Acil.Net

Safranın Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 22:42 (Güncellendi 02.09.2020 23:28)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Safranın Faydaları

Safran, "safran bitkisi" olarak bilinen Crocus sativus adındaki bir çiçekten elde edilmektedir.  

Tıbbi özelliklerinden dolayı ilk olarak Yunanistan’da ortaya çıkmıştır. İnsanlar safranı ruh halini iyileştirmek ve hafızayı geliştirmek için safran tüketirlerdi. (2)


1. Safranın Besin Değerleri 

1 çay kaşığı safranın besin değerleri şunlardır: (1)

Protein0,08 g
Karbonhidrat0,46 g
Potasyum12 mg
Magnezyum2 mg
Fosfor2 mg
Kalsiyum1 mg


2. Güçlü Bir Antioksidan Kaynağıdır

Safran, vücut hücrelerini serbest radikallere ve oksidatif strese karşı koruyan moleküller olan içerir. Önemli safran antioksidanları arasında krosin, krosetin, safranal ve kaempfero bulunur. (3)

Krosin ve krosetin, karotenoid pigmentlerdir ve safranın kırmızı renginden sorumludur. Bu iki bileşen antidepresan özelliklere sahiptir ve beyin hücrelerini hasara karşı korur, iltihabı iyileştirir, iştahı azaltır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. (3)

Safranal, safranın kendine özgü olan tadını ve aromasını verir. Araştırmalar, safranın beyin hücrelerini oksidatif strese karşı korumanın yanı sıra ruh halinizi, hafızanızı ve öğrenme yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor. (4)

Ayrıca kaempferol, safran çiçeğinin yapraklarında bulunur. Bu bileşenin iltihap ve kanser önleyici özellikleri ve antidepresan aktivitesi gibi sağlık yararları vardır. (3)

Özet: Safran; krosin, krosetin, safranal ve kaempferol gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Bu antioksidanlar, hücreleri oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olur. 


3. Kanserle Mücadele Eden Bileşenler İçerir

Safran, zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olan antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Serbest radikal hasarı, kanser gibi kronik hastalıklarla ilişkilidir. (5)

Yapılan test tüpü çalışmalarında, safran ve bileşenlerinin normal hücrelere zarar vermezken kolon hücrelerini seçici bir şekilde öldürdüğü ve bunların büyümesini engellediği görülmüştür. (6) 

Bu etki ayrıca cilt, kemik iliği, prostat, akciğer, meme ve diğer birçok kanser hücresi için de geçerlidir. (7)

Özet: Safran, normal hücrelere zarar vermezken kanser hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir. 


4. Afrodizyak Etki Yaratabilir

Afrodizyaklar libidoyu güçlendirmeye yardımcı olan gıdalar veya takviyelerdir. Çalışmalar, özellikle antidepresanlar alan kişilerde safranın afrodizyak özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.

Örnek olarak, dört hafta boyunca günde 30 mg safran alınması, antidepresan ile ilişkili ereksiyon bozukluğu olan erkeklerde erektil işlevi önemli ölçüde iyileştirdiği görülmüştür. (8)

Bununla birlikte altı çalışmanın analizine göre safran tüketmenin erektil işlevi, libidoyu ve tatmin duygusunu iyileştirdiği ancak semen özelliklerde herhangi bir değişim olmadığı görülmüştür. (9)

Özet: Safran hem erkekler hem de kadınlar için afrodizyak özelliklere sahip olabilir ve özellikle antidepresan alanlara yardımcı olabilir.


5. Açlığı Bastırır ve Kilo Kaybını Kolaylaştırır

Sekiz hafta süren bir çalışmada, safran takviyesi alan kadınlar plasebo grubundaki kadınlara göre daha tok hissetmişlerdir ve daha fazla kilo vermiştir. (10)

Buna ek olarak yapılan başka bir çalışma, safran özü takviyesi alınmasının iştah, vücut kitle indeksi, bel çevresi ve toplam yağ kütlesini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. (11)

Ancak bilim adamları safranın iştahsızlığı nasıl azalttığından ve kilo kaybına nasıl yardımcı olduklarından pek emin değillerdir. O yüzden daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Özet: Safranın abur cubur tüketmeyi ve iştahı azalttığı görülmüştür. Bununla birlikte safran kilo vermeye de yardımcı olur. 


6. Sinir Sistemindeki Bozuklukları Önler

Safrandaki antioksidanlar, vücudu sinir sistemini etkileyen hastalıklardan korumada önemli bir rol oynar. 

2015 yılında yapılan araştırmalar, krosin gibi safran bileşenlerinin beyindeki iltihabı ve oksidatif hasarı azalttığını ve bunun da yararlı etkilere yol açabileceğini göstermiştir. (12)

Antioksidanlar dergisindeki bir araştırma, safranın hem hafıza artırıcı özellikleri hem de antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle Alzheimer semptomlarına yardımcı olabileceğini göstermiştir. (13)     

Ayrıca hayvan ve test tüpü çalışmaları, safranın antioksidan özelliklerinin kan kolesterolünü düşürebileceğini ve kan damarlarının ve arterlerin tıkanmasını önleyebileceğini göstermektedir. (14)

Özet: Yapılan araştırmalar krosin gibi safran bileşenlerinin beyindeki iltihabı ve oksidatif hasarı azalttığını ve bunun da yararlı etkilere yol açabileceğini göstermiştir.


7. Uykusuzluk Tedavisinde Kullanılabilir 

Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, safrandaki krosinin hızlı olmayan göz hareketi uykusunu artırdığı tespit edilmiştir. Safrandaki diğer karotenoid olan krosetinde REM dışı uyku süresini % 50'ye kadar artırmıştır. (15)

Ayrıca diğer klinik denemeler safran takviyesinin, majör depresif bozukluktan şikayet eden yetişkinlerde depresyon semptomlarının iyileştirilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Araştırmaya göre bu semptomlardan biri uykusuzluktur. Bununla birlikte, bu konuyla ilgili kesin sonuçlar almak için daha uzun süreli araştırmalar gerekmektedir. (16)

Özet: Safranın içinde bulunan krosinin, hızlı olmayan göz hareketi uykusunu artırdığı tespit edilmiştir. 


8. Bağışıklığı Güçlendirir

Safran, bağışıklığı güçlendiren karotenoidler bakımından zengindir. Sağlıklı erkekler üzerinde yapılan bir araştırma, günlük safran kullanımının herhangi bir ters reaksiyon olmadan geçici olarak bağışıklık sisteminde düzenleyici etkilere sahip olabileceğini göstermiştir. (17)

Özet: Günlük safran kullanımının geçici olarak bağışıklık sisteminde düzenleyici etkilere sahip olabileceği görülmüştür.


Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Safran, antioksidan özelliklerinden dolayı sağlıklı arterlerin ve kan damarlarının korunmasına yardımcı olur. Baharatın antienflamatuar özellikleri de kalbe yarar sağlar. Baharattaki krosetin dolaylı olarak kan kolesterol seviyelerini düzenler ve aterosklerozun şiddetini azaltır. (18)

Özet: Safranda bulunan antioksidan özellikler sağlıklı arterlerin ve kan damarlarının korunmasını sağlar.

Uyarı! Çok yüksek miktarda safran tüketmek bazı kişiler için daha tehlikeli olabilir. Hamile kadınların uterus üzerinde uyarıcı bir etkisi olduğu için günde 5 gramdan fazla safran almamaları önerilmektedir. Alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Safran aldıktan sonra alerjik reaksiyon belirtileri yaşayan kişiler doktora görünmelidir.


Safran Çayı Tarifi

Bunların yanı sıra, safranı toz haline getirip doğrudan içine atabilirsiniz ya da safran çayı hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1/2 litre su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 0,25 g Safran
  • 1 çubuk Tarçın
  • 10-12 nane yaprağı

Hazırlanışı 

1. Suyu ısıtın ve kaynatın.

2. Su kaynamaya başladığında çaydanlığa şeker, safran, tarçın ve nane yapraklarını ekleyin.

3. Çayı 5-7 dakika pişirin.

4. Çayı süzün ve sıcak servis yapın.


Sonuç

Safran; krosin, krosetin, safranal ve kaempferol gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Bu antioksidanlar, hücreleri oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olur. Ayrıca safran, normal hücrelere zarar vermezken kanser hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir. Safran hem erkekler hem de kadınlar için afrodizyak özelliklere sahip olabilir ve özellikle antidepresan alanlara yardımcı olabilir. Safranın abur cubur tüketmeyi ve iştahı azalttığı görülmüştür. Bununla birlikte safran kilo vermeye de yardımcı olur. Yapılan araştırmalar krosin gibi safran bileşenlerinin beyindeki iltihabı ve oksidatif hasarı azalttığını ve bunun da yararlı etkilere yol açabileceğini göstermiştir. Yapılan araştırmalar krosin gibi safran bileşenlerinin beyindeki iltihabı ve oksidatif hasarı azalttığını ve bunun da yararlı etkilere yol açabileceğini göstermiştir. Safranda bulunan antioksidan özellikler sağlıklı arterlerin ve kan damarlarının korunmasını sağlar.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/

2. Dwyer, Anna V, et al. “Herbal Medicines, Other than St. John's Wort, in the Treatment of Depression: a Systematic Review.” Alternative Medicine Review : a Journal of Clinical Therapeutic, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Mar. 2011,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21438645

3. Khazdair, Mohammad Reza, et al. “The Effects of Crocus Sativus (Saffron) and Its Constituents on Nervous System: A Review.” Avicenna Journal of Phytomedicine, Mashhad University of Medical Sciences, 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26468457

4. Rezaee, Ramin, and Hossein Hosseinzadeh. “Safranal: from an Aromatic Natural Product to a Rewarding Pharmacological Agent.” Iranian Journal of Basic Medical Sciences, Mashhad University of Medical Sciences, Jan. 2013, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638289

5. Khansari, Nemat, et al. “Chronic Inflammation and Oxidative Stress as a Major Cause of Age-Related Diseases and Cancer.” Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Jan. 2009, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749

6. Aung, H H, et al. “Crocin from Crocus Sativus Possesses Significant Anti-Proliferation Effects on Human Colorectal Cancer Cells.” Experimental Oncology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Sept. 2007,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18004240

7. Samarghandian, Saeed, and Abasalt Borji. “Anticarcinogenic Effect of Saffron (Crocus Sativus L.) and Its Ingredients.” Pharmacognosy Research, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, Apr. 2014, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24761112

8. Modabbernia, Amirhossein, et al. “Effect of Saffron on Fluoxetine-Induced Sexual Impairment in Men: Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial.” Psychopharmacology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2012, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22552758

9. Maleki-Saghooni, Nahid, et al. “A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials on Saffron (Crocus Sativus) Effectiveness and Safety on Erectile Dysfunction and Semen Parameters.” Avicenna Journal of Phytomedicine, Mashhad University of Medical Sciences, 2018, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29881706

10. Gout, Bernard, et al. “Satiereal, a Crocus Sativus L Extract, Reduces Snacking and Increases Satiety in a Randomized Placebo-Controlled Study of Mildly Overweight, Healthy Women.” Nutrition Research (New York, N.Y.), U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) May 2010,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20579522

11. Abedimanesh, Nasim, et al. “Saffron and Crocin Improved Appetite, Dietary Intakes and Body Composition in Patients with Coronary Artery Disease.” Journal of Cardiovascular and Thoracic Research, Tabriz University of Medical Sciences, 2017, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29391933

12. Khazdair, Mohammad Reza, et al. “The Effects of Crocus Sativus (Saffron) and Its Constituents on Nervous System: A Review.” Avicenna Journal of Phytomedicine, Mashhad University of Medical Sciences, 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/

13. Adalier, Nur, and Heath Parker. “Vitamin E, Turmeric and Saffron in Treatment of Alzheimer's Disease.” Antioxidants (Basel, Switzerland), MDPI, 25 Oct. 2016, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187538/     

14. Fatehi, M, et al. “Effects of Crocus Sativus Petals' Extract on Rat Blood Pressure and on Responses Induced by Electrical Field Stimulation in the Rat Isolated Vas Deferens and Guinea-Pig Ileum.” Journal of Ethnopharmacology, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 2003,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12648816/

15. Masaki, Mika, et al. “Crocin Promotes Non-Rapid Eye Movement Sleep in Mice.” Molecular Nutrition & Food Research, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Feb. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038919

16. Hausenblas, Heather Ann, et al. “Saffron (Crocus Sativus L.) and Major Depressive Disorder: a Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials.” Journal of Integrative Medicine, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Nov. 2013,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643654/

17. Kianbakht, S, and A Ghazavi. “Immunomodulatory Effects of Saffron: a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial.” Phytotherapy Research: PTR, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Dec. 2011,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480412

18. Kamalipour, Maryam, and Shahin Akhondzadeh. “Cardiovascular Effects of Saffron: an Evidence-Based Review.” The Journal of Tehran Heart Center, Tehran University of Medical Sciences, 2011, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3466873/

Benzer Makaleler

Tuzun Faydaları
18.05.2020 02:04 devamını oku

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/