Acil.Net

Sakız Çiğnemenin Faydaları

#

Yazan, Merve Görmez
18.05.2020 00:30 (Güncellendi 13.08.2020 20:05)

Sağlık GÜVENİLİR KAYNAK

Sakız Çiğnemenin Faydaları

İnsanlar binlerce yıldır çeşitli türdeki sakızları çiğnemektedir. Orijinal sakızlar ladin veya manilkara chicle gibi ağaçların özünden yapılmaktadır. Bunun yanı sıra modern sakızların çoğu sentetik kauçuklardan yapılır. İşte sakız çiğnemenin faydaları:


1. Stresi Azaltır ve Hafızayı Güçlendirir

Araştırmalar bir iş yaparken sakızın uyanıklık, hafıza, anlayış ve karar verme dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini geliştirebileceğini göstermektedir. (1)

Yapılan bir çalışmaya göre testler sırasında sakız çiğneyen insanların kısa süreli hafıza testlerinde %24 ve uzun süreli hafıza testlerinde %36 daha iyi performans gösterdiği görülmüştür. (2)

Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmaya göre iki hafta boyunca sakız çiğnemenin özellikle akademik çalışmalardan dolayı oluşan stres sorunlarını azalttığı görülmüştür. (3)

Bu durum kortizol gibi düşük stres hormonları seviyelerine bağlı çiğneme eyleminden kaynaklanabilir. (4)

Özet: Sakız çiğnemenin hafıza güçlendirdiği ve stresi azalttığı yapılan araştırmalar ile incelenmiştir. 


2. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Çiğnemenin iştahı azaltabileceği ve aşırı yemek yemeyi önleyebileceği görülmüştür. Yapılan küçük bir çalışmaya göre öğle yemeğinden sonra sakız çiğnemenin açlığı dindirdiği ve günün ilerleyen saatlerinde atıştırmalıkların tüketimini %10 oranında azalttığı görülmüştür. Daha sonraki çalışmalarda da benzer sonuçlar elde edilmiştir. (5)

Ayrıca yapılan başka bir çalışmaya göre sakız çiğneyen katılımcıların çiğnemeyenlere oranla yaklaşık %19 daha fazla kalori yaktığı görülmüştür. (6)

Özet: Sakız çiğnemek, kalori yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra açlık duygusunu bastırmaya ve daha az yemek tüketmeye teşvik eder.


3. Dişleri Korur ve Ağız Kokusunu Giderir

Araştırmalar, şeker alkolü ksilitol ile tatlandırılan sakızların diş çürümelerini önlemede diğer şekersiz sakızlardan daha etkili olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni, ksilitolün diş çürümesine ve ağız kokusuna neden olan bakterilerin büyümesini engellemesidir. (7) (8)
Ayrıca yapılan bir çalışmaya göre ksilitol ile tatlandırılmış sakızın ağızdaki kötü bakteri oranını %75'e kadar azalttığı görülmüştür. (9)

Özet: Ksilitolün diş çürümesine ve ağız kokusuna neden olan bakterilerin büyümesini engellediği araştırmalar ile kanıtlanmıştır.


4. Halsizliği Önler

İş yerinde uyanık kalmada zorluk yaşıyorsanız sakız aradığınız basit çözüm olabilir. Yapılan bir çalışmaya göre sakızın uykuyla savaşabileceği kanıtlanmıştır. Nane aromalı sakızın uyanık kalmada en iyi yöntem olduğu görülmüştür. (10)

Özet: Naneli sakız uyanık kalmada zorluk yaşayanlar için en iyi çözüm olabilir.


Sakız çiğnemenin diğer faydaları da şunlardır:

1. Çocuklarda kulak enfeksiyonlarını önler: Bazı çalışmalar, ksilitol içeren sakızın çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarını önleyebileceğini göstermektedir. (11)

2. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olur: Nikotin sakızı insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olabilir. (12)

3. Ameliyattan sonra bağırsağınızın iyileşmesine yardımcı olur: Yapılan çalışmalar, ameliyattan sonra sakızın iyileşme süresini hızlandırabildiğini göstermektedir. (13)


Yan Etkileri

1. Şekerli Sakız Dişlere ve Metabolik Sağlığa Zarar Verebilir

Şekerle tatlandırılmış sakız dişler için zararlıdır. Şekerin ağızdaki kötü bakteriler tarafından sindirilmesiyle dişlerdeki plak miktarında ve zamanla diş çürümesinde artış meydana gelir. Çok fazla şekerli sakız tüketmek obezite, insülin direnci ve diyabet gibi birçok sağlık sorunlarıyla da ilişkilidir. (14)

Özet: Çok fazla şekerli sakız tüketmek, obezite, insülin direnci ve diyabet gibi birçok sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.


2. Baş Ağrısına Yol Açabilir

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada düzenli olarak sakız çiğnemenin migren ve gerilim baş ağrıları ile ilişkili olduğu incelenmiştir. Sakızın aslında bu baş ağrılarına neden olup olmadığını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak araştırmacılar migren hastalarının sakız tüketimini kısıtlamaları gerektiğini söylemektedir. (15) 

Özet: Düzenli olarak sakız çiğnemenin migren ve gerilim baş ağrıları ile ilişkili olduğu yapılan araştırmalar ile incelenmiştir. 


Sonuç 

Sakız çiğnemenin hafıza güçlendirdiği ve stresi azalttığı yapılan araştırmalar ile incelenmiştir. Sakız çiğnemek, kalori yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, açlık duygusunu bastırmaya ve daha az yemek tüketmeye teşvik eder. Ayrıca ksilitolün diş çürümesine ve ağız kokusuna neden olan bakterilerin büyümesini engellediği araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bazı çalışmalar, ksilitol içeren sakızın çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarını önleyebileceğini göstermektedir. Buna ek olarak yapılan çalışmalar, ameliyattan sonra sakızın iyileşme süresini hızlandırabildiğini göstermektedir. Ayrıca çok fazla şekerli sakız tüketmek obezite, insülin direnci ve diyabet gibi birçok sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Düzenli olarak sakız çiğnemenin migren ve gerilim baş ağrıları ile ilişkili olduğu yapılan araştırmalar ile incelenmiştir. 


UYARI: Burada yer alan bilgiler sağlıklı bireyler içindir. Tek tip tüketim önerilmemektedir. İçerikte yer alan bilgiler özel durumlarda veya hastalıklarda farklılık gösterebilir. En doğru bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışınız. 

KAYNAKLAR

1. Hirano, Yoshiyuki, and Minoru Onozuka. “Chewing and Attention: a Positive Effect on Sustained Attention.” BioMed Research International, Hindawi Publishing Corporation, 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26075234

2. Wilkinson, Lucy, et al. “Chewing Gum Selectively Improves Aspects of Memory in Healthy Volunteers.” Appetite, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2002,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12071690

3. Smith, Andrew P, and Martin Woods. “Effects of Chewing Gum on the Stress and Work of University Students.” Appetite, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) June 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22402304

4. Kubo, Kin-ya, et al. “Mastication as a Stress-Coping Behavior.” BioMed Research International, Hindawi Publishing Corporation, 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26090453

5. Hetherington, Marion M, and Martin F Regan. “Effects of Chewing Gum on Short-Term Appetite Regulation in Moderately Restrained Eaters.” Appetite, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2011,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21718732

6. Levine, J, et al. “The Energy Expended in Chewing Gum.” The New England Journal of Medicine, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 30 Dec. 1999,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10627208

7. Mäkinen, Kauko K. “Sugar Alcohol Sweeteners as Alternatives to Sugar with Special Consideration of Xylitol.” Medical Principles and Practice : International Journal of the Kuwait University, Health Science Centre, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2011, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21576989 

8. Chavan, Sangeeta, et al. “Effect of Chewing Xylitol Containing and Herbal Chewing Gums on Salivary Mutans Streptococcus Count among School Children.” International Journal of Preventive Medicine, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, 22 May 2015, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26097673

9. Bahador, A, et al. “Effect of Xylitol on Cariogenic and Beneficial Oral Streptococci: a Randomized, Double-Blind Crossover Trial.” Iranian Journal of Microbiology, Tehran University of Medical Sciences, June 2012, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3434645/

10. Johnson, Andrew J, et al. “The Effect of Chewing Gum on Physiological and Self-Rated Measures of Alertness and Daytime Sleepiness.” Physiology & Behavior, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 1 Feb. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22061430

11. Danhauer, Jeffrey L, et al. “Xylitol as a Prophylaxis for Acute Otitis Media: Systematic Review.” International Journal of Audiology, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) Oct. 2010,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20874048

12. Stead, Lindsay F, et al. “Nicotine Replacement Therapy for Smoking Cessation.” The Cochrane Database of Systematic Reviews, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 14 Nov. 2012,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152200

13. Short, Vaneesha, et al. “Chewing Gum for Postoperative Recovery of Gastrointestinal Function.” The Cochrane Database of Systematic Reviews, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 20 Feb. 2015,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25914904

14. Toors, F A. “Chewing Gum and Dental Health. Literature Review.” Revue Belge De Medecine Dentaire, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 1992,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1305985

15. Lippi, Giuseppe, et al. “Gum-Chewing and Headache: An Underestimated Trigger of Headache Pain in Migraineurs?” CNS & Neurological Disorders Drug Targets, U.S. National Library of Medicine (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi) 2015,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25714969

Benzer Makaleler

Yorum Yapın