Acil.Net

Türk Kahvesinin 5 Önemli Faydası

#

Yazan, Selvanur Kara
08.04.2020 19:38 (Güncellendi 13.05.2020 02:14)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Türk Kahvesinin 5 Önemli Faydası

Kökeni Etiyopya’nın Kafa kenti olan kahvenin ilk popüler hale gelişi 15.yy’da Yemen’de olmuştur. Ardından Arabistan ve Türkiye’ye gelmiştir.

Kahve (''Coffea'') bitkisi, Rubiaceae ailesinin bir cinsidir. Bu ailenin çok sayıda alt cinsleri olmasına rağmen bunlardan sadece ikisi ticari anlamda kahve üretiminde kullanılmaktadır: Coffea Arabica ve Coffea Canephora (Robusta).

Ülkemizde tüketimi oldukça fazla olan Türk kahvesinin bilinmeyen faydaları nelerdir?


1. Zengin Besin İçeriğine Sahiptir

100 gr Türk kahvesinin içeriği (1):

Kalori278 kcal
Protein13,89 gr
Karbonhidrat28,81 gr
Lif51,88 gr
Fosfor (P)204 mg
Magnezyum (Mg)208 mg
Potasyum (K)1715 mg


Diğer filtre kahveler gibi süzülmeden kullanıldığı için yüksek miktarda kafein içermektedir (2).

ÖZET: Filtre kahvelere göre yüksek miktarda kafein içermektedir. Mineraller açısından zengin, lif kaynağı olarak kullanılabilmektedir.


2. Kalp Hastalıklarına Karşı Koruma Sağlar

Türk kahvesi tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığı konusunda çalışmalar mevcuttur.

Birkaç çalışma kahvenin faydalı olabilecek bileşikleri içerdiğini gösteren orta derecede kahve tüketiminin koruyucu etkisini bildirmiştir. Orta derecede kahve içenler arasında daha düşük koroner kalp hastalığı riski bulunmaktadır. Bu durumun kahvede bulunan antioksidanlardan kaynaklandığı düşünülmektedir (3).

Diğer bir çalışmada günde üç ila beş fincan kahvenin düzenli tüketilmesinin kalp hastalığı riskinde %15'lik bir azalma ile ilişkili olduğu bulunmuştur (4).

Özet: Türk kahvesi tüketimi ile kalp hastalığı riski üzerinde olumlu etkilerde bulunarak sağlığa yarar sağlamaktadır.


3. Sporcular İçin Alternatif Bir İçecektir

Kafein enerji ve performansı artırıcı özellik göstermektedir. Türk kahvesinin içerdiği kafein, sporcular için çok önemlidir.

20 sporcu ile yapılan bir çalışmada kafeinli Türk kahvesi tüketen katılımcıların, kafeinsiz Türk kahvesi içenlere kıyasla (reaksiyon süresi ve enerji seviyeleri dahil) daha fazla performans avantajları yaşadıkları tespit edilmiştir (5).

Özet: Yüksek kafein içeriği sayesinde sporcular tarafından yüksek enerji seviyesi kazandırdığı için kullanımı önerilmektedir.


4. Alzheimer Hastalığına Olumlu Etkisi Bulunmaktadır

Kafein içeren kahve tüketimi Alzheimer hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.

Örneğin, 29.000'den fazla kişiden oluşan 11 çalışmanın incelenmesi sonucunda en çok kahveyi tüketenlerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin %27 daha düşük olduğunu tespit etti (6). Yapılan bir çalışmada kahve içenler, içmeyenlerle karşılaştırıldığında kafein içeriğinin Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkiler gösterdiği görülmüştür (7).

Özet: Yapılan çalışmaların sonucuna göre kahve tüketiminin Alzheimer hastalığının görülme riskini azaltacağı tespit edilmiştir.


5. Diyabete Karşı Koruma Sağlar    

Kahve içmek diyabet gibi bazı hastalıkların riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.

18 çalışmanın incelendiği bir derlemenin istatistiksel hesaplamaları sonucunda günlük tüketilen her fincan kahvenin, tip 2 diyabetin artma riskinin %7 oranında azaltılmasıyla ilişkili olduğu tespit edilmiştir (8). Sık kahve tüketiminin tip 2 diyabet ve karaciğer kanseri riskini azaltabileceğine dair kanıtlar bildirilmektedir (9).

Özet: Kahve tüketiminin tip 2 diyabet riskini azaltabileceği yönünde çalışmalar yapılmaktadır.


Dezavantajları

Türk kahvesinin etkileyici sağlık yararlarının yanında bazı sakıncaları vardır.

Düzenli olarak şekerli tüketildiğinde sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Bazen şekerli bir kahve içmek sağlığınıza zarar vermezken şekerli bir içeceğin düzenli olarak kullanılması nedeniyle obezite, yüksek trigliserit seviyeleri ve tip 2 diyabet gibi çeşitli sağlık sorunları riskinizi artırabilir (10, 11).

Çok fazla şeker tüketmekten kaçınmak için şeker eklenmeden Türk kahvesi içilmelidir.

Türk kahvesine olumsuz etki edebilecek diğer bir durum yüksek kafein içeriğidir. Kafeinin etkilerine karşı hassas olan bazı kişiler, kahve tükettiğinde uyku düzeninde bozulma, endişe ve diğer yan etkilerle karşılaşabilirler (12).

Ayrıca kafein tansiyonu yükseltebilir. Bu nedenle tansiyonu yüksek olan insanlar, özellikle filtre kahve türlerinden kaçınmalıdırlar (13).

ÖZET: Şekerli olarak tüketmek tip 2 diyabeti olanlarda olumsuz etki oluşturabilir. Yüksek kafein içeriği uyku kalitesinde düşmeye, endişeye ve yüksek tansiyona neden olabilir. 


Lezzetli ve Köpüklü Bir Türk Kahvesi Tarifi

1. Bakır cezveye 1 fincan soğuk su, 1 tepeleme tatlı kaşığı Türk kahvesini eklenir.

2. Orta şekerli için 1 kesme şeker eklenir ve ocağa koymadan karıştırılır.

3. Cezve ocağa alınıp ısınması beklenir ve üzerinde kabaran köpüklerden fincanlara alınır, tekrar ocağa alınıp kaynaması devam ettirilir ve fincanlara dökülür.

Böylece lezzetli ve bol köpüklü bir Türk kahvesi içebilirsiniz.


Sonuç

Filtresiz olduğundan sağlık açısından birçok fayda sağlayabilecek yüksek miktarda kafein ve diğer faydalı bileşiklere sahiptir. İçerdiği kafein sayesinde fiziksel aktivitesi fazla olan sporcular için önemli bir içecektir. Kalp hastalıklarına, tip 2 diyabete fayda sağlamaktadır. Bazı çalışmalarda diyabet riskini azalttığı, Alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı http://www.turkomp.gov.tr/food-turk-kahvesi-istanbul-487

2. Awaad, A. S., Soliman, G. A., Al‐Outhman, M. R., Al‐Shdoukhi, I. F., Al‐Nafisah, R. S., Al‐Shamery, J., ... & Al‐Jaber, N. A. (2011). The effect of four coffee types on normotensive rats and normal/hypertensive human volunteers. (Dört kahve türünün normotansif fareler ve normal / hipertansif insan gönüllüler üzerindeki etkisi). Phytotherapy Research, Fitoterapi Araştırmaları 25(6), 803-808. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26445565

3. Cornelis, M. C., & El-Sohemy, A. (2007). Coffee, caffeine, and coronary heart disease. Current opinion in lipidology, 18(1), 13-19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18089957 

4. Rodríguez-Artalejo, F., & López-García, E. (2017). Coffee consumption and cardiovascular disease: A condensed review of epidemiological evidence and mechanisms. (Kahve tüketimi ve kardiyovasküler hastalık: Epidemiyolojik kanıt ve mekanizmaların yoğun bir şekilde gözden geçirilmesi). Journal of agricultural and food chemistry, 66(21), 5257-5263. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29276945

5. Church, D. D., Hoffman, J. R., LaMonica, M. B., Riffe, J. J., Hoffman, M. W., Baker, K. M., ... & Stout, J. R. (2015). The effect of an acute ingestion of Turkish coffee on reaction time and time trial performance. (Türk kahvesinin alımının reaksiyon zamanı ve zamana karşı deneme performansı üzerine etkisi). Journal of the International Society of Sports Nutrition, Uluslararası Sporcu Beslenmesi Derneği Dergisi, 12(1), 37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26445565

6. Liu, Q. P., Wu, Y. F., Cheng, H. Y., Xia, T., Ding, H., Wang, H., ... & Xu, Y. (2016). Habitual coffee consumption and risk of cognitive decline/dementia: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. (Alışılmış kahve tüketimi ve bilişsel gerileme / bunama riski: Prospektif kohort çalışmalarının sistematik olarak gözden geçirilmesi ve meta-analizi). Nutrition, Beslenme 32(6), 628-636. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26944757

7. You, D. C., Kim, Y. S., Ha, A. W., Lee, Y. N., Kim, S. M., Kim, C. H., ... & Lee, J. M. (2011). Possible health effects of caffeinated coffee consumption on Alzheimer’s disease and cardiovascular disease. Toxicological research, 27(1), 7-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834513/ 

8. Huxley, R., Lee, C. M. Y., Barzi, F., Timmermeister, L., Czernichow, S., Perkovic, V., ... & Woodward, M. (2009). Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. (Tip 2 diyabet ile ilişkili olarak kahve, kafeinsiz kahve ve çay tüketimi: meta-analiz ile sistematik bir derleme) .Archives of internal medicine, Dahiliye Arşivi 169(22), 2053-2063. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20008687

9. van Dam, R. M. (2008). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer. Applied physiology, nutrition, and metabolism, 33(6), 1269-1283. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19088789 

10. He, B., Long, W., Li, X., Yang, W., Chen, Y., & Zhu, Y. (2018). Sugar-sweetened beverages consumption positively associated with the risks of obesity and hypertriglyceridemia among children aged 7–18 years in South China. (Şekerle tatlandırılmış içecek tüketimi, Güney Çin'de 7-18 yaş arası çocuklarda obezite ve hipertrigliseridemi riskleriyle ilişkili). Journal of atherosclerosis and thrombosis, Ateroskleroz ve Tromboz Dergisi, 25(1), 81-89. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5770226/

11. Papier, K., D'este, C., Bain, C., Banwell, C., Seubsman, S., Sleigh, A., & Jordan, S. (2017). Consumption of sugar-sweetened beverages and type 2 diabetes incidence in Thai adults: results from an 8-year prospective study. (Taylandlı yetişkinlerde şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketimi ve tip 2 diyabet insidansı: 8 yıllık prospektif bir çalışmanın sonuçları).Nutrition & diabetes, Beslenme ve Diyabet 7(6), e283. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5519187/ 

12. Temple, J. L., Bernard, C., Lipshultz, S. E., Czachor, J. D., Westphal, J. A., & Mestre, M. A. (2017). The safety of ingested caffeine: a comprehensive review. (Yutulan kafeinin güvenliği: kapsamlı bir inceleme.) Frontiers in psychiatry, 8, 80. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/

13. Mesas, A. E., Leon-Muñoz, L. M., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2011). The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. (Hipertansif bireylerde kahvenin kan basıncı ve kardiyovasküler hastalık üzerine etkisi: sistematik bir gözden geçirme ve meta-analiz). The American journal of clinical nutrition, Amerikan klinik beslenme dergisi, 94(4), 1113-1126. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21880846

Benzer Makaleler

Yorum Yapın

https://www.338bank.com/ https://www.388macan.com/ https://jakartaphotoclub.net/ https://reservationsdeltaairlines.org/ https://www.albertbray.com/ https://www.acinorge.com/ https://lenremont.moscow/ https://www.lenzapchasti.ru/ https://revesurbains.fr/