Acil.Net

Lavantanın Bilinmeyen Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
17.05.2020 18:55 (Güncellendi 15.08.2020 23:19)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Lavantanın Bilinmeyen Faydaları

Lavanta genellikle az suya veya gübrelemeye ihtiyaç duyar ve hatta saksılarda iyi yetişir. Güneşli bir noktada (6+ saat) yer alması ve iyi bir drenaja sahip olması önemlidir. 

Ayrıca birkaç tıbbi sorunla kendi başınıza uğraşıyorsanız ve reçetesiz satılan birçok ilaçların hoş olmayan yan etkilerinden muzdarip olmak istemiyorsanız, işte lavanta kullanımının sağlığa yararları…


1. Lavantanın Besin Değerleri

100 ml lavantanın besin değerleri şunlardır: (12)

Kalori19 kcal
Toplam Yağ0
Şeker5.06 g
Karbonhidrat5.06 g



2. Aromaterapi Özelliği Barındırır

Lavanta aromaterapilerde en sık kullanılan bitkidir. Lavanta bitkisinin yağlarından gelen kokunun, sakinlik ve sıhhati arttırdığına inanılıyor. Ayrıca stres, endişe ve hatta hafif bir acıyı azaltmaya yardımcı olduğu da söyleniyor. (1)

Özet: Lavanta bitkisinin yağlarından gelen kokunun sakinlik sağladığı, stres ve endişeyi hafiflettiği görülmüştür.


3. Kanser ve Bunama Hastalıklarını Hafifletir

Ulusal Kanser Enstitüsüne göre aromaterapi, hastaların kanser tedavisinin yan etkilerini yönetmelerine yardımcı olabiliyor. Koku alıcıları beyine ruh halini etkileyebilecek mesajlar gönderir. Aromaterapi, bunama hastalığından muzdarip yetişkinlere de yardımcı olabilir. Birçok insan aromatik iyileştiricilerden bahsederken, bilim camiasında bu konuda o kadar emin değil. Lavanta ile ilgili yapılan testlerin çoğunun çelişkili sonuçlar verdiği görülmüştür. (2)

Özet: Yapılan bir araştırmada aromaterapinin kanser tedavisinde yan etkileri azalttığı ve bunama hastalığı olan bireylerde hastalığın belirtilerinin hafiflediği görülmüştür.


4. Cilt ve Saç Hastalıkları Tedavisine Destek Sağlar

Lavanta yağının topikal olarak kullanılması, saç dökülmesine neden olan saçkıran hastalığının tedavisine yardımcı olduğu görülmüştür. Dermatoloji Arşivi'nde yayınlanan bir çalışmada insanlar saçın düştüğü yerlere lavanta, kekik, biberiye ve sedir ağacı esansiyel yağlarını sürdüler. Bazı insanlar yedi ay boyunca kıl büyümesi yaşadı. Ancak, araştırmacıların hangi yağın bundan sorumlu olduğunu belirlemesinin bir yolu yoktu. Cilde uygulandığında, lavanta yağları egzama, akne, güneş yanığını tedavisinde olumlu sonuçlar göstermiştir. (10) 

Özet: Lavanta yağının saçkıran hastalığı tedavisinde yardımcı olduğu ve bu yağın cilde uygulandığında akne ve egzama gibi sorunların tedavisine destek sağladığı görülmüştür.


5. Mantar Büyümesini Durdurmaya Yardımcı Olur

Lavantadaki potansiyel mantar önleyici etkiyi vurgulayan çok sayıda çalışma vardır. Çalışmalar lavanta esansiyel yağının Candida Albicans mantarı gibi bazı mantar türlerinin büyümesini önlemede etkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca sıvıyağ, önceki araştırmalara göre sporcuların mantardan kaynaklanan ayak ve saçkıran hastalığının tedavisi için de bir çözüm olabilir. (11)

Özet: Yapılan çalışmalar lavanta esansiyel yağının Candida Albicans mantarı gibi bazı mantar türlerinin büyümesini önlemede etkili olabileceğini göstermektedir.


6. Cilt Lekelerinin Tedavisine Yardımcı Olur

Lavanta kullanımı, çeşitli uçucu yağların aksine dermatoloji kullanımı için en ideal yöntemdir. Aslında sivilce, egzama veya cilt iltihabı varsa, etkilenen bölgelere lavanta yağı uygulamanın Kanat Temelli Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde Mayıs 2017'de yayınlanan bir makaleye göre lekeleri tedavi etmede rol oynadığı ve iltihaplanmayı kolaylaştırdığı görülmüştür. Hassas cilde sahip olan bireyler için, esansiyel yağı suyla vücudunuza uygulayın. Lavantada bulunan antioksidan, yaraların iyileşmesine de katkıda bulunur. (3)

Özet: Lavanta yağının cilt iltihabı ve sivilce gibi sorunları iyileştirmede yararlı olduğu görülmüştür. Ancak hassas bir cildiniz varsa bu yağı su ile vücudunuza uygulamayı unutmayın.


7. Tansiyonu ve Kalp Atış Hızını Düzenler

Kronik yüksek tansiyon kalp üzerine baskı yaparak felç ve kalp krizi gibi sağlık sorunları riskini arttırabilir. Ancak İran Farmasötik Araştırmalar Dergisi'nde 2017'de yayınlanan bir çalışmaya göre, 40 kişinin lavanta esansiyel yağını açık kalp ameliyatı sonrası solumasıyla kan basıncının ve kalp atış hızının düştüğü ve bu sayede lavanta esansiyel yağının yaşamsal belirtiler üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür. Uzmanlar yine de bu olası durum için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını belirtmiştir. (4)

Özet: Yapılan bir araştırmaya göre kalp ameliyatı sonrası lavanta esansiyel yağını soluyan hastaların yaşamsal belirtileri üzerinde olumlu sonuçlar doğurduğu görülmüştür.


Lavanta Yağı

1. Yaraları İyileştirmede Etkilidir

Yanık, kesik, çizik ya da başka bir yaranız varsa lavanta yağı yaranın iyileşme sürecini hızlandırır. 2016 tarihinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar lavanta yağının cilt dokusunun iyileşmesini desteklediğini tespit etmiştir. Küçük yaralarda lavanta yağı kullanmada birkaç damla hindistan cevizi ile birlikte üç ya da dört damla lavanta yağını karıştırın. Karışımı yaraya bir pamuk topla uygulayın. Eğer yaranız çoktan iyileşmişse, lavanta yağı kalan izleri de azaltır. (5)

Özet: Lavanta yağı yanık ve kesik gibi yaralarda iyileşme sürecini hızlandırır ve yara iyileşmiş ise kalan izleri de azaltır.


2. Saç Büyümesine Destek Olur

Lavanta esansiyel yağının son zamanlarda saç büyümesine destek olduğu görülmüştür. 2016 yılında yapılan bir araştırma, fareler üzerinde uygulanan lavanta yağının tüyleri arttırmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Buna ek olarak farelerin saçları da normalden daha kalın olmuş ve daha hızlı büyümüştür. Bu durum, lavanta yağının cilt üzerinde uygulanmasının daha faydalı olduğunu göstermiştir. Bu çalışmalara göre lavanta yağı, kellik veya alopesi gibi sorunlara çözüm bulmuştur. Her ne kadar bu çalışma hayvanlar üzerinde denense de daha iyi sonuçlar için insanlar üzerinde araştırmalar yapılmalıdır. (6)

Özet: Yapılan bir araştırmaya göre fareler üzerinde uygulanan lavanta yağının tüyleri arttırmaya yardımcı olduğu görülmüştür. 


3. Saç Bitinin Önlenmesine ve Yok Edilmesine Yardımcı Olur

2011 yılında yapılan bir araştırma, lavanta esansiyel yağının saç bitinin önlenebilmesine ve hatta bu bitin yok edilmesine yardımcı olabileceğini gözlemlemiştir. Bu araştırma, başka bir  esans yağ olan çay ağacı yağı ile test edilmiştir. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da lavanta yağı kullanımının saç bitini daha olumlu yönde azalttığı görülmüştür. Çay ağacı yağı ile lavanta esans yağı birlikte kullanılsaydı daha başarılı bir sonuç ortaya çıkabilirdi. Ancak saç bitlerini ortadan kaldırmak için sadece esans yağlara güvenmek açıkçası iyi bir yöntem değildir. (7)

Özet: Lavanta yağının saç bitini önlediği ve bu biti yok ettiği 2011 yılında yapılan bir araştırmada incelenmiştir.


Lavanta Çayı

Lavanta çayı, Lavandula angustifolia olarak bilinen lavanta çiçeğinin taze ve kurutulmuş tomurcuklarından yapılır. Bitki çayı veya tisan denilen bir çay türüdür. Bu bitki, güney Avrupa ve kuzey Afrika da dahil olmak üzere Akdeniz bölgesine özgüdür.

Lavanta, Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre  endişe, depresyon ve uykusuzluk gibi çeşitli zihinsel ve psikolojik rahatsızlıkları giderebileceği görülmüştür.(8)

Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre mide bulantısı gibi sık görülen sindirim sorunlarını da tedavi ettiği incelenmiştir. Bununla birlikte, bu durumların hiçbiri onaylanmış bir ana terapi yöntemi değildir ve doktor tarafından verilen ilaçların yerini almamalıdır. Ayrıca lavantanın, yara ağrılarını, saç dökülmesi ve ve alopesiye hastalıkları tedavi ettiğine dair kanıtlar da vardır.


Kimler Lavantadan Sakınmalı ?

Yapılan bir araştırmaya göre lavanta kullanan bazı genç erkeklerde jinekomasti ve meme dokusu genişlemesinin görüldüğü incelenmiştir. Bu sorundan muzdarip olan erkekler lavanta tüketmeyi bıraktıklarında ise sorunun ortadan kalktığını görmüştür. Ayrıca özellikle polene alerjisi olan kişiler, alerjik reaksiyonu tetikleyebileceğinden lavantadan uzak durmalıdır. Lavanta çayı içmenin yan etkileri arasında kabızlık, baş ağrısı ve iştahsızlık vardır. (9)


Lavanta Çayı Tarifi

Yararlı etkileriyle dolduran lavanta genel olarak çay şeklinde tüketilir. Lavanta çayı tarifi için kurutulmuş lavanta çiçekleriine ihtiyaç duyulmaktadır.

Hazırlanışı:

  • Tek kişilik lavanta çayı için, bir bardak kaynatılmış suya, bir çay kurutulmuş lavanta yetiştirme.
  • Lavanta çayı demleme süresi yaklaşık 10 dakika kadardır.
  • Demlenen çay süzülüp içine bir şey eklemeden içilebilir.
  • Tadı geliyorsa bal ya da limon ekleyebilir, aromasına katılabilirsin.


Sonuç

Lavanta bitkisinin yağlarından gelen kokunun sakinlik sağladığı, stres ve endişeyi hafiflettiği görülmüştür. Ayrıca yapılan bir araştırmada aromaterapinin kanser tedavisinde yan etkileri azalttığı ve bunama hastalığı olan bireylerde hastalığın belirtilerinin hafiflediği görülmüştür. Lavanta yağının saçkıran hastalığı tedavisinde yardımcı olduğu ve bu yağın cilde uygulandığında akne ve egzama gibi sorunların tedavisine destek sağladığı görülmüştür. Ancak hassas bir cildiniz varsa bu yağı su ile vücudunuza uygulamayı unutmayın. Yapılan bir araştırmaya göre lavanta kullanan bazı genç erkeklerde jinekomasti ve meme dokusu genişlemesinin görüldüğü incelenmiştir. Bu sorundan muzdarip olan erkekler lavanta tüketmeyi bıraktıklarında ise sorunun ortadan kalktığını görmüştür. Ayrıca özellikle polene alerjisi olan kişiler, alerjik reaksiyonu tetikleyebileceğinden lavantadan uzak durmalıdır. Lavanta çayı içmenin yan etkileri arasında kabızlık, baş ağrısı ve iştahsızlık vardır.


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1.  Han SH, Hur MH, Buckle J, Choi J, Lee MS. “Effect of Aromatherapy on Symptoms of Dysmenorrhea in College Students: A Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial.” (Aromaterapinin Üniversite Öğrencilerinde Dismenore Belirtileri Üzerine Etkisi: Randomize Bir Plasebo Kontrollü Klinik Araştırma) Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), U.S. National Library of Medicine, Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi (New York, N.Y.), ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi 2006, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16884344.

2. ‘’Aromatherapy With Essential Oils (PDQ®)–Patient Version.” National Cancer Institute, (Ulusal Kanser Enstitüsü) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/aromatherapy-pdq#section/all.

3. Ané Orchard ve Sandy van Vuuren. “Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases.” (Cilt Hastalıklarını Tedavi Etmede Potansiyel  Antimikrobiyaller Olarak Ticari Uçucu Yağlar) Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, (Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp) Hindawi, 4 May 2017, https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/4517971/.

4. Armaiti Salamatİ, Soheyla Mashouf ve Faraz Mojabb “Effect of Inhalation of Lavender Essential Oil on Vital Signs in Open Heart Surgery ICU.” (Açık Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi’nde Lavanta Esansiyel Yağı Solunumunun Yaşamsal Belirti Üzerine Etkisi) Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR, Shaheed Beheshti University of Medical Sciences, 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423266/.

5. Mori, Hiroko-Miyuki. “Wound Healing Potential of Lavender Oil by Acceleration of Granulation and Wound Contraction through Induction of TGF-β in a Rat Model.” (Lavanta Yağı Potansiyelinin Hızlandırılması ve İndüksiyonla Yara Kısalması ile Yara İyileşme Potansiyeli) BMC Complementary and Alternative Medicine, (Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp) BioMed Central, 26 May 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880962/.

6.  Boo Hyeong Lee ve Jae Soon Lee. “Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice.”(Lavanta Yağının Fareler Üzerinde Saç Büyüme Destekleyici Etkileri) Toxicological Research, Korean Society of Toxicology, Apr. 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/.

7. Stephen C Barker ve Phillip M Altman. “An Ex Vivo , Assessor Blind, Randomised, Parallel Group, Comparative Efficacy Trial of the Ovicidal Activity of Three Pediculicides after a Single Application - Melaleuca Oil and Lavender Oil, Eucalyptus Oil and Lemon Tea Tree Oil, and a ‘Suffocation’ Pediculicide.” (Üç Pedikülisidin Ovisidal Aktivitesinin Tek Uygulamadan Sonra Karşılaştırmalı Etkinlik Denemesi - Melaleuca Yağı ve Lavanta Yağı) BMC Dermatology, BioMed Central, 24 Aug. 2011, https://bmcdermatol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-5945-11-14.

8. Baker, J, et al. “Medicinal Lavender Modulates the Enteric Microbiota to Protect against Citrobacter Rodentium-Induced Colitis.” American Journal of Physiology. Gastrointestinal and Liver Physiology, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2012, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22821949

9.s.”(Lavanta ve Çay Ağacı Yağlarına Bağlı Prepubertal Jinekomasti) The New England Journal of Medicine, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 1 Feb. 2007, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17267908

10. Isabelle C Hay. “Randomized Trial of Aromatherapy.” (Randomize Aromaterapi Denemesi) Archives of Dermatology, American Medical Association, (Amerika Sağlık Birliği) 1 Nov. 1998, https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/189618.

11. D'Auria, F D, et al. “Antifungal Activity of Lavandula Angustifolia Essential Oil against Candida Albicans Yeast and Mycelial Form.” Medical Mycology, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Aug. 2005, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16178366

12. “FoodData Central Search Results.” FoodData Central, U.S Department of Agriculture (ABD Tarım Bölümü)

https://fdc.nal.usda.gov/

Benzer Makaleler

Yorum Yapın