Acil.Net

Doğadan Gelen Şifa Kaynağı Kuşburnu

#

Yazan, Gamze Bozkurt
27.04.2020 00:35 (Güncellendi 19.05.2020 15:45)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Doğadan Gelen Şifa Kaynağı Kuşburnu

Kuşburnu ya da kuş gülü olarak adlandırılan kuşburnu, gül bitkisinin meyvesidir. Tipik olarak turuncudan kırmızıya dönen bir rengi vardır ancak bazı türlerde koyu mordan siyaha kadar renkleri değişmektedir.

Yabani dikenli bir gülü andıran kuşburnu bitkisinin boyu 1-3 metre arasında olup güzel çiçekler açar ve kırmızı parlak meyveler verir. Genellikle 5-7 yapraktan oluşan bu bitki ilkbahar aylarında çiçek açan ve yaz sonu gibi kırmızı parlak meyveler veren güzel kokulu bir bitkidir.

Ayrıca kuşburnunun meyvesi, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kırmızıdır. Bu şifalı bitki üzerine yapılan yeni çalışmalara göre özellikle kilo ve obeziteye karşı etkili bir besin olduğu ortaya çıkmıştır.

Kuşburnu, çok eski çağlardan beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden dolayı bağışıklık sistemini destekler; özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle çayı ile popüler hale gelen kuşburnu, tarih boyunca aktarların şifa amacıyla yaygın kullandıkları bir bitkidir. 

Günümüzde halen C vitamini eksikliğinden kaynaklı hastalıklar başta olmak üzere, mide spazmları, mide asidi eksikliği, mide tahrişi, ülserlerin önlenmesi, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu çayı, ishal, kabızlık, safra taşları, safra kesesi rahatsızlıkları, alt üriner sistem ve böbrek rahatsızlıkları, gut, kilo verme, göğüs hastalıkları ve idrar akışını arttırmak için kullanılmaktadır. (1)

 

1. Kuşburnunun İçerdiği Besin Değerleri

100 g kuşburnunun sahip olduğu besin değerleri

Su58.66 g
Enerji162 kcal
Protein1.6 g
Karbonhidrat38.22 g
Lif24.1 g
Şeker2.58 g
K Vitamini25.9 mg


Kuşburnu sağlık için faydalı olduğundan oldukça popüler bir bitkidir. Kuşburnunun bu kadar popüler olmasının nedeni, çok çeşitli sağlık durumlarının tedavisinde son derece etkili olmasıdır. (2)

Kuşburnundaki vitaminler, mineraller, organik bileşikler ve diğer gerekli besinler çok güçlüdür. Bu yararlı bileşenlerin bazıları, C, A, E ve B vitamini kalsiyum, demir, selenyum, manganez, magnezyum, fosfor, potasyum, kükürt, silikon ve çinko gibi mineralleri içerir. Ayrıca, likopen, pektin, lutein ve beta-karoten gibi organik bileşikler vücut için çok gereklidir.Flavonoidleri, fitokimyasalları ve karotenoidleri içeren antioksidan bileşenler de sağlık yararlarına katkıda bulunur. (3)

Özet: Kuşburnundaki vitaminler, mineraller, organik bileşikler ve diğer gerekli besinler çok güçlüdür.


2. Kansere Karışı Koruyucudur ve Önlenmesine Yardımcı Olur

Yapılan bir. çalışmada kuşburnu ekstresinin meme kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını azalttığı gözlemlenmiştir. Çalışmada kuşburnu ekstraktının en yüksek konsantrasyonları meme kanseri hücrelerinin dağılımını %45'e kadar azaltmıştı. Meyve özü ayrıca, beyin kanseri hücrelerinin yayılma eğilimindeki bir yer olan beyindeki kanserli büyümeyi de önlediği ortaya çıkmıştır.

Sırp bilim adamarı tarafından yapılan bir çalışmaya göre, kuşburnu çayında bulunan fitokimyasallar üzerinde odaklanılmış ve Meyvede bulunan polifenollerin insan kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebildiği ortaya çıkmıştır.

İspanyada yapılan başka bir çalışmada, kuşburnun kolorektal kanserin önlenmesine yardımcı olabilecek fonksiyonel aktif bileşenlere sahip olabileceği ve meyvenin ayrıca kanser önleyici özelliklerine katkıda bulunan bir anti-enflamatuar ( iltihaplanma karşıtı) etkisi bulunduğu öne sürülmüştür.Kuşburnu fenoller, askorbik asit (C vitamini), beta-karoten, tanenler ve pektinler gibi bazı biyoaktif bileşikler içermektedir. Bunların hepsi kansere yol açabilecek oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kuşburnunda bulunan karotenoidler, flavonoidler ve polifenoller, vücutta bulunan serbest radikalleri ortadan kaldıran veya nötralize eden çok güçlü antioksidanlardır.

Serbest radikaller, sağlıklı hücrelerde kanserli hücrelerle mutasyona neden olarak veya basitçe öldürerek zarar veren hücresel metabolizmanın yan ürünleridir. 2017 yılında Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi' nde yayınlanan bir çalışmaya göre kuşburnu, anti-enflamatuar( iltihaplanma karşıtı) etkisinin yanı sıra anti-kanser özelliklerine de sahip olabilir. Bununla birlikte, kronik hastalıklara karşı potansiyel tedavi etme rolünü ölçmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. (4) (5)

Japon bilim adamları tarafından yapılan bir kanser çalışmasında meyvenin, iltihabı ve bunun sonucunda ortaya çıkan kanser hücresi çoğalmasını baskılamasının etkinliği vurgulanmıştır.  Kuşburnunda tilirosid adı verilen önemli bir flavonoid, önemli ölçüde iltihap önleyici etkilere sahiptir. Kuşburnu ekstresi güvenli olmasına rağmen, bir şey akılda tutulmalıdır: Bazı ilaçlar ile birlikte kuşburnu alan hastalar ekstra dikkatli olmalıdır çünkü vücuda alınan kuşburnu reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar ile etkileşime girebilir. . (6) (7) (8)

Kuşburnu ayrıca, bazı tümör formlarının genişlemesini yavaşlattığı bilinen karotenoidler adı verilen başka aktif bileşikler de içerir. Kuşburnu ekstraktının baş boyun kanserli hastalarda radyoterapinin neden olabileceği epiteliti önlediği de tespit edilmiştir. Meyvenin ayrıca belirli kanserlerin gelişimini durdurduğu ve hatta iyileştirdiği de gözlemlenmiştir. (9) (10) (11)

Kuşburnu, şaşırtıcı bir şekilde, ayrıca likopen ( kırmızı renk veren bileşik) içerir. Likopen antikanser aktivitesi için popülerdir. Hasarlı, kanserli tümörlerin büyümesine neden olan hücreler arasındaki iletişimi uyararak kanserin oluşumunu engellemektedir. (12) (13) (14)

Özet: Yapılan çalışmalarda kuşburnu ekstresinin meme kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını azalttığı gözlemlenmiştir. Kuşburnu çayında bulunan fitokimyasallar üzerinde odaklanılmış ve meyvede bulunan polifenollerin insan kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebildiği ortaya çıkmıştır. Kuşburnun kolorektal kanserin önlenmesine yardımcı olabilecek fonksiyonel aktif bileşenlere sahip olabileceği ve Meyvenin ayrıca kanser önleyici özelliklerine katkıda bulunan bir anti-enflamatuar ( iltihaplanma karşıtı) etkisi vardır. Kuşburnunda bulunan karotenoidler, flavonoidler ve polifenoller, vücutta bulunan serbest radikalleri ortadan kaldıran veya nötralize eden çok güçlü antioksidanlardır. kuşburnu, anti-enflamatuar( iltihaplanma karşıtı) etkisinin yanı sıra anti-kanser özelliklerine de sahiptir. bir kanser çalışmasında meyvenin iltihabı ve bunun sonucunda ortaya çıkan kanser hücresi çoğalmasını baskılamaktadır. Kuşburnu ekstraktının baş boyun kanserli hastalarda radyoterapinin neden olabileceği epiteliti önlediği de tespit edilmiştir. Meyvenin ayrıca belirli kanserlerin gelişimini durdurduğu ve hatta iyileştirdiği de gözlemlenmiştir.


3. Kolesterolü Düşürerek Sağlımızı Korumaya Yardımcı Olur

Kuşburnu ekstra tının düzenli alımı, düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Meyve, özellikle obez hastalarda etkilidir. 6 hafta boyunca günlük olarak kuşburnu çayı tüketen hastaların toplam kan kolesterol seviyelerinde, %5'e kadar önemli bir düşüş görülmüştür. Bu düşüş kalp hastalığı riskini % 17 azaltabilir. Kuşburnu ayrıca yan etkileri olabilecek anti-kolesterol ilaçlarının (statinler gibi) yerine güvenli bir alternatif olarak kullanılabilir.

Kuşburnu içindeki organik bileşikler ve antioksidan bileşenler, vücudunuzdaki LDL kolesterolünü azaltır, böylece kardiyovasküler sisteminizdeki yükü azaltır ve ayrıca felç geçirme veya kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. (15)

Özet: Kuşburnunun düzenli olarak tüketilmesi kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Kuşburnu içindeki organik bileşikler ve antioksidan bileşenler, vücudunuzdaki LDL kolesterolünü azaltır, böylece kas sistemimizdeki yükü azaltmakta ve felç, kalp krizi riskini önlemektedir.


4. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu yağı, C vitamininin zengin olduğu kaynaklardan biridir. C vitamini enfeksiyonları tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. 

Vücudumuzun her kısmında, kemiklerimiz, cilt, tendonlar, kartilaj, kan damarları, dişler dahil mevcuttur. Kuşburnu, bir antioksidan olmasının yanı sıra, vücutta kemik ve kasların yapısında önemli bir unsurdur. Ayrıca, alyuvar hücreleri üreten demir emilimi için yardımcı olur.

Kuşburnu, bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi bileşenlerden biri olan  C vitaminine önemli miktarda sahiptir. C vitamini beyaz kan hücrelerini uyarır ve ayrıca astımın önlenmesi ve solunum sisteminin genel sağlığı için gereklidir. Bu, kuşburnu alımı ve yüksek C vitamini seviyeleri sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi solunum sistemi ve bağışıklık sistemi sorunlarının azaltılmasına yarar sağlayabilir. (16)

Özet: Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu yağı, C vitamininin zengin olduğu kaynaklardan biridir. C vitamini enfeksiyonları tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir


5. Cildin Korunmasına Yardımcı Olur

Güneşin zararlı ışınlarının sebep olduğu cilt lekeleri üzerinde etkilidir. Fazla güneşe maruz kalmış deride zamanla lekeler ve renk bozulmaları meydana gelir. 

Kuşburnunun içindeki antioksidanlar cilde zarar veren serbest radikallere karşı savaşarak cildin korunmasını sağlar. Kuşburnu yağının esansiyel yağ asitleri ile kombine A vitamini, cilt tonunu, dokusunu ve pigmentasyonu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Ancak bu yağın kullanımının doktor kontrolünde olması önemlidir.

Insanlar genellikle ciltlerinin daha güzel, lekesiz ve genç görünmesini istemektedir. Cildin sıkılaştırılması ve tonlanması için yüzlerce ürün ve potansiyel tedaviler vardır ve kuşburnu en iyi seçeneklerden biridir. Kuşburnunun esneklik veren yapısı cildi elastik tutar, bu yüzden kırışıklıklar oluşmaz. Kusurları kolayca giderir, yanıkları ve izleri iyileştirir ve cildin daha genç ve canlı görünmesini sağlar. (17)

Özet: Kuşburnunun içindeki antioksidanlar cilde zarar veren serbest radikallere karşı savaşarak cildin korunmasını sağlar. Kuşburnu yağının esansiyel yağ asitleri ile kombine A vitamini, cilt tonunu, dokusunu ve pigmentasyonu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.


Kuşburnu Reçeli 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kuşburnu.
  • 1 su bardağı kuru üzüm.
  • 4 su bardağına yakın su.
  • 2,3 damla limon suyu.

Hazırlanışı

Kuşburnunun sap kısımlarını temizlenip güzelce yıkanır.Tencereye su,kuru üzüm ve kuş burnu konur. Kuşburnu ve üzüm iyice yumuşayana kadar pişirilir, su yetersiz gelirse ekleyebilirsiniz.Daha sonra tencerenin dibinde biraz su kalınca ince delikli süzgece konulur ve el ile iyice ezilir. Kuşburnunun içinde küçük dikenler var olduğundan eldiven giyerek ovabilirsiniz.
İyice ezdikten sonra süzgeçten de geçirilir ve limon suyunu da ekleyerek tencerede altı kısık ateşte biraz koyulaşana kadar karıştırarak 3-4 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınır.


Kuşburnu Çayı Tarifi

Çaydanlığa bir miktar kuşburnu ve bir miktar su ekleyin ve ocağa alın. Çayı 15 dakika kaynamaya bırakın. Kaynayan çayın altını kapatın ve demlenmesi için 10 dakika bekleyin. Ardından bir süzgeçle süzerek bardağına doldurabilirsiniz.


Sonuç

Kuşburnu ekstresinin meme kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını azaltmaya yardımcı olur. İçeriğindeki polifenollerin insan kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektedir.Güçlü bir andioksidan kaynağıdır.

Kuşburnunun düzenli olarak tüketilmesi kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır ve böylece kas sistemimizdeki yükü azaltmakta ve felç, kalp krizi riskini önlemektedir. Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnunun içindeki antioksidanlar cilde zarar veren serbest radikallere karşı savaşarak cildin korunmasını sağlar. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.

KAYNAKLAR

1. Yeni Zelanda Bitki ve Bahçe Bitkileri Bilimi Dergisi-Yerli kuşburnu meyvesi ( Rosa spp.) Türkiyeli Erzurum illerinden seçmeler. Taylor francis online. [Çevrimiçi] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01140671.2004.9514279.

2. besin değerleri. USDA. [Çevrimiçi] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168998/nutrients.

3. Gruenwald J, Uebelhack R, Moré MI. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüleri-Rosa canina - Gül kalça farmakolojik katkı maddeleri ve osteoartrit mücadele moleküler mekanik - sistematik bir yorum. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31138475.

4. Sezai Ercişli. Gıda Kimyası-Bazı gül ( Rosa spp.) Türlerinde meyvelerin kimyasal bileşimi. ELSEVİER sciencedirect. [Çevrimiçi] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607001550.

5. Inés Mármol,Cristina Sánchez-de-Diego , Nerea Jiménez Moreno ,Carmen Ancín-Azpilicueta ve María Jesús Rodríguez-Yoldi. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi-Farklı Rosa Türlerinden Gül Kalçalarının Terapötik Uygulamaları. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/.

6. Amerikan Deneysel Biyoloji Dernekleri Federasyonu-Doğal ekstrakt meme kanserini önleme konusunda umut vaat ediyor. sciencedaily. [Çevrimiçi] https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150329141007.htm.

7. Tumbas VT , Canadanović-Brunet JM , Cetojević-Simin GG , Cetkovic GS , Ethilas SM , Gille L . Kimya Endüstrisi Derneği (Büyük Britanya)-Kuşburnunun ( Rosa canina L.) fitokimyasalların stabil serbest radikallere ve insan kanser hücrelerine etkisi. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22083314.

8. Jiménez S, Gascón S, Luquin A, Laguna M, Ancin-Azpilicueta C, Rodríguez-Yoldi MJ. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal-Rosa canina Ekstraktları Caco-2 İnsan Kolon Kanseri Üzerine Antiproliferatif ve Antioksidan Etkilere Sahiptir. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27467555/.

9. Inés Mármol , Cristina Sánchez-de-Diego , Nerea Jiménez Moreno , 3 Carmen Ancín-Azpilicueta , ve María Jesús Rodríguez-Yoldi . Uluslararası moleküler bilimler dergisi-Farklı Rosa Türlerinden Gül Kalçalarının Terapötik Uygulamaları. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/.

10. C. Widén ,A. Ekholm , MD Coleman , S. Renvert , ve K. Rumpunen . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi-Kuşburnu Eritrosit Antioksidan Koruması ( Rosa spp.). PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399354/.

11. Akifumi Nagatomo , Norihisa Nishida , Ikuo Fukuhara , Akira Noro , Yoshimichi Kozai , Hisao Sato ,ve Yoichi Matsuura . ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi-Günlük kuşburnu ekstresi alımı, preobez deneklerde karın viseral yağını azaltır: randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir klinik çalışma. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358417/.

12. Evelyn March tarafından 2017 Mart Sağlık Notları Bitkisel Çaylarda Bitkisel Ürünler: Kullanım Kontrendikasyonları. sağlık notları. [Çevrimiçi] http://www.wwu.edu/wwura/pdf/NsPdf-March2017HealthNotes.PDF.

13. Borda Rodriguez M , Andueza Iriarte M,. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal-[SAĞ VE BOYUN KANSERLİ HASTALARDA RADYOTERAPİYE HAZIRLANAN EPİTELİTİSİN ÖNLENMESİNDEKİ RULOFİP YAĞ EKRANININ ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ]. PubMed. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26996043.

14. Melissa L. Welter. Likopenin Sağlığınız Üzerindeki Etkileri. ndsu. [Çevrimiçi] https://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc211/student%20papers/articles04/Melissa%20Welter/mwelter.htm.

15. Vesna T Tumbas Jasna M Čanadanović ‐ Brunet Dragana D Četojević ‐ Simin Gordana S Ćetković Sonja M Ðilas Lars Gille. besin ve ziraat bilimsel araştırma dergisi-Kuşburnu ( Rosa canina L.) fitokimyasallarının stabil serbest radikallere ve insan kanser hücrelerine etkisi. wiley online kütüphane. [Çevrimiçi] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.4695. 

16. Magnus Pyke ve Ronald Melville. Biyokimya Derneği (Büyük Britanya)-Kuşburnunda C Vitamini. PMC. [Çevrimiçi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1265699/.

17. Cosima Chrubasik Basil D. Roufogalis Ulf Müller ner Ladner Sigrun Chrubasik. fitoterapi araştırmaları-Rosa canina etkisi ve etkinlik profilleri üzerine sistematik bir derleme. wiley online kütüphane. [Çevrimiçi] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2400/abstract.

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/