Acil.Net

C Vitamini Deposu Portakal

#

Yazan, Gamze Bozkurt
08.04.2020 23:01 (Güncellendi 19.05.2020 04:00)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

C Vitamini Deposu Portakal

Portakal gerek tadı gerekse kokusu ve rengiyle dünyanın en popüler meyvesidir. Kalın kabuğu altında bizler için bir sürü yarar ve fayda saklıdır. Portakalın asıl kökeni gizemini korumaktadır ancak portakal yetiştiriciliğinin Doğu Asya'da binlerce yıl önce başladığı düşünülmektedir. Bugün, dünyanın en sıcak bölgelerinde yetişir ve taze veya meyve suyu olarak tüketilir. Tatlı portakallar olarak da adlandırılan portakallar, portakal ağaçlarında (Citrus x sinensis ) yetişirler ve narenciye olarak bilinen geniş bir meyve grubuna aittirler.

Çeşitli sağlık yararları olduğu bilinen bu meyve sadece atıştırmak için değil aynı zamanda dünyanın çeşitli mutfaklarında da ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Portakal, tam bir lif, C vitamini, tiamin, folat ve antioksidan kaynağıdır. Bugün modern dünyada çoğu insan sağlıklı bir kahvaltının yanında sıkarak elde ettiği portakal suyuyla güne başlar. (1)


1. Portakalın Sahip Olduğu Besin Değerleri

1 adet portakalın sahip olduğu besin değerleri: (2)

BesinDeğeriGünlük kullanım yüzdesi
Kalori80.8%4
Protein1.5 g%3
Folat54.0 mg%14
A Vitamini405 mg%8
C Vitamini95.8 mg%160


2. Böbrek Rahatsızlıklarında Faydalıdır

Yapılan birçok araştırmayla, portakalın böbreğin etkili bir şekilde korunmasında yardımcı olabileceği düşünülmektedir. İdrardaki sitrat eksikliği böbrek taşlarına neden olabilir. Portakal idrar sitrat düzeylerini artırarak, böbrek taşı riskini azaltır. Portakallar ayrıca bu riski daha da azaltmaya yarayan kalsiyumu içerir. Böbrek sağlığını destekleyerek farklı hastalıklarında ortaya çıkmasını engeller. Böbrek taşı riskini azaltmak için oldukça fazla miktarda meyve suyu tüketmeniz gerekmektedir. (3)

Özet: Araştırmalara göre portakal böbrek sağlığı için oldukça faydalıdır. İdrar sitrat düzeylerini arttırarak böbrek taşı oluşmasını engeller.


3. Kilo Vermede Yardımcı Olur

Portakallar kilo kaybına yardımcı olan zengin bir lif kaynağıdır.  Açlık hissini uzun sure yok ettiğinden kilo verimine yardımcı olur. Kalorileri düşük ve organiktirler. Çoğu doktor portakalın insulin seviyesini düşürdüğünü gözlemlemiştir.  Bu da yağı depolamak yerine yakacağı anlamına gelmektedir.  

Su içeriği oldukça yüksek olan portakalın kalorosi düşük ama tadı güzeldir. Gireceğiniz bir tatlı krizinden tatlı, sulu ve orta boy bir portakal yiyerek çıkabilirsiniz. Bu sayede hem kalori almamış hem de yağ yakmış olursunuz.(4)    

Özet: Zengin lif kaynakları sayesinde kilo kaybına yardımcı olan portakallar uzun sure tokluk hissi yarattığından acıkmayı geciktirirler.


4. Polikistik Over Sendromunun Tedavisine Yardımcı Olur

Polikistik Over Sendromu (en sık 30 yaş altı kadınlarda görülen ve yumurtalıklarda kalın bir yumurtalık dokusu içinde iyi huylu birçok kist ile karakterize bir hastalıktır) ile mücadele etmek için düşük glisemik indeksli gıdalar içeren bir diyet izlemelisiniz.   Mucizevi meyve portakalda ise düşük glisemik indeksli bir gıdadır ve Polikistik over sendromu rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi için uygundur. Portakallar ayrıca Polikistik over sendromu’nun kökeni olduğu düşünülen insulin direnci ile de savaşır. (5)

Özet: Polikistik over sendromu rahatsızlığı olan kişiler düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmek zorundadırlar portakal da bu tip gıdalardan biri olduğundan Polikistik Over Sendromu rahatsızlığı olan kadınlar rahatlıkla tüketebilirler.


5. Kan Şekeri Seviyesini Dengelemeye Yardımcı Olur

Portakal düşük glisemik indeksli bir besindir böylelikle kan şekeri düzeyini korumaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Meyvede ki lifler, şekerin emilimini yavaşlatmaya ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Dahası, portakallar basit şekerlere sahiptir. Portakallardaki doğal meyve şekeri, fruktoz, kan şekeri seviyesinin tükettikten sonra yükselmesini önler. Ancak yine de meyvenin suyunu değil kendisini yani posasıyla birlikte tüketmek gerekir. (6)

Özet: Portakalın içinde bulunan lifler şeker emilimini yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olurlar. Portakalda bulunan fruktoz, tükettikten sonra kan şekerinin yükselmesini önler. 


6. Bağışıklığın Güçlenmesine Yardımcı Olur

Portakaldaki yüksek C vitamini seviyesi bağışıklığı artırmaya yardımcı olur (10). Bu mucize meyve, bağışıklık sisteminizin en iyi şekilde çalışması gereken folat, karotenoid ve bakır gibi birçok temel besini içerir. Portakallar vücudu birçok enfeksiyon türünden de korumaya yardımcı olur ve hatta kanserli hücrelerin büyümesini önler. Düzenli portakal tüketimi vücudunuzu sağlıklı tutar. (7)

Özet: C vitamin sayesinde portakal, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olarak vücudu birçok enfeksiyona karşı korur.


7. Cilt Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Portakal, bilindiği üzere bol miktarda su ve C vitamini kaynağıdır. Cildi nemlendirmeye ve sağlıklı kolajen üretimini hızlandırmaya yardımcı olduğundan cilt yaşlanmasını geciktirir.Bölgesel bir şekilde uygulayarak ya da tüketerek, cildinizi besleyebilir ve daha sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu sihirli etkilere, portakaldaki organik asitler, flavonoidler ve diğer besin maddeleri sebep olmaktadır. Günde bir portakal yiyerek, 55 yaşında bile genç görünmeniz mümkün. (8)

Özet: Bol miktarda su içerdiğinden cildi nemlendirip sağlıklı kolajen üretimini sağlayarak cildin yaşlanmasını geciktirir.


8. Kanserle Mücadelede Yardımcı Olur

Portakal akciğer kanseri , cilt kanseri, kolon kanseri ve hatta meme kanseri gibi kanserleri önleyen bileşikler olan D-limonen ve kemopreventif içerir. Hem C vitamini hem de portakallarda bulunan antioksidanlar, vücudun kanserle mücadelesinde yardımcı olan bağışıklık sistemini geliştirmek için önemlidir.  Özellikle portakal gibi lifli meyveler vücudu kansere karşı korur. Portakaldaki lifler aynı zamanda kabızlık tedavisine ve sindirime yardımcı olur. Ayrıca daha az fruktoz içerdiklerinden de gaz ihtimalini azaltır. (9)

Özet: İçeriğinde ki D-limonen ve kemopreventif sayesinde birçok kanser çeşidiyle mücadele eden portakal bağışıklık sistemini de güçlendirir.


9. Göz Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olur

Bu turuncu renkli mucize meyvenin içeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde görme yetisini arttırdığı ve birçok göz hastalığını önlediği bilinmektedir. Ayrıca optic sinirleri güçlendiren C, E ve A vitamin gibi birçok vitamin de içinde bulundurur. (10)

Özet: İçeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde görme yetisini arttırarak gözü enfeksiyonlara karşı korur.


10. Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Portakallar lif bakımından oldukça zenginlerdir. Bu lifler sindirim sistemimizde ki kolesterolün emilmesini önlemeye yardımcı olur. Portakaldaki diğer önemli bileşikler olan C vitamini, potasyum ve flavonoidler-kolesterolü düşürme sürecine yardımcı olurken Sinephrin ise kolesterol üretimini durdurur. Her gün bir portakal yiyerek daha sağlıklı olabilirsiniz. (11)

Özet: İçeriğinde bulunan lifler sayesinde portakallar kolesterolün emilmesini önler.


Portakal Suyu

İnsanoğluna bahşedilmiş her besin içeriğinde ki kendine özgü besin değerleriyle insan sağlığına yararlıdır. C vitamin ve potasyum bakımından zengin olan portakal suyu çocuklar, gençler ve yetişkinler için oldukça sağlıklı ve herkesin sıklıkla tüketebileceği bir içecektir. 

Portakalın içinde bulunan muhteşem vitamin ve mineraller, vücudunuzun kalp damar problemleri, kanser ve gastrointestinal bozukluklar gibi ağır hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bu mucizevi besin kan basıncı seviyelerini düzenler, bağışıklık sistemini geliştirir, iyileştirici özellikleri içerir,kanserle savaşır, ülser tedavisine destek olur,böbrek taşlarını önler, kalp krizi riskini azaltır ve kilo vermeyi hızlandırır. (12)

Meyveyi taze olarak tüketmeyi tercih ettiğinizde vücuda olan yararı posasının sindiriminden sonra içinde ki bileşenlerin kana karışmasıyla başlar fakat sıkarak elde ettiğiniz portakal suyunu tükettiğinizde sindirim işlemi gerekmediğinden hızlı bir şekilde kana karışarak hemen etki etmeye başladığını deneyimleyebilirsiniz. (12) (13)

Özet: Dünyada da çok popüler  olan portakal suyu gençler yaşlılar ve hatta çocuklar için bile oldukça faydalı bir içecektir. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kansere, böbrek rahatsızlıklarına, ülser tedavisine kalp krizi riskini düşürmeye ve kilo vermeye yardımcı olur.Taze olarak tüketimine göre sindirim gerekmediğinden daha hızlı bir şekilde kana karışarak vücuda etki etmeye başlar.


Portakal Suyu Tarifi 

  • 3 adet portakal
  • 5 litre su
  • 2 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1,5 su bardağı toz şeker

Portakalları güzelce yıkayın ve iri dilimlere ayırın. Varsa çekirdeklerini de çıkarın. Dilimlediğiniz portakalları buzdolabı poşetinin içerisine koyun. Buzluğa atın ve 1 gece dondurun. Çıkarın, oda sıcaklığında 10 dakika kadar dinlendirip robotunuzun içerisine aktarın. Üzerine toz şeker ekleyin. Robottan bir güzel geçirin. Robotunuz yeterince büyük değilse bu işlemi parça parça yapın. 5 litre suyun içerisine bu karışımı aktarın. Limon tuzunu da ilave edin ve karıştırarak erimesini sağlayın. 15 dakika bu şekilde beklettikten sonra tel bir süzgeçten geçirin ve elde ettiğiniz portakal suyunu şişelere koyarak saklayın.

 

Portakal Kabuğu Reçeli

  • 1 kilo portakal
  • 1 kilo şeker
  • 1 tutam limon tuzu
  • 3 bardak su
  • Fındık büyüklüğünde tereyağı (köpüklenmesini engeller )

Portakalların kabuklarını hafif rendeleyip (beyaz yerleri rendelenmeyecek, turuncu kısımları da tamamen rendelenmeyecek alacalı olacak şekilde) kaynayan suda kabuklar çatlayıncaya kadar haşlayın (acısının gitmesi için). Sudan aldıktan sonra istediğiniz gibi doğrayın. Bir tencerede 3 bardak suyla şekeri kaynatın şeker eridiğinde portakalları içine atıp kaynatmaya başlayın. Tereyağı da atmayı unutmayın. Kapatmadan 10 dakika önce limon tuzunu içine atın ve hafif karıştırın. 

 

Portakal Kabuğu Çayı

  • Kaynamış Su
  • Önceden kurutularak robottan çekilmiş 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu

Bir fincan kaynamış suya 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu ekleyin. Üstünü kapatıp 10 dakika demledikten sonra süzerek yemeklerden önce tüketebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak içine kabuk tarçın veya karanfil de ekleyebilirsiniz.


Sonuç

Dünyanın en popüler meyvesi olan portakalın kökeninin Doğu Asya’dan geldiği düşünülmektedir. Günümüzde sadece tatlı bir atıştırmalık olarak değil aynı zaman da çoğu dünya mutfağının ana malzemesi olarak da yerini almaktadır.  Tam bir lif, C vitamini ve antioksidan kaynağı olan portakal sıkılarak ya da taze olarak tüketilebilir. İçerdiği vitamin ve minerallerle portakalın, böbrek rahatsızlıklarını önlemeye, cilt sağlığını iyileştirmeye, kolesterolü düşürmeye, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine, kanserle mücadeleye, Polikistik Over Sendromunu önlemeye, göz rahatsızlıklarını gidermeye ve kilo kaybına yardımcı olduğu bilinen faydaları arasındadır.

Taze tüketimine oranla sıkılarak elde edilen portakal suyu daha fazla tüketilmektedir. Sebebi ise sindirim işleminden geçmediğinden hızlıca kana karışarak vücuda olan faydalı etkilerini daha çabuk göstermesidir. İçerisindeki bileşenler vücudumuzun kalp damar sisteminde ki problemler, kanser ve gastrointestinal bozukluklar gibi ağır hastalıklara karşı oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.

 

UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Halk sağlığı profesyonelleri için bir gıda üretimi . kolarado besin güvenliği ve besin bilgileri araştırma merkezi . [Çevrimiçi] https://fsi.colostate.edu/oranges/.

2. portkal besin değerleri. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169097/nutrients

3. Soğuk algınlığını önlemek ve tedavi etmek için C vitaminiHarri Hemilä-Elizabeth Chalker - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782 .

4. Ulusal Kronik Hastalıkları Önleme ve Sağlığı Geliştirme Merkezi Beslenme ve Fiziksel Aktivite Anabilim Dalı -Meyve ve sebze yemek insanlara yardım edebilir mi? CDC. [Çevrimiçi] https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/rtp_practitioner_10_07.pdf.

5. Carrie C. Dennett ve Judy Simon. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Üreme ve Metabolik Sağlıkta Polikistik Over Sendromunun Rolü: Tedaviye Genel Bakış ve Yaklaşımlar. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433074/.

6. Giuseppe Grosso Fabio Galvano , Antonio Mistretta , Stefano Marventano ,Francesca Nolfo , Giorgio Calabrese , Silvio Buscemi ,Filippo Drago ,Umberto Veronesi ve Alessandro Scuderi . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri -Kırmızı Portakal: Deneysel Modeller ve İnsan Sağlığına Faydalarının Epidemiyolojik Kanıtları. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659473/.

7. Soğuk algınlığını önlemek ve tedavi etmek için C vitamini Harri Hemilä-Elizabeth Chalker - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782  .

8. Seung-Hyun Choi, Sun-Il Choi, Tae-Dong Jung, Bong-Yeon Choa, Jin-Ha Lee, Seung-Hyung Kim, Seon-A Yoon, Young-Min Ham, Weon-Jong Yoon, Ju-Hyun Cho, and Ok-Hawn Lee. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi-İnsan Dermal Fibroblastlar ve Ultraviyole B'ye Bağlı Tüysüz Fare Derisi Üzerine Jeju Putgyul'un (Olgunlaşmamış Narenciye) Ekstraktlarının Anti-Fotoaging Etkisi. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5666734/.

9. Miyagi Y, Om AS, Chee KM, Bennink MR. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Azoksimetan kaynaklı kolon kanserinin portakal suyu ile engellenmesi. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10890034.

10. harward sağlık yayınları-görmenizi korumanıza yardımcı olacak en iyi yiyecekler. harvard health. [Çevrimiçi] https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/top-foods-to-help-protect-your-vision.

11. Diyet ile Kolesterol Nasıl Düşürülür. medline plus. [Çevrimiçi] https://medlineplus.gov/howtolowercholesterolwithdiet.html.

12. Silvia Maggini ve Anitra C. Carr. besinler-C Vitamini ve Bağışıklık Fonksiyonu. MDPI. [Çevrimiçi] https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211.

13. Connie M. Weaver. oxford akademik- besinlerin avantajları- Potasyum ve Sağlık. oxford academic. [Çevrimiçi] https://academic.oup.com/advances/article/4/3/368S/4591617.

Benzer Makaleler

Çilek Mucizesi
18.05.2020 00:37 devamını oku

Yorum Yapın