Acil.Net

Doğal Boya Kına

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 18:36 (Güncellendi 18.08.2020 20:18)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Doğal Boya Kına

Kınagiller familyasından bir bitki türü olan kınanın dünya çapında birçok farklı ismi vardır ve kına bitkisini, küçük beyaz çiçekler ve taşıdığı meyveler ile anlayabilirsiniz. Ayrıca kına, saç boyası da dâhil olmak üzere tohum veya yapraklardan oluşan sulu özler, tentürler ve merhemlerde de kullanılabilir.  İşte kınanın faydaları:


1. Saç Boyası Olarak Kullanılabilir

Çoğu insan kınanın saç üzerindeki etkisini boyama ile ilişkilendirse de, vücudun birçok bölümünde de önemli bir rol oynar. Kınanın hem saç gücünü artırdığı hem de saç kökü sağlığını kalıcı olarak etkilemeyen güvenli bir boya içerdiği kanıtlanmıştır. (1)

Özet: Kına, saç kökü sağlığını kalıcı olarak etkilemeyen güvenli bir boya içerir ve vücudun birçok bölümünde de önemli bir rol oynar.


2. Tırnak Sağlığını Güçlendirir

İnsanlar genellikle tırnak bakımına özen göstermez ancak tırnakların altındaki tırnak etleri ve boşluklar, enfeksiyon ve bakteriler için en temel yerlerdir. Bu nedenle, tırnaklara kına uygulamak akıllıca bir seçim olabilir. Kına, tırnakların çatlamasını önlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Bir avuç kınayı tırnağın üzerine uygulamak, tırnak yataklarındaki tahriş, ağrı ve enfeksiyonu temizleyebilir. (2)

Özet: Bir avuç kınayı tırnağın üzerine uygulamak, tırnak yataklarındaki tahriş, ağrı ve enfeksiyonu temizleyebilir.


3. Yaşlanma Belirtilerini Azaltır

Kınada ne kadar antioksidan olduğu geniş çapta incelenmemiş olsa da, kına yağının sıkılaştırıcı etkilere sahip olduğu kanıtlanmıştır.  Bu yüzden bazı insanlar yaşlanma ve kırışıklık belirtilerini azaltmak için kınayı kullanmaktadır. Kınanın vücudun en önemli bölümü olan cildi koruyabilen antiviral ve antibakteriyel etkilere sahip olduğu bilinmektedir. (3)

Özet: Kınanın vücudun en önemli bölümü olan cildi koruyabilen antiviral ve antibakteriyel etkilere sahip olduğu bilinmektedir.


4. Yaraları İyileştirir

Kınanın en önemli özelliklerinden biri, cildi enfeksiyonlara karşı korumak ve iltihabı ortadan kaldırmaktır. Kına sadece yabancı patojenlere ve maddelere karşı koruyucu bir tabaka oluşturduğu için değil, aynı zamanda cildin üzerindeki ısıyı emen doğal soğutma özelliklerine sahip olduğu için nesiller boyunca yanıklara, yaralara ve sıyrıklara da uygulanmıştır.  Bundan dolayı aloe vera jeli ile benzer etkiler oluşturur ve güneş yanığı için çok yararlıdır. (4)

Özet: Kına sadece yabancı patojenlere ve maddelere karşı koruyucu bir tabaka ekleyebildiği için değil, aynı zamanda cildin üzerindeki ısıyı emen doğal soğutma özelliklerine sahip olduğu için nesiller boyunca yaralara uygulanmıştır.


5. Ateşi Düşürür

Bazı geleneklere göre kınanın ateşi düşürdüğü bilinmektedir. İnsanlar yüksek ateşten muzdarip olduğunda, vücuttaki sıcaklık artışı organların fonksiyonları ve metabolik süreçler için tehlikeli olabilir. Ayrıca kına vücudun genel sıcaklığını düşürmek için de önemlidir ve kına vücudu ilk başta terletir, daha sonra normal haline gelmesini sağlar. (5)

Özet: Kına vücudun genel sıcaklığını düşürmek için önemlidir ve kına vücudu ilk başta terletir, daha sonra normal haline gelmesini sağlar.


6. Baş Ağrılarını Hafifletir

Kına bitkisinin suyu, baş ağrılarından hızlı bir şekilde kurtulmak için doğrudan cilde uygulanabilir. Kınada bulunan bileşenlerin antienflamatuar etkileri, bu gerginliği azaltmaya ve baş ağrısı ve migrenlerin yaygın bir nedeni olan kılcal damarlarda sağlıklı kan akışını teşvik etmeye yardımcı olur. (6)

Bunların yanı sıra kına yağı, saç sağlığını artırmak için popüler bir tedavi olmuştur ve aynı zamanda dökülen saçlar için de doğal bir tedavi olmuştur.

Özet: Kınada bulunan bileşenlerin antienflamatuar etkileri,  kılcal damarlarda sağlıklı kan akışını teşvik etmeye yardımcı olur.


7. İltihap Önleyici Özelliği Vardır

Kına yağı artritik ve romatizmal ağrılar için topikal olarak kullanılabilir. Yaşlandığımız zaman vücuttaki kıkırdak ve kaslar bozuldukça eklemlerimiz daha acı verici hale gelir. Bundan dolayı vücudun birçok farklı bölgesinde ağrılı iltihaplanmalar meydana gelebilir. İltihaplı veya etkilenen bölgelere kına yağı uygulamak, daha aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olur. (7)

Özet: İltihaplı veya etkilenen bölgelere kına yağı uygulamak, daha aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olur.


8. Uyku Bozukluklarına İyi Gelir

Kına yağı doğrudan uyku bozukluklarını hafifletmek ile bağlantılıdır. Bu nedenle uykusuzluk veya kronik huzursuzluktan muzdarip iseniz, kına yağı vücudu rahatlatarak düzenli ve dinlendirici bir uyku programına geri dönmenizi sağlar. (9)

Özet: Kına yağı vücudu rahatlatarak düzenli ve dinlendirici bir uyku programına geri dönmenizi sağlar.


9. Kan Basıncını Düzenler

Kına suyunu veya tohumlarını tüketmek, kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltan ve kan basıncını etkili bir şekilde düşüren hipotansif bir etki yaratır. Böylece kalp krizi ve felç riskini azaltarak kalp ve arterlerde trombosit oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. (8)

Özet: Kına suyunu veya tohumlarını tüketmek, kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltan ve kan basıncını etkili bir şekilde düşüren hipotansif bir etki yaratır.


Kına Nasıl Yapılır

Malzemeler

- 1/2 su bardağı kına tozu

- 1/4 su bardağı ılık su

- Hindistan cevizi yağı

- Fırça

- Duş bonesi

Hazırlanışı

1. Kına tozunu ve suyu bir cam kabın içinde kalın, pürüzsüz ve sürülebilir bir kıvama gelinceye kadar karıştırın.

2. Rengin koyulaşması için 12 saat bekleyin. Rengin koyulaşmasını istemiyorsanız, karışımı saçınıza uygulamaya başlayabilirsiniz.

3. Kınanın yüz kısmınıza bulaşmaması için saç çizginize, kulaklarınıza ve boynunuza biraz hindistan cevizi yağı sürün.

4. Eldiven kullanarak karışımı bir fırçası yardımı ile saçınıza uygulamaya başlayın. Köklerden başlayıp uçlara kadar sürün.

5. Saçınızın tamamı karışımla kaplandığında, başınızı bir duş bonesi ile örtün ve birkaç saat bekleyin.

7. Kınayı saçınızdan şampuan yardımıyla çıkarın. 

8. Son olarak saçınızın kurumasını bekleyin.


Sonuç

Kına, saç kökü sağlığını kalıcı olarak etkilemeyen güvenli bir boya içerir ve vücudun birçok bölümünde de önemli bir rol oynar. Bir avuç kınayı tırnağın üzerine uygulamak, tırnak yataklarındaki tahriş, ağrı ve enfeksiyonu temizleyebilir. Ayrıca kınanın vücudun en önemli bölümü olan cildi koruyabilen antiviral ve antibakteriyel etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Kına sadece yabancı patojenlere ve maddelere karşı koruyucu bir tabaka oluşturduğu için değil, aynı zamanda cildin üzerindeki ısıyı emen doğal soğutma özelliklerine sahip olduğu için nesiller boyunca yaralara uygulanmıştır. Bunun yanı sıra, kına vücudun genel sıcaklığını düşürmek için önemlidir ve kına vücudu ilk başta terletir, daha sonra normal haline gelmesini sağlar. İltihaplı veya etkilenen bölgelere kına yağı uygulamak, daha aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olur.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Jain, V., Shah, D., Sonani, N., Dhakara, S., & Patel, Pithawala Institute of Pharmaceutical Science and Research (Pithawala Farmasötik Bilim ve Araştırma Enstitüsü)

http://mail.ibiol.ro/plant/volume%2055/art207.pdf

2. Kamal, Mehnaz, and Talha Jawaid. “PHARMACOLOGICAL ACTIVITIES OF LAWSONIA INERMIS LINN.: A REVIEW.” International Journal of Biomedical Research (Uluslararası Biyomedikal Araştırma Dergisi)

http://www.ssjournals.com/index.php/ijbr/article/view/618

3. Malekzadeh, F. “Antimicrobial Activity of Lawsonia Inermis L.” Applied Microbiology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Apr. 1968, 

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC547491/

4. Muhammad. “The Use of Lawsonia Inermis Linn . (Henna) in the Management of Burn Wound Infections.” African Journal of Biotechnology (Afrika Biyoteknoloji Dergisi) Academic Journals (Kenya),

http://www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/71132

5. Jones. “The Metabolism and Toxicity of Quinones, Quinonimines, Quinone Methides, and Quinone-Thioethers.” Latest TOC RSS, Bentham Science Publishers (Bentham Bilim Yayıncıları) 1 Jan. 1970,

http://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdm/2002/00000003/00000004/art00005

6. Gorji, Ali. “Pharmacological Treatment of Headache Using Traditional Persian Medicine.” Trends in Pharmacological Sciences, Elsevier Current Trends, 21 June 2003, Institut für Physiologie, Universität Münster (Münster Üniversitesi Fizyoloji Enstitüsü)

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165614703001640

7. Ali, B H, et al. “Anti-Inflammatory, Antipyretic, and Analgesic Effects of Lawsonia Inermis L. (Henna) in Rats.” Pharmacology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Dec. 1995,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8966192

8. Nayak, B. Shivananda, et al. “The Evidence Based Wound Healing Activity of Lawsonia Inermis Linn.” Wiley Online Library, John Wiley & Sons, Ltd, 29 May 2007, Department of Pre Clinical Sciences, Faculty of Medical Sciences, The University of the West Indies (Batı Hint Adaları Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi, Klinik Öncesi Bilimler Bölümü)

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2181

9. Akter, A, et al. “Screening of Ethanol, Petroleum Ether and Chloroform Extracts of Medicinal Plants, Lawsonia Inermis L. and Mimosa Pudica L. for Antibacterial Activity.” Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, Medknow Publications, May 2010, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003179/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın