Ozon Yağının Faydaları
Ozon Yağının Faydaları
Ozon, üç oksijen atomundan oluşan renksiz bir gazdır. Vücudun alımını ve oksijen kullanımını artırmak ve bağışıklık sistemini harekete geçirmek için alternatif bir terapi olarak kullanılır. Tıpta ozon tedavisi; bakteri, virüs, mantar, maya ve protozoerin etkilerini sınırlandırarak hastalıkları temizlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Ozon terapisi, üç oksijen atomundan oluşan renksiz bir gaz olan ozonu kullanır.
Bazı araştırmacılar ozonun tedavisel etkileri olduğuna ve bu tedavi üzerine 150 yıldan uzun süredir çalışıldığına ve kullanıldığına inanıyor. (8)
1. Solunum Bozukluklarına İyi Gelir
Her türlü solunum bozukluğu olan insanlar için ozon tedavisi iyi bir yöntem olabilir. Ozon tedavi yöntemi ile kana daha fazla oksijen vererek akciğerlerdeki stres azaltılabilir.
Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan insanlar için klinik çalışmalar devam etmektedir. Ancak Mayo Clinic Tıp Merkezi, astımı olan insanlar için ozon tedavisini önermemektedir. (1) (2)
Özet: Ozon tedavi yöntemi ile kana daha fazla oksijen vererek akciğerlerdeki stres azaltılabilir.
2. Diyabet Tedavisine Destek Sağlar
Ozon tedavisi ayrıca diyabetin komplikasyon riskini azaltma konusunda umut vaat etmektedir. Vücuttaki oksidatif stres genellikle komplikasyonlara sebep olur. Daha sonraki çalışmalar ile ozon tedavisinin kan ve dokulara yeni ve taze oksijen getirebilmesi halinde diyabetli insanlar için çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
Diyabet olan bireylerde yaraların iyileşmesi daha da yavaşlıyor. 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre, ozon tedavisinin cilt ve dokularına onarmada yardımcı olduğu görülmüştür. (3)
Özet: 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre, ozon tedavisinin cilt ve dokuları onarmaya yardımcı olduğu görülmüştür.
3. Bağışıklık Bozukluklarına Fayda Sağlar
Ozon tedavisi, bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olabileceğinden bağışıklık bozukluğu olan kişiler için yarar sağlayabilir.
1991 yılında test tüpünden yapılan bir çalışmada, ozon tedavisinin AIDS virüsünü tamamen etkisiz hale getirebileceğini gösteren kanıtlar bulunmuştur. (11)
Ancak 2008'de yayınlanan başka bir çalışmada ozon tedavisinin AIDS virüsüne yakalanan insanlara herhangi bir tedavisel yöntem sağladığına dair kanıtlar bulunamamıştır. (4)
Özet: Ozon tedavisi, bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olabileceğinden bağışıklık bozukluğu olan kişiler için yarar sağlayabilir.
Yan Etkileri
Ozon tedavisi şu anda yaygın olarak kullanılmamaktadır ve riskleri vardır. Ozon gazının dengesiz olmasına yol açan çok sayıda atomu vardır. Bu dengesizliği göz ardı etmek büyük sorunlara yol açabilir. Sağlık hizmetlilerin ozon tedavisini uygularken çok dikkatli olması gerekir. Yüksek konsantrasyonlarda oksijene maruz kalmak kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir. Bu yüzden ölçümler kesin olmalıdır.
Yapılan bir incelemeye göre, ozon tedavisinin etkilerinin tutarlı ve güvenli olduğuna dair kanıtlar vardır ancak ozonun tehlikeli etkileri olduğunu unutmamak gerekir. Ozona maruz kalmanın, solunum yolu hastalıklarından dolayı meydana gelen ölüm riskiyle doğrudan ilgisi vardır ve ozon, dumanlardaki azot dioksit ile birleştiğinde insanların akciğerleri üzerinde toksik etkilere yol açar. (8)
2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, bilim adamları sinir hasarına sahip olan farelerde ozon tedavisini kullanmış ve farelerin acı seviyelerinde azalma olduğu görmüşlerdir. (10)
2009 yılında yapılan bir diğer çalışmaya göre, ozon tedavisinin yeni bakteri türleri ile mücadelede etkili olduğu bulunmuştur. (9)
Özet: Ozona maruz kalmanın, solunum yolu hastalıklarından dolayı meydana gelen ölüm riskiyle doğrudan ilgisi vardır ve ozon, dumanlardaki azot dioksit ile birleştiğinde insanların akciğerleri üzerinde toksik etkilere yol açabilir.
Ozon Yağı
Ozonlanmış yağlar, özellikle eklem ve cilt patolojileri gibi birçok hastalıkta kullanılır. Zeytinyağı uygun ve yeterli miktarda ozonlandığında orijinal rengini kaybeder ve sonunda su gibi renksiz bir görünüm kazanır. Yüksek oranda ozonlanmış yağ, zeytinyağından daha şeffaf ve yoğun olur. Ozon, plazma içeren sıvıda oksijenden daha kolay bir şekilde çözünür ve kan ozonlandığı zaman ozon; serbest yağ asitleri, hidrolize olabilen antioksidanlar ve plazmadaki proteinler ile reaksiyona girer. (7)
Ozon Tedavisi Çalışmaları
Ozon tedavisi için yapılan araştırmalar karışık sonuçlar göstermektedir, ancak birçok sonuç ümit vericidir. AIDS’ten artrite kadar her şey için bazı ozon tedavisi klinik çalışmaları devam etmektedir.
2017 yılında yapılan bir klinik çalışmada, KOAH ve kistik fibroz hastalarına yardım etmede etkili olacak yeni bir ozon tedavisi ilacı bulunmuştur. (5)
Günümüzde ozon tedavisi diz ve diğer iltihaplı hastalıkları barındıran artrit hastaları üzerine çalışılmaktadır ancak sonuçlar henüz mevcut değildir. Bunların yanı sıra, bel fıtığından muzdarip olan kişiler ozon tedavisinden yararlanabilir. (6)
Sonuç
Ozon tedavisi yöntemi ile kana daha fazla oksijen vererek akciğerlerdeki stres azaltılabilir. 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre, ozon tedavisinin cilt ve dokularına onarmada yardımcı olduğu görülmüştür. Ozon tedavisi, bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olabileceğinden bağışıklık bozukluğu olan kişiler için yarar sağlayabilir. Ozon tedavisi şu anda yaygın olarak kullanılmamaktadır ve riskleri vardır. Ozon gazının dengesiz olmasına yol açan çok sayıda atomu vardır. Bu dengesizliği göz ardı etmek büyük sorunlara yol açabilir. Ozonlanmış yağlar, özellikle eklem ve cilt patolojileri gibi birçok hastalıkta kullanılır. Ozon tedavisi için yapılan araştırmalar karışık sonuçlar göstermektedir, ancak birçok sonuç ümit vericidir. AIDS’ten artrite kadar her şey için bazı ozon tedavisi klinik çalışmaları devam etmektedir.
UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız.
1. James T C Li, M.D. “Ozone Air Purifiers: Can They Improve Asthma Symptoms?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research (Mayo Tıp Eğitim ve Araştırma Vakfı) 13 Aug. 2019
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/expert-answers/asthma/faq-20058187
2. “Study to Evaluate the Effect of Bimosiamose on Ozone Induced Sputum Neutrophilia - Full Text View.” Full Text View - ClinicalTrials.gov, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00962481
3. Vinnik, et al. “Kafedra Obshcheĭ Khirurgii Nauchno-Issledovatel'skogo Instituta. Prof. V.F. Voĭno-Iasenetskogo.” Khirurgiia, 1 Jan. 1970, Кафедра общей хирургии Научно-исследовательского института молыни медицины и патобиохимии Красноярского государственного медицинского университета им, (Krasnoyarsk Devlet Tıp Üniversitesi, Molyny Tıp ve Patobiyokimya Araştırma Enstitüsü, Genel Cerrahi Anabilim Dalı)
http://europepmc.org/abstract/med/26031822
4. Bocci, Velio, et al. “Lack of Efficacy of Ozone Therapy in HIV Infection.” Wiley Online Library, Institute of General Physiology, Division of Microbiology, University of Siena (Siena Üniversitesi Genel Fizyoloji Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı) John Wiley & Sons, Ltd (10.1111),
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1469-0691.1998.tb00355.x
5. “Evaluate the Effects of the Drug (SB-656933-AAA) on the Body After a Single Dose in Subjects Who Have Inhaled Ozone - Full Text View.” Full Text View - ClinicalTrials.gov, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00551811
6. “Intraarticular Ozone Therapy for Pain Control in Osteoarthritis of the Knee - Full Text View.” Full Text View - ClinicalTrials.gov, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00832312
7. Uysal, Bulent. “Ozonated Olive Oils and the Troubles.” Journal of Intercultural Ethnopharmacology, GESDAV, 2014, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4576797/
8. Elvis, A M, and J S Ekta. “Ozone Therapy: A Clinical Review.” Journal of Natural Science, Biology, and Medicine, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, Jan. 2011, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312702/
9. Johansson, E, et al. “Antibacterial Effect of Ozone on Cariogenic Bacterial Species.” Journal of Dentistry, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2009,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19342147
10. Fuccio, Carlo, et al. “A Single Subcutaneous Injection of Ozone Prevents Allodynia and Decreases the over-Expression of pro-Inflammatory Caspases in the Orbito-Frontal Cortex of Neuropathic Mice.” European Journal of Pharmacology, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 28 Jan. 2009
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19100257/
11. Wells, K H, et al. “Inactivation of Human Immunodeficiency Virus Type 1 by Ozone in Vitro.” Blood, U.S. National Library of Medicine, (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 1 Oct. 1991
Yorum Yapın