilir. 


Nasıl Tüketilmeli?

Kabak çekirdeği kullanım açısından çok fazla seçenek vermese de bir şekilde mutfağımızda ona yer vermemize imkan sağlıyor. Örneğin, evde yaptığımız ekmeğimize bir avuç soyulmuş kabak çekirdeği ekleyerek onu müthiş bir ziyafete dönüştürebiliriz.

Avusturya gibi bazı Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanıldığı gibi yağını kullanabiliriz. Özünde Avusturya mutfağına ait olan bu yağı çok yoğun bir tada sahip olduğundan yemeklerde diğer yağlarla karıştırarak, salatalarda ise tek başına kullanabiliriz.

Salataların ve yemeklerin üzerine kabak çekirdeğini serpebiliriz.


Kavrulmuş Kabak Çekirdeği Tarifi

  • 1 adet köy kabağı ya da bal kabağı
  • 1 adet fırın tepsisi
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 adet yemek kaşığı

Kabağınızın üst kısmını kesin ve bir kaşık yardımıyla içini çıkartın. Çıkardığınız bu malzemelerden çekirdekleri ayırın. Çekirdekleri ılık su ile yıkayın ve süzgece alın. Kabak çekirdeklerini bir fırın tepsisine altına fırın kağıdı sererek dağıtın. Üzerine tuz serpin (tuzsuz da yapabilirsiniz). Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kavurun. Bu süre içerisinde sık sık karıştırın. Kabak çekirdekleriniz hazır, afiyet olsun.


Sonuç

Kabak çekirdeği antioksidan, vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir yiyecektir ve bu içerikler bazı hastalıkların tedavisine fayda sağlarken yaşam kalitenizi artırma çabanıza katkıda bulunur. Mide, akciğer, kolon, göğüs ve prostat kanseri riskini azalttığı düşünülen kabak çekirdeği ayrıca günlük alınması gereken magnezyum için bulunmaz bir kaynaktır. 

Erkek sağlığında özellikle büyük bir yeri olan kabak çekirdeği prostat kanseri riskini azaltır, idrar kesesi rahatsızlıklarını önlemekte ve tedavisinde fayda sağlar. Ek olarak sperm kalitesini artırdığı düşünülmektedir. Çekirdeği yenilebileceği gibi yağını tüketmek de mantıklı bir seçenek olarak görülebilir çünkü kabak çekirdeği yağı harika bir tada sahiptir ve kabak çekirdeğinden faydalanmanın en güzel yollarındandır.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1- FoodData Central. (2019).  https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/432662/nutrients https://fdc.nal.usda.gov/index.html

2- Xanthopoulou, M., Nomikos, T., Fragopoulou, E., & Antonopoulou, S. (2019). Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996909000453

3- Richter D, e. (2019). Effects of phytoestrogen extracts isolated from pumpkin seeds on estradiol production and ER/PR expression in breast cancer and trophoblast tumor c... - PubMed - NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23859042

4- Zaineddin AK, e. (2019). The association between dietary lignans, phytoestrogen-rich foods, and fiber intake and postmenopausal breast cancer risk: a German case-control st... - PubMed - NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591208

5- Hong, H., Kim, C., & Maeng, S. (2019). Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign prostatic hyperplasia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20098586

6- Fruhwirth, G., & Hermetter, A. (2019). Seeds and oil of the Styrian oil pumpkin: Components and biological activities. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.200700105

7- Nishimura, M., Ohkawara, T., Sato, H., & Nishihira, J. (2019). Pumpkin Seed Oil Extracted From Cucurbita maxima Improves Urinary Disorder in Human Overactive Bladder. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/

8- Colagar AH, e. (2019). Zinc levels in seminal plasma are associated with sperm quality in fertile and infertile men. - PubMed - NCBI.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19285597

9- Fluorescence screening of antioxidant capacity in pumpkin seed oils and other natural oils. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ejlt.200390055?referrer_access_token=aZn80vmRW-t14I0rz2ei-E4keas67K9QMdWULTWMo8M3eU7lmHsbOHnAPd5LZqlqfuf0Eo2bkR5eEGKhMwEAhjJRUjgCUcG1VG9YdlPY8xfkPZsAtMa7dD6gQxcj4g_ovASu5Rmkg3J4mgemQBuyAkzi239X74FfDFvNKEfmXc%3D

10- Office of Dietary Supplements - Magnesium. (2019). https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/#h2

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/